Gyógyszerkereső

MESTINON 60 mg bevont tabletta

Hatóanyag:

pyridostigmine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

20x

Tájékoztató ár:

836 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

pyridostigmine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

150x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  PARASYMPATHOMIMETICUMOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-517/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Anticholinesterase-ok

 • Gyártó:

  Mylan EPD

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Mestinon és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Mestinon hatóanyaga, a piridosztigmin, hatását a kolinészteráz enzim bénítása révén fejti ki. Ez a hatás lassan alakul ki és viszonylag sokáig megmarad.
A készítmény bélrenyheség, bélrenyheség következtében kialakuló székrekedés és bizonyos eredetű izomgyengeség (miaszténia grávisz pszeudoparalitika) kezelésére szolgál.
2. Tudnivalók a Mestinon alkalmazása előtt
Ne szedje a Mestinon bevont tablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra, bromidokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ezért fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, volt-e a múltban valamilyen allergiás reakciója a gyógyszer összetevőivel vagy más gyógyszerrel szemben.
- ha bélműködése mechanikus ok miatt állt le;
- ha vizeletelvezető-rendszere mechanikusan elzáródott;
- ha hashártyagyulladása van;
- ha bizonyos izomlazítókat (pl. szuxametóniumot) alkalmaznak Önnél (például műtét előtti altatásnál).
A Mestinon fokozott elővigyázatossággal, egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható:
- lassú szívműködés szívritmus zavar, ingerületvezetési blokk a szívben,
- a közelmúltban történt szívkoszorúér-elzáródás,
- asztma; COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség),
- alacsony vérnyomás;
- fekélybetegség,
- epilepszia,
- Parkinson betegség,
- a pajzsmirigy fokozott működése,
- vesekárosodás esetén.
- ha a közelmúltban gyomor-, bél-, illetve húgyhólyagműtéten esett át;
- amennyiben vagotóniában szenved. A vagotónia a vágusz ideg fokozott aktivitása miatt kialakuló állapot melynek tünetei: alacsony pulzusszám, alacsony vérnyomás, székrekedés, izzadás és fájdalmas izomgörcs.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Egyéb gyógyszerek és a Mestinon
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különböző gyógyszerek egyidejű alkalmazása ugyanis megváltoztathatja hatásukat.
Ez különösen fontos az alábbi gyógyszerek együttadásakor:
- Morfin-, illetve barbiturátszármazékok (bizonyos fájdalomcsillapítók illetve epilepszia-elleni szerek vagy nyugtatók, altatók) hatását a piridosztigmin erősítheti;
- Atropintartalmú szerek a piridosztigmin egyes hatásait (pl. szívverés lassulása, fokozott nyál- és gyomornedv elválasztás) ellensúlyozhatják.
- A kuráre típusú, műtéti izomlazítók hatását a piridosztigmin gyengítheti;
- Az immunrendszer működését elnyomó szerek (immunszuppresszánsok) és kortikoszteroidok szedésekor több piridosztigminre lehet szüksége. Mindazonáltal első alkalommal szedett kortikoszteroidok kezdetben súlyosbíthatják a miaszténia grávisz tüneteit.
- Metilcellulóz és segédanyagként metilcellulózt tartalmazó gyógyszerek gátolhatják a piridosztigmin felszívódását.
- Aminoglikozid típusú antibiotikumok, helyi és általános érzéstelenítők, szívritmus szabályozására alkalmazott szerek és azok a gyógyszerek, amelyek befolyásolják az ideg-izom ingerületátvitelt, kölcsönhatásba léphetnek a piridosztigminnel.
Termékenység, terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás ideje alatt kizárólag egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Mestinon ronthatja a szem alkalmazkodó képességét és a látás élességét, ezáltal károsíthatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Alkalmazásának és hatásának ideje alatt ne vezessen gépjárművet és/vagy ne végezzen balesetveszéllyel járó munkát.
A Mestinon szacharózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Mestinont?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát a kezelőorvos állapítja meg.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek:
Bélrenyheség, bélrenyheség következtében kialakuló székrekedés: 4 óránként 1 db bevont tabletta.
Bizonyos eredetű izomgyengeség (miaszténia grávisz): naponta 2-4-szer 1-3 db bevont tabletta.
Gyermekek és serdülők:
6 éves kor alatt a kezdő adag 1/2 bevont tabletta, 6-12 éves kor között 1 db bevont tabletta. Az adag emelésének módját a kezelőorvos határozza meg.
A teljes hatás a bevételtől számított 15-30 perc múlva fejlődik ki. 1 adag hatása nappal kb. 4, éjszaka kb. 6 órán át tart. Az adagolást úgy kell elosztani, hogy a hatás maximuma a legnagyobb fizikai igénybevétel idejével essen egy időbe.
Ha elfelejtette bevenni a Mestinont
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a gyógyszer szedését a következő esedékes időpontban, a szokásos adagban.
Ha az előírtnál több Mestinont vett be
Azonnal jelentkeznie kell kezelőorvosánál vagy kórházi osztályon.
A túladagolás tünetei: erős verítékezés, könnyezés, fokozott bélmozgás, széklet-vizelet kiengedése vagy vizelési inger, szemtünetek, légzési zavarok, növekvő izomgyengeség és izombénulás ami a légzőizmokra terjedhet, lassú (esetleg szapora) szívműködés, vérnyomáscsökkenés (ritkán emelkedés), görcsök, nyugtalanság, elkent beszéd, kóma.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A hatóanyagnak a szervezetre gyakorolt hatásaiból adódó mellékhatások az alábbiak lehetnek:
- hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, fokozott bélmozgás, fokozott nyálelválasztás, könnyelválasztás, verítékezés, lassú szívműködés, pupilla-szűkület,
- izomgörcsök, izomköteg-rángás, izomgyengeség.
Brómtartalma miatt a készítmény bőrkiütéseket okozhat, amik a kezelés megszüntetése után spontán eltűnnek. Ilyen esetben sem Mestinont, sem más brómtartalmú gyógyszert nem szedhet a beteg a továbbiakban.
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
bőrkiütés, (A kezelés megszüntetése után spontán eltűnik. Ilyen esetben sem Mestinont, sem más bróm-tartalmú gyógyszert nem szedhet a beteg a továbbiakban.)
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság):
pupillaszűkület, fokozott könnyelválasztás, a szem alkalmazkodó képességének zavara, szívritmuszavar (lassú vagy gyors szívverés, ingerületvezetési blokk a szívben), hajnalban jelentkező szívtáji szorító fájdalom (Prinzmetal angina), ájulás, magas vérnyomás, hörgő szűkülettel járó fokozott légúti váladék, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, hasi fájdalom, hasi diszkomfort érzés. fokozott bélmozgás, fokozott nyálelválasztás, túlzott verítékezés, izomköteg-rángás, remegés, izomgörcsök, fokozott izomgyengeség, sürgető vizelési inger, csalánkiütés, kipirulás, alacsony vérnyomás, gyógyszer-túlérzékenység.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Mestinont tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felbontás után 3 hónapig használható fel.
A dobozon, illetve az üvegen feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Mestinon 60 mg bevont tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 60 mg piridosztigmin-bromid bevont tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, hidegen duzzadó keményítő, povidon K30, kukoricakeményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
Bevonat: sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), hígan folyó paraffin, kemény paraffin, porlasztva szárított arabmézga, rizskeményítő, szacharóz.
Milyen a Mestinon készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Halvány narancsszínű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, cukor-bevonatú tabletta (bevont tabletta). Törési felülete fehér vagy csaknem fehér színű.
20 db, illetve 150 db bevont tabletta fehér színű, garanciazáras biztonsági zárógyűrűvel és LDPE mozgáscsillapító betéttel ellátott kupakkal lezárt, barna színű üvegben, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2019. 12. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.