AMOXILAN DUO 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz

Hatóanyag:

amoxicillin, clavulanic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x70ml üvegben+5 ml-es PS adagolókanál

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

300

Eü. emelt támogatás:

Igen

  • Gyógyszerfőkategória:

    BETA-LACTAM ANTIBIOTICUMOK, PENICILLINEK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-23634/03

  • Gyógyszeralkategória:

    Penicillinek kombinációi, beleértve a beta-lactamase inhibitorokat

  • Gyártó:

    Medico Uno Pharmaceuticals

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Amoxilan DUO és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Amoxilan DUO egy antibiotikum, amely elpusztítja a fertőzéseket okozó baktériumokat. Két hatóanyagot tartalmaz, az amoxicillint és a klavulánsavat. Az amoxicillin az úgynevezett "penicillinek" csoportjába tartozó gyógyszer, amelyek bizonyos esetekben nem képesek a kellő hatást kifejteni (inaktiválódnak). Ez ellen véd a másik hatóanyag (a klavulánsav).

Az Amoxilan DUO csecsemőknél és gyermekeknél a következő fertőzések kezelésére alkalmazható:
- középfül és a melléküregek fertőzései,
- légúti fertőzések,
- húgyúti fertőzések,
- bőrfertőzések és lágyrészfertőzések, beleértve a fogászati fertőzéseket is,
- csontfertőzések és ízületi fertőzések.


2. Tudnivalók az Amoxilan DUO alkalmazása előtt

Ne adjon gyermekének Amoxilan DUO-t:
- ha allergiás az amoxicillinre, a klavulánsavra, a penicillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha valamikor már volt súlyos allergiás reakciója bármely más antibiotikummal szemben. Ilyen reakció lehet a bőrkiütés, vagy az arc, illetve a torok duzzanata.
- ha gyermekének régebben bármikor antibiotikum-kezelés alatt májproblémája vagy sárgasága volt.

-> Ne adjon gyermekének Amoxilan DUO-t, ha ezek bármelyike érvényes rá. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni az Amoxilan DUO-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt elkezdené gyermekének adni az Amoxilan DUO-t, beszéljen a gyermekorvossal gyógyszerésszel vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha a gyermek:
- mirigylázban szenved;
- májbetegség vagy vesebetegség miatt kezelik;
- vizeletürítése nem rendszeres.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes az Ön gyermekére, beszéljen a gyermekorvossal vagy a gyógyszerésszel, mielőtt elkezdené gyermekének adni az Amoxilan DUO-t.

Egyes esetekben kezelőorvosa megvizsgáltathatja a gyermeke fertőzését okozó baktériumok típusát. Az eredménytől függően lehet, hogy gyermeke egy másik gyógyszert fog kapni.

Állapotok, amelyekre figyelnie kell
Az Amoxilan DUO egyes meglévő állapotokat súlyosbíthat, illetve súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezek közé tartoznak az allergiás reakciók, görcsrohamok és a vastagbélgyulladás. Figyelnie kell bizonyos tünetekre, mialatt gyermeke kapja az Amoxilan DUO-t, hogy csökkenjen bármilyen probléma jelentkezésének a veszélye. Lásd "Állapotok, amelyekre figyelnie kell" a 4. pontban.

Vérvétel és vizeletvizsgálat
Ha gyermekénél vérvizsgálatot (például a vörösvértestek állapotának vizsgálatát vagy májfunkciós tesztet), vagy vizeletvizsgálatot végeznek (a vizeletben lévő cukor kimutatására), tájékoztassa az orvost vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert, hogy a gyermek Amoxilan DUO-t szed. Erre azért van szükség, mert az Amoxilan DUO befolyásolhatja az ilyen tesztek eredményét.

Egyéb gyógyszerek és az Amoxilan DUO
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ha Ön az Amoxilan DUO-val együtt allopurinolt szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), nagyobb a valószínűsége, hogy allergiás bőrreakciók fognak jelentkezni.

Ha gyermeke probenecidet szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), lehet, hogy kezelőorvosa változtatni fog az Amoxilan DUO adagján.

Véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin) Amoxilan DUO-val történő egyidejű szedése esetén szükség lehet soron kívüli vérvizsgálatokra.

Az Amoxilan DUO befolyásolhatja a metotrexát (daganatos vagy reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer) hatását.

Az Amoxilan befolyásolhatja a mikofenolát-mofetil (átültetett szervek kilökődését gátló gyógyszer) hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha gyermeke, aki ezt a gyógyszert szedni fogja terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll nála a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Amoxilan DUO-nak lehetnek mellékhatásai és a tünetek alkalmatlanná tehetik Önt a gépjárművezetésre.
Csak akkor vezessen gépjárművet és kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.

Az Amoxilan DUO maltodextrint tartalmaz
- Az Amoxilan DUO maltodextrint (szőlőcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy gyermeke bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Az Amoxilan DUO nátriumot tartalmaz
• A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz 5 milliliterenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

Az Amoxilan DUO benzil-alkoholt tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,0012 mg benzil-alkoholt tartalmaz 5 milliliterenként, ami megfelel 0,0012 mg/5 ml-nek. A benzil-alkohol allergiás reakciót okozhat.
• Fiatal gyermekek esetében a benzil-alkoholt súlyos mellékhatások, beleértve légzési problémák (úgynevezett zihálás szindróma), kockázatával hozták összefüggésbe. Ne alkalmazza újszülött csecsemő esetében 4 hetes kor alatt, kivéve, ha a kezelőorvosa azt javasolta.
• Ne alkalmazza fiatal gyermekeknél (3 éves kor alatt) egy hétnél hosszabb ideig, kivéve, ha kezelőorvosa vagy gyógyszerésze azt javasolta.
• Ha gyermeke terhes vagy szoptat, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a testében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis).
• Kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, ha máj- vagy vesebetegségben szenved. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a testében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis).


3. Hogyan kell szedni az Amoxilan DUO-t?

Az Amoxilan DUO-t mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően adja be. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek és 40 kg-os vagy ennél nagyobb testtömegű gyermekek
- Ezt a szuszpenziót rendszerint nem javasolják felnőttek vagy 40 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekek számára. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek
Az adagokat a gyermek testtömegének megfelelően, kilogrammonként számolják ki.
- A kezelőorvos tájékoztatja arról, mennyi Amoxilan DUO-t adjon be csecsemőjének vagy gyermekének.
- A csomagolás egy műanyag adagolókanalat vagy adagolófecskendőt tartalmaz. Az útmutató az adagolófecskendő használatához a betegtájékoztató végén található.
Ezt használja a pontos adag kiméréséhez kisbabája vagy gyermeke számára.
- Ajánlott adag: 25 mg/3,6 mg - 45 mg/6,4 mg testtömeg-kilogrammonként naponta, két részletben beadva.
- Emelt adag: legfeljebb 70 mg/10 mg testtömeg-kilogrammonként naponta, két részletben beadva.

Vese- és májbetegségben szenvedő betegek
- Ha gyermekének vesebetegsége van, szükség lehet az adag csökkentésére. Lehet, hogy kezelőorvosa eltérő erősségű készítményt vagy egy másik gyógyszert fog választani.
- Ha gyermekének májbetegsége van, májműködésének ellenőrzése céljából gyakoribb vérvizsgálatokra lehet szükség.

Hogyan kell beadni az Amoxilan DUO-t
- Az üveget minden adag bevétele előtt jól fel kell rázni.
- A gyógyszert az étkezés közben kell beadni.
- A napi adagot egyenlő időközökre kell osztani, úgy, hogy két adag bevétele között legalább 4 óra teljen el. Ne adjon be két adagot 1 órán belül.
- Ne adja gyermekének az Amoxilan DUO-t 2 hétnél tovább. Ha a gyermek továbbra sem érzi jól magát, menjenek vissza az orvoshoz.

Ha az előírtnál több Amoxilan DUO-t adott be
Ha túl sok Amoxilan DUO-t adott be gyermekének, a tünetek között lehetnek gyomorpanaszok (hányinger, hányás, hasmenés) vagy görcsök. A lehető leghamarabb beszéljen a gyermekorvossal. Mutassa meg az orvosnak a gyógyszeres üveget.

Ha elfelejtette beadni az Amoxilan DUO-t
Ha elfelejtett gyermekének beadni egy adagot, pótolja azt, mihelyt eszébe jut. A következő adagot nem szabad túl hamar beadni, várjon kb. 4 órát a következő adag beadásáig. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha gyermeke abbahagyja az Amoxilan DUO szedését
Gyermekének az Amoxilan DUO-t a kúra befejezéséig kell adni, akkor is, ha jobban érzi magát. Gyermekének minden adagra szüksége van a fertőzés legyőzéséhez. Ha néhány baktérium túléli a kezelést, kiújulhat a fertőzés.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő.

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

Allergiás reakciók:
- bőrkiütés;
- érgyulladás (vaszkulitisz), amely a bőrön vörös vagy bíborszínű kitüremkedő foltok formájában jelentkezhet, de előfordulhat a test más részein is;
- láz, ízületi fájdalmak, nyirokcsomó-duzzanat a nyak, a hónalj, és a lágyék környékén;
- az arc vagy a torok duzzanata (angioödéma), ami légzési nehézséget okozhat;
- eszméletvesztés.
-> Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél. Ne adjon be több Amoxilan DUO-t!

Vastagbélgyulladás
A vastagbélgyulladás általában véres és nyálkás híg székletet eredményez, hasfájás és/vagy láz kíséretében.
-> Amilyen gyorsan csak lehet, forduljon orvoshoz, és kérje ki a tanácsát, ha ezek a tünetek jelentkeznek gyermekénél.

Nagyon gyakori mellékhatások
10 betegből több mint 1 beteget érinthet:
- hasmenés (felnőtteknél).

Gyakori mellékhatások
10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- gombás fertőzés (Candida - a hüvely, a szájüreg vagy a bőrhajlatok gombás fertőzése);
- hányinger, különösen nagy adagok alkalmazása esetén;
ilyen tünetek észlelése esetén az Amoxilan DUO-t étkezés közben kell bevenni.
- hányás;
- hasmenés (gyermekeknél).

Nem gyakori mellékhatások
100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- bőrkiütés, viszketés;
- kidudorodó, viszkető bőrkiütés (csalánkiütés);
- emésztési zavar;
- szédülés;
- fejfájás.
Vérvizsgálattal kimutatható nem gyakori mellékhatások:
- a máj által termelt egyes anyagok (enzimek) szintjének emelkedése.

Ritka mellékhatások
1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- bőrkiütés, amely állhat parányi céltáblára emlékeztető hólyagokból (központi sötét foltok, világosabb területtel övezve, szélükön sötét gyűrűvel - eritéma multiforme).
->
Sürgősen forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli
Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:
- a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése;
- a fehérvérsejtek számának csökkenése.

Gyakorisága nem ismert
Gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg:
- Allergiás reakciók (lásd fent);
- Vastagbélgyulladás (lásd fent);
- Az agyat burkoló védőhártya gyulladása (aszeptikus meningitisz);
- Súlyos bőrreakciók:
- kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, különösen a száj körül, az orr-, a szem és a nemi szervek tájékán (Stevens-Johnson-szindróma), és egy súlyosabb forma, amely a bőr kiterjedt leválását okozza (a testfelület több mint 30%-a - toxikus epidermális nekrolízis);
- kiterjedt vörös bőrkiütés apró gennytartalmú hólyagokkal (bullózus exfoliatív dermatitisz);
- vörös, hámló bőrkiütés, bőr alatti duzzanattal és hólyagokkal (exantematózus pusztulózis);
- influenzaszerű tünetek bőrkiütéssel, lázzal, duzzadt mirigyekkel és kóros laborvizsgálati eredményekkel (beleértve az emelkedett eozinofil-sejtszámot (eozinofilia) és májenzimeket is). (Eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS szindróma)).

-> Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél.
- májgyulladás (hepatitisz);
- sárgaság, aminek oka a bilirubin (egy máj által termelt anyag) felhalmozódása a vérben, amitől a bőr és a szemfehérje sárga színű lesz;
- vesegyulladás a vesecsövecskékben;
- hosszabb véralvadási idő;
- hiperaktivitás;
- görcsök (azoknál, akik nagy Amoxilan DUO adagokat szednek, vagy akiknek veseproblémája van);
- fekete szőrös nyelv;
- a fogfelszín elszíneződése (gyermekeknél), amely fogmosással rendszerint eltávolítható.
Vérvétellel vagy vizeletvizsgálattal kimutatható mellékhatások:
- nagyon alacsony fehérvérsejtszám;
- alacsony vörösvértestszám (hemolitikus anémia);
- kristályok a vizeletben.
Mellékhatások bejelentése
Ha bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Amoxilan DUO-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Száraz por:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Az eredeti üvegben tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP.:) ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Elkészített szuszpenzió: Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Az eredeti üvegben tárolandó. Nem fagyasztható!
Az elkészített szuszpenzió 7 napon belül használható fel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Amoxilan DUO?
- A készítmény hatóanyagai az amoxicillin és a klavulánsav. A belsőleges szuszpenzió 80 mg amoxicillint (amoxicillin-trihidrát formájában) és 11,4 mg klavulánsavat (kálium-klavulanát formájában) tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: kroszpovidon, A típus (E1202), víztartalmú kolloid szilícium-dioxid (E551), xantán gumi (E415), karmellóz-nátrium (E466), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), aceszulfám-kálium (E950), szacharin-nátrium (E954), eper aroma (maltodextrin, trietil-citrát (E1505), aromák, propilénglikol és benzil-alkohol)
- Lásd még "Az Amoxilan DUO maltodextrint tartalmaz" című részt a 2. pontban.

Milyen az Amoxilan DUO külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy sárgás színű por.

Az Amoxilan Duo 400 mg /57 mg /5 ml port belsőleges szuszpenzióhoz 70 ml belsőleges szuszpenzióhoz 100 ml névleges térfogatú borostyán színű, III. típusú üvegbe töltik, amelyet fehér színű, PP garanciazárral és nedvességmegkötő betéttel ellátott PP kupakkal zárnak le. Ezeket az üvegeket karton dobozba csomagolják egy adagolóeszközzel együtt, ami vagy egy 6 ml-es PE/PS fecskendő (CE-0373), vagy egy 5 ml-es PS adagolókanál (CE-0373).

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Elkészítés
Használat előtt a kupak épségét ellenőrizni kell!
Az üveg tartalmát fel kell rázni, hogy a por fellazuljon.
Annyi vizet kell az üvegbe tölteni, hogy az közvetlenül az üvegen levő jel alá érjen.
Lefelé fordítva jól fel kell rázni.
Ezután vízzel pontosan a jelzésig ki kell egészíteni a térfogatot, majd lefelé fordítva ismét jól összerázni.

Minden alkalmazás előtt alaposan fel kell rázni az üveg tartalmát!

Az elkészítéssel kapcsolatos további információért forduljon gyógyszerészéhez!




Tanács/orvosi felvilágosítás

Az antibiotikumokat baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazzák. Vírusok által okozott fertőzések ellen hatástalanok.

Néha a baktérium okozta fertőzés nem reagál az antibiotikum-kezelésre. Ennek a leggyakoribb oka az, hogy a fertőzést okozó baktériumok nem reagálnak, vagyis rezisztensek az alkalmazott antibiotikumra. Ez azt jelenti, hogy életben maradhatnak, sőt szaporodnak az antibiotikum alkalmazása ellenére.

A baktériumok számos okból rezisztenssé válhatnak az antibiotikumokra. Az antibiotikumok körültekintő használata segíthet csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a baktériumok rezisztenssé váljanak velük szemben.

Amikor kezelőorvosa Önnek egy antibiotikum-kezelést rendel, azzal kizárólag a jelenlegi betegségét kívánja gyógyítani. Ha figyelmet szentel a következő tanácsoknak, segíti megelőzni olyan rezisztens baktériumok kialakulását, amelyekre nem hat az antibiotikum.

1. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot a megfelelő adagban, a megfelelő időpontokban és megfelelő számú napon keresztül szedje. Olvassa el a dobozon lévő utasításokat, és ha valamit nem ért, kérjen tájékoztatást kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
2. Ne szedjen antibiotikumot, csak ha azt kezelőorvosa kimondottan Önnek rendelte, és kizárólag annak a fertőzésnek a kezelésére alkalmazza, amelyre azt felírták.
3. Ne szedjen olyan antibiotikumot, amelyet más számára írtak fel, még akkor se, ha az Önéhez hasonló fertőzésben szenved.
4. Ne adja át másoknak az Önnek rendelt antibiotikumot.
5. Ha az orvos előírásának megfelelően szedte a gyógyszert, és maradt az antibiotikumból, a megmaradt gyógyszert vigye vissza a gyógyszertárba, szakszerű megsemmisítés céljából.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 04. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.