Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

PRAMIPEXOLE ORION 0,7 mg tabletta

Hatóanyag:
pramipexole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
30x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Gyógyszerfőkategória: DOPAMINERG SZEREK Törzskönyvi szám: OGYI-T-21005/04
Gyógyszeralkategória: Dopamine agonisták Gyártó: Orion Corporation

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pramipexole Orion tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A pramipexol hatóanyagtartalmú Pramipexole Orion tabletta a dopamin agonistáknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek az agyban a dopamin receptorok működését serkentik. A dopamin receptorok működésének serkentése idegimpulzusokat vált ki az agyban, amelyek a testmozgások irányítását segítik.
A Pramipexole Orion tablettát az elsődleges Parkinson-kór tüneteinek a kezelésére adják felnőtteknél. Önmagában vagy levodopával (egy másik, a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) együtt adva használható.
2. Tudnivalók a Pramipexole Orion tabletta alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Pramipexole Orion tablettát
- ha allergiás a pramipexolra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A
Pramipexole Orion tabletta alkalmazása előtt beszéljen orvosával.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát korábbi vagy jelenlegi betegségeiről vagy tüneteiről, különösen, ha azok az alábbiak közé tartoznak:
- vesebetegség.
- hallucinációk (olyan dolgokat lát, hall, észlel, amelyek nincsenek jelen). A hallucinációk többsége vizuális jelenség.
- kényszermozgások (például a végtagok kóros, irányíthatatlan mozgása). Ha Ön előrehaladott Parkinson-kórban szenved és levodopát is szed, kényszermozgások jelentkezhetnek a Pramipexole Orion tabletta adagjának emelése idején.
- disztónia esetén (képtelen a testét és nyakát egyenesen és függőlegesen tartani (axiális disztónia)). Különösen a fej és a nyak előre hajlását (más néven antekollisz), az alsóháti szakasz előre hajlását (más néven kamptokormia), illetve a hát oldalra hajlását (más néven pleurototónus vagy Pisa szindróma) tapasztalhatja. Ha ez történik, a kezelőorvosa dönthet úgy, hogy módosítja az Ön gyógyszerelését.
- aluszékonyság és hirtelen elalvással járó események
- a készítmény túlzott alkalmazása és erős vágy a készítmény alkalmazására
- pszichózis (például skizofrénia tüneteihez hasonló tünetek)
- látásromlás. A Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés során rendszeresen szemészeti vizsgálatra van szükség Önnél.
- súlyos szív- vagy érrendszeri betegség. Rendszeresen, de különösen a kezelés kezdetén ellenőrizni kell a vérnyomását. Ennek célja a poszturális hipotónia (felálláskor bekövetkező vérnyomásesés) elkerülése
- ha tünetei romlanak. Előfordulhat, hogy a tünetek hamarabb kezdődnek, hevesebbek és más végtagra is kiterjedhetnek.
Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön vagy családja/gondozója azt veszi észre, hogy késztetés vagy erős vágy alakul ki Önben olyan viselkedésformák iránt, amelyek nem jellemzőek Önre vagy nem tud ellenállni a késztetésnek, hévnek vagy kísértésnek, hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyek árthatnak Önnek vagy másoknak. Ezeket a viselkedésformákat impulzuskontroll-zavaroknak hívják, ide tartozik a szerencsejáték-függőség, a túlzott mértékű evés vagy költekezés, fokozott szexuális étvágy vagy az abnormálisan gyakori szexuális gondolatok/érzések. Orvosa módosíthatja az Ön adagját, vagy abbahagyathatja a kezelést.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vagy családja / gondozója úgy találja, hogy Önnél a mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság) vagy a delírium tünetei jelentkeznek (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzék elvesztése). Lehet, hogy szükséges, hogy a kezelőorvosa módosítsa az Ön gyógyszer adagját, vagy leállítsa a kezelést.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a Pramipexole Orion tabletta-kezelés leállítása vagy adagjának csökkentése után olyan tüneteket észlel, mint depresszió, levertség, szorongás, fáradtság, verejtékezés vagy fájdalom.
Ha a problémák néhány hét elteltével is fennmaradnak, előfordulhat, hogy kezelőorvosának
módosítania kell az Ön kezelését.
Gyermekek és serdülők
A Pramipexole Orion tabletta nem ajánlott gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a Pramipexole Orion tabletta
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket, gyógynövény-készítményeket, gyógytermékeket, táplálék-kiegészítőket is.
A Pramipexole Orion tablettát nem szabad együtt szedni antipszichotikus gyógyszerekkel.
Óvatosan kell eljárni, ha Ön az alábbi gyógyszereket szedi:
- cimetidin (a fokozott gyomorsav-termelődés csökkentésére és gyomorfekély kezelésére adják),
- amantadin (a Parkinson-kór kezelésére adhatják),
- mexiletin (a kamrai aritmia néven ismert szívritmuszavar kezelésére alkalmazandó),
- zidovudin (a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS, az emberi immunrendszer betegsége) kezelésére használatos),
- ciszplatin (különféle rákos megbetegedések kezelésére használják),
- kinin (melyet fájdalmas éjszakai lábikragörcsök megelőzésére és a malária, falcipárium malária néven ismert rosszindulatú változatának kezelésére alkalmaznak),
- prokainamid (szívritmuszavar kezelésére használják).
Ha Ön levodopát szed, a Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés megkezdésekor ajánlott a levodopa adagjának a csökkentése.
Fokozott óvatosságra van szükség, ha olyan gyógyszereket szed, melyek nyugtató (szedatív) hatásúak, vagy ha alkoholt fogyaszt. Ezekben az esetekben a Pramipexole Orion tabletta befolyásolhatja gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
A Pramipexole Orion tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés alatt csak fokozott körültekintéssel szabad alkoholt fogyasztani.
A Pramipexole Orion tabletta étkezés alatt, vagy attól függetlenül is bevehető. A tablettákat vízzel nyelje le.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Orvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy folytatnia kell-e a Pramipexole Orion tabletta szedését.
Nem ismert a Pramipexole Orion tabletta magzatra gyakorolt hatása. Ezért, ha terhes, ne szedje Pramipexole Orion tablettát, kivéve, ha orvosa ezt tanácsolta.
A szoptatás ideje alatt nem szabad Pramipexole Orion tablettát szedni. A Pramipexole Orion tabletta csökkentheti a tejtermelést. Ráadásul az anyatejbe átjuthat és a baba szervezetébe kerülhet. Amennyiben elkerülhetetlen a Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés, abba kell hagyni a szoptatást.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Pramipexole Orion tabletta hallucinációkat okozhat (ekkor olyan dolgokat lát, hall, észlel, amelyek nincsenek jelen). Ilyen esetekben ne vezessen autót vagy kezeljen gépeket.
A Pramipexole Orion tabletta adásával kapcsolatosan aluszékonyság és hirtelen elalvással járó epizódok léptek fel, különösen Parkinson-kórban szenvedő betegeknél. Amennyiben ezeket a mellékhatásokat észleli, tilos autót vezetnie vagy gépeket kezelnie. Szólnia kell kezelőorvosának, ha ez előfordul.
3. Hogyan kell alkalmazni a Pramipexole Orion tablettát?
A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát. Kezelőorvosa az Önnek megfelelő adagot fogja előírni.
A Pramipexole Orion tablettát étkezés közben, vagy attól függetlenül is beveheti. A tablettákat vízzel nyelje le.
Parkinson-kór
A napi adagot 3 egyenlő részre osztva kell bevenni.
A kezelés első hetében a szokásos adag 1/2 db Pramipexole Orion 0,088 mg-os tabletta naponta háromszor (ez megfelel naponta 0,264 mg adagnak):

Ezt az adagot orvosa utasításait követve fogják 5 - 7 naponta növelni addig, amíg a tüneteit nem enyhítették (fenntartó dózis).

Fenntartó kezeléskor a szokásos adag 1,1 mg naponta. Mindazonáltal lehet, hogy az adagot még tovább kell emelni. Amennyiben szükséges, orvosa maximálisan 3,3 mg-ig növelheti a napi pramipexol adagot. Az is lehet, hogy a fenntartó adag alacsonyabb, naponta három x fél Pramipexole Orion 0,18 mg-os tabletta.

Vesebetegségben szenvedő betegek
Ha Ön súlyos vesebetegségben szenved, a Pramipexol Orion lehet, hogy nem alkalmas az Ön kezelésére.
Ha az előírtnál több Pramipexole Orion tablettát vett be
Ha véletlenül túlságosan sok tablettát vett be,
- azonnal forduljon tanácsért orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegéhez.
- hányást, nyugtalanságot, vagy bármely egyéb, a 4. pontban (Lehetséges mellékhatások) felsorolt mellékhatást észlelhet.
Ha elfelejtette bevenni a Pramipexole Orion tablettát
Ne nyugtalankodjon. Egyszerűen csak teljesen hagyja ki az adagot, majd a következő adagot a megfelelő időpontban vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Pramipexole Orion tabletta szedését
Orvosa megkérdezése nélkül ne hagyja abba a Pramipexole Orion tabletta szedését. Ha abba kell hagynia ennek a gyógyszernek a szedését, orvosa fokozatosan fogja csökkenteni az adagot. Ez csökkenti a tünetek súlyosbodásának kockázatát.
Ha Ön Parkinson-kórban szenved, a Pramipexole Orion tablettával végzett kezelést tilos hirtelen abbahagynia. A gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása miatt súlyos állapot, az ún. neuroleptikus malignus szindróma alakulhat ki Önnél, ami nagyon nagymértékben veszélyezteti az egészséget. A tünetek a következők:
- mozgásképtelenség (akinézia)
- izommerevség
- láz
- ingadozó vérnyomás
- szapora szívverés (tahikardia),
- zavartság
- a tudatszint csökkenése (például kóma).
Ha bármilyen további kérdése van e gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezen mellékhatások értékelése az alábbi gyakorisági kategóriákon alapul:


Ha Parkinson-kórban szenved, az alábbi mellékhatásokat észlelheti:
Nagyon gyakori:
- Diszkinézia (például kóros, akaratlan végtagmozgások)
- Aluszékonyság
- Szédülés
- Hányinger (rosszullét)
Gyakori:
- Szokatlan módon történő viselkedésre való késztetés
- Hallucinációk (olyan dolgok látása, hallása, észlelése, amelyek nincsenek jelen)
- Zavartság
- Fáradtság
- Álmatlanság (inszomnia)
- Folyadék-visszatartás, általában a lábszárakban (perifériás ödéma)
- Fejfájás
- Alacsony vérnyomás (hipotónia)
- Kóros álmok
- Székrekedés
- Látászavar
- Hányás (rosszullét)
- Súlycsökkenés, beleértve az étvágy csökkenését
Nem gyakori:
- Paranoia (például valaki túlzottan aggódik az egészsége iránt)
- Érzékcsalódás
- Túlzott nappali álmosság és hirtelen elalvás
- Amnézia (emlékezetzavar)
- Hiperkinézia (fokozott mozgás és képtelenség arra, hogy nyugton maradjon)
- Súlygyarapodás
- Allergiás reakciók (például bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység)
- Ájulás
- Szívelégtelenség (szívbetegség, ami légszomjat és a boka dagadását okozhatja)*
- Nyugtalanság
- Diszpnoé (nehézlégzés)
- Csuklás
- Tüdőgyulladás (pneumonia)
- Saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékoknak, késztetéseknek vagy kísértésnek való ellenállásra való képtelenség, beleértve az alábbiakat:
- Kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következmények ellenére.
- Megváltozott vagy megnövekedett szexuális érdeklődés, vagy túlzott érdeklődést mutató viselkedés önmagával vagy másokkal szemben, pl. megnövekedett nemi vágy.
- Ellenállhatatlan vásárlási és költekezési kényszer
- Túlevés (rövid időn belül nagy mennyiségű étel elfogyasztása) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapításához szükséges mennyiségnél jóval nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása) *
- Delírium (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzék elvesztése)
Ritka
- Mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság)
Nem ismert:
- A Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés leállítása vagy adagjának csökkentése után: depresszió, levertség, szorongás, fáradtság, verejtékezés vagy fájdalom jelentkezhet (ezt dopamin agonista megvonási szindrómának nevezik).
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikét tapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteik csökkentésének módjára vonatkozóan.
A csillaggal (*) jelölt mellékhatások gyakoriságát nem lehet pontosan meghatározni, mert nem fordultak elő a 2762, pramipexollal kezelt, Parkinson-kórban szenvedő beteg adatait tartalmazó klinikai vizsgálati adatbázisban. Gyakorisági kategóriájuk besorolása nem lehet magasabb, mint a nem gyakori" kategória.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pramipexole Orion tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, tárolandó.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
A dobozon a "Felhasználható:/EXP", a buborékcsomagoláson a "Felh.:/EXP" jelzés után feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pramipexole Orion tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a pramipexol.
Pramipexole Orion 0,18 mg tabletta 0,18 mg pramipexol bázist tartalmaz (0,25 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.
Pramipexole Orion 0,35 mg tabletta 0,35 mg pramipexol bázist tartalmaz (0,5 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.
Pramipexole Orion 0,7 mg tabletta 0,7 mg pramipexol bázist tartalmaz (1,0 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.
Pramipexole Orion 1,1 mg tabletta 1,1 mg pramipexol bázist tartalmaz (1,5 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, kukoricakeményítő, hidroxipropilcellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Milyen a Pramipexole Orion külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Pramipexole Orion 0,18 mg tabletta: Fehér, mindkét oldalán domború, hosszúkás, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott tabletta (körülbelüli átmérők: 8 mm x 4 mm).
Pramipexole Orion 0,35 mg tabletta: Fehér, mindkét oldalán domború, hosszúkás, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott tabletta (körülbelüli átmérők: 11,1 mm x 5,6 mm).
Pramipexole Orion 0,7 mg tabletta: Fehér, kerek, lapos, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta (körülbelüli átmérő: 9 mm).
Pramipexole Orion 1,1 mg tabletta: Fehér, kerek, lapos, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta, a bemetszés mindkét oldalán két mélynyomású párhuzamos vonallal (körülbelüli átmérő: 9 mm).
A Pramipexole Orion 0,18 mg, 0,35 mg, 0,7 mg, 1,1 mg tabletta egyenlő adagokra osztható.
Pramipexole Orion 1,1 mg-os tabletta: a két párhuzamos vonal nem szolgál a tabletta eltörésének a megkönnyítésére.
Csomagolás:
Tabletták OPA/Alumínium/PVC/Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
A dobozok 3 vagy 10 buborékcsomagolást tartalmaznak.
Kiszerelések
30, 100 tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2020.