Gyógyszerkereső

MERIOFERT KIT 75 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

Hatóanyag:

follicle-stimulating hormone , lh

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x injekciós üvegben

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

3276

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

follicle-stimulating hormone , lh

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x injekciós üvegben

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

3276

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  GONADOTROPINOK ÉS MÁS OVULATIO-STIMULÁLÓK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-22799/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Gonadotropinok

 • Gyártó:

  IBSA Pharma

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Meriofert Kit és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- A Meriofert Kit a peteérés elősegítésére szolgál olyan nőknél, akiknek nincs peteérésük, és más kezelés (klomifén-citrát) nem volt sikeres esetükben.
- A Meriofert Kit több tüsző (így több petesejt) érésének előidézésére szolgál olyan nőknél, akik megtermékenyítési programban vesznek részt.
A Meriofert Kit magas tisztítottsági fokú humán menopauza gonadotropin, amely a gonadotropin gyógyszerek csoportjába tartozik.
Minden injekciós üveg 75 NE liofilizált humán follikulus-stimuláló hormont (FSH) és 75 NE humán luteinizáló hormont (LH) tartalmaz.
A humán koriogonadotropin (hCG) hormon, amely természetes körülmények között a terhes nők vizeletében megtalálható, a termékhez adva hozzájárul a teljes LH aktivitáshoz.
Ezt a gyógyszert kezelőorvosa felügyelete alatt kell használnia.
2. Tudnivalók a Meriofert Kit alkalmazása előtt
A kezelés megkezdése előtt Ön és a partnere termékenységét kivizsgálják.
Ne alkalmazza a Meriofert Kit-t a következők előfordulása esetén:
- Ha megnagyobodott a petefészke vagy cisztája van, kivéve a többszörös petefészek cisztákat (policisztás ovárium szindróma).
- Ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van.
- Ha petefészek, méh vagy emlőkrákban szenved.
- Ha agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz daganata (tumora) van.
- A menotropinnal vagy a Meriofert Kit bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység (allergia) esetén.
Ez a gyógyszer nem használható korai menopauzában, a nemi szervek rendellenessége- vagy a méh bizonyos tumorai esetén, melyek egy terhesség normális lefolyását lehetetlenné tennék.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Bár még nem jelentettek allergiás reakciókat a Meriofert Kit kapcsán, tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha a hasonló gyógyszerekre allergiás reakciót tapasztalt.
Ez a kezelés növeli a petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS) kialakulásának kockázatát (lásd Lehetséges mellékhatások). Ha petefészek hiperstimulációs szindróma fordul elő, a gyógyszer további adagolását leállítják, és ilyen esetben a teherbe esés kerülendő. A petefészek hiperstimuláció első jelei az alhasi fájdalom, illetve hányinger, hányás és testsúly-növekedés. Ha hasonló tüneteket tapasztal a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia. Súlyos, de ritka esetekben a petefészkek megnagyobbodhatnak, és folyadék gyülemhet fel a hasüregben vagy a mellkasüregben.
Az érett petesejt tüszőből történő kiszabadulásának elősegítésére használt humán koriogonadotropin (hCG)-tartalmú gyógyszer növelheti a petefészek hiperstimulációs szindróma valószínűségét. Ezért nem javasolt hCG alkalmazása olyan esetekben, ha OHSS van kialakulóban, legalább 4 napig tartozkodnia kell a nemi együttléttől, még abban az esetben is, ha mechanikus fogamzásgátlást alkalmaz.
Figyelembe kell vennie, hogy termékenységi problémákkal kűzdő nőknél nagyobb a vetélések aránya, mint az átlagos nőpopuláció esetében.
A peteérés elősegítése érdekében végzett kezelésben részt vevő betegeknél a többes (iker) terhesség előfordulásának esélye nagyobb a természetes fogamzáshoz képest.
Sérült petevezetékkel élő nőbetegek esetében kissé nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata.
Az ikerterhesség és a megtermékenyítési programban résztvevő szülők általános jellemzői (például az anya kora, a sperma tulajdonságai) a születési rendellenességek nagyobb kockázatával társulhat.
A Meriofert Kit készítménnyel végzett kezelés, ahogy a terhesség önmagában is, növelheti a trombózis esélyét. A trombózis: vérrög képződés egy érben, leggyakrabban a láb vagy a tüdő vénáiban. Mindenképpen beszéljen ezt meg kezelőorvosával a kezelés megkezdése előtt, különösen a következő esetekben:
- Ha tudja, hogy trombózisra hajlamos
- Ha Önnek vagy a közvetlen családtagjának volt már trombózisa.
- Ha Ön kifejezetten túlsúlyos.
Gyermekek
A gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél.
Egyéb gyógyszerek és a Meriofert Kit
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség, szoptatás és termékenység
A Meriofert Kit nem használható, ha Ön terhes vagy szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meriofert Kit nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Nem végeztek azonban vizsgálatokat a készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásairól.
3. Hogyan kell alkalmazni a Meriofert Kit-t?
Adagolás és a kezelés időtartama:
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
A menstruációs ciklus hiánya vagy rendszertelensége esetén:

Általános szabályként a 75 NE Meriofert Kit por és a oldószer első injekcióját a spontán bekövetkező vagy gyógyszerrel előidézett menstruációs ciklus első hetében adják be.
Ezt követően a Meriofert Kit beadása naponta tőrténik a kezelőorvos által felírt adagban, és a kezelés mindaddig folytatódik, amíg egy vagy több érett tüsző nem alakul ki a petefészekben. A petefészek válaszát kezelőorvosa megfelelő vizsgálatokkal meghatározza, majd az eredménytől függően módosítja a Meriofert Kit adagját.
Amint egy tüsző eléri a szükséges érettséget, a Meriofert Kit-kezelést szüneteltetik, és peteérést idéznek elő egy másik hormon segítségével (koriogonadotropin, hCG).
A peteérés rendszerint 32-48 órával később történik.
A kezelésnek ebben a fázisában lehetségessé vállik a megtermékenyítés. Javasolt, hogy minden nap nemi életet éljen, a hCG beadását megelőző naptól kezdődően. Ha a peteérés ellenére nem sikerül teherbe esni, a kezelés megismételhető.
In vitro megtermékenyítés vagy más asszisztált reprodukciós technika alkalmazása előtt, többszörös tüszőérés kiváltása érdekében a petefészek-stimulációban részt vevő nők esetében:

E kezelés célja több, egyidejű tüszőérés. A kezelés a ciklus 2. vagy 3. napján kezdődik 150 és 300 NE közötti Meriofert Kit injekcióval (2-4 injekciós üveg 75 NE Meriofert Kit). Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy nagyobb adagot ad, ha szükséges. A Meriofert Kit beadott adagja magasabb, mint amikor csak 1 tüszőérés kiváltása a cél. A kezelés folytatását a kezelőorvos egyénileg állítja be.
Ahogy megfelelő számú tüsző megérett, a Meriofert Kit-kezelést szüneteltetni kell, majd peteérést idéznek elő egy másik hormon injekció beadásával (koriogonadotropin, hCG).
Hogyan kell a Meriofert Kit-t adni:

A Meriofert Kit injekciót a bőr alá (szubkután) vagy izomba (intramuszkulárisan) adható.
Minden injekciós üveg csak egyszer használhatos, és az injekciót előkészítés után azonnal fel kell használni.
A megfelelő oktatás követően kezelőorvosa megkérheti Önt arra, hogy adja be saját magának a Meriofert Kit-t.
Az első alkalommal kezelőorvosának a következőket kell tennie:
- biztosítania kell Önnek, hogy gyakorolhassa a bőr alá történő injekció beadását önmagának,
- meg kell mutatnia Önnek, hogy hova adhatja be saját magának az injekciót,
- meg kell mutatnia Önnek, hogyan tudja Ön elkészíteni az oldatos injekciót,
- el kell magyaráznia Önnek, hogy hogyan készítse el Ön az injekció helyes adagját.

Mielőtt beadná magának a Meriofert Kit injekciót, figyelmesen olvassa el a következő utasításokat.
1 injekciós üveg Meriofert Kit előkészítése és beadása:
A csomagban található Meriofert Kit injekciót, az oldószert (0,9%-os nátrium-klorid oldat injekcióhoz való vízben) tartalmazó előretöltött fecskendő segítségével közvetlenül felhasználás elött kell előkészíteni.
Felhasználás előtt mosson kezet és biztosítson egy tiszta helyet (pl. asztalon) a gyógyszer előkészítéséhez. Fontos, hogy keze és a felhasznált eszközök a lehető legtisztábbak legyenek.
A tiszta helyre készítse elő a következőket:
- két alkoholos törlő (nincs mellékelve),
- egy, Meriofert Kit port tartalmazó injekciós üveg,
- egy oldószeres, előretöltött fecskendő,
- egy hosszú tű az injekció előkészítéséhez,
- egy vékony tű a bőr alá történő beadáshoz.
Az oldatos injekció feloldása

Ha 1-nél több injekciós üveg Meriofert Kit készítményt kell feloldania, szívja vissza az első injekciós üveg feloldott tartalmát a fecskendőbe, és lassan fecskendezze egy második injekciós üvegbe, a 2-4. lépés megismétlése után.

A gyógyszer bőr alá történő befecskendezése:


Az injekció beadási helye:
- Kezelőorvosa vagy a nővér már elmondta Önnek, hogy hova kell beadnia injekciós gyógyszerét. A szokásos helyek a comb vagy a köldök alatti ó alsó hasfal.
- Alkoholos törlővel törölje át az injekció beadási helyét.

A tű beszúrása:

Az oldat befecskendezése:
- Fecskendezze be az oldatot a bőr alá, úgy ahogy mutatták. Ne fecskendezze közvetlenül vénába. Lassan és egyenletesen tolja a fecskendő dugattyúját úgy, hogy az oldat befecskendezése megfelelő legyen, és a bőrszövetek ne károsodjanak.
Szánjon rá megfelelő időt az előírt mennyiségű oldat befecskendezésére. A kezelőorvosa által felírt adagtól függően előfordulhat, hogy nem kell felhasználni az oldat teljes mennyiségét.
A tű eltávolítása:
- húzza ki a fecskendőt, és a fertőtlenítős törlőt nyomja az injekció beadási helyére. Az injekció beadási helyén a nyomás alatt végzett gyengéd masszázs segít majd eloszlatni a Meriofert Kit-t, és enyhíteni az okozott kellemetlen érzést.

A gyógyszer izomba történő beadása:
Az izomba beadandó Meriofert Kit injekciót az Önt ellátó egészségügyi szakember előkészíti, majd beadja combba vagy fenékbe.
A használt eszközket dobja ki:
Az injekció beadása után, a használt tűt, fecskendőt és üres injekciós üveget a veszélyes hulladék tárolására való tartályba dobja. Bármilyen fel nem használt oldat, illetve hulladék megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell elvégezni.
Ha az előírtnál több Meriofert Kit-t alkalmazott:
A Meriofert Kit túladagolásának hatásai nem ismertek, mindazonáltal petefészek hiperstimulációs szindróma kialakulása előfordulhat (lásd Lehetséges mellékhatások). Ha az előírtnál több Meriofert Kit-t alkalmazott, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette alkalmazni a Meriofert Kit-t:

Alkalmazza az injekciót következő időpontban. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Meriofert Kit alkalmazását:
Ne hagyja abba gyógyszes terápiáját önszántából: mindig beszéljen kezelőorvosával, ha a gyógyszer abbahagyásán gondolkodik.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Meriofert Kit is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatás fontos, és ha ezt tapasztalja, azonnali intézkedés szükséges. Abba kell hagynia a Meriofert Kit alkalmazását, és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát a következők esetén:
Gyakori, 100-ból 1-10 felhasználót érint:
- Petefészek hiperstimulációs szindróma (tünetei közé tartozik a petefészekciszták kialakulása vagy a meglévő ciszták megnagyobbodása, alhasi fájdalom, szomjúság- vagy hányinger érzése, időnként hányás, csökkent mennyiségű, sűrű vizelet ürítése és testsúly növekedés) (lásd a 2. részt további információkkal kapcsolatban).
A következő mellékhatásokról is beszámoltak:
Nagyon gyakori (10 felhasználóból legfeljebb 1-et érint):
- Fejfájás
- Duzzadt vagy puffadt has
Gyakori (100-10 felhasználó közül 1-et vagy 1-nél kevesebbet érinthet):
- Hasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
- Kismedencei fájdalom
- Hátfájás
- Elnehezült végtagok
- Kellemetlen érzés az emlőben
- Szédülés
- Hőhullámok
- Szomjúság
- Hányinger
- Fáradtság
- Általános rossz közérzet
- Az injekció beadási helyén jelentkező reakciók, például fájdalom és gyulladás (izomba történő alkalmazásnál gyakoribb, mint bőr alá történő beadásnál).
Ritka (10 000-1000 felhasználó közül 1-et, vagy 1-nél kevesebbet érinthet):
- Petefészek-csavarodás (a petefészkek megcsavarodása, ami rendkívüli fájdalmat okoz az alhasban)
Nagyon ritka (100 000-10 000 felhasználó közül 1-et, vagy kevesebb mint 1-et érinthet):
- Vérrög keletkezés az érben, amely elszabadul, és tovább szállítódva egy másik eret elzárhat (tromboembólia).
-
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Meriofert Kit-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveg és az oldószerrel előretöltött fecskendő az eredeti csomagolásba tárolandó.
A dobozon, az injekciós üvegen és az oldószer előretöltött fecskendőjén feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Feloldást követően azonnal használja fel.
Ne használja a Meriofert Kit-t, ha azt észleli, hogy az oldat nem átlátszó. Az oldatnak feloldás után átlátszónak (tisztának) és színtelennek kell lennie.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Meriofert Kit?
A készítmény hatóanyaga a menotropin.
Minden injekciós üveg 75 NE liofilizált follikulus-stimuláló hormont (FSH) és 75 NE humán luteinizáló hormont (LH) tartalmaz.
A terhes nők vizeletében megtalálható hormon, a humán koriogonadotropin (hCG), a termékhez adott kiegészítésként hozzájárul a teljes LH aktivitáshoz.
Ha a gyógyszert tartalmazó injekciós üvegek közül egyszerre többet használ fel, az 1 ml feloldott oldatban lévő menotropin mennyiség a következő lesz:


Egyéb összetevők
A porban: laktóz-monohidrát.
Az oldószerben: 0,9%-os nátrium-klorid oldat.

Milyen a Meriofert Kit külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Por: fehér vagy majdnem fehér liofilizált por
Oldószer: átlátszó, színtelen oldat.
A Meriofert Kit por és oldószer oldatos injekcióhoz formában kerül forgalomba.
1 készlet tartalma a következő:
- Egy injekciós üvegben fehér vagy majdnem fehér liofilizált por
- Egy előretöltött fecskendő (1 ml) átlátszó és színtelen oldattal
- Egy tű a feloldáshoz és az izomba beadandó injekcióhoz (hosszú tű)
- Egy tű a bőr alá beadandó injekcióhoz (rövid tű)
1, 5 vagy 10 készletet tartalmazó kiszerelésben kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.