Gyógyszerkereső

ETOPOSIDE-TEVA 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:

etoposide

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x5 ml

Tájékoztató ár:

10106 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

etoposide

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x10 ml

Tájékoztató ár:

14194 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  NÖVÉNYI ALKALOIDOK ÉS EGYÉB TERMÉSZETES KÉSZÍTMÉNYEK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-6350/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Podophyllotoxin-származékok

 • Gyártó:

  Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Etoposide-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Etoposide-Teva hatóanyaga az etopozid, amely egy ún. podofillotoxin-származék. Az etopozid a sejtosztódás gátlásával pusztítja el a kórosan osztódó daganatsejteket.
Az Etoposide-Teva önmagában vagy egyéb daganatellenes szerekkel kombinációban a következő betegségek kezelésére használatos:
- kezelésre nem reagáló heredaganatok,
- a légzőrendszer bizonyos daganatos megbetegedése (kissejtes tüdődaganat),
- a nyirokrendszer rosszindulatú daganatai (Hodgkin- és non-Hodgkin limfóma),
- a heveny fehérvérűség (leukémia) bizonyos fajtái.
- 2. Tudnivalók az Etoposide-Teva alkalmazása előtt
- Nem alkalmazható az Etoposide-Teva
- ha allergiás az etopozidra, a podofillotoxinra vagy annak származékaira vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha súlyos csontvelőelégtelenségáll fenn (alacsony vörösvérsejt-, vérlemezke- és fehérvérsejtszám), hacsak nem az alapbetegség okozza. A csontvelőelégtelenség tünetei: rendkívüli fáradtság, fokozott hajlam a vérzésre (pontszerű bőr- és nyálkahártyavérzések, véraláfutások, testüregi vérzések, stb.), fertőzések jelentkezése.
- ha súlyos májkárosodásban szenved;
- sárgaláz elleni védőoltással, illetve más élő kórokozót tartalmazó védőoltással együtt nem szabad alkalmazni csökkent immunitású betegeknél (lásd az "Egyéb gyógyszerek és az Etoposide-Teva" részt).
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Az Etoposide-Teva alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, kórházi gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- A kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa mérlegelni fogja a kezelés előnyeit a várható kockázatokkal szemben (lásd a "Mellékhatások" részt).
- A bakteriális fertőzéseknek meg kell gyógyulniuk az etopozid-kezelés megkezdése előtt. Ha Ön az övsömör (herpesz zoszter) vírusával fertőzött, feltétlenül közölje ezt a kezelőorvosával, mivel ilyen esetben csak nagy óvatossággal kezdhető meg az etopozid-kezelés.
- Az Etoposide-Teva alkalmazása során az infúzió beadásának helyén fellépő reakciókra lehet számítani Ha az etopozid infúziós oldat az érpályán kívülre kerül (extravazáció), szóljon kezelőorvosának ill. az egészségügyi személyzetnek. Az adagolást azonnal felfüggesztik és az infúzió egy másik vénában kerül beadásra.
- Az Etoposide-Teva kezelés során esetlegesen túlérzékenységi (anafilaktoid) reakciók léphetnek fel (melynek tünetei a következők lehetnek: hidegrázás, láz, szívdobogás-érzés, hörgőgörcs, nehézlégzés és alacsony vérnyomás, de bőrrekaciók /kiütés, viszkető csalánkiütés/ is jelentkezhetnek). Azonnal szóljon kezelőorvosának ill. az egészségügyi személyzetnek. Ilyen esetben az adagolást azonnal abbahagyják és megfelelő tüneti kezelést alkalmazzák, az orvosi döntés alapján.
- Előfordulhat a csontvelőműködés súlyos gátlása; a kialakuló csontvelő-elégtelenség (mieloszuppresszió) következménye fertőzés, láz , vérzés (pontszerű bőr- és nyálkahártyavérzések, véraláfutások, testüregi vérzések) és vérszegénység (sápadtság, rendkívüli fáradtság).
- A fenti tünetekről tájékoztassa kezelőorvosát.
- A csontvelő-károsodás végzetes kimenetelű formáját jelentették etopozid adását követően. Ezért Önt a csontvelőjének működése tekintetében a kezelés alatt és azt követően megfigyelés alatt fogják tartani.
- Az etopozid-kezeléssel összefüggésbe hozott legjelentősebb toxikus hatás acsontvelő-elégtelenség, mely korlátozza a beadandó gyógyszeradagot.
- Fentiek miatt Önnél a kezelés megkezdése előtt és a kezelés időtartama alatt (két kezelési ciklus között is) rendszeresen a következő laboratóriumi vizsgálatokat fogják elvégeztetni annak érdekében, hogy ellenőrizzék a vérképét:
- vérlemezkeszám-,
- hemoglobin érték és
- fehérvérsejtszám meghatározás és minőségi vérkép vizsgálat (fehérvérsejtek típusainak meghatározása).
- Amennyiben sugár- vagy kemoterápia előzte meg az etopozid-kezelést, időt hagynak, hogy a csontvelő működése helyreálljon.
- A vese és máj ill. más szervek működési zavarait ill. az alkalmazott egyéb gyógyszerek hatásainak figyelembevételével határozza meg kezelőorvosa az etopozid adagját.
- Az első adagot követő újabb adagokat módosítani fogják:
- ha vérében a neutrofil sejtek száma (a fertőzések legyőzésében szerepet játszó sejtek) a megengedettnél alacsonyabb, illetve ha az lázzal vagy fertőzéssel társul;
- ha vérében a vérlemezkeszám alacsony,
- ha bármely más súlyos fokú toxicitás lép fel,
ill. egyéb gyógyszerek csontvelőműködést gátló hatásainak figyelembevételével határozza meg kezelőorvosa az etopozid adagját.
A vese és máj ill. más szervek működési zavarait is figyelembe veszik a kezelési terv készítésénél. Az eredményektől függően a dózis módosítására vagy a kezelés megszüntetésére is szükség lehet.
A kezelés alatt lehetséges a szájüregi fekélyek kialakulása; ezek megelőzésére fokozott figyelmet kell fordítani.
Azokat a betegeket, akiknek a szérum albuminszintje alacsony, fokozottan veszélyeztetheti az etopozid toxikus hatása.
Az etopoziddal történő kemoterápiás kezelésben részesült betegek esetében heveny leukémia előfordulását írták le mielodiszplasztikus szindrómával vagy anélkül. A másodlagos leukémia lappangási ideje rövid, átlagosan kb. 32 hónap volt.
Minden esetben, amikor az etopozidot választják a kemoterápiás kezeléshez, a kezelőorvos összeveti a gyógyszer adásának szükségességét és hasznosságát a mellékhatások kockázatával. Ezen mellékhatások többsége visszafordítható, amennyiben korán felismerésre kerülnek. Amennyiben súlyos reakciók lépnek fel, a gyógyszeradagot csökkenteni fogják, vagy a kezelést megszüntetik, és megfelelő korrekciós lépéseket tesznek a kezelőorvos szakmai döntése alapján.
Gyermekek és serdülők
Az etopozid készítmények biztonságosságát és hatásosságát gyermekekek esetében szisztematikusan nem vizsgálták. Az Etoposide-Teva nem javallt gyermekek kezelésére
Egyéb gyógyszerek és az Etoposide-Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy kórházi gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Élő kórokozót tartalmazó vakcinák (pl. sárgaláz vakcina) alkalmazása ellenjavallt a kemoterápiás kezelés ideje alatt és a befejezését követően. A kezelőorvos az Ön állapotától függően (fennáll-e még a csökkent immunitása vagy sem) dönt arról, hogy kaphat-e és mikor élő kórokozót tartalmazó vakcinát) Ha az Etoposide-Teva-t élő vírust tartalmazó vakcinával együtt alkalmazzák, az etopozid elnyomhatja az immunválasz kialakulásának mechanizmusait, és ezáltal elősegítheti a kezelés ideje alatt adott vakcinákban lévő élő vírusok szaporodását, fokozhatja e vírusok káros hatásait, és a halálos kimenetelű vakcinabetegségek kialakulási esélye megnövekedhet.
Ezen kívül, a beteg közvetlen környezetében élők - különösen a családtagok - poliovírus vakcinával történő immunizálását is el kell halasztani.
- Ha az Etoposide-Teva-t elölt vírust tartalmazó vakcinával együtt alkalmazzák, az etopozid elnyomhatja az immunválasz kialakulásának mechanizmusait, vagyis a kezelés ideje alatt adott vakcinák a szokványosnál kisebb mértékű választ válthatnak ki.
- Néhány esetben heveny (akut) másodlagos leukémia kialakulását észlelték etopozid és más daganatellenes szerek (pl. bleomicin, ciszplatin, ifoszfamid és metotrexát) kombinációival kezelt betegeken.
- Az etopozid fokozhatja más daganatellenes gyógyszerek sejt- és csontvelő-károsító hatását. Együttadása más csontvelő-károsító hatású szerekkel (pl. ciklofoszfamiddal, BCNU-val, CCNU-val, 5-fluorouracillel, vinblasztinnal, doxorubicinnel és ciszplatinnal) fokozhatja az etopozid és/vagy az együtt alkalmazott gyógyszer csontvelő-károsító hatását.
- A ciszplatinnal (daganatellenes kemoterápiás szer) történő együttes alkalmazásakor az etopozid kiürülésének sebessége csökkenhet.
- Az antraciklinek (daganatellenes kemoterápiás szerek) és az etopozid között keresztrezisztencia alakulhat ki.
- Nagy dózisú ciklosporin (az immunrendszert gátló szer) etopoziddal történő együttadását követően az etopozid vérszintje növekedhet.
- Fenitoinnal (egy epilepszia kezelésére szolgáló szer) történő együttes alkalmazásakor az etopozid kiürülése fokozódhat és hatékonysága csökkenhet.
- Warfarinnal (amely egy véralvadásgátló szer) történő együttes alkalmazásakor a véralvadási paraméterek megváltozhatnak. Ezért az együttes alkalmazás során gyakrabban végeznek véralvadási vizsgálatot.
- A fenilbutazon, a nátrium-szalicilát és az acetilszalicilsav (nemszteroid gyulladásgátló szerek) kiszoríthatják az etopozidot a fehérjekötődésből, ami fokozhatja a toxikus hatások kockázatát.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy kórházi gyógyszerészével.
Terhesség
A terhes nők etopozid kezelésének veszélyeiről kevés adat áll rendelkezésre. Az etopozid állatkísérletekben magzatkárosító hatásúnak bizonyult. Az állatkísérletek eredményei és a vegyület hatásmechanizmusa alapján az etopozid alkalmazása a terhesség alatt nem javasolt. Terhes nőkön történő alkalmazás során a magzat károsodását okozhatja.
Fogamzóképes korban lévő nőknek kerülniük kell a teherbeesést. Amennyiben ezt a gyógyszert terhesség során alkalmazzák, vagy amennyiben Ön teherbe esik a kezelés során,orvosa tájékoztatni fogja Önt a lehetséges magzatot károsító hatásokról.
Szoptatás
Nem ismert, hogy ez a gyógyszer kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. Mivel sok gyógyszer kiválasztódik az emberi anyatejbe és mivel az etopozid valószínűsíthetően súlyos mellékhatásokat okoz a szoptatott csecsemőnél, mérlegelni kell a szoptatás vagy a kezelés elhagyásából eredő lehetséges kockázatot, figyelembe véve az etopozid-terápia jelentőségét az anya számára (lásd a "Nem alkalmazható az Etoposide-Teva" részt).
Termékenység
Mind a nők, mind pedig a férfiak esetében hatékony fogamzásgátló eszközt kell alkalmazni végig a kezelés során, illetve a kezelés befejezését követő 6 hónapban. Genetikai tanácsadás ajánlott mindazoknak, akik a terápia befejezését követően gyermeket szeretnének vállalni. Mivel az etopozid csökkenti a férfi nemzőképességet, meg kell fontolni a hímivarsejtek megőrzését későbbi gyermeknemzés céljából.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Etoposide-Teva gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatásait nem vizsgálták.
Amennyiben Ön olyan mellékhatásokat tapasztal, mint a fáradtság vagy álmosság, kerülnie kell a gépjárművezetést és a gépek kezelését.
Az Etoposide-Teva poliszorbát 80-at tartalmaz
Koraszülötteken az ezt a vegyületet tartalmazó E-vitamin injekció életveszélyes (súlyos máj és veseműködési zavarokkal, a légzésfunkció romlásával, csökkent vérlemezkeszámmal és hasi vizenyővel járó) tünetegyüttest idézett elő.
Az Etoposide-Teva etanolt (alkoholt) tartalmaz
Ez a készítmény 2 térfogat% etanolt (alkoholt) (az 5 ml-es kiszerelés 1,2 g, a 25 ml-es kiszerelés 6 g alkoholt) tartalmaz. Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegek (pl.: májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény alkalmazása megfontolandó.
A készítményben található alkohol mennyisége miatt megváltozhat egyéb gyógyszerek hatása.
A készítményben található alkohol mennyisége károsan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.
3. Hogyan kell alkalmazni az Etoposide-Teva-t?
Az Etoposide-Teva kizárólag a daganatellenes kemoterápiás szerek alkalmazásában jártas onkológus vagy hematológus szakorvos gondos felügyelete mellett, lehetőleg csak az erre szakosodott intézetekben alkalmazható.
A készítmény szokásos, ajánlott adagja (javallattól függően) felnőtteknek az 1-5. napig 50-100 mg/tfm2, vagy a kezelés 1., 3. és 5. napján 100 mg/tfm2 (tfm2: a testmagasság és testtömeg alapján számolják ki).
Ezek a kemoterápiás sémák 3-4 hetenként, az esetleges toxikus hatások megszűnése után ismételhetők.
Kombinációban történő alkalmazásnál az adagolást az Ön betegségének megfelelő kezelési terv határozza meg.
Az etopozid kizárólag visszérbe (intravénásan) adható. Verőérbe történő (intraartériás) adása, mellhártyaüregi (intrapleurális) és hashártyaüregi (intraperitoneális) alkalmazása tilos!
Az Etoposide-Teva szükséges mennyiségét 5%-os glükóz vagy 0,9%-os nátrium-klorid oldathoz adva megfelelő töménységű infúziós oldatot készítenek. Ezt intravénásan (visszérbe szúrt tűn keresztül) adják be lassan, 30-60 perc alatt. Hosszabb időn át történő beadás válhat szükségessé a beteg tűrőképességétől függően.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekpopulációban nem vizsgálták szisztematikusan az etopozid biztonságosságát és hatásosságát. Az Etoposide-Teva nem javallt gyermekek kezelésére.
Ha az előírtnál több Etoposide-Teva-t kapott
Az etopozid túladagolására kicsi az esély, hiszen a kezelést gondos orvosi felügyelettel végzik.
Súlyos szájnyálkahártya-gyulladás és csontvelő-károsodás lépett fel, súlyos anyagcserezavar (metabolikus acidózis) és súlyos májkárosodás eseteit jelentették az ajánlottnál magasabb adagban részesülő betegek esetében.
Az etopozid-túladagolásnak nincs specifikus ellenszere. A betegeket tüneti és támogató kezelésben részesítik és szoros megfigyelés alatt tartják.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, kórházi gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az Etoposide-Teva a daganatos sejteken kívül a szervezet bizonyos, egészséges sejtjeit is károsíthatja, emiatt feltehetően jelentkeznek mellékhatások. A kezelés leggyakoribb mellékhatása az émelygés és a hányás.
Azonnal szóljon a kezelőorvosnak, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket észleli:
- túlérzékenységi (anafilaktoid/allergiás) reakciók, melyek tünetei: kipirulás, láz, szapora szívverés, légzési nehézség (hörgőgörcs) és alacsony vérnyomás. További tünetek lehetnek: jellegzetes bőrkiütés (eritéma), viszkető csalánkiütés (urticaria), arc- és nyelvödéma, köhögés, verejtékezés, az oxigénhiány miatt a bőr kékes elszíneződése (cianózis), görcsök, gégegörcs és vérnyomás-emelkedés (súlyos, életveszélyes, gyakori mellékhatás). A kezelés megszakítását követően a vérnyomás rendszerint néhány órán belül normalizálódik.
láz és/vagy fertőzés és/vagy vérzések vagy a felsoroltak egyszerre jelentkezően (súlyos, életveszélyes, nagyon gyakori mellékhatás). Oka: csökkent csontvelőműködés (mieloszuppresszió), a fehérvérsejtek, vérlemezkék és vörövértestek termelődésének csökkenése. A fehérvérsejtszám és vérlemezkeszám csökkenésének mélypontja általában a gyógyszer adását követő 10-14. napon jelentkezik, és a csontvelő regenerálódása általában a 20. napra teljesen végbemegy.
mellkasi nyomásérzés, megsemmisülés-érzés, fulladás (szívinfarktus jelei lehetnek - súlyos, életveszélyes, gyakori mellékhatás).
- bőrelváltozások, illetve bőrreakciók, melyek tünetei: viszketés, bőrkiütés, bőrpír, a bőr sötétes elszíneződése, a bőr, illetve a szem ínhártyájának sárgás elszíneződéséről, az ajkakon, kötőhártyán, a száj- vagy orrnyálkahártyán, a nemi szerveken észlelt hólyagképződés, ill. ezekből származó vérzés; a tünetekhez a bőr lemezes leválása társulhat (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) (súlyos, életveszélyes, ritka mellékhatás).
- tumor lízis szindróma, az etopozid és más daganatellenes kemoterápiás szerek egyidejű alkalmazását követően az elpusztuló daganatsejtek bomlástermékei okozzák: a vér kémiai összetétele megváltozik, ami vérszegénységhez, a veseműködés romlásához (kevés vizelet) és a szívverés megváltozásához, görcsök kialakulásához és néha halálhoz vezet (súlyos, életveszélyes, nem ismert gyakoriságú mellékhatás).
- az infúzió beadása során a beadás helyénél, vagy ahhoz közel jelentkező lágyszövet-károsodás, duzzanat, fájdalom, a bőr gyulladása és szöveti elhalás, beleértve a bőrelhalást/fekélyt is (extravazáció (beadáskor a gyógyszer a visszér helyett a környező szövetekbe jut) és visszérgyulladás jelei lehetnek - gyakori mellékhatás).
- tartósan fennálló vagy súlyos hasi fájdalom, székrekedés, hányinger, hányás, kóros étvágytalanság (nagyon gyakori mellékhatások). A hányinger és a hányás hányáscsillapító kezeléssel általában megelőzhető.
- hasmenés, szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz), nyelőcső-gyulladás (özofagitisz) (gyakori mellékhatások);
- erős fulladás a tüdőszövet károsodása (tüdőfibrózis), tüdőgyulladás miatt (ritka mellékhatások).
- A következő egyéb mellékhatások fordultak elő:
- Nagyon gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből több mint 1 beteget érint):
- vérkép-elváltozások (fehérvérsejt-, vérlemezke- és vörösvértestszám-/hemoglobinszint-csökkenés);
- a testszőrzet átmeneti kihullása, kopaszodás, kopaszság (alopécia);
- a bőr foltos elszíneződése (pigmentáció);
- gyengeség;
- rossz közérzet;
- májkárosodás.
- Gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érint):
- másodlagos fehérvérűség (leukémia) kialakulása;
- alacsony vérnyomás és fokozott vérzékenységi hajlam a súlyos csontvelő-elégtelenségben szenvedő betegek esetében;
- gyors visszérbe történő beadást követő alacsony vérnyomás;
- magas vérnyomás;
- szédülés;
- szívritmus-zavarok (aritmia);
- kiütés, csalánkiütés, viszketés.
- Nem gyakori mellékhatás (100 kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érint):
- a perifériás idegek károsodása (tünetei pl. a végtagok bizsergése, zsibbadása).
- Ritka mellékhatás (1000 kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érint):
- etopozid és sugárkezelések hatására kialakuló sugárreakciós bőrelváltozás ("recall" dermatitisz);
- látóideggyulladás, a látás időszakos elvesztése;
- idegkárosodás (ami pl. aluszékonyság, fáradtság formájában jelentkezik);
- ízérzékelési zavar;
- nyelési zavarok;
- görcsök.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, kórházi gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Etoposide-Teva-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon, illetve az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az injekciós üvegbe kiszerelt Etoposide-Teva koncentrátum oldatos infúzióhoz 3 évig tárolható.
Az 5%-os glükóz vagy 0,9%-os nátrium-klorid oldattal készített, 0,2 mg/ml töménységű infúziós oldat szobahőmérsékleten (15-25 °C) 120 óráig tartható el.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Etoposide-Teva

- A készítmény hatóanyaga az etopozid. Az Etoposide-Teva 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz milliliterenként 20 mg etopozidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, poliszorbát 80, etanol, makrogol 300.
Milyen az Etoposide-Teva készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, sárgás színű, enyhén viszkózus, látható részecskéktől mentes steril oldat.
Csomagolás: 5 ml vagy 10 ml oldat rózsaszín műanyag lepattintható védőlappal, rollnizott alumíniumkupakkal és gumidugóval lezárt, színtelen injekciós üvegben. 1 db vagy 10 db injekciós üveg dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.