Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

THIOGAMMA TURBO-SET oldatos infúzió

Hatóanyag:
Thioctic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
10x50 ml


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE EGYÉB GYÓGYSZEREI Törzskönyvi szám: OGYI-T-9550/02
Gyógyszeralkategória: Tápcsatorna és anyagcsere egyéb gyógyszerei Gyártó: Wörwag Pharma GmbH & Co. KG

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Thiogamma Turbo-Set INFÚZIÓ és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Thiogamma Turbo-Set infúzió?
AThiogamma Turbo-Set infúzió hatóanyaga az alfa-liponsav. Ez az anyag az emberi és állati szervezetben természetes úton termelődik. Sok anyagcserefolyamatot befolyásol, különösen azokat, amelyek energiát termelnek a szervezet sejtjei számára. Az alfa-liponsav ezenfelül antioxidáns hatással is rendelkezik (segít megvédeni az idegsejteket az oxigén okozta károsodástól).
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Thiogamma Turbo-Set infúzió?
A Thiogamma Turbo-Set infúziót cukorbetegség által előidézett idegkárosodás (polineuropátia) okozta fájdalom és érzészavarok, például zsibbadás (bizsergő érzés, tűszúrás-szerű fájdalom) kezelésére használják felnőttekben (18 éves kor felett).
2. TUDNIVALÓK A THIOGAMMA TURBO-SET INFÚZIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Thiogamma Turbo-Set infúziót:
- ha allergiás (túlérzékeny) az alfa liponsavra vagy a Thiogamma Turbo-Set infúzió bármely összetevőjére (lásd a betegtájékoztató végén lévő 6. pontot).
Gyermekeket és serdülőket nem szabad Thiogamma Turbo-Set infúzióval kezelni, mivel a gyógyszer biztonságos alkalmazásáról csak elégtelen információ áll rendelkezésre ebben a korcsoportban.
A Thiogamma Turbo-Set infúzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Thiogamma Turbo-Set infúzió alkalmazása során allergiás reakciókról (túlérzékenységi reakciókról) például életveszélyes sokkról (a vérkeringés alacsony vérnyomásssal járó hirtelen összeomlásáról) számoltak be (lásd 4. pont.)
Ezért kezelőorvosa a Thiogamma Turbo-Set infúzió alkalmazása alatt folyamatosan ellenőrizni fogja Önnél az allergia korai jeleit (mint a viszketés, hányinger, rossz közérzet).
Ha ezek megjelennek, a kezelést azonnal fel kell függeszteni; és más terápiás intézkedésekre lehet szükség
Egyes esetekben a nem megfelelően beállított vagy nem megfelelően ellenőrzött és rossz általános állapotban lévő diabéteszes betegeknél súlyos allergiás tünetek alakulhatnak ki a Thiogamma Turbo-Set infúzió alkalmazásával összefüggésben.
Fontos figyelmeztetés
Az alfa-liponsav kölcsönhatásba lép a fém ion- komplexekkel (mint pl. ciszplatinnal).
Az alfa-liponsav cukor molekulákkal (pl. levulóz oldattal) nehezen oldódó komplex vegyületeket alkot. A Thiogamma Turbo-Set infúzió nem alkalmazható továbbá glükóz oldattal, Ringer oldattal, valamint olyan oldatokkal, amelyek már ismert reakcióba lépnek szulfhidril (SH) csoportokkal vagy diszulfid-hidakkal.
A készítmény kizárólag fiziológiás sóoldattal hígítható infúzióban történő beadáshoz.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Fennáll a lehetősége, hogy a Thiogamma Turbo-Set infúzió egyidejű alkalmazása alatt a ciszplatin (daganatgátló kemoterápiás gyógyszer) kevésbé lesz hatékony.
A cukorbetegség kezelésére használt készítmények (inzulin illetve más vércukorcsökkentő) hatása felerősödhet. Ezért különösen a Thiogamma Turbo-Set infúzióval történő kezelés kezdetén szoros vércukor ellenőrzés szükséges. Ritkán szükségessé válhat, hogy orvosa csökkentse az inzulin illetve a vércukorcsökkentő tabletták adagját. Ezzel elkerülhető a vércukorszint csökkenése (hipoglikémia).
A Thiogamma Turbo-Set infúzió egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel/italokkal
A rendszeres alkoholfogyasztás jelentős kockázati tényezője az idegkárosodások (neuropátia) kialakulásának, illetve súlyosbodásának vonatkozásában. Ez akár a Thiogamma Turbo-Set infúzióval történő kezelés sikerét is gátolhatja. Ezért a cukorbetegség által okozott idegkárosodásban (polineuropátia) szenvedő betegeknek általában ajánlott az alkoholfogyasztástól tartózkodni, még akkor is, ha idegkárosodásukat jelenleg nem kezelik.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gyógyszeres terápia általános irányelve alapján terhességben és szoptatás időszaka alatt a gyógyszereket csak a terápiás előny/kockázat előzetes gondos mérlegelése után lehet alkalmazni.
Ha Ön terhes vagy szoptat, ne kezdje el az alfa-liponsavval történő kezelést, kivéve, ha kezelőorvosa feltétlenül szükségesnek tartja és a terápia alatt szigorú ellenőrzéséről gondoskodik. Bár állatokon végzett kísérletek nem mutattak ki a termékenységre vagy a magzat egészségére gyakorolt mellékhatásokat, jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő információ terhes és szoptató nőknél az alfa-liponsav biztonságos alkalmazásáról.
Nem ismert, hogy az alfa-liponsav kiválasztódik-e az emberi anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs szükség különleges óvintézkedésekre.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A THIOGAMMA TURBO-SET INFÚZIÓT?
A Thiogamma Turbo-Set infúziót mindig a betegtájékoztatóban foglaltaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos adagolás felnőttek részére:
Cukorbetegség okozta idegbántalom (polineuropátia) következtében kialakult nagyon súlyos zsibbadás (bizsergő érzés) esetén a kezelés kezdeti szakaszában a javasolt napi adag 1 injekciós üveg Thiogamma Turbo-Set infúzió ajánlott (600 mg α-liponsavnak felel meg).
Az alkalmazás módja
Az intravénás kezelést lassú, legalább 30 percen keresztül tartó rövid infúzió formájában kell végezni. Az infúziót közvetlenül az üvegből, standard infúziós eszközök és a mellékelt fényvédő tasak segítségével kell elkészíteni.
Mivel a hatóanyag fényérzékeny, az injekciós üveget csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad kivenni a csomagolásból. Biztosítani kell, hogy az infúzió beadási ideje a 30 percet ne haladja meg.
Felbontás után az infúziót azonnal fel kell használni, fénytől védve, a mellékelt fényvédő tasakban tartva.
Az alkalmazás időtartama
Thiogamma Turbo-Set infúziót a kezelés kezdeti szakaszában 2-4 hétig alkalmazzák.
Folyamatos kezelésként napi 300-600 mg alfa-liponsav filmtabletta formájában történő bevétele ajánlott.
Ha a Thiogamma Turbo-Set infúzió hatását túlzottan erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Thiogamma Turbo-Set infúziót alkalmazott
Túladagolás esetén hányinger, hányás és fejfájás fordulhat elő.
Néhány esetben súlyos, néha életveszélyes mérgezések fordultak elő. Ezek közé tartoznak:
- tudatvesztéssel járó (generalizált) epilepsziás rohamok
- túl sok sav a vérben (sav-bázis egyensúlyzavar tejsav felszaporodással a vérben)
- a véralvadás súlyos zavara
Ez akkor fordulhat elő, ha 10 g alfa-liponsavnál többet alkalmaz túl sok alkohollal együtt.
Ha jelentős Thiogamma Turbo-Set infúzió túladagolásra van gyanú, azonnal kórházba kell mennie. A mérgezés általános alapelveinek megfelelő kezelést fog kapni.
Ha elfelejtette alkalmazni aThiogamma Turbo-Set infúziót
Orvosa fogja meghatározni, hogy mikor kapja a következő adag Thiogamma Turbo-Set infúziót. Ezt orvosával kell megbeszélnie.
Ha idő előtt abbahagyja aThiogamma Turbo-Set infúzió alkalmazását
Kérjük, ne szakítsa meg, illetve ne hagyja abba a Thiogamma Turbo-Set infúzióval történő kezelést anélkül, hogy megbeszélné ezt kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Thiogamma Turbo-Set infúzió is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat az alábbi gyakorisági kategóriák szerint értékelik:
Nagyon gyakori: 10 közül 1-nél több beteget érint
Gyakori: 10 beteg közül kevesebb, mint 1-et,100 közül több, mint 1 beteget érint
Nem gyakori: 100 beteg közül kevesebb, mint 1-et, 1000 közül több, mint 1 beteget érint
Ritka: 1000 beteg közül kevesebb, mint 1-et, 10.000 közül több, mint 1 beteget érint
Nagyon ritka: 10.000 beteg közül 1-nél kevesebb betegen fordulhat elő a kezelés kapcsán, beleértve az egyedi eseteket is
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka:
Vérzés a bőrben (purpura), a vérlemezke funkció rendellenességei, melyek a véralvadás károsodásához vezetnek (trombopátia).
Immunrendszeri betegségek és tünetek
Gyakorisága ismeretlen:
Allergiás reakciók (például kiütés, csalánkiütés és viszketés), valamint az egész szervezetet érintő túlérzékenységi reakciók (például sokk) fordulhatnak elő.
A túlérzékenység első jelénél abba kell hagynia ennek a gyógyszernek az alkalmazását és haladéktalanul lépjen kapcsolatba orvosával.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka:
Ízérzékelés megváltozása vagy zavara, epilepsziás görcsök és kettőslátás.
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Nagyon ritka:
Fájdalom, vörösség vagy duzzanat az injekció beadásának helyén.
Gyakori:
Ha a Thiogamma Turbo-Set infúziót 30 percnél kevesebb idő alatt adják be, a fejben nyomásérzés és légzési nehézségek fordulhatnak elő. Ezek a mellékhatások gyorsan elmúlnak.
Nagyon ritka:
A szervezet glukóz felhasználásának fokozódása miatt a vércukorszint csökkenhet (hipoglikémia). Ennek következtében szédülés, verejtékezés, fejfájás és látászavar léphet fel.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A THIOGAMMA TURBO-SET INFÚZIÓT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az ampulla címkéjén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ; Felh.:) után ne alkalmazza a Thiogamma Turbo-Set infúziót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Tárolási feltételek
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Az α-liponsav fényérzékeny volta miatt az átszúrható gumidugóval ellátott injekciós üveget csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad kivenni a csomagolásból. Ezt követően a fényvédő tasakot azonnal rá kell húzni az injekciós üvegre.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Thiogamma Turbo-Set infúzió?
- A készítmény hatóanyaga az alfa-liponsav.
50 ml-es átszúrható gumidugóval ellátott injekciós üvegenként:
1167,70 mg alfa-liponsav megluminsó formájában (mely 600 mg alfa-liponsavnak felel meg).
- Egyéb összetevők: meglumin, makrogol 300, injekcióhoz való víz.
Milyen a Thiogamma Turbo-Set infúzió külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Thiogamma Turbo-Set infúzió tiszta, sárgás, zöldes-sárga, oldat.
Csomagolás:
1 db 50 ml-es injekciós üveg + 1 műanyag fényvédő tasak dobozban.
10 db 50 ml-es injekciós üveg + 10 műanyag fényvédő tasak dobozban.
Kórházi kiszerelés:
10, 50*, 100*, 200* db 50 ml-es injekciós üveg, megfelelő számú fényvédő zsákkal ellátva.
(*gyűjtőcsomagolásként).

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.