GRANISETRON PHARMACENTER 1 mg filmtabletta

Hatóanyag:

granisetron

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

granisetron

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    HÁNYÁSCSILLAPÍTÓK ÉS ÉMELYGÉS ELLENI SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-22207/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Serotonin (5-HT3) antagonisták

  • Gyártó:

    Pharmacenter Europe

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Granisetron Pharmacenter filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Granisetron Pharmacenter egy graniszetronnak nevezett hatóanyagot tartalmaz. Ez az ún. 5-HT3 receptor gátló szerek vagy hányáscsillapító szerek csoportjába tartozik. Ezt a tablettát csak felnőttek szedhetik.

A graniszetront más típusú orvosi kezelések, úgy mint a daganatos betegségek kezelésére alkalmazott kemoterápia vagy radioterápia következtében fellépő hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére használják.


2. Tudnivalók a Granisetron Pharmacenter filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Granisetron Pharmacenter filmtablettát
- ha allergiás a graniszetronra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Amennyiben nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy a gyógyszerészét a tabletta szedése előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Kérjük, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez a Granisetron Pharmacenter filmtabletta szedése előtt:
- ha problémái vannak a bélmozgásával bélelzáródás miatt.
- ha szívbetegsége van, vagy daganat-ellenes kezelésben részesül olyan gyógyszerrel, amely ismerten károsíthatja a szívet, vagy szervezetében nem megfelelő a sók szintje, pl. a kálium, a nátrium vagy a kalcium szintje (elektrolitzavarok).
- ha más, úgynevezett 5-HT3 receptor antagonista típusú gyógyszert is szed. Ezek közé tartozik a dolaszetron és az ondanszetron, amelyeket a Granisetron Pharmacenter-hez hasonlóan szintén a hányinger és hányás kezelésére és megelőzésére alkalmaznak.

A Granisetron Pharmacenter filmtabletta alkalmazásakor egy ritka, de potenciálisan életveszélyes reakció, úgynevezett szerotonin szindróma alakulhat ki. Ennek következtében súlyos eltérések jöhetnek létre az agy, az izom és az emésztőrendszer működésében. Ez a reakció kialakulhat Granisetron Pharmacenter filmtabletta szedésekor, de nagyobb valószínűséggel a Granisetron Pharmacenter filmtabletta és bizonyos egyéb gyógyszerek együttes alkalmazása esetén. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy a gyógyszerészét az összes alkalmazott gyógyszeréről.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek és serdülők nem szedhetik ezt a tablettát.

Egyéb gyógyszerek és a Granisetron Pharmacenter filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Erre azért van szükség, mert a Granisetron Pharmacenter befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, illetve a Granisetron Pharmacenter hatását is befolyásolhatják más gyógyszerek.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy a gyógyszerészt, ha az alábbi gyógyszerek közül valamelyiket szedi:
- szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszerek, egyéb "5-HT3 receptor antagonista" típusú gyógyszerek, pl. a dolaszetron és az ondanszetron (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot feljebb)
- fenobarbitál, egy epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer
- egy ketokonazol nevű gyógyszer, amelyet gombás fertőzések kezelésére alkalmaznak
- az eritromicin nevű antibiotikum, amelyet bakteriális fertőzések kezelésére alkalmaznak
- szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI-k), amelyeket a depresszió és/vagy a szorongásos kórképek kezelésére alkalmazzák (ideértve fluoxetin, paroxetin, szertralin, fluvoxamin, citaloprám, eszcitaloprám)
- szerotonin-noradrenalin-visszavétel-gátlók (SNRI-k), amelyeket a depresszió és/vagy a szorongásos kórképek kezelésére alkalmazzák (ideértve venlaflaxin, duloxetin).

Terhesség, szoptatás és termékenység
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne szedje ezt a tablettát ha terhes, teherbe szeretne esni vagy szoptat, kivéve ha kezelőorvosa kifejezetten javasolja a tabletta bevételét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Granisetron Pharmacenter nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és eszközök vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Granisetron Pharmacenter filmtabletta laktóz-monohidrátot (egy fajta cukor) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Granisetron Pharmacenter filmtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

A Granisetron Pharmacenter ajánlott adagja betegenként változhat. Az adag függ a kortól, testsúlytól, valamint attól, hogy a gyógyszert a hányinger és hányás megelőzésére vagy csillapítására adják. Kezelőorvosa dönti el, hogy Ön milyen adagot fog kapni.

A hányinger vagy hányás megelőzése
A Granisetron Pharmacenter első adagját általában a sugárkezelés vagy kemoterápia megkezdése előtt 1 órával kapja meg. A sugárkezelés vagy kemoterápia után az adag 1 darab 1 mg-os tabletta naponta kétszer, vagy 2 darab 1 mg-os tabletta naponta egyszer, vagy egy 2 mg-os tabletta naponta egyszer, legfeljebb 1 hétig.

A hányinger vagy hányás kezelése
Az adag általában 1 darab 1 mg-os tabletta naponta kétszer, vagy 2 darab 1 mg-os tabletta naponta egyszer, vagy egy 2 mg-os tabletta naponta egyszer.

Ha az előírtnál több Granisetron Pharmacenter filmtablettát vett be
Ha az előírtnál több tablettát vett be, beszélje meg kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel. A túladagolás tünete többek között az enyhe fejfájás. A tüneteknek megfelelően fogják Önt kezelni.

Ha elfelejtette bevenni a Granisetron Pharmacenter filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét, beszélje meg kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Granisetron Pharmacenter szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését a kezelés befejezése előtt. Ha mégis abbahagyja a gyógyszer szedését, a tünetei visszatérhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:
- allergiás reakciók (anafilaxia). Ennek jele lehet a torok, arc, ajkak és a száj duzzanata, és a légzési- vagy nyelési nehézség.

További mellékhatások, amelyeket a gyógyszer szedése alatt tapasztalhat:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
-- fejfájás,
-- székrekedés.
Ezen esetekben kérjük, értesítse kezelőorvosát, aki ellenőrizni fogja az Ön állapotát.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
-- alvászavar (inszomnia),
-- a májenzimek működésének megváltozása, ami laboratóriumi módszerrel (vérvizsgálattal) mutatható ki,
-- hasmenés.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
-- bőrkiütés vagy allergiás bőrreakció, csalánfolt vagy csalánkiütés (urtikária). Ennek tünetei a vörös, kiemelkedő, viszkető dudorok lehetnek,
-- a szívverés (szívritmus) változásai és eltérések az EKG-n (a szív elektromos működésének rögzítésére szolgáló módszerrel kimutatva),
-- kóros önkéntelen mozgások, úgy mint reszketés, izommerevség és izom összehúzódások,
-- szerotonin szindróma, melynek tünetei lehetnek láz, verejtékezés, reszketés, hasmenés, hányinger, hányás, izomremegés, rángatózás, izomrángás vagy izommerevség, fokozott reflexek, a koordináció elvesztése, gyors szívverés, vérnyomás változása, zavartság, izgatottság, nyugtalanság, hallucináció, hangulatváltozások, eszméletlenség és kóma.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Granisetron Pharmacenter filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Granisetron Pharmacenter filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg illetve 2 mg graniszetron (graniszetron-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
tablettamag összetevői:
mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), laktóz-monohidrát, hipromellóz, magnézium-sztearát, és tisztított víz.
filmbevonat összetevői:
1 mg-os filmtabletta:
hipromellóz 6 cP, titán-dioxid (E171), makrogol 6000,
poliszorbát 80.
2 mg-os filmtabletta: hipromellóz 6 cP, titán-dioxid (E171), makrogol 6000,
poliszorbát 80, sárga vasoxid (E172).

Milyen a Granisetron Pharmacenter filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Granisetron Pharmacenter 1 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "G1" jelzéssel, másik oldalon sima.

Granisetron Pharmacenter 2 mg filmtabletta: halványsárga vagy sárga színű, háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "104" jelzéssel, a másik oldalán pedig logo-val.

Csomagolás:
5 db, 10 db vagy 30 db filmtabletta fehér PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 12. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.