2014. július 24. csütörtök, Kinga, Kincső napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Csípések és szúrások: méh-, és darázsszúrás

  Csípések és szúrások: méh-, és darázsszúrás

  A köznyelvben csípésként ismert méh- és darázsszúrás veszélyes, mert sok ember allergiás ezen rovarok méreganyagaival szemben. Akár egyetlen szúrás is heves reakciókat válthat ki. A többszörös egyidejű szúrások pedig sokkhoz vezethetnek, mely orvosi szempontból rendkívül veszélyes állapot.

  Csípések: méhcsípés, darázscsípés
  A méhszúrás, darázsszúrás tünetei

  Fájdalom, mely komoly mértéket ölthet.
  Vörös gyűrűvel körülvett elfehéredett bőrterület.
  Méhcsípésnél gyakran látható a szúrás/csípés közepén ottmaradt fullánk, míg darázscsípés esetén ez kevésbé jellemző.
  Duzzanat, amely komollyá válhat. Az egész terület sokkal melegebb lehet mint egyébként.

  Anafilaxiás sokk (súlyos, a vérkeringés összeomlásához vezető allergiás reakció).
  Halál.

  Figyeli önmagát, jelentkeznek-e a sokk tünetei (sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés és pulzus, álmosság, eszméletvesztés).

  Mentőt hív, vagy sürgősen elmegy a legközelebbi kórház elsősegélynyújtó helyére, ha sokkot kapott, több csípést szenvedett el, vagy a csípés a száját érte (amely a nyelv/torok duzzanatához vezethet, és akadályozza a légzést).

  A szájat ért csípés esetén tegyen jeget a csípésre, hogy a duzzanat kisebb legyen míg a kórházba ér! (Ha csak egy csípés érte és jól érzi magát, a kezeléssel otthon is foglalkozhat.)

  Próbálja megtalálni a rovart, amely valószínűleg elpusztult a csípés után, és nézze meg, vajon méh-e vagy darázs! Ha mindez nem lehetséges, emlékezzen rá, hogy a seb közepén ragadt fullánk nagyobb valószínőséggel utal méhre, mint darázsra.

  Ha a fullánk a sebben van, távolítsa el csipesszel vagy sterilizált tűvel, ill. tiszta körömmel! Ne nyomja össze, mert ezzel a mérget még mélyebbre juttathatja a bőrben!

  A sebet lágyan mossa le vízzel, de kerülje a bőr dörzsölését!

  Méhcsípés (melynek savas mérge van):
  Alkalmazzon gyenge lúgot, pl. szódabikarbóna pasztát/hígított ammóniát, hogy a savas méreg semlegesíthető legyen!

  Darázscsípés (melynek lúgos mérge van):
  Alkalmazzon gyenge savat, pl. ecetet/citromlét, hogy a lúgos méreg semlegesíthető legyen!
  Ha nem tudja, hogy a csípés méhtől/darázstól származik-e:
  Alkalmazzon antihisztamin (allergiaellenes) krémet!
  Alkalmazzon orvosi szeszt/hideg nyomókötést (kisméretű törölközőbe csomagolt jégkockát), hogy csökkentse a duzzanat méretét!

  Erős antihisztamin és szteroid kezelésben részesíti, ha szükséges. Kezeli az esetleg fellépő sokkos állapotot. Fecskendőben előkészített adrenalin is szükséges lehet. Aki már átesett súlyos anafilaxián, és pozitív a méreganyag-bőrtesztje megelőzésben részesülhet.

  Kerülje a virágágyakhoz közeli helyeken való üldögélést, mert a méhek ott nagyobb számban fordulhatnak elő! Sohase közelítsen/zavarjon meg méhkaptárt/méhrajt! Hívjon rovarirtó szakembert, ha észreveszi, hogy otthonához közel méhkaptár van, vagy méhraj tartózkodik!

  Megelőző immunterápia: súlyos anafilaxiás reakciót már átélt, és a szúrás méreganyagaira pozitív bőrtesztet mutató egyéneken megelőzésre szolgáló immunterápia alkalmazható. A méreganyag-immunterápia jelentős mértékben csökkenti évek alatt a veszélyeztetettséget.

   
  Megjelent: 2014. május 22.
  Legutóbb frissítve: 2014. július 23.
  Hirdetés

  Űzd el a leégést!

  A nyár egyet jelent a napozással, a felhőtlen sütkérezéssel. Sokan, már az évszak elején szeretnének szép barna bőrszínt maguknak, ezért, a gyorsabb barnulás reményében inkább mellőzik a fényvédő krémek használatát, vagy a veszélyesebb időszakban is bátran kifekszenek a napra. Ennek következménye a napozást követő órákban tapasztalható, kellemetlen égő érzéssel és bőrpírral járó leégés, amelynek káros hatásai akár évekkel később is jelentkezhetnek.