REQUIP-MODUTAB 2 mg retard filmtabletta

Hatóanyag:

ropinirole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

Hatóanyag:

ropinirole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

42x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

Hatóanyag:

ropinirole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

84x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

  • Gyógyszerfőkategória:

    DOPAMINERG SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-6200/03

  • Gyógyszeralkategória:

    Dopamine agonisták

  • Gyártó:

    GlaxoSmithKline Trading Services Limited

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Requip-Modutab és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Requip-Modutab hatóanyaga a ropinirol, amely az úgynevezett dopamin agonista gyógyszerek közé tartozik. A dopamin agonisták hasonlóképpen hatnak az agyban, mint a dopamin nevű természetes anyag.

A Requip-Modutab retard filmtablettát a Parkinson-kór kezelésére alkalmazzák.
A Parkinson-kórban szenvedő betegek agyának egyes részeiben alacsony a dopamin-szint. A ropinirol hasonlóképpen hat, mint a természetes dopamin, és ezáltal mérsékli a Parkinson-kór tüneteit.


2. Tudnivalók a Requip-Modutab szedése előtt

Ne szedje a Requip-Modutab-ot:
- ha allergiás a ropinirolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha súlyos vesebetegsége van, amely nem igényel rendszeres művese (dialízis) kezelést,
- ha májbetegsége van.
( Közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy a fentiek bármelyike Önnél is fennáll.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt elkezdi szedni a Requip-Modutab-ot, kezelőorvosának tudnia kell arról:
- ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes;
- ha szoptat;
- ha nincs még 18 éves;
- ha komoly szívproblémája van;
- ha mentális állapotát érintő súlyos problémája van;
- ha szokatlan kényszert és/vagy viselkedést tapasztal (lásd 4. pont);
- ha érzékeny egyes cukorfajtákra (pl. laktózra).

Mondja el kezelőorvosának, ha olyan tüneteket észlel a Requip-Modutab-kezelés abbahagyása vagy adagjának csökkentése esetén, mint depresszió, levertség, szorongás, fáradtságérzés, izzadás vagy fájdalmak (ez a dopamin agonista megvonási szindróma vagy DAWS néven ismert állapot). Ha a tünetek néhány hétnél tovább fennmaradnak, kezelőorvosának esetleg módosítania kell Önnél a gyógyszer adagját.

Mondja el kezelőorvosának, ha Ön vagy családja/gondozója azt veszi észre, hogy késztetés vagy erős vágy alakul ki Önben olyan viselkedésformák iránt, amelyek nem jellemzőek Önre vagy ha nem tud ellenállni a késztetésnek, vágynak vagy kísértésnek, hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyek árthatnak Önnek vagy másoknak. Ezeket a viselkedésformákat impulzuskontroll-zavaroknak hívják, ide tartozik a szerencsejáték-függőség, a túlzott mértékű evés vagy költekezés, fokozott szexuális étvágy vagy az abnormálisan gyakori szexuális gondolatok/érzések. Kezelőorvosának esetleg módosítania kell Önnél a gyógyszer adagját, vagy utasíthatja a szedésének abbahagyására.

Mondja el kezelőorvosának, ha Ön vagy családja/gondozója azt veszi észre, hogy időszakosan hiperaktivitás, emelkedett jókedv vagy ingerlékenység (mánia tünetei) jelentkeznek Önnél. Ezek a tünetek jelentkezhetnek impulzuskontroll-zavarokkal együtt, vagy azok nélkül egyaránt (lásd fentebb). Kezelőorvosának esetleg módosítania kell Önnél a gyógyszer adagját vagy utasíthatja a szedésének abbahagyására.

( Tájékoztassa orvosát, ha úgy gondolja, hogy a fentiek bármelyike Önnél is fennáll. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a Requip-Modutab nem megfelelő az Ön számára, vagy hogy a gyógyszerszedés alatt további ellenőrzésekre lesz szükség.

Mialatt szedi a Requip-Modutab-ot
Mondja el orvosának, ha Ön vagy családja észreveszi, hogy Önnél bármilyen szokatlan viselkedés (pl. szokatlan késztetés szerencsejátékra vagy fokozott szexuális késztetés és/vagy viselkedés) jelentkezik, mialatt a Requip-Modutab-ot szedi. Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszer adagolását, vagy le kell állítania a szedését.

A dohányzás és a Requip-Modutab
Mondja el orvosának, ha a Requip-Modutab szedése alatt elkezd dohányozni, vagy abbahagyja a dohányzást. Orvosa esetleg változtat az adagoláson.

Egyéb gyógyszerek és a Requip-Modutab
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről
, beleértve a gyógynövény készítményeket vagy a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ne felejtse el tájékoztatni kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a Requip-Modutab szedése alatt egy újabb gyógyszert kezd szedni.

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Requip-Modutab hatását, vagy elősegíthetik mellékhatások jelentkezését. A Requip-Modutab is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
Ilyen gyógyszerek a következők:
- a depresszió kezelésére szolgáló fluvoxamin;
- egyéb pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szulpirid;
- hormonpótló gyógyszerek;
- metoklopramid, amelyet hányinger és gyomorégés kezelésére alkalmaznak;
- ciprofloxacin vagy enoxacin antibiotikumok;
- minden egyéb gyógyszer, amelyet a Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak.
( Mondja el orvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi vagy nemrégiben szedte.

További vérvizsgálatokra lesz szüksége, amennyiben az alábbi típusú gyógyszereket szedi egyidőben a Requip-Modutab-bal:
- K-vitamin antagonista típusú véralvadásgátló gyógyszerek, mint pl. a warfarin, acenokumarol.

A Requip-Modutab egyidejű bevétele étellel és itallal
A Requip-Modutab étellel együtt vagy anélkül egyaránt bevehető, ahogy az Önnek megfelel.

Terhesség és szoptatás
A Requip-Modutab szedése terhesség alatt nem ajánlott
, kivéve, ha a kezelőorvos úgy dönt, hogy az Ön számára a Requip-Modutab szedésének várható előnye meghaladja a születendő gyermek esetleges károsodásának kockázatát.
A Requip-Modutab szedése szoptatás alatt nem ajánlott, mert hatással lehet a tejtermelődésre.
Azonnal jelezze orvosának, ha terhes, úgy gondolja, hogy terhes, vagy ha terhességet tervez. Hasonló tanácsot fog adni orvosa, ha Ön szoptat vagy szoptatni készül. Kezelőorvosa a Requip-Modutab szedésének felfüggesztését javasolhatja.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Requip-Modutab álmosságot okozhat. Rendkívül erős álmosságot is okozhat, és némelyek néha minden előjel nélkül hirtelen elalszanak.
A Requip-Modutab hallucinációkat okozhat (olyan dolgok látása, hallása vagy érzése, melyek a valóságban nincsenek jelen). Ha ilyet tapasztal, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

Ha Önnél ilyen hatás jelentkezne, ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépet, és kerüljön el minden olyan helyzetet, amikor az álmosság vagy az elalvás Ön (vagy mások) számára súlyos sérülés vagy halálos baleset veszélyét jelentheti. Ne vegyen részt ilyen tevékenységben, amíg ez a hatás meg nem szűnik.
( Beszéljen kezelőorvosával, ha ez gondot okoz Önnek.

Fontos információk a Requip-Modutab egyes segédanyagairól
A Requip-Modutab retard filmtabletta kis mennyiségben laktózt (tejcukor) tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a Requip-Modutab-ot.

A 4 mg-os retard filmtabletta Sunset yellow FCF (E110) színezőanyagot tartalmaz, amely egyes esetekben allergiás reakciót okozhat.

A Requip-Modutab retard filmtabletták kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaznak filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentesek".


3. Hogyan kell szedni a Requip-Modutab-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Requip-Modutab-ot ne adja gyermekeknek. A Requip-Modutab-ot általában nem rendelik 18 évesnél fiatalabbaknak.

Lehet, hogy egyedül csak Requip-Modutab-ot fog kapni Parkinson-betegsége kezelésére. De az is lehet, hogy Requip-Modutab-ot és egy másik Parkinson-kór elleni gyógyszert, L-dopát (más néven levodopát) is rendel az orvos. Ha Ön L-dopát szed, lehet, hogy befolyásolhatatlan rángó mozgást fog érezni, amikor elkezdi szedni a Requip-Modutab-ot. Mondja el kezelőorvosának, ha ez történik, mivel lehet, hogy az L-dopa adagját csökkenteni kell.

A Requip-Modutab retard filmtablettát úgy fejlesztették ki, hogy a gyógyszer 24 órán keresztül szabaduljon fel belőle. Ha Önnél olyan állapot lép fel, amelynek során a gyógyszer túl gyorsan halad át a szervezetén (pl. hasmenés), a tabletták lehet, hogy nem esnek szét teljesen és nem hatnak megfelelően. Megtörténhet, hogy tablettá(ka)t fog látni a székletében. Ha ez előfordul, minél hamarabb szóljon erről kezelőorvosának.

Mennyi Requip-Modutab-ot kell szednie?
Időre van szükség ahhoz, hogy az Ön számára legmegfelelőbb adagot meghatározzák.

A Requip-Modutab retard filmtabletta ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 2 mg az első héten. A kezelés második hetétől orvosa a Requip-Modutab retard filmtabletta adagját naponta egyszer 4 mg-ra emelheti. Ha Ön nagyon idős, kezelőorvosa lehet, hogy lassabb ütemben emeli az adagot. A továbbiakban az orvos addig változtatja az adagolást, amíg az Ön számára legmegfelelőbb adagot elérik. Egyes esetekben akár naponta 24 mg Requip-Modutab retard filmtablettára is szükség lehet.

Ha a kezelés elején mellékhatásokat észlel, amelyek nehezen elviselhetők, beszéljen kezelőorvosával. Lehet, hogy orvosa azt fogja tanácsolni, hogy térjen át alacsonyabb adagra egy ropinirol filmtablettából (ez gyorsabb hatóanyagleadású), amelyet naponta háromszor kell szedni.

Ne szedjen több Requip-Modutab-ot, mint amennyit kezelőorvosa javasolt.
A Requip-Modutab hatásának kialakulásához néhány hétre van szükség.

A Requip-Modutab adagok bevétele
A Requip-Modutab-ot naponta egyszer, mindig azonos időben kell bevenni.
A Requip-Modutab retard filmtablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
A retard filmtablettát nem szabad összetörni, szétrágni vagy összenyomni.
Ha ezt teszi, fennáll a túladagolás veszélye, mivel így a gyógyszer túl gyorsan szabadul fel, és jut a szervezetébe.

Ha a (gyors hatóanyagleadású) ropinirol filmtabletta szedéséről vált
Kezelőorvosa a Requip-Modutab retard filmtabletta adagolását az eddig szedett (gyors hatóanyagleadású) ropinirol filmtabletta adagja alapján határozza meg.

A gyógyszerváltás előtti napon szedje a (gyors hatóanyagleadású) ropinirol filmtablettát a szokásos módon. Majd a következő reggel vegye be a Requip-Modutab retard filmtablettát, és többet ne szedje a (gyors hatóanyagleadású) ropinirol filmtablettát.

Ha az előírtnál több Requip-Modutab-ot vett be
Azonnal forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha lehet, mutassa meg a Requip-Modutab dobozát.

A Requip-Modutab túladagolása esetén a következő tünetek fordulhatnak elő: émelygés vagy hányás, szédülés (forgó érzés), álmosság, szellemi vagy fizikai fáradtság, ájulás, hallucinációk.

Ha elfelejtette bevenni a Requip-Modutab-ot
Ne vegyen be újabb filmtablettát vagy kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha egy vagy több napig nem vette be a Requip-Modutab-ot, kérje kezelőorvosa tanácsát az újrakezdéssel kapcsolatban.

Ha idő előtt abbahagyja a Requip-Modutab szedését
Ne hagyja abba a Requip-Modutab szedését javaslat nélkül.
Mindaddig szedje a Requip-Modutab-ot, ameddig azt kezelőorvosa javasolja.
Ne hagyja abba hirtelen a gyógyszer szedését anélkül, hogy kezelőorvosával megbeszélte volna.
Ha hirtelen hagyja abba a Requip-Modutab szedését, Parkinson-betegségének tünetei gyorsan rosszabbodhatnak. A kezelés hirtelen leállítása nyomán kialakulhat Önnél egy neuroleptikus malignus szindróma nevű kórállapot, amely súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet. A tünetek magukban foglalhatják az izommozgások hiányát (akinéziát), az izommerevséget, a lázat, az instabil vérnyomást, a gyorsult szívverést (tachikardiát), a zavarodottságot, és a tudatállapot csökkent éberségi szintjét (pl. kómát).

Ha abba kell hagynia a Requip-Modutab szedését, kezelőorvosa fokozatosan fogja lecsökkenteni az adagját.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Requip-Modutab mellékhatásai leginkább akkor jelentkeznek, amikor először kezdi el szedni, vagy amikor emelik az adagot. A mellékhatások általában enyhék, és mérséklődnek, amikor már egy kis ideje szedi a gyógyszert. Ha aggódik a mellékhatások miatt, beszélje meg kezelőorvosával.

Nagyon gyakori mellékhatások
10
Requip-Modutab-ot szedő betegből több mint 1-nél fordulhat elő:
- ájulás;
- álmosság;
- hányinger.

Gyakori mellékhatások
10
Requip-Modutab-ot szedő betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő:
- hirtelen elalvás az álmosság előzetes érzése nélkül (hirtelen elalvási epizódok);
- hallucinációk (olyan dolgok látása, melyek a valóságban nincsenek jelen);
- hányás;
- szédülés (forgó érzés);
- gyomorégés;
- hasi fájdalom;
- székrekedés;
- a lábszár, a lábfej vagy a kéz duzzanata.

Nem gyakori mellékhatások
100
Requip-Modutab-ot szedő betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő:
- szédülés-érzés vagy ájulás, különösen hirtelen felállás esetén (ezt a vérnyomás leesése okozza);
- alacsony vérnyomás (hipotónia);
- napközben erős álmosság érzése (kóros aluszékonyság);
- mentális problémák, mint delírium (súlyos zavartság), téveszmék (ésszerűtlen gondolatok) vagy paranoia (oktalan gyanakvás vagy üldöztetettség érzése);
- csuklás

Néhány betegnél előfordulhatnak a következő mellékhatások (a gyakoriságuk nem ismert - nem becsülhető meg a rendelkezésre álló adatok alapján):
- allergiás reakciók, mint vörös, viszkető duzzanatok a bőrön (csalánkiütés), az arc, az ajak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat, bőrkiütés vagy erős viszketés (lásd 2. pont).
- a májműködés megváltozása, amit vérvizsgálattal mutattak ki.
- agresszív viselkedés.
- a Requip túlzott alkalmazása (olyan nagyobb adagok utáni sóvárgás, amelyek meghaladják a mozgással kapcsolatos (motoros) tünetek kontrollálásához szükséges szintet, és amelyet dopamin diszregulációs szindrómának neveznek).
- képtelen ellenállni a késztetésnek, hévnek vagy kísértésnek, hogy olyan cselekedetet végezzen, amely árthat Önnek vagy másoknak, beleértve:
-- Erős késztetés a túlzott mértékű szerencsejáték iránt a súlyos személyes vagy családi következmények ellenére.
-- Megváltozott vagy fokozott, Ön vagy mások számára jelentős aggodalomra okot adó szexuális érdeklődés és viselkedés, például fokozott szexuális étvágy.
-- Túlzott mértékű, kontrollálhatatlan vásárlás vagy költekezés.
-- Falási rohamok (rövid időn belül nagy mennyiségű étel elfogyasztása) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapításához szükséges mennyiségnél nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása).
- időszakosan jelentkező hiperaktivitás, emelkedett jókedv vagy ingerlékenység.
- a Requip-Modutab-bal való kezelés abbahagyása vagy az adag csökkentése esetén depresszió, levertség, szorongás, fáradtságérzés, izzadás vagy fájdalom léphet fel (ezt dopamin agonista megvonási szindrómának vagy DAWS-nak nevezik).
- a hímvessző inger nélküli merevedése.

Amennyiben a fenti viselkedésformák közül bármelyiket tapasztalja, azonnal beszéljen orvosával, aki kiválasztja a megfelelő módszert az Ön tüneteinek kezelésére vagy csökkentésére.

Ha a Requip-Modutab-ot L-dopával szedi
Azoknál a betegeknél, akik a Requip-Modutab-ot L-dopával szedik, egy idő után egyéb mellékhatások is kialakulhatnak:
- A befolyásolhatatlan mozgás (diszkinézia) nagyon gyakori mellékhatás. Ha Ön L-dopát szed, lehet, hogy befolyásolhatatlan mozgást (diszkinéziát) fog tapasztalni, amikor elkezdi szedni a Requip-Modutab-ot. Mondja el orvosának, ha ez történik, mivel lehet, hogy gyógyszereinek adagját csökkenteni kell.
- A zavartságérzés gyakori mellékhatás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Requip-Modutab-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Requip-Modutab?
- A készítmény hatóanyaga a ropinirol. Egy retard filmtabletta 2 mg, 4 mg vagy 8 mg ropinirolt tartalmaz (ropinirol-hidroklorid formájában).
- Egyéb összetevők:
Retard tabletta mag: hipromellóz, hidrogénezett ricinusolaj, karmellóz-nátrium, povidon, maltodextrin, magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, mannit (E421), sárga vas-oxid (E172), glicerin-dibehenát.
Filmbevonat:
2 mg-os retard filmtabletta: "Opadry pink OY-S-24900" (hipromellóz, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), makrogol 400, vörös vas-oxid (E172)).
4 mg-os retard filmtabletta: "Opadry light brown OY-27207" (hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400, sunset yellow FCF (E110), indigókármin (E130)).
8 mg-os retard filmtabletta: "Opadry red 03B25227" (hipromellóz, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), fekete vas-oxid (E172), makrogol 400, vörös vas-oxid (E172)).

Milyen a Requip-Modutab külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Requip-Modutab 2 mg-os retard filmtabletta: rózsaszín, mindkét oldalán domború felületű, hosszúkás, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "GS", másik oldalán "3V2" jelzéssel. Egy dobozban 28, 42 vagy 84 tabletta van.

Requip-Modutab 4 mg-os retard filmtabletta: világosbarna, mindkét oldalán domború felületű, hosszúkás, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "GS", másik oldalán "WXG" jelzéssel van ellátva. Egy dobozban 28 vagy 84 tabletta van.

Requip-Modutab 8 mg-os retard filmtabletta: piros, mindkét oldalán domború felületű, hosszúkás, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "GS", másik oldalán "5CC" jelzéssel. Egy dobozban 28 vagy 84 tabletta van.

Csomagolás:
Retard filmtabletták PVC/PCTFE (poliklór-trifluor-etilén)/Alumínium vagy gyermekbiztos PVC/PE/PVdC/Alumínium/papír buborékcsomagolásban és dobozban.

2 mg-os retard filmtabletta: 28, 42 és 84 tablettás kiszerelések.
4 mg-os retard filmtabletta: 28 és 84 tablettás kiszerelések
8 mg-os retard filmtabletta: 28 és 84 tablettás kiszerelések.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 06. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.