TAMALIS 10 mg tabletta

Hatóanyag:

rupatadine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    SYSTEMÁS ANTIHISTAMINOK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-20788/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Egyéb systemás antihistaminok

  • Gyártó:

    Noucor Health

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Tamalis tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A rupatadin egy antihisztamin.

A Tamalis tabletta enyhíti az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (nátha) tüneteit, azaz például a tüsszentést, az orrfolyást és a szem vagy az orr viszketését.

A Tamalis tablettát az ismeretlen eredetű csalánkiütés (allergiás bőrkiütés) tüneteinek, azaz például a viszketésnek és bőrkiütésnek (helyi bőrvörösség és duzzanat) az enyhítésére is használják.


2. Tudnivalók az Tamalis alkalmazása előtt

Ne szedje az Tamalis tablettát
- ha allergiás a rupatadinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tamalis tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
Ha vese- vagy májelégtelenségben szenved, forduljon kezelőorvosához. A Tamalis 10 mg tabletta alkalmazása vese- vagy májelégtelenségben szenvedő beteg esetében jelenleg nem javasolt.
Ha az Ön vérében alacsony a kálium szintje vagy a szívverése bizonyos rendellenes mintát mutat (a QTc intervallum ismert meghosszabbodása az EKG-n), amely a szívbetegség egyes formái esetében fordulhat elő, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
Ha 65 évnél idősebb, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez

Gyermekek
Ez a készítmény 12 évesnél fiatalabb gyermeknek nem adható.

Egyéb gyógyszerek és a Tamalis tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha Tamalis tablettát szed, ne szedjen ketokonazolt (gombás fertőzések kezelésére használt) vagy eritromicint (bakteriális fertőzések kezelésére használt) tartalmazó gyógyszereket.
Ha Ön központi idegrendszeri depresszív gyógyszereket vagy sztatin gyógyszereket (magas koleszterinszint kezelésére használt) vagy midazolámot (rövid idejű altatásra használt) szed, kérje ki orvosa tanácsát a Tamalis tabletta szedése előtt.

A Tamalis tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel, italokkal és alkohollal
A Tamalis tablettát nem szabad grépfrútlével bevenni, mivel ilyenkor a szervezetben megemelkedhet a hatóanyag koncentrációja.
A Tamalis tabletta az ajánlott adagjában (10 mg) nem növeli az alkohol által okozott álmosságot.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A javasolt dózisban a Tamalis tabletta várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Mindazonáltal mikor elkezdi szedni a Tamalis tablettát, gépjárművezetés és gépek üzemeltetése előtt figyelje meg, hogy a kezelés milyen hatással van Önre.

A Tamalis tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni az Tamalis tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Ez a gyógyszer felnőtteknek és serdülőknek (12 éves kortól kezdve) javallott. A szokásos dózis egy tabletta (10 mg rupatadin), naponta egyszer, étkezéssel vagy étkezéstől függetlenül. A tablettát elegendő mennyiségű folyadékkal (azaz például egy pohár vízzel) kell lenyelni.

Orvosa megmondja, hogy Tamalis tablettával való kezelése mennyi ideig fog tartani.

Ha az előírtnál több Tamalis tablettát vett be
Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a gyógyszeréből véletlenül túl nagy adagot vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Tamalis tablettát
Amint lehetséges, vegye be az adagját, majd folytassa a gyógyszer szedését a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyakori (100-ból 1-10 beteget érinthetnek) mellékhatások közé tartozik az álmosság, a fejfájás, a szédülés, a szájszárazság gyengeségérzet és a fáradtság. A nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások közé tartozik az étvágynövekedés, az ingerlékenység, a figyelem-összpontosítás zavara, orrvérzés, az orrnyálkahártya szárazsága, a torokgyulladás, a köhögés, a torokszárazság, a orrnyálkahártya-gyulladás (nátha), a hányinger, a hasi fájdalom, a hasmenés, a gyomorrontás, a hányás, a székrekedés, a kiütés, a hátfájás, az ízületi fájdalom, az izomfájás, a szomjúság, az általános rossz közérzet, a láz, az abnormális májfunkciós teszt és a testtömegnövekedés.

Ritka mellékhatások (1000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek) lehetnek palpitációk (heves szívdobogás), emelkedett pulzus és allergiás reakciók (viszketés, csalánkiütés, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata)

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tamalis tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje be ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tamalis tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a rupatadin. Minden tabletta 10 mg rupatadint tartalmaz (rupatadin-fumarát formájában).
- Egyéb összetevők: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), laktóz-monohidrát és magnézium-sztearát. (lásd 2. pont "A Tamalis tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz")

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tamalis kerek, halvány lazacszínű tabletta 3 db, 7 db, 10 db, 15 db, 20 db, 30 db, 50 db vagy 100 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 08. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.