Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

KUVAN 100 mg oldódó tabletta

Hatóanyag:
sapropterin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
30x (HDPE tartályban)


Tájékoztató ár: 379693 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
sapropterin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
120x (HDPE tartályban)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE EGYÉB GYÓGYSZEREI Törzskönyvi szám: EU/1/08/481/001
Gyógyszeralkategória: Tápcsatorna és anyagcsere egyéb gyógyszerei Gyártó: BioMarin International

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Kuvan és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Kuvan a szapropterin hatóanyagot tartalmazza, ami a szervezetben is jelen levő, tetrahidrobiopterinnek (BH4) nevezett molekula szintetikus másolata. A BH4-re ahhoz van szüksége a szervezetnek, hogy a fenilalaninnak nevezett aminosavat egy másik aminosav, a tirozin felépítésére alakíthassa át.
A Kuvant a vér magas fenilalaninszintjének (hiperfenilalaninémia vagy HPA), illetve a vizelet magas fenilketon-tartalmának (fenilketonuria vagy PKU) kezelésére alkalmazzák felnőtteknél és 4 éves vagy idősebb gyermekeknél. A HPA-t és a PKU-t a vér kórosan magas fenilalaninszintje okozza, ami káros hatású lehet. A Kuvan egyes, a BH4-re reagáló betegeknél csökkenti ezek szintjét és segíthet növelni azt a fenilalanin-mennyiséget, amelyet még az étrend tartalmazhat.
Ezt a gyógyszert felnőtteknél és bármely korcsoportba tartozó gyermekeknél a BH4-hiánynak nevezett öröklődő betegség kezelésére is alkalmazzák, melyben a szervezet nem tud elegendő mennyiségű BH4-et termelni. Az igen alacsony BH4-szintek miatt a fenilalanin nem hasznosul megfelelően és annak szintje megemelkedik. Ez káros hatásokat eredményez. A Kuvan csökkenti a vérben a káros fenilalanin-többletet és fokozza az ételben lévő fenilalanin iránti toleranciát annak a BH4-nek a pótlása révén, amit a szervezet nem tud előállítani.
2. Tudnivalók a Kuvan szedése előtt
Ne szedje a Kuvant,
ha allergiás a szapropterinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Kuvan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, különösen az alábbi esetekben:
- Ön 65 éves vagy annál idősebb,
- problémák vannak a veséjével vagy a májával,
- ha beteg, mivel betegség esetén a vér fenilalaninszintje megemelkedhet, ezért a kezelőorvossal történő megbeszélés javasolt,
- amennyiben görcshajlama van.
Amennyiben Kuvannal kezelik, kezelőorvosa meg fogja vizsgáltatni az Ön vérét, hogy megállapítsa, az mennyi fenilalanint és tirozint tartalmaz. Szükség esetén úgy dönthet, hogy módosítja a Kuvan adagját vagy az Ön étrendjét.
A diétás kezelést a kezelőorvosa által javasolt módon továbbra is folytatnia kell. Ne változtasson étrendjén anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával.
Gyermekek
Hiperfenilalaninémia (HPA) kezelése
A Kuvan 4 évesnél fiatalabb gyermeknek kizárólag a kezelőorvos utasításai szerint adható.
Egyéb gyógyszerek és a Kuvan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösen, ha az alábbiak valamelyikét alkalmazza:
- levodopa (Parkinson-kór kezelésére adják)
- rákos megbetegedés kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például metotrexát)
- bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például trimetoprim)
- értágulatot okozó gyógyszerek (például glicerin-trinitrát (GTN), izoszorbid-dinitrát (ISDN), nitroprusszid-nátrium (SNP), molzidomin, minoxidil).
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha terhes, kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy a fenilalaninszintet hogyan kell megfelelő szinten tartani. Káros hatással lehet Önre és gyermekére, amennyiben ez a teherbeesés előtt, illetve a teherbeeséskor nincs szigorúan szabályozva. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja a terhesség előtt és alatt a táplálékkal történő étrendi fenilalanin-bevitel korlátozását.
Ha a szigorú diéta nem csökkenti megfelelő mértékben a fenilalanin szintjét a vérében, kezelőorvosa fontolóra fogja venni, hogy kell-e szednie ezt a gyógyszert.
Nem szabad ezt a gyógyszert szednie, ha szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Kuvan várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Fontos információk a Kuvan egyes összetevőiről
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per tabletta nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell szedni a Kuvant?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
PKU
A Kuvan ajánlott kezdő adagja PKU-ban szenvedő felnőtteknél és gyermekeknél
testtömeg-kilogrammonként 10 mg. Az oldódó tablettákat naponta egyszer, a felszívódás fokozása érdekében étkezés közben kell bevenni, minden nap ugyanabban az időpontban, lehetőleg reggel.
Állapotától függően kezelőorvosa módosíthatja az adagot, mely testtömeg-kilogrammonként általában napi 5 és 20 mg között változik.
BH4-hiány
A Kuvan ajánlott kezdő adagja BH4-hiányban szenvedő felnőtteknél és gyermekeknél 2 - 5 mg testtömeg-kilogrammonként. A felszívódás fokozására az oldódó tablettákat naponta egyszer étkezés közben kell bevenni ugyanabban az időpontban, lehetőleg reggel. Az Ön állapotától függően kezelőorvosa módosíthatja az adagot, ez testtömeg-kilogrammonként legfeljebb napi 20 mg lehet. A legjobb terápiás hatás érdekében lehet, hogy a teljes napi adagot 2 vagy 3 részre kell osztani, melyeket a nap során elosztva kell bevenni.
Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogyan számítják a megfelelő adagot:

Az alkalmazás módja
Alkalmazása felnőtteknél
A tablettákat egy pohár vagy csésze (120 - 240 ml) vízbe kell tenni és feloldódásig keverni kell.
Alkalmazása gyermekeknél
Tegye az előírt számú tablettát egy pohár vagy csésze (legfeljebb 120 ml) vízbe és keverje feloldódásig.
100 mg alatti adagok esetén egy tablettát kell 100 ml vízben feloldani. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy az oldatnak csak egy meghatározott mennyiségét kell alkalmazni, annyit, amennyi a helyes adagnak megfelel; például 50 mg gyógyszer beadásához 50 ml oldatot kell felhasználni. Erre a célra egy megfelelő beosztással ellátott pontos mérőeszközt kell használni.
A tabletták feloldódása néhány percig is eltarthat. A tabletták gyorsabb oldódása érdekében a tablettákat összetörheti. Az oldatban esetleg apró részecskék láthatók, ezek azonban nem befolyásolják a gyógyszer hatékonyságát. A Kuvanból készített oldatot minden nap ugyanabban az időpontban, lehetőleg reggel az elkészítést követően 15 - 20 percen belül, étkezés közben kell meginni.
Ne nyelje le a gyógyszerrel együtt a tartályban lévő nedvszívó kapszulát.
Ha az előírtnál több Kuvant vett be
Amennyiben az előírtnál több Kuvant vett be, mellékhatásokat, így fejfájást és szédülést észlelhet.
Azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az előírtnál több Kuvant vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Kuvant
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
Ha idő előtt abbahagyja a Kuvan szedését
Ne hagyja abba a Kuvan szedését anélkül, hogy előtte ezt ne beszélte volna meg kezelőorvosával, mivel a fenilalaninszint emelkedhet a vérében.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány esetben allergiás reakciókról (például bőrkiütésekről és súlyos reakciókról) számoltak be. Ezek gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésekre álló adatokból nem állapítható meg). Ha Önnél vörös, viszkető, kidudorodó felületek alakulnak ki (csalánkiütés), folyik az orra, szívverése gyorssá vagy szabálytalanná válik, megduzzad a nyelve és a torka, tüsszög, sípolva vesz levegőt, súlyos légzési elégtelenség vagy zavartság lép fel, ez arra utalhat, hogy Önnél súlyos allergiás reakció alakult ki a gyógyszerrel szemben. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek) Fejfájás és orrfolyás.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Torokfájás, orrdugulás, köhögés, hasmenés, hányás, gyomorfájás és túl alacsony fenilalaninszint a vérvizsgálatok során.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Kuvant tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Kuvan
- A készítmény hatóanyaga a szapropterin-dihidroklorid. 100 mg szapropterin-dihidroklorid oldódó tablettánként (ami 77 mg szapropterinnek felel meg).
- Egyéb összetevők: mannit (E421), vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, A típusú kroszpovidon, aszkorbinsav (E300), nátrium-sztearil-fumarát és riboflavin (E101).
Milyen a Kuvan és mit tartalmaz a csomagolás
A Kuvan 100 mg oldódó tabletták színe fehéres vagy halványsárga, egyik oldalukon "177" jelzés látható.
30, 120 vagy 240 tablettát tartalmazó, gyermekbiztos kupakkal ellátott tartályokban kerül forgalomba. Minden tartályban van egy nedvszívót (szilikagélt) tartalmazó kis műanyag kapszula is.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.