TEARAN 25 mg filmtabletta

Hatóanyag:

exemestane

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

90x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    HORMONANTAGONISTÁK ÉS ROKON ANYAGOK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-21883/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Aromatase inhibitorok

  • Gyártó:

    HCM Pharma

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tearan 25 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tearan az úgynevezett aromatázgátlók csoportjába tartozó gyógyszer. Ezek a gyógyszerek befolyásolják az aromatáz nevű enzimet, amely szükséges a női nemi hormon, az ösztrogén képződéséhez a szervezetben, különösen az utolsó menstruációt követő időszak (menopauza) utáni állapotban lévő nőkben. A hormonfüggő emlődaganat kezelésének egyik módja a szervezet ösztrogénszintjének csökkentése.

A Tearant a következők kezelésére alkalmazzák:
- menopauza utáni nők korai, hormonfüggő emlődaganata, ha 2-3 évig a tamoxifén hatóanyagú gyógyszerrel történő kezelést kapták, és
- menopauza utáni nők hormonfüggő, előrehaladott emlődaganata, ha egyéb, hormonális gyógyszeres kezelés nem volt eléggé hatásos.


2. Tudnivalók a Tearan 25 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Tearan 25 mg filmtablettát:
- ha allergiás az exemesztánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére,
- ha még nem zajlott le Önnél a "menopauza", azaz Ön még menstruál,
- ha Ön terhes, valószínűleg terhes vagy szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tearan 25 mg filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Kezelőorvosa a Tearan 25 mg filmtablettával végzendő kezelés előtt vérvizsgálatot végezhet annak érdekében, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy Ön már elérte a menopauza állapotát.
- A kezelés előtt rutinszerűen ellenőrizni fogják az Ön D-vitamin szintjét, mert az emlődaganat korai stádiumaiban ez a szint nagyon alacsony lehet.
- A Tearan 25 mg filmtabletta szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön máj- vagy vesebetegségben szenved,
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban vagy jelenleg olyan állapotban szenved, amely befolyásolja a csontjai erősségét. Az Ön kezelőorvosa esetleg meg akarja mérni az Ön csontsűrűségét az exemesztánnal végzett kezelés előtt és közben. Ennek oka, hogy az ebbe a gyógyszercsoportba tartozó gyógyszerek csökkentik a női hormonok szintjét, és ez a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését eredményezheti, amely csökkentheti a csontok erősségét.

Egyéb gyógyszerek és a Tearan 25 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az exemesztán nem alkalmazható hormonpótló kezeléssel egyidejűleg.

Az exemesztán szedése esetén a következő gyógyszereket csak körültekintéssel szabad alkalmazni. Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- rifampicin (antibiotikum),
- karbamazepin vagy fenitoin (az epilepszia kezelésére szolgáló görcsgátlók),
- depresszió és általános gyulladás kezelésére alkalmazott orbáncfű (Hypericum perforatum) gyógynövény, vagy ezt tartalmazó készítmények.

Terhesség és szoptatás
Ne szedje
az exemesztánt, ha Ön terhes vagy szoptat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ha a teherbe esés bármilyen lehetősége fennáll Önnél, beszélje meg kezelőorvosával a fogamzásgátlást.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha álmosságot, szédülést vagy gyengeséget érez a Tearan 25 mg filmtabletta szedése közben, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Tearan 25 mg filmtabletta glükózt (szőlőcukrot) és nátriumot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Tearan 25 mg filmtablettát?

Alkalmazása felnőttek és idősek esetében
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Tearan 25 mg filmtablettát szájon át, étkezés után, megközelítőleg a nap ugyanazon időszakában kell bevenni. Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogyan és mennyi ideig szedje a Tearan 25 mg filmtablettát.

A javasolt adag: naponta egyszer egy 25 mg-os tabletta.

Ha az exemesztán szedése során kórházba kell befeküdnie, tudassa az egészségügyi személyzettel, hogy milyen gyógyszert szed.

Alkalmazása gyermekek esetében
Az exemesztán nem alkalmazható gyermekeknél.

Ha az előírtnál több Tearan 25 mg filmtablettát vett be
Ha Ön véletlenül túl sok tablettát vett be, azonnal vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával, vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára! Mutassa meg az exemesztán csomagolását.

Ha elfelejtette bevenni a Tearan 25 mg filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Ha elfelejti egy tabletta bevételét, a lehető leghamarabb pótolja. Ha ez a következő adag bevételének időpontjához közel esik, vegye be a szokásos időben.

Ha idő előtt abbahagyja a Tearan 25 mg filmtabletta szedését
Ne hagyja abba a Tearan 25 mg filmtabletta szedését még akkor sem, ha jól érzi magát, kivéve, ha erre orvosa utasítja.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Általánosságban az exemesztán jól tolerálható és az exemesztánnal kezelt betegeknél megfigyelt következő mellékhatások többnyire közepesen súlyos vagy enyhe jellegűek. A legtöbb mellékhatás az ösztrogénhiányhoz kapcsolódik (például hőhullámok).
Előfordulhat túlérzékenység, májgyulladás (hepatitisz) és a máj epevezetékeinek gyulladása, amely a bőr besárgulásával jár (kolesztatikus hepatitisz). Ennek tünetei általános rossz közérzet, émelygés, sárgaság (a bőr és a szem sárgás elszíneződése), viszketés, jobb oldali hasi fájdalom és étvágycsökkenés. Ha úgy gondolja, hogy Önnél a felsorolt tünetek bármelyike fennáll, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával és kérjen tőle segítséget.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- depresszió - alvászavar - fejfájás - hőhullámok - szédülés - hányinger - fokozott verejtékezés - izom- és ízületi fájdalom (beleértve az ízületek gyulladását, a hátfájást, az artritiszt és az ízületek merevségét) - fáradtság - a fehérvérsejtek számának csökkenése - hasi fájdalom - a májenzimek megnövekedett szintje - megemelkedett szintű hemoglobin-lebontás a vérben - a májkárosodás következtében megemelkedett enzimszint a vérben - fájdalom.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- étvágytalanság - a kisujj kivételével a kezet érintő tűszúrásszerű érzés, zsibbadás és fájdalom (kéztő-alagút szindróma) vagy a bőr bizsergés/szúró érzése - hányinger (hányás), székrekedés, emésztési zavar, hasmenés - hajhullás - bőrkiütés, csalánkiütés és viszketés - a csontok elvékonyodása, amely csökkentheti a csontok erősségét (oszteoporózis), és ezzel egyes esetekben csonttörésekhez (törés vagy repedés) vezethet - kéz- és lábduzzanat, izomgyengeség - a vérlemezkék számának csökkenése a vérben.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- túlérzékenység.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- kis hólyagok megjelenése a bőr kiütéses területén - aluszékonyság - a máj gyulladása, a máj epevezetékeinek gyulladása, amely a bőr sárgás elszíneződését okozza.

Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem megítélhető)
- bizonyos fehérvérsejtek alacsony szintje a vérben.

Előfordulhat, hogy tapasztalható a vérben keringő bizonyos vérsejtek (limfociták) mennyiségének és a vérlemezkék számának változása, különösen azoknál a betegeknél, akiknél már korábban is fennállt limfopénia (a vérben a limfociták - ezek bizonyos típusú fehérvérsejtek - csökkent száma).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tearan 25 mg filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tearan 25 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga az exemesztán. 25 mg exemesztánt tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: mannit (E421), hipromellóz, kroszpovidon ("B-típusú"), poliszorbát 80, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium ("A-típusú"), magnézium-sztearát, szilícium-dioxid.
filmbevonat: karmellóz-nátrium (E466), maltodextrin, glükóz-monohidrát, titán-dioxid (E171), sztearinsav (E570), sárga vas-oxid (E172).

Milyen a Tearan 25 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tearan sárga színű, kerek (körülbelül 6 mm), mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "E9MT", másik oldalán "25" jelöléssel ellátott filmtabletta.

30, 90 és 100 db és 30×1 (egy adagos) filmtabletta PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 03. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.