2015. szeptember 5. szombat, Viktor, Lőrinc napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Csípések és szúrások: méh-, és darázsszúrás

  Csípések és szúrások: méh-, és darázsszúrás

  A köznyelvben csípésként ismert méh- és darázsszúrás veszélyes, mert sok ember allergiás ezen rovarok méreganyagaival szemben. Akár egyetlen szúrás is heves reakciókat válthat ki. A többszörös egyidejű szúrások pedig sokkhoz vezethetnek, mely orvosi szempontból rendkívül veszélyes állapot.

  Csípések: méhcsípés, darázscsípés

  A méhszúrás, darázsszúrás tünetei

  Fájdalom, mely komoly mértéket ölthet.
  Vörös gyűrűvel körülvett elfehéredett bőrterület.
  Méhcsípésnél gyakran látható a szúrás/csípés közepén ottmaradt fullánk, míg darázscsípés esetén ez kevésbé jellemző.
  Duzzanat, amely komollyá válhat. Az egész terület sokkal melegebb lehet mint egyébként.

  A méhcsípés, darázscsípés esetleges komplikációi

  Anafilaxiás sokk (súlyos, a vérkeringés összeomlásához vezető allergiás reakció).
  Halál.

  Mit tehet Ön méhcsípés, darázscsípés esetén

  Figyeli önmagát, jelentkeznek-e a sokk tünetei (sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés és pulzus, álmosság, eszméletvesztés).

  Mentőt hív, vagy sürgősen elmegy a legközelebbi kórház elsősegélynyújtó helyére, ha sokkot kapott, több csípést szenvedett el, vagy a csípés a száját érte (amely a nyelv/torok duzzanatához vezethet, és akadályozza a légzést).

  A szájat ért csípés esetén tegyen jeget a csípésre, hogy a duzzanat kisebb legyen míg a kórházba ér! (Ha csak egy csípés érte és jól érzi magát, a kezeléssel otthon is foglalkozhat.)

  Próbálja megtalálni a rovart, amely valószínűleg elpusztult a csípés után, és nézze meg, vajon méh-e vagy darázs! Ha mindez nem lehetséges, emlékezzen rá, hogy a seb közepén ragadt fullánk nagyobb valószínőséggel utal méhre, mint darázsra.

  Ha a fullánk a sebben van, távolítsa el csipesszel vagy sterilizált tűvel, ill. tiszta körömmel! Ne nyomja össze, mert ezzel a mérget még mélyebbre juttathatja a bőrben!

  A sebet lágyan mossa le vízzel, de kerülje a bőr dörzsölését!

  Méhcsípés (melynek savas mérge van):
  Alkalmazzon gyenge lúgot, pl. szódabikarbóna pasztát/hígított ammóniát, hogy a savas méreg semlegesíthető legyen!

  Darázscsípés (melynek lúgos mérge van):
  Alkalmazzon gyenge savat, pl. ecetet/citromlét, hogy a lúgos méreg semlegesíthető legyen!
  Ha nem tudja, hogy a csípés méhtől/darázstól származik-e:
  Alkalmazzon antihisztamin (allergiaellenes) krémet!
  Alkalmazzon orvosi szeszt/hideg nyomókötést (kisméretű törölközőbe csomagolt jégkockát), hogy csökkentse a duzzanat méretét!

  Mit tehet az orvos méhszúrás, darázsszúrás esetén

  Erős antihisztamin és szteroid kezelésben részesíti, ha szükséges. Kezeli az esetleg fellépő sokkos állapotot. Fecskendőben előkészített adrenalin is szükséges lehet. Aki már átesett súlyos anafilaxián, és pozitív a méreganyag-bőrtesztje megelőzésben részesülhet.

  A méhszúrás, darázsszúrás megelőzése

  Kerülje a virágágyakhoz közeli helyeken való üldögélést, mert a méhek ott nagyobb számban fordulhatnak elő! Sohase közelítsen/zavarjon meg méhkaptárt/méhrajt! Hívjon rovarirtó szakembert, ha észreveszi, hogy otthonához közel méhkaptár van, vagy méhraj tartózkodik!

  Megelőző immunterápia: súlyos anafilaxiás reakciót már átélt, és a szúrás méreganyagaira pozitív bőrtesztet mutató egyéneken megelőzésre szolgáló immunterápia alkalmazható. A méreganyag-immunterápia jelentős mértékben csökkenti évek alatt a veszélyeztetettséget.

   
  Megjelent: 2014. május 22.
  Legutóbb frissítve: 2014. július 25.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre