Ezeket látta már?

Mangánhiány

A mangán az élő szervezet nélkülözhetetlen nyomeleme – még ha minimális mennyiségben is van jelen. A felnőttek napi mangánigénye 2,3 mg. Ennél nagyobb mennyiségben, más fémekhez hasonlóan, mérgező lehet. Számos enzim alkotóeleme. A mangántartalmú szuperoxid dizmutáz a mitokondriumokban található, és a sejtek oxidációs károsodása ("oxidatív stressz") elleni védelem egyik legfontosabb enzimje. Számos egyéb mangántartalmú enzim is ismert, melyek részt vesznek a szénhidrátok, zsírok, aminosavak és a koleszterin anyagcseréjében.

Mangánforrások

Mangánhiány

A leggazdagabb mangánforrások a mandula és diófélék, továbbá a hántolatlan gabona. A finomított liszt és fehérkenyér 19. századi megjelenése óta a mangánhiány is gyakoribb. Jelentős a zsíros halak, nyers olajos zöldségek mangántartalma is. A mangánhiány tényleges népességi gyakoriságáról viszont pontos adatokkal ma sem rendelkezünk.

A mangánhiány okai

A mangánhiány legfontosabb oka a finomított lisztek térhódítása. Magyarországon komoly tényező a rendkívül csekély halfogyasztás is. Mangánhiánnyal felszívódási zavar esetén, különösen a zsírok felszívódásának zavarával járó betegségek esetén is számolni kell (cöliákia, cisztás fibrózis, idült hasnyálmirigy-gyulladás, stb.). A túlzott vas, magnézium és kalcium bevitel is gátolhatja a mangán felszívódását. Izolált mangánhiánnyal a gyakorlatban nem találkozunk.

A mangánhiány tünetei

A mangánhiány csontváz-rendellenességeket, a kollagén kötőszöveti rostok károsodását és sebgyógyulási zavarokat okozhat.

Számos betegség kialakulását és súlyosbodását segítheti elő a mangánhiány. A legfontosabbak: Parkinson kór, csontritkulás, schizophrenia, cukorbetegség és epilepszia.

A mangánhiány lefolyása

Az izolált mangánhiány lefolyása és prognózisa nem ismert. Minden egyéb esetben a mangánhiány lefolyása a társuló betegség függvénye.

A mangánhiány diagnózisa

A mangánhiány a társuló betegségek hátterében többnyire nem kerül felismerésre.

A mangánhiány terápiája

A fentebb felsorolt betegségek kezelése során gondolni kell a mangánhiány lehetőségére is. Csak mangánt pótló gyógyszer, gyógytermék nem ismert, multivitamin és ásványi só pótló készítményekben viszont többnyire elegendő mennyiségben megtalálható a mangán. Célszerű a betegségek kezelését mangán (pontosabban nyomelem) pótlással is kiegészíteni.

Egyéb tudnivalók a mangánhiányról

A mangán, a cink és a magnézium mellett az öregedésért, az időskori szív és érrendszeri betegségekért, daganatos kórképekért, érelmeszesedésért, cukorbetegséggel kapcsolatos érkárosodásért, bizonyos degeneratív agyi kórképekért (Lewy-testes demenciák, Parkinson kór, Alzheimer kór) gyors ráncosodásért stb. felelős oxidatív stressz elleni küzdelem fontos bástyája. Az antioxidáns cink, mangán, magnézium tartalmú szuperoxid dizmutázok ezek ellen a betegségek ellen elvileg védenek. A nyomon követéses klinikai vizsgálatok eredményei viszont ellentmondásosak, hatásuk ma még nem tekinthető minden kétséget kizárónak.

Forrás: EgészségKalauz