Gyógyszerkereső

METFORMIN ACTAVIS 850 mg filmtabletta

Hatóanyag:

metformin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

60x (átlátszó pvc/al)

Tájékoztató ár:

1599 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  VÉRCUKORSZINT-CSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK, KIVÉVE INSULINOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-22324/11

 • Gyógyszeralkategória:

  Biguanidok

 • Gyártó:

  Actavis Group

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Metformin Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Metformin Actavis?
A Metformin Actavis metformint tartalmaz, ami a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer. A metformin a biguanidoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet a cukrot (glükózt) felvegye a vérből. Az Ön szervezete a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha Önnek cukorbetegsége (diabétesze) van, akkor hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Metformin Actavis segít abban, hogy a vércukorszint a normálishoz lehető legközelebbi szintre csökkenjen.
Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Metformin Actavis hosszabb távú szedése segít a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentésében.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Metformin Actavis?
A Metformin Actavis a 2-es típusú cukorbetegségben (más néven nem inzulinfüggő cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, azokban az esetekben, amikor a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére használatos.
Felnőttek a Metformin Actavis-t szedhetik önmagában, vagy a cukorbetegség kezelésére alkalmas egyéb készítményekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.
10 éves, illetve annál idősebb gyermekeknek vagy serdülőkorúaknak a Metformin Actavis adható önmagában vagy inzulinnal együtt.
2. Tudnivalók a Metformin Actavis szedése előtt
Ne szedje a Metformin Actavis-t
- ha allergiás a metforminra vagy a gyógyszer (6.1 pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha vese-, májproblémái vannak.
- ha nem megfelelően beállított cukorbetegsége (diabétesze) van, amely például magas vércukorszinttel (hiperglikémiával), hányingerrel, hányással, kiszáradással, gyors fogyással vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis egy olyan állapot, amelyben a "ketontesteknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben és ez eszméletvesztéshez (diabéteszes prekómához) vezethet. A ketoacidózis tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a szapora mély ki-és belégzés, az aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös illatú (acetonszagú) lehelet.
- ha szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, egymás után többször előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozza a tejsavas acidózis (savasodás) kockázatát (lásd később a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című pontot).
- ha súlyos fertőzésben szenved (pl. tüdő- vagy hörgőrendszeri, illetve veséket érintő fertőzés). A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című pontot).
- ha szívbetegség miatt kezelik, nemrégiben szívrohama volt, súlyos keringési problémája (mint például sokk) vagy nehézlégzése van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavarát eredményezhetik, és ezzel növelhetik a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd később a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című pontot).
- ha nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt.
- Amennyiben a fent említett tényezők bármelyike vonatkozik Önre, beszéljen a kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Metformin Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- A Metformin Actavis okozhat egy nagyon ritka, de súlyos szövődményt, az úgynevezett tejsavas acidózist, különösen károsodott veseműködés esetén. A tejsavas acidózis kockázata fokozódhat nem megfelelően kezelt cukorbetegség, elhúzódó éhezés (koplalás) és alkoholfogyasztás esetén is. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a tejsavas acidózis kockázatáról, illetve tüneteiről, amelyek a következők lehetnek: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint nehézlégzés. Ha ezek bármelyike előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre van szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Metformin Actavis szedését, és forduljon kezelőorvosához vagy haladéktalanul keresse fel a legközelebbi kórházat.

- Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során a vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak. A véráramba beadott kontrasztanyagok veseelégtelenséget idézhetnek elő, ami a metformin szervezetben történő felhalmozódásához, és ezen keresztül a fentiekben említett tejsavas acidózis kialakulásához vezethet.
- Önnek nagyobb műtétre van szüksége
- A vizsgálat/műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Metformin Actavis szedését.
- A kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szüksége van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan tartsa be a kezelőorvos utasításait.
- A Metformin Actavis önmagában nem idéz elő túlságosan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát). Ha azonban a Metformin Actavis-t más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas olyan gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, amelyek túlságosan lecsökkentik a vércukorszintet, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. Amennyiben a hipoglikémia bármely tünetét észleli, pl. gyengeséget, szédülést, fokozott verejtékezést, szapora szívverést, látászavarokat vagy koncentrálási nehézségeket, ezek rendszerint enyhíthetők cukortartalmú étel vagy ital fogyasztásával.
- Egyéb gyógyszerek és a Metformin Actavis
- Ha Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Metformin Actavis szedését (lásd feljebb a "Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát" című pont).
- Közölje orvosával, ha a Metformin Actavis-szal egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve előfordulhat, hogy a kezelőorvosa módosítja a Metformin Actavis adagját:
- vízhajtók (amelyek több vizelet ürítése mellett kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)
- béta-2-agonisták, például a szalbutamol vagy a terbutalin (az asztma kezelésében alkalmazott szerek)
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére szolgáló szerek)
- egyéb, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A Metformin Actavis egyidejű alkalmazása étellel vagy itallal
- Ne igyon alkoholt, ha ezt a gyógyszert szedi. Az alkohol megnövelheti a tejsavas acidózis előfordulásának kockázatát, főként, ha Önnek májproblémái vannak vagy alultáplált. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
- Terhesség és szoptatás és termékenység
- Terhesség ideje alatt cukorbetegsége kezelésére inzulint kell kapnia. Közölje orvosával, ha terhes, gyanítja, hogy terhes lehet vagy teherbe szeretne esni, így az orvos ennek megfelelően módosíthatja a kezelést.
- Nem ajánlott ezen gyógyszer szedése, ha Ön szoptat, vagy azt tervezi, hogy anyatejjel táplálja csecsemőjét. Kérje ki orvosa tanácsát.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Metformin Actavis önmagában nem okoz túlságosan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát).
- Ez azt jelenti, hogy nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépkezeléshez szükséges képességeket.
- Fokozott elővigyázatosság szükséges azonban, ha a Metformin Actavis-t más, olyan vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (pl. szulfanilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, amelyek a vércukorszint túlzott csökkenését (hipoglikémiát) idézhetik elő. A hipoglikémia tünetei többek között a gyengeségérzet, szédülés, fokozott verítékezés, látászavarok vagy a koncentrálóképesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

- 3. Hogyan kell szedni a Metformin Actavis -t?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Metformin Actavis nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse orvosa étrendre vonatkozó tanácsait, és mozogjon rendszeresen.
- A készítmény ajánlott adagja
- 10 éves és ennél idősebb gyermekek, valamint serdülőkorúak az ajánlott kezdő adag naponta 1-szer 500 mg vagy 850 mg metformin-hidroklorid. A maximális napi adag 2000 mg, 2 vagy 3 részre osztva. 10-12 éves gyermekek kezelése kizárólag a kezelőorvos egyedi tanácsai alapján végezhető, mivel ebben a korcsoportban a csupán korlátozott tapasztalatok állnak rendelkezésre.

- A felnőttek ajánlott kezdő adagja általában napi 2-szer vagy 3-szor 500 mg vagy 850 mg metformin-hidroklorid. A maximális napi adag 3000 mg, 3 részre osztva.
- Amennyiben inzulint is kap, kezelőorvosa tájékoztatja arról, hogy miként kell megkezdenie a Metformin Actavis-kezelést.

- Ellenőrzés
- Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint ellenőrzést fog végezni és a Metformin Actavis adagolását az Ön vércukorszintjéhez fogja igazítani. Rendszeresen beszéljen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülőkorúak, valamint idős betegek esetében.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség, ha Ön idős beteg vagy a veséi nem működnek megfelelően.
- Hogyan kell szedni a Metformin Actavis-t
- A Metformin Actavis-t étkezés közben vagy utána vegye be. Így elkerülhetők az emésztést érintő mellékhatások. A tablettákat ne törje össze és ne rágja szét.
- Az 1000 mg-os tabletták egyenlő adagokra oszthatók.
- A tablettákat külön-külön, egy pohár vízzel nyelje le.
- Ha naponta csupán egy adagot szed, akkor a készítményt reggel vegye be (reggelinél)
- Ha napi két alkalomra elosztva szedi a filmtablettát, akkor reggel (reggelinél) és este (vacsoránál) vegye be a készítményt.
- Ha a napi adagot három részre osztva szedi, akkor reggel (reggelinél), délben (ebédnél) és este (vacsoránál) vegye be a filmtablettát.

- Ha egy idő múltán úgy ítéli meg, hogy a Metformin Actavis hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha az előírtnál több Metformin Actavis-t vett be
- Ha az előírtnál nagyobb mennyiségű Metformin Actavis-t vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki Önnél. A tejsavas acidózis tünetei a hányás, izomgörcsökkel jelentkező hasi fájdalom és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint nehézlégzés.
- Ha ez bekövetkezik Önnél, azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hívja fel a kezelőorvosát vagy haladéktalanul értesítse a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
- Ha elfelejtette bevenni a Metformin Actavis-t
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel.
- Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 betegnél jelentkezhetnek)
- gyomor-bélrendszeri zavarok, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Metformin Actavis-kezelés megkezdésekor jelentkezhetnek. Segít, ha a Metformin Actavis-t a nap folyamán több részre elosztva, étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után veszi be. Amennyiben a tünetek fennmaradnak, hagyja abba a Metformin Actavis szedését és beszéljen kezelőorvosával.

- Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek)
- az ízérzés megváltozása
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek)
- tejsavas acidózis. Nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen károsodott veseműködésű betegeknél.
- A tejsav acidózis tünetei a hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, általános rossz közérzet nagyfokú fáradtságérzettel, valamint nehézlégzés.
- Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Metformin Actavis szedését, és vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy a legközelebbi kórházzal.
- bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy csalánkiütés (urtikária).
- a vér alacsony B12-vitamin szintje.
- a májműködés rendellenességei, valamint májgyulladás (vagyis hepatitisz, amely fáradságot, étvágytalanságot, testtömeg-csökkenést okozhat, a bőr-, illetve a szemfehérje besárgulásával vagy anélkül). Ha ez előfordul Önnel, hagyja abba a Metformin Actavis szedését.

- Gyermekek és serdülők
- A gyermekek és serdülők kezelésével kapcsolatos korlátozott számú adatok alapján a mellékhatások jellege és súlyossága hasonló a felnőtteknél tapasztaltakhoz.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

- 5. Hogyan kell a Metformin Actavis-t tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- Amikor gyermekeket kezelnek a Metformin Actavis-szal a szülőknek vagy gondozóknak ajánlatos ellenőrizniük a gyógyszer alkalmazását.
- A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz a Metformin Actavis?
- A készítmény hatóanyaga a metformin.
- Metformin Actavis 500 mg filmtabletta:
- A Metformin Actavis 500 mg filmtabletta 500 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz, ami 390 mg metformin-bázisnak felel meg.
- Metformin Actavis 850 mg filmtabletta:
- A Metformin Actavis 850 mg filmtabletta 850 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz, ami 663 mg metformin-bázisnak felel meg.
- Metformin Actavis 1000 mg filmtabletta:
- A Metformin Actavis 1000 mg filmtabletta 1000 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz, ami 780 mg metformin-bázisnak felel meg.
- Egyéb összetevők:
- Tablettamag: povidon, sztearinsav, kolloid vízmentes szilícium-dioxid;
- Tabletta bevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400.
Milyen a Metformin Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Metformin Actavis 500 mg filmtabletta: fehér, kerek (11 mm), mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán "MF" bevéséssel.
Metformin Actavis 850 mg filmtabletta: fehér, kerek (12,5 mm), mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán "MH" bevéséssel.
Metformin Actavis1000 mg filmtabletta: fehér, hosszúkás (19,0 x 11,0 mm), mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán törővonallal és "M", illetve "T" bevéséssel a törővonal két oldalán. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Filmtabletták átlátszó PVC/Al vagy opálos PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Metformin Actavis 500 mg filmtabletta:
30, 60, 90 vagy 120 db filmtabletta.
Metformin Actavis 850 mg filmtabletta:
30, 60, 90 vagy 120 db filmtabletta
Metformin Actavis 1000 mg filmtabletta
30, 60, 90 vagy 120 db filmtabletta.

Filmtabletták átlátszó PVC/Al vagy opálos PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2014. 03. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.