TEVA-MEXALEN 500 mg tabletta

Hatóanyag:

paracetamol

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

10x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

paracetamol

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

20x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    EGYÉB FÁJDALOM- ÉS LÁZCSILLAPÍTÓK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-2034/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Anilidek

  • Gyártó:

    Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Teva-Mexalen 500 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Teva-Mexalen 500 mg tabletta hatóanyaga a paracetamol. Fájdalomcsillapító, lázcsökkentő hatású gyógyszer 6 év feletti gyerekek és felnőttek részére.
Hatásmechanizmusa nem egyértelműen tisztázott.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Teva-Mexalen 500 mg tabletta szedése előtt

Ne szedje a Teva-Mexalen 500 mg tablettát:
- ha allergiás a paracetamolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- súlyos máj- és veseműködési zavarok esetén;
- glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz genetikai eredetű hiánya esetén (bizonyos enzimhiányos állapot, melynek tünete a hemolitikus anémia);
- túlzott, illetve krónikus alkoholfogyasztás esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Teva-Mexalen 500 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A gyógyszer csak fokozott elővigyázatossággal (az egyes adagok bevétele között eltelt idő megnyújtásával vagy csökkentett dózisban) és orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható Gilbert-szindróma (Meulengracht-betegség) esetén.

A fájdalomcsillapítók nagy adagban, nem előírás szerint, hosszabb ideig történő használatakor fejfájás jelentkezhet, melyet nem a fájdalomcsillapító megemelt dózisaival kell kezelni.

Fájdalomcsillapítók szokásos szedése, különösen több fájdalomcsillapító hatóanyag kombinálásakor, veseelégtelenség kockázatával járó tartós vesekárosodást okozhat.

A kezelés eredményessége érdekében lázas betegek túl meleg ruházatot, illetve ágyneműt ne használjanak, mivel ezek a hőleadást akadályozhatják. Bő folyadékbevitelről gondoskodni kell. A panaszok további fennállása esetén a kezelőorvos tanácsát újra ki kell kérni. Intenzív hasi fájdalmak esetén fájdalomcsillapító gyógyszerek az orvosi vizsgálat előtt lehetőleg ne kerüljenek alkalmazásra, mivel az alapbetegség tüneteit elfedhetik. Adott esetben erről az orvost tájékoztatni kell.

Fájdalomcsillapítók nagy adagban, nem előírás szerint történő, hosszabb ideig tartó használatának hirtelen megszakításakor fejfájás, valamint fáradtság, izomfájdalmak, idegesség és vegetatív tünetek jelentkezhetnek. A megvonási tünetek néhány napon belül elmúlnak. Addig fájdalomcsillapítók ismételt bevételét kerülni kell, és orvosi javaslat nélkül nem szabad azokat ismételten szedni.

Amennyiben Önnek alacsony a glutationszintje, ez növelheti a mellékhatások kockázatát.

Gyermekek
Csecsemőkorú és 1-6 év közötti életkorú gyermekek kezelésére más hatáserősségű és gyógyszerformájú készítmények is rendelkezésre állnak.

Egyéb gyógyszerek és a Teva-Mexalen 500 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A készítmény májkárosító hatása felerősödhet pl. egyes altatók és epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek (antiepileptikumok, pl. fenobarbitál, fenitoin, karbamazepin), rifampicin, szalicilamid-tartalmú gyógyszerek hatására.
Az alkoholfogyasztásra ugyanez érvényes.

A készítmény és klóramfenikol egyidejű adásakor az utóbbi toxicitása fokozódhat.

Szájon át szedett véralvadásgátlókkal kezelt betegeknél a paracetamollal történő hosszan tartó kezelés csak orvosi ellenőrzés mellett folytatható. A paracetamol hosszan tartó, rendszeres használata fokozza a szájon át szedett véralvadásgátlók hatását.

A készítmény és zidovudin (AZT) egyidejű alkalmazásakor a vérkép-elváltozás kialakulásának kockázata erősödik. Ezért a paracetamol AZT-vel együtt csak orvosi előírást követően alkalmazható.

A gyomor kiürülését lassító vagy meggyorsító gyógyszerek (pl. propantelin, metoklopramid) egyidejű alkalmazása a készítmény hatását befolyásolhatja.

Cukorbetegség esetén, amikor a beteg inzulinkezelésre szorul, a paracetamol nagy adagban csökkentheti a vércukorszint-csökkentő hatást.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha flukloxacillint (egy antibiotikum) kap, mivel fennáll egy azonnali kezelést igénylő vér- és folyadékrendellenesség (emelkedett anionréssel járó metabolikus acidózis) kialakulásának jelentős kockázata, különösen súlyos vesekárosodás, szepszis (olyan állapot, melyben baktériumok és az általuk termelt toxinok keringenek a vérben, ami szervkárosodáshoz vezet), alultápláltság vagy alkoholizmus fennállása esetén, illetve a paracetamol maximális napi adagjainak alkalmazása mellett.

Vegye figyelembe, hogy ezek az adatok röviddel korábban alkalmazott gyógyszerekre is vonatkozhatnak!

A Teva-Mexalen 500 mg tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A tabletta étkezést követő bevétele annak hatását befolyásolhatja.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Számos vizsgálatot végeztek, de ezek a vizsgálatok nem utalnak a terhesség első 3-4 hónapja alatt adott paracetamol és a fejlődési rendellenességek kialakulása közötti összefüggésre. Ha szükséges, a Teva-Mexalen 500 mg tabletta alkalmazható terhesség alatt. A fájdalmat és/vagy a lázat csillapító lehető legkisebb adagot kell alkalmazni, a lehető legrövidebb ideig. Forduljon kezelőorvosához, ha a fájdalom és/vagy a láz nem csökken, vagy gyakrabban kell bevennie a gyógyszert.

Szoptatás
A paracetamol kiválasztódik az anyatejbe. Mivel a csecsemőre nézve hátrányos következmények jelenleg nem ismertek, a szoptatást a kezelés alatt általában nem szükséges megszakítani.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Teva-Mexalen 500 mg tabletta nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Teva-Mexalen 500 mg tabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Teva-Mexalen 500 mg tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mekkora adagban és milyen gyakran kell szedni a készítményt?
Tartsa be az alkalmazási előírásokat, mivel a gyógyszer egyébként nem tudja a hatását megfelelően kifejteni.

Ha kezelőorvosa másképpen nem rendelte, a készítmény ajánlott adagja:




A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Hogyan és mennyi ideig kell a készítményt szedni?
A tablettát bőséges vízzel kell bevenni.

Paracetamol-tartalmú gyógyszerek, mint a Teva-Mexalen 500 mg tabletta, orvosi javaslat nélkül csak néhány napig és alacsony dózisban alkalmazhatók.

Alkalmazása gyermekeknél
Csecsemőkorú és 1-6 év közötti életkorú gyermekek kezelésére más hatáserősségű és gyógyszerformájú készítmények is rendelkezésre állnak.

Ha az előírtnál több Teva-Mexalen 500 mg tablettát vett be
Túladagolás gyanúja esetén forduljon orvoshoz, aki a további teendőkről határoz.
A máj méregtelenítő képességét túllépő nagy adag paracetamol alkalmazását követően vagy hosszabb krónikus adagolása után máj- és vesekárosodás léphet fel olyan panaszokkal, mint étvágytalanság, hányinger, hányás és hasi fájdalmak, izzadás, valamint vércukorszint-ingadozások és a bőr elszíneződése. Súlyos esetekben a májműködés kiesése miatt tudatzavarok jelentkezhetnek. A májkárosodás halálos kimenetelű is lehet.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi tünetek előfordulása esetén a gyógyszer szedését abba kell hagyni, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrkiütéssel társuló allergiás reakciók, egyes esetekben átmeneti túlérzékenységi reakciók (bőr- és nyálkahártya-duzzanat (angioödéma), légszomj, verejtékezés, hányinger, akár sokkot is előidéző vérnyomásesés) léphetnek fel.
- súlyos (hólyagképződéssel és hámlással járó) bőrreakciók.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- esetenként arra érzékeny személyeknél hörgőgörcs (fájdalomcsillapító által okozott asztma) alakulhat ki.

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrpír.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vérképelváltozások (nagymértékű aluszékonyság és sápadtság, véraláfutások és vérzés kialakulása).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- tartós és/vagy nagy (naponta több mint 2 g) adagban történő alkalmazása a veseműködés zavarához és májkárosodáshoz vezethet. Igen nagy adagokban halálos kimenetelű májkárosodást okozhat (lásd 3. pont "Ha az előírtnál több Teva-Mexalen 500 mg tablettát vett be").

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Teva-Mexalen 500 mg tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Teva-Mexalen 500 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a paracetamol. 500 mg paracetamolt tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, kroszkarmellóz-nátrium, povidon, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz.

Milyen a Teva-Mexalen 500 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér színű, szagtalan, kerek, 12 mm átmérőjű, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér színű.

10 db, illetve 20 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 06. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.