URAPIDIL KALCEKS 25 mg oldatos injekció vagy infúzió

Hatóanyag:

urapidil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

5x5ml ampulla

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    PERIPHERIÁS HATÁSÚ ANTIADRENERG ANYAGOK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-23834/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Alfa-adrenerg receptorblockolók

  • Gyártó:

    As Kalceks

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Urapidil Kalceks és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Urapidil Kalceks hatóanyaga az urapidil. Az urapidil egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amely az úgynevezett "alfa-blokkolók" gyógyszercsoportjába tartozik. A gyógyszer a vérerekre (vagyis verőerekre és visszerekre) hat. Azzal csökkenti a vérnyomást, hogy ellazítja a vérerek falát.

A gyógyszert felnőtteknél a következő esetekben alkalmazzák:
- sürgősségi beavatkozást igénylő magas vérnyomás esetén (például amikor a vérnyomás hirtelen, nagy mértékben megemelkedik, úgynevezett hipertenzív krízis esetén);
- a magas vérnyomás súlyos és nagyon súlyos formái, valamint a kezelésre nem reagáló magas vérnyomás esetén;
- a vérnyomás csökkentésére műtét alatt és/vagy után.


2. Tudnivalók az Urapidil Kalceks beadása előtt

Az Urapidil Kalceks nem alkalmazható Önnél:
- ha allergiás az urapidilre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha az aortaszűkület (aortasztenózis) nevű szívbetegségben vagy az artériákból közvetlenül vénákba áramló keringést okozó, úgynevezett sönt érbetegségben szenved (kivéve ha ez a sönt művese-kezelés miatt szükséges);
- ha szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A túl gyors vérnyomáscsökkenés a szívverés lassulását vagy szívmegállást okozhat.

Mielőtt ezt a gyógyszert beadnák Önnek, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha Önnél az alábbi állapotok bármelyike fennáll, mert ezekben az esetekben fokozott óvatosság szükséges:
- hányás vagy hasmenés (vagy bármely más állapot, ami csökkenti az Ön szervezetében a folyadékok mennyiségét);
- mechanikus elzáródás okozta szívelégtelenség, például az aortabillenytű vagy a szívbillentyű szűkülete;
- a tüdő egyik artériájának elzáródása (tüdőembólia);
- a szívet körülvevő burok gyulladása által okozott szívműködési betegség;
- májműködési zavarok;
- közepesen súlyos vagy súlyos veseműködési zavarok;
- idősek esetében;
- cimetidin (gyomorsav-túltermelődés kezelésére szolgáló gyógyszer) egyidejű alkalmazásakor.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Ha szürkehályog (a szemlencse homályossága) miatt szemműtéten esik át, a műtét előtt tájékoztassa szemészét, hogy Önnél urapidilt alkalmaznak vagy alkalmaztak korábban. Az urapidil ugyanis komplikációkat okozhat a műtét során, amelyek kezelhetők, ha szakorvosa erre előre felkészült.

Ha Önnél az urapidil alkalmazása előtt más vérnyomáscsökkentőt is alkalmaztak, kezelőorvosa megfelelő ideig várni fog, amíg a másik gyógyszer kifejti hatását. Kezelőorvosa az urapidil adagját csökkenteni fogja. A túl gyors vérnyomáscsökkenés a szívverés lassulását vagy szívmegállást okozhat.

Gyermekek és serdülők
A készítmény gyermekeknél és serdülőknél nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és az Urapidil Kalceks
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A gyógyszer alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek az Urapidil Kalceks-szel, ami megváltoztathatja a gyógyszerek hatását vagy nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek mellékhatások:
- alfa-blokkolók, amelyeket prosztatabetegség által okozott vizelési problémák kezelésére alkalmaznak;
- bármilyen más vérnyomáscsökkentő gyógyszer;
- cimetidin (a gyomorsav termelését gátló gyógyszer);
- barbiturátok (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek).

Az Urapidil Kalceks egyidejű alkalmazása alkohollal
Az alkohol felerősítheti a gyógyszer hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Az urapidil terhes nőknél történő alkalmazásának biztonságosságára vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő adat. A készítmény nem alkalmazható terhesség alatt, kivéve, ha a terhes nő klinikai állapota szükségessé teszi az urapidil-kezelést. Amennyiben a terhesség alatt magas vérnyomás alakul ki, és ezt urapidillel szükséges kezelni, a vérnyomáscsökkenésnek fokozatosnak kell lennie, és az orvosnak mindig ellenőriznie kell.
Nem ismert, hogy az urapidil kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. Biztonságossági okokból ezt a gyógyszert szoptatás alatt tilos alkalmazni.
A gyógyszer alkalmazása nem ajánlott olyan fogamzóképes nők esetében, akik nem alkalmaznak fogamzásgátlást.
Állatkísérletek során kimutatták, hogy az urapidil befolyásolja a termékenységet, azonban ennek jelentősége emberre nézve nem ismert.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit, különösen a kezelés kezdetén, a gyógyszer adagjának növelésekor vagy más gyógyszerre való áttéréskor, illetve alkohol fogyasztása esetén.

Az Urapidil Kalceks propilén-glikolt (E1520) és nátriumot tartalmaz
Propilén-glikol:
- Ez a gyógyszer 500 mg propilén-glikolt tartalmaz 5 ml-es ampullánként és 1000 mg propilén-glikolt tartalmaz 10 ml-es ampullánként, azaz 100 mg propilén-glikolt tartalmaz milliliterenként.
- Ha Ön terhes vagy szoptat, ez a gyógyszer nem alkalmazható Önnél, kivéve, ha kezelőorvosa azt javasolta. Kezelőorvosa kiegészítő vizsgálatokat végezhet, mialatt ezzel a gyógyszerrel kezelik.
- Ha Ön máj- vagy vesebetegségben szenved, ez a gyógyszer nem alkalmazható Önnél, kivéve, ha kezelőorvosa azt javasolta. Kezelőorvosa kiegészítő vizsgálatokat végezhet, mialatt ezzel a gyógyszerrel kezelik.
- A gyógyszerben található propilén-glikolnak ugyanolyan hatásai lehetnek, mint az alkoholnak, és növeli a mellékhatások valószínűségét.
Nátrium:
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz milliterenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan adják be az Urapidil Kalceks-et?

Hogyan adják be ezt a gyógyszert?
- A gyógyszert egészségügyi szakember adja be Önnek.
- A gyógyszert vénába adott injekcióként vagy infúzióként alkalmazzák. Egy vagy több injekcióban, vagy lassú infúzióban is beadható. Az injekcióban történő beadás kombinálható (folytatható) az infúziós kezeléssel.
- A gyógyszer beadása közben Önnek feküdnie kell.
- A kezelés során a vérnyomását folyamatosan ellenőrzik.

Adagolás
A megfelelő adagolást kezelőorvosa az Ön állapota alapján határozza meg.

A vérnyomás hirtelen, nagy mértékű megemelkedése, úgynevezett hipertenzív krízis, a magas vérnyomás súlyos és nagyon súlyos formái vagy kezelésre nem reagáló magas vérnyomás esetén

Vénába adott injekció
Injekcióban történő beadás esetén 10-50 mg urapidilt alkalmaznak, lassan beadva, a vérnyomás állandó ellenőrzése mellett. A vérnyomáscsökkentő hatás az injekció beadását követő 5 percen belül várható. A vérnyomás változásának függvényében újabb urapidil-injekció adható.

Vénába adott infúzió (cseppinfúzióban vagy fecskendős pumpa segítségével)
Folyamatos cseppinfúzióban történő beadás esetén 250 mg urapidilt adnak 500 ml kompatibilis infúziós oldathoz (0,9%-os nátrium-klorid-oldat, vagy 5%-os vagy 10%-os glükózoldat).
Fecskendős pumpa segítségével történő alkalmazáskor 100 mg urapidilt szívnak fel a fecskendős pumpa fecskendőjébe, amit 50 ml térfogatra hígítanak fel kompatibilis infúziós oldattal (lásd fent) (a beadásra kész infúziós oldat urapidil-koncentrációja legfeljebb 4 mg/ml lehet).

Az ajánlott kezdeti infúziós sebesség 2 mg/perc. A fenntartó adag beadási sebessége általában 9 mg/óra. A vérnyomáscsökkenés mértékét az első 15 percben beadott adag határozza meg. A beállított vérnyomás ezután lényegesen kisebb adagok mellett is fenntartható.

Vérnyomáscsökkentés műtét alatt és/vagy után
Az injekció beadásával elért vérnyomásérték fenntartására folyamatos infúziót alkalmaznak, amelyet fecskendős pumpa segítségével vagy folyamatos cseppinfúzió formájában adnak be.

Vénába adott injekció
Kezdetben 25 mg urapidilt adnak be. Ha a vérnyomáscsökkenés 2 perc után nem kielégítő, az adagot megismétlik. Ha a vérnyomáscsökkenés a második injekciót követő 2 perc után még mindig nem megfelelő, 50 mg urapidilt adnak be.
Ha az injekció beadása után 2 perccel a vérnyomáscsökkenés kielégítő, a továbbiakban Önnél a fenntartó adagolást fogják alkalmazni.

Vénába adott infúzió (cseppinfúzióban vagy fecskendős pumpa segítségével)
Kezdetben legfeljebb 6 mg urapidilt adnak be, 1-2 perc alatt. Ezt követően az adagot csökkentik.

Különleges betegcsoportok
Vese- és/vagy májkárosodásban szenvedő betegeknél szükség lehet az urapidil adagjának csökkentésére.
Időseknél a készítmény csak óvatossággal alkalmazható. A kezelést kisebb adagokkal kezdik el, mivel az idősek érzékenysége az ilyen készítményekkel szemben eltérő lehet.

A kezelés időtartama
A kezelés időtartama nem haladhatja meg a 7 napot.

Ha Önnél az előírtnál több Urapidil Kalceks-et alkalmaztak
Ha Önnél az előírtnál több Urapidil Kalceks-et alkalmaztak szédülést, felálláskor jelentkező kábultságot vagy ájulást, fáradékonyságot és a reakcióidejének lassulását tapasztalhatja. Ilyen esetben feküdjön a hátára és a lábait polcolja fel. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások többsége a túl gyors vérnyomásesés következménye.
A tapasztalatok szerint azonban ezek néhány percen belül megszűnnek, még az infúzió beadásának folytatása mellett is. A kezelés megszakításáról kezelőorvosa a mellékhatások súlyossága alapján dönt.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
szédülés, fejfájás, hányinger.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
alvászavarok, szívdobogásérzés, gyors vagy lassú szívverés, mellkasi nyomásérzés vagy fájdalomérzés (angina pektoriszhoz hasonló tünetek), nehézlégzés, vérnyomásesés ülő vagy fekvő helyzetből történő felálláskor, hányás, hasmenés, szájszárazság, verejtékezés, fáradékonyság, szabálytalan szívverés.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- rrdugulás, allergiás reakciók (viszketés, bőrpír, bőrkiütés), tartós és fájdalmas merevedés.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
nyugtalanság, fokozott vizelési inger, súlyosbodó vizelettartási problémák, a vérlemezkék (a véralvadást segítő vérsejtek) számának csökkenése a vérben.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
csalánkiütés, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatával járó súlyos allergiás reakció.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Urapidil Kalceks-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Hígítás után
9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid-oldattal, 50 mg/ml (5%-os) glükózoldattal vagy 100 mg/ml (10%-os) glükózoldattal történő hígítás után az oldat kémiai és fizikai stabilitása 25 °C-on és 2-8 °C-on 50 órán át igazolt.

Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig az eltartási idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége, amely általános esetben 2-8 °C közötti hőmérsékleten tárolva nem haladhatja meg a 24 órát, kivéve, ha a hígítás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.

A dobozon és az ampulla címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Urapidil Kalceks?
- A készítmény hatóanyaga az urapidil. 5 mg urapidilt tartalmaz milliliterenként.

Urapidil Kalceks 25 mg oldatos injekció vagy infúzió
25 mg urapidilt tartalmaz 5 ml-es ampullánként.

Urapidil Kalceks 50 mg oldatos injekció vagy infúzió
50 mg urapidilt tartalmaz 10 ml-es ampullánként.

- Egyéb összetevők: tömény sósav, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, propilén-glikol (E1520), nátrium-hidroxid (pH beállításához), injekcióhoz való víz.

Milyen az Urapidil Kalceks külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen, látható részecskéktől mentes oldat.

Urapidil Kalceks 25 mg oldatos injekció vagy infúzió
5 ml-es, I-es típusú, törőponttal ellátott, átlátszó üvegampulla.

Urapidil Kalceks 50 mg oldatos injekció vagy infúzió
10 ml-es, I-es típusú, törőponttal ellátott, átlátszó üvegampulla.

5 db ampulla tálcán, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 09. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.