2014. április 25. péntek, Márk napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Idegrendszeri betegségek
Továbbküldés
Tartalom címe: Rejtélyek nyomában: a tobozmirigy – és a melatonin

  Rejtélyek nyomában: a tobozmirigy – és a melatonin

  Az agyunkhoz nyéllel rögzülő, fenyőtobozhoz hasonló alakú mirigyről sokféle vélekedés volt már az orvostörténet során, tartották pl. "harmadik szemnek" is… Mi az igazság, mit tudunk ma a tobozmirigyről?

  Rejtélyek nyomában: a tobozmirigy – és a melatonin
  Az ókor óta ismert mirigy funkciója még ma sem tisztázott. Az első komolyabb utalás akkor történt, amikor egy fiúgyermekben lévő tumor – a tobozmirigyet roncsolva – korai nemi érést idézett elő. Nem sokkal ezután izolálták a tobozmirigyben lévő melatonin nevű hormont.

  Mire jó a melatonin?


  Ez a hormon a szervezetben triptofán néven jelenlévő aminosavból alakul (előbb 5-hidroxi triptaminná, majd melatoninná.) Patkányon pl. azt észlelték, hogy éjjel rendkívüli módon emelkedik a melatonin mennyiség, egy enzimaktivitás növekedése miatt. Nappal ennek pont az ellentéte zajlik le. Az ingerek a szemből speciális agyi magvakon, majd egyfajta szimpatikus idegrostokon áthaladva érik el a tobozmirigyet, közvetítve hogy éppen milyen napszak van. Ezek az agyi magvak lennének testünk „valódi biológiai órájának” alapjai, egyben a tobozmirigy szabályozói.

  A melatonin ismert hatásai


  • Egyaránt hat az agyra – és a „perifériás” szervekre is. Adagolása pl. lassult EEG-aktivitást okoz, tehát az alváshoz "hasonló2 állapotot, ezért is merült fel, hogy jet-lag-ben (repülési időeltolódás) alkalmas kezelési mód lehet.
  • A melatonin állatokban legalábbis a nemi szerveket kissebbíti. Gátolja a prosztatában a tesztoszteron-szintézist. A serdülésben is szerepet játszhat: szintje mindkét nemben a serdülőkor végéig mérsékeltebb.
  • Befolyásolja az állatok párzási időszakát is: pl. az évszakonként váltakozóan párzó vagy hibernálódó hörcsögökben a melatonin termelése napi ritmus szerint változik. Feltehetően úgy hat az emberi serdülésre, hogy a serdülőkor kezdetén megváltozik a hipotalamusz érzékenysége a (szexuál)szteroidok iránt, és ebben az érzékenyítésben a melatonin is szerepet játszhat.
  • Kimutatták antioxidáns hatását is, könnyen áthatol a sejtmembránon, és az ún. vér-agy gáton. Szabadgyök-fogó hatású (pl. OH, O2−, and NO gyökökre).
  • Állatkísérletekben sokféle hatást tapasztaltak: egyes (kísérletes) tumorok gátlását, a Parkinson-kór egyes típusaiban jótékony hatást, megelőzheti egyes szív-aritmiák kialakulását, egyes esetekben megnövelte az állatok (egerek) élettartamát.


  Mire adható a melatonin, mi várható a jövőben?

  Éppen a fentiek ismeretében várható egyes daganatos betegségekben, immunzavarokban, szív- érrendszeri problémákban, depresszióban, alvaászavarokban, és szexuális működészavarokban való klinikai kipróbálások elvégzése.
  Ezek alapján fog kialakulni a melatonin igazi „gyógyszerprofilja”, és ez az időszak akár 10-20 évet is igénybe vehet, tudván a gyógyszerek fejlesztésének átlagos tartamát…

  (Megjegyzés: az utóbbi időkben gyógyszerként, egyes országokban még vénymentesen is került forgalomba melatonin-tartalmú készítmény, egyelőre kizárólag alvás-ébrenléti ritmusproblémákból eredő alvászavarok kezelésére.)

  Megjelent: 2011. február 15.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Érdekli a XXI. század legkíméletesebb és leghatékonyabb edzési módszere?

  Most Ön is ingyen kipróbálhatja! Flabélos nyílt napok 2014. április 22-27. között országszerte a Minősített Flabélos Partnerek körében!
  Mi is a FLABéLOS? A FLABéLOS orvostechnikai eszköz, mely a testvibrációs technológia elvén működik. A módszer az űrkutatásból szivárgott át a háztartásokba, mert a módszer nagyon hatékony, ugyanakkor kíméletes.

  Trombózishajlammal erre figyeljen, ha kisbabát szeretne

  Trombózishajlammal erre figyeljen, ha kisbabát szeretne

  Azok, akiknek genetikailag fokozott hajlamuk van a trombózisra, azaz trombofíliások, természetesen ugyanúgy vállalhatnak gyereket, mint bárki más, viszont fontos, hogy náluk a terhesség megtervezett legyen, hiszen vannak olyan gyógyszerek, melyek nagyban veszélyeztethetik a baba egészségét. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.