2015. szeptember 3. csütörtök, Hilda napja van
Továbbküldés
Tartalom címe: Epilepszia kezelése ketogén diétával

  Epilepszia kezelése ketogén diétával

  A ketogén diéta az epilepszia egyik legrégibb kezelési módja. Ennek lényege a kvázi éhezés, az éhezési metabolizmus fenntartása hosszabb időn át. Ha a szervezetet az éhezés állapotában tarjuk, ketontesteket produkál, termel, amelyek a zsíranyagcsere melléktermékei. Azt már régen megfigyelték, hogy éhezéses állapotok idején csökkent vagy akár teljesen meg is szűnt a rohamaktivitás.

  Sokféle étrendet alkalmazhatunk, a klasszikus forma az ún. Cleveland klinikai diéta.
  Lényege, hogy az étrend zsírokban gazdag, szénhidrátban szegény. Ha a zsír számít elsődleges energiaforrásnak, ketontestek képződnek. Az étrend kialakítása szigorú, és ahhoz, hogy jól működjön, pontos, és jól betartott együttműködés szükséges. Általában gyermekbetegeken alkalmazzák, és a kezelés alatt nincs jelentősebb növekedés és súlygyarapodás. Ennek befejezését követően várható a növekedés helyreállása, és ezt szoros ellenőrzés alatt célszerű tartani.

  Ezt az étrendet elsősorban tehát gyermekbetegeken alkalmazzák, és főként a nehezen kezelhető esetekben, pl. a generalizált rohamokkal járó ún. Lennox-Gastaut szindrómában. A betegségre jellemző az ún. „drop attack” másnéven tónusos-klónusos roham (ld. a szótárban is) (erőteljes ritmikus görcsök) gyakran fordulnak elő olyan gyermekeken, akiknek egyéb neurológiai betegségük is van, pl. bénulások, mentális retardáció. Ezek gyakran nem is reagálnak a gyógyszerekre. E csoportban a ketogén diéta hatásos lehet. Általában 2-12 éves életkor között ajánlott alkalmazni, generalizált epilepsziában, ha más (gyógyszeres) kezelésre nem reagálnak. Újabb vizsgálatok szerint a diéta eredményes lehet még parciális rohamokban szenvedő betegeken is.
  A diéta egy rövid éheztetéses időszakkal indul, egészen addig, amíg a szervezet nem kezd el kellő mennyiségben ketontesteket produkálni. Ez az időszak kórházban töltendő, a kellő ellenőrzés miatt, tehát ha a beteg hány, alacsony a vércukorszintje, kiszárad, vagy rohamok lépnének fel. A gyógyszerelést is változtatni (ui. csökkenteni) kell, mivel lehetnek szedatív (nyugtató típusú) mellékhatások.

  Két hónapos periódus szükséges annak eldöntésére, hogy a ketogén diéta eredményes-e valóban. Ha hatásosnak bizonyul, akkor kb. két évig folytatható. Ezalatt kevesebb antiepileptikum szükséges a rohamok gyakoriságának csökkentésére. A gyerekek nagy része kiegyensúlyozottabb, mindennapi életük jobb, és jobban figyelnek a diétára is éppen ezért.
  A ketogén diétán lévő betegeket orvos (neurológus), nővér és dietetikus is kell ellenőrizze, akik alaposabban ismerik e diétát.

   
  Megjelent: 2008. január 22.
  Forrás: MyDoctor
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre