FUCICORT krém

Hatóanyag:

betamethasone, fusidic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x15 g

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    CORTICOSTEROIDOK ÉS ANTIBIOTICUMOK KOMBINÁCIÓI

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-7542/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Erős hatású corticosteroidok és antibioticumok kombinációi

  • Gyártó:

    LEO Pharma A/S

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Fucicort krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Fucicort krém a bőr ekcémás betegségeinek kezelésére alkalmazható: veleszületett ekcéma, gyermekkori ekcéma, discoid (korong alakú) ekcéma, stasis (pangó) ekcéma, kontakt ekcéma és seborrhoeás ekcéma, mikor a bakteriális fertőzés fennállása bizonyított vagy gyanított.
A Fucicort krém egyesíti a betametazon jól ismert gyulladásgátló és viszketést mérséklő hatását a fuzidinsav hatékony baktérium-ellenes hatásával.
A betametazon-valerát a gyulladásos bőrfelületen gyorsan ható, helyileg alkalmazott szteroid. Gyakran még nehezen gyógyítható eseteknél is sikeres kezelést biztosít.
A fuzidinsav helyileg alkalmazva számtalan kórokozóval szemben hatékony (Staphylococcus, Streptococcus, Corynebacterium, Neisseria és bizonyos Clostridium-ok). A fuzidinsav antibakteriális hatását a betametazon nem csökkenti.
2. Tudnivalók a Fucicort krém alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Fucicort krémet
- ha allergiás a fuzidinsavra, a betametazon-valerátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Kortikoszteroid tartalma miatt nem alkalmazható szisztémás gombás fertőzések esetén, baktériumok, gombák vagy vírusok okozta és megfelelő kezelésben nem részesített elsődleges bőrfertőzések esetén, továbbá szájkörüli bőrgyulladás, az arc bőrének értágulatokkal járó gyulladása (rozácea) esetén, valamint megfelelő kezelésben nem részesített tuberkulózisos bőrtünetek esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Fucicort krém szem körüli alkalmazása esetén különös gonddal kell eljárni. Ha a készítmény a szembe kerül, zöld hályogot (glaukóma) okozhat.
A hosszantartó folyamatos kezelést kerülni kell.
Betametazon-valerát tartalma miatt elhúzódó helyi alkalmazása bőrsorvadást okozhat.
Fuzidinsav helyi alkalmazásával kapcsolatban bakteriális rezisztencia kialakulásáról számoltak be. A kezelés alkalmanként 14 napra történő korlátozása minimalizálja rezisztencia kialakulásának kockázatát. Ez megakadályozza azt is, hogy a kortikoszteroid immunszuppresszív hatása elfedje az antibiotikum rezisztencia következtében esetleg kialakuló fertőzés tüneteit.
A Fucicort fokozhatja a fertőzések iránti érzékenységet, súlyosbíthatja a meglévő fertőzéseket és aktiválhatja a rejtett fertőzéseket. Amennyiben a fertőzés helyi kezeléssel nem kontrollálható, orvosa a szisztémás kezelésre való áttérést javasolhatja.
Az alkalmazás helyétől függően Fucicort kezelés alatt a betamatazon-valerát feszívódhat a véráramba, és csökkentheti a mellékvese működését,
Gyermekek és serdülők
A Fucicort-ot gyermekeknél óvatosan kell alkalmazni, mivel a gyermekek érzékenyebbek a helyileg alkalmazott kortikoszteroidok által okozott mellékhatások iránt. El kell kerülni a nagy mennyiségek alkalmazását, az okklúziót (zárt ruházat viselése, csecsemőknél a pelenkázás) és az elhúzódó kezelést.
Egyéb gyógyszerek és a Fucicort krém
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
A Fucicort krém alkalmazása terhesség alatt nem javallt, kivéve, ha a kezelés feltétlenül szükséges.
A Fucidin krém szoptatás alatt helyileg alkalmazható, mivel elhanyagolható mértékben kerül be az anyatejbe. Javasolt azonban elkerülni az emlőkön történő helyi alkalmazást.
A fogamzóképes nőkre gyakorolt hatás nem várható, mivel felszívódása elhanyagolható mértékű.
A Fucicort cetil-sztearil-alkoholt és klórkrezolt tartalmaz
A cetil-sztearil-alkohol helyi bőrreakciókat okozhat (pl.: kontakt dermatitisz) és a klórkrezol allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Fucicort krémet?
Amennyiben az orvos másként nem rendeli, a krém kis mennyiségét vékony rétegben kell felvinni az érintett bőrfelületre kötés alkalmazása nélkül, naponta 2 vagy 3 alkalommal.
Kötés alkalmazása esetén elég naponta egy alkalommal felvinni a krém kis mennyiségét az érintett bőrfelületre.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 esetében észlelték):
- túlérzékenység,
- kontakt dermatitis
- ekcéma (az állapot súlyosbodása)
- égő érzés a bőrön
- viszketés
- bőrszárazság
- fájdalom az alkalmazás helyén
- irritáció az alkalmazás helyén
Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10 esetében észlelték):
- bőrpír
- csalánkiütés
- kiütés (beleértve a gyulladásos és a generalizált kiütést is)
- duzzanat az alkalmazás helyén
- hólyagok az alkalmazás helyén
A kortikoszteroidok, mint a betametazon-valerát szisztémás nemkívánt csoporthatásai közé tartozik a mellékvese csökkent működése, különösen elhúzódó külsőleges alkalmazás során.
A kortikoszteroidok szem környékén történő alkalmazása után szembelnyomás-emelkedés és zöldhályog (glaukóma) is előfordulhat, különösen elhúzódó alkalmazás és zöldhályog kialakulására hajlamos betegek esetén.
Más, helyileg alkalmazott kortikoszteroidokhoz hasonlóan a hosszantartó és intenzív kezelés bőrgyulladást (dermatitisz) (beleértve a kontakt dermatitiszt és pattanásos formákat is), száj körüli bőrgyulladást, a bőr sorvadásos elváltozását okozhatja (mint csíkok, felszíni vérerek elvékonyodása és kitágulása), valamint bőrpír, értágulat az arcon vagy az orron (rozácea), bevérzések,, túlzott szőrnövekedés, fokozott izzadás és depigmentáció is előfordulhat, különösen szoros, testhezálló öltözet viselése esetén, vagy a bőrhajlatokban.
5. Hogyan kell a Fucicort krémet tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Felbontás után 3 hónapig használható fel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Fucicort krém?
- A készítmény hatóanyaga: 20 mg vízmentes fuzidinsav (fuzidinsav-hemihidrát) és 1 mg betametazon (betametazon-valerát formájában) grammonként.
- Egyéb összetevők: klórkrezol, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, makrogol-cetil-sztearil-éter, cetil-sztearil-alkohol, folyékony paraffin, fehér vazelin, nátrium-hidroxid, tisztított víz, all-rac-α-tokoferol.
Milyen az Fucicort krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, vízzel elegyedő krém. 15 g krém csavaros, PE kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve. 1 tubus dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. 11. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.