Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

COSENTYX 150 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban

Hatóanyag:
secukinumab

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
1x előret. inj. toll


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
secukinumab

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
2x előret. inj. toll


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: IMMUNSUPPRESSANSOK Törzskönyvi szám: EU/1/14/980/004
Gyógyszeralkategória: Interleukin-gátlók Gyártó: Novartis Europharm

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cosentyx és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Cosentyx hatóanyagként szekukinumabot tartalmaz. A szekukinumab egy monoklonális antitest. A monoklonális antitestek olyan fehérjék, amelyek felismernek bizonyos, a szervezetben lévő fehérjéket, és specifikusan kötődnek hozzájuk.
A Cosentyx az úgynevezett interleukin (IL) -gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez a gyógyszer úgy hat, hogy semlegesíti az IL-17A-nak nevezett fehérje aktivitását, ami emelkedett szinten van jelen olyan betegségekben, mint például a pikkelysömör (pszoriázis), artritisz pszoriatika (pikkelysömört kísérő ízületi gyulladás) és spondilitisz ankilopoetika.
A Cosentyx-et az alábbi gyulladásos betegségek kezelésére alkalmazzák:
- Plakkos pszoriázis
- Artritisz pszoriatika
- Spondilitisz ankilopoetika
Plakkos pszoriázis
A Cosentyx-et a "plakkos pszoriázisnak" nevezett bőrbetegség kezelésére alkalmazzák, ami bőrt érintő gyulladást okoz. A Cosentyx csökkenti a gyulladást és a betegség egyéb tüneteit. A Cosentyx-et közepesen súlyos, súlyos plakkos pszoriázisban szenvedő felnőtteknél alkalmazzák.
A Cosentyx alkalmazásával plakkos pszoriázisban letisztul a bőre, és javulnak majd az olyan tünetei, mint például a hámlás, a viszketés és a fájdalom.
Artritisz pszoriatika
A Cosentyx-et az "artritisz pszoriatikának" nevezett betegség kezelésére alkalmazzák. Ez a kórkép az ízületeknek egy olyan gyulladásos betegsége, ami gyakran pikkelysömörrel jár. Ha aktív artritisz pszoriatikája van, először más gyógyszereket fog kapni. Ha Ön nem reagál elég jól ezekre a gyógyszerekre, akkor Cosentyx-et kap majd, hogy csökkentse az aktív artritisz pszoriatika okozta panaszokat és tüneteket, javítsa a fizikális funkciókat, és lassítsa a betegség által érintett ízületek porcainak és csontjainak a károsodását.
A Cosentyx-et az aktív artritisz pszoriatikában szenvedő felnőtteknél alkalmazzák, és alkalmazható önmagában vagy egy másik, metotrexátnak nevezett gyógyszerrel együtt.
A Cosentyx artritisz pszoriatikában történő alkalmazása azzal az előnnyel jár majd, hogy csökkenti a betegség okozta panaszokat és tüneteket, lassítja a betegség által érintett ízületek porcainak és csontjainak károsodását, és javítja a normális, mindennapi teendők elvégzéséhez szükséges mozgásképességet.
Spondilitisz ankilopoetika
A Cosentyx-et a"spondilitisz ankilopoetikának" nevezett betegség kezelésére alkalmazzák. A kórkép egy, elsősorban a gerincet érintő gyulladásos megbetegedés, ami a gerinc ízületeinek a gyulladását okozza. Ha spondilitisz ankilopoetikája van, először más gyógyszereket fog kapni. Ha Ön nem reagál elég jól ezekre a gyógyszerekre, akkor Cosentyx-et kap majd, hogy csökkentse a betegség okozta panaszokat és tüneteket, csökkentse a gyulladást, és javítsa az Ön fizikai állapotát.
A Cosentyx-et az aktív spondilitisz ankilopoetikában szenvedő felnőtteknél alkalmazzák.
A Cosentyx spondilitisz ankilopoetikában történő alkalmazása azzal az előnnyel jár majd, hogy csökkenti a betegség okozta panaszokat és tüneteket, és javítja az Ön fizikai állapotát.
2. Tudnivalók a Cosentyx alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Cosentyx-et:

- ha allergiás a szekukinumabra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Ha azt gondolja, hogy allergiás lehet, a Cosentyx alkalmazása előtt kérje kezelőorvosa tanácsát!
- ha Önnek olyan aktív fertőzése van, amelyről kezelőorvosa azt gondolja, hogy fontos.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Cosentyx alkalmazása előtt mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének:
- ha Önnek éppen fertőzése van.
- ha Önnek hosszan tartó vagy visszatérő fertőzése van.
- ha Önnek tuberkulózisa van.
- ha Önnek valaha allergiás reakciója volt a latexre.
- ha Önnek Crohn-betegsége van.
- ha Ön nemrégiben védőoltást kapott, vagy ha Önnél a Cosentyx-kezelés alatt védőoltás adása esedékes.
- ha Ön bármilyen más kezelést kap a pikkelysömör ellen, mint például egyéb immunszuppresszánsokat vagy ultraibolya (UV) fénnyel végzett fototerápiát.
A fertőzések és az allergiás reakciók figyelése
A Cosentyx esetleg súlyos mellékhatásokat okozhat, beleértve a fertőzéseket és az allergiás reakciókat is. Önnek a Cosentyx alkalmazása alatt figyelnie kell ezeknek a betegségeknek bizonyos tüneteit.
Hagyja abba a Cosentyx alkalmazását, és mondja el kezelőorvosának vagy azonnal kérjen orvosi segítséget, ha egy lehetséges súlyos fertőzésre vagy egy allergiás reakcióra utaló, bármilyen tünetet észlel. Ezek a tünetek a 4. pontban, a "Súlyos mellékhatások" részben vannak felsorolva.
Gyermekek és serdülők
A Cosentyx nem javasolt gyermekek és serdülők (18 éves kor alatt) számára, mert azt ebben a korcsoportban nem vizsgálták.
Egyéb gyógyszerek és a Cosentyx
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét:
- a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- ha Ön nemrégiben védőoltást kapott, vagy ha Önnél egy védőoltás beadása esedékes. A Cosentyx alkalmazása alatt nem szabad bizonyos típusú védőoltásokat (élő kórokozókat tartalmazó védőoltásokat) kapnia.
Terhesség, szoptatás és termékenység
- A Cosentyx alkalmazása a terhesség alatt lehetőség szerint kerülendő. Ennek a gyógyszernek a terhes nőkre gyakorolt hatása nem ismert. Ha Ön fogamzóképes nő, tanácsos elkerülnie a teherbeesést, és a Cosentyx alkalmazásának ideje alatt és legalább 20 hétig a Cosentyx utolsó adagja után megfelelő fogamzásgátlást kell alkalmaznia. Mondja el kezelőorvosának, ha terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne.
- Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön szoptat, vagy azt tervezi, hogy szoptatni fog. Ön és kezelőorvosa el kell döntse, hogy szoptatni fog vagy a Cosentyx-et fogja alkalmazni. Mindkettőt nem teheti! A Cosentyx alkalmazását követően, az utolsó adagja után legalább 20 hétig nem szoptathat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Cosentyx nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
3. Hogyan kell a Cosentyx-et alkalmazni?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy a gyógyszerészét.
A Cosentyx beadása injekcióban történik, a bőre alá (szubkután injekcióként ismert). Ön és kezelőorvosa el kell döntse, hogy beadhatja-e saját magának a Cosentyx-et.
Fontos, hogy ne próbálja meg saját magának beadni az injekciót, amíg nem tanította meg arra a kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy a gyógyszerész. Megfelelő oktatás után egy, a gondozását végző személy is beadhatja Önnek a Cosentyx injekciót.
A Cosentyx beadására vonatkozó részletes utasításokat lásd "Alkalmazási utasítás a Cosentyx SensoReady injekciós tollhoz" részben, a betegtájékoztató végén.
Mennyi Cosentyx-et adnak, és mennyi ideig?
Kezelőorvosa eldönti majd, hogy mennyi Cosentyx kell adni Önnek, és mennyi ideig.
Plakkos pszoriázis
- A készítmény ajánlott adagja 300 mg, szubkután injekcióban.
- Minden 300 mg-os adag két, 150 mg-os injekcióval kerül beadásra.
Az első adag után további, hetenként adott injekciókat fog kapni az 1., a 2. és a 3. héten. A 4. héttől kezdve havonkénti injekciókat fog kapni. Minden időpontban 300 mg-os adagot fog kapni, két 150 mg-os injekcióban.
Artritisz pszoriatika
Azoknál az artritisz pszoriatikában szenvedő betegeknél, akiknek közepesen súlyos - súlyos plakkos pszoriázisuk is van, vagy azoknál a betegeknél, akik nem reagálnak jól a tumor nekrózis faktor (TNF) blokkolónak nevezett gyógyszerekre:
- A készítmény ajánlott adagja 300 mg, szubkután injekcióban.
- Minden 300 mg-os adag két 150 mg-os injekcióval kerül beadásra.
Az első adag után további, hetenként adott injekciókat fog kapni az 1., a 2. és a 3. héten. A 4. héttől kezdve havonkénti injekciókat fog kapni. Minden időpontban 300 mg-os adagot fog kapni, két 150 mg-os injekcióban.
Más artritisz pszoriatikában szenvedő betegeknél:
- A készítmény ajánlott adagja 150 mg szubkután injekcióban.
Az első adag után további, hetenként adott injekciókat fog kapni az 1., a 2. és a 3. héten. A 4. héttől kezdve havonkénti injekciókat fog kapni.
Spondilitisz ankilopoetika
- A készítmény ajánlott adagja 150 mg szubkután injekcióban.
Az első adag után további, hetenként adott injekciókat fog kapni az 1., a 2. és a 3. héten. A 4. héttől kezdve havonkénti injekciókat fog kapni.
A Cosentyx hosszan tartó kezelésre való. Kezelőorvosa rendszeresen figyelni fogja az Ön állapotát, hogy ellenőrizze, a kezelés eléri a kívánt hatását.
Ha az előírtnál több Cosentyx-et alkalmazott
Ha az előírtnál több Cosentyx-et kapott, vagy ha az adagot a kezelőorvosa által elrendeltnél hamarabb adták be, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha elfelejtette alkalmazni a Cosentyx-et
Ha elfelejtett beadni egy adag Cosentyx injekciót, adja be a következő adagot, amint eszébe jut. Majd beszéljen kezelőorvosával, hogy egyeztessék, mikor kell beadnia a következő adagot.
Ha idő előtt abbahagyja a Cosentyx alkalmazását
A Cosentyx alkalmazásának abbahagyása nem veszélyes. Ugyanakkor, ha abbahagyja, a pikkelysömör, az artritisz pszoriatika vagy a spondilitisz ankilopoetika tünetei visszatérhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos mellékhatások
Hagyja abba a Cosentyx alkalmazását, és azonnal szóljon kezelőorvosának vagy kérjen orvosi segítséget, ha Önnél az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik.
Lehetséges súlyos fertőzések - a tünetek közé tartozhatnak:
- láz, influenzaszerű tünetek, éjszakai verejtékezés,
- fáradtság, légszomj, köhögés, ami nem múlik,
- forró, vörös és fájdalmas bőr, vagy hólyagokkal kísért fájdalmas bőrkiütés,
- vizeletürítés közben jelentkező égő érzés.
Súlyos allergiás reakció - a tünetek közé tartozhatnak:
- nehézlégzés vagy nehezített nyelés,
- alacsony vérnyomás, ami szédülést vagy szédelgést okozhat,
- az arc, az ajkak, a nyelv vagy a garat feldagadása,
- erős bőrviszketés, vörös bőrkiütésekkel vagy kiemelkedő dudorokkal.
Kezelőorvosa eldönti majd, hogy újra kezdheti-e a kezelést, és ha igen, mikor.
Egyéb mellékhatások
A következő mellékhatások többsége enyhe vagy közepesen súlyos. Ha ezeknek a mellékhatásoknak bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek.
Némelyik mellékhatás nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):
- felső légúti fertőzések olyan tünetekkel, mint például a torokfájás és az orrdugulás (nazofaringítisz, rinitisz).
Némelyik mellékhatás gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- ajakherpesz (orális herpesz),
- hasmenés,
- orrfolyás (rinorrea).
Némelyik mellékhatás nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szájpenész (orális kandidiázis),
- alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia) okozta tünetek, mint például egy fertőzés okozta láz, torokfájás vagy szájüregi fekélyek,
- lábgomba (tinea pédisz),
- a külső fül fertőzése (otitisz externa),
- a szem viszketéssel, kivörösödéssel és feldagadással járó váladékozása (kötőhártya-gyulladás),
- viszkető bőrkiütés (csalánkiütés).
Némelyik mellékhatás ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- sokkal járó súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Cosentyx-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Ne alkalmazza ezt a gyógyszert:
- a külső dobozon vagy a SensoReady injekciós toll címkéjén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: /EXP) után.
- ha a folyadék minden kétséget kizáróan látható részecskéket tartalmaz vagy zavaros, vagy egyértelműen barna.
A fénytől való védelem érdekében az injekciós tollat tartsa a lezárt dobozában. Hűtőszekrényben, 2 °C - 8 °C között tárolandó. Nem fagyasztható! Ne rázza!
Ez a gyógyszer csak egyszeri alkalommal használható fel! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Cosentyx

- A készítmény hatóanyaga a szekukinumab. Minden injekciós toll 150 mg szekukinumabot tartalmaz.
- Egyéb összetevők a trehalóz-dihidrát, L-hisztidin, L-hisztidin-hidroklorid-monohidrát, L-metionin, poliszorbát 80 és injekcióhoz való víz.
Milyen a Cosentyx külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Cosentyx oldatos injekció egy átlátszó folyadék. A színe a színtelentől az enyhén sárgáig változhat.
Ne alkalmazza, ha a folyadék jól látható részecskéket tartalmaz vagy zavaros, vagy egyértelműen barna. A Cosentyx 1 vagy 2 előretöltött injekciós tollat tartalmazó egységcsomagolásban és 6 (3 doboz 2 előretöltött injekciós tollat tartalmazó egységcsomagolás) előretöltött injekciós tollat tartalmazó gyűjtőcsomagolásban kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Alkalmazási utasítás a Cosentyx SensoReady injekciós tollhoz

Cosentyx SensoReady injekciós toll 150 mg
Odatos injekció előretöltött injekciós tollban
Szekukinumab
Betegeknek szóló alkalmazási utasítás

Az injekció beadás előtt olvassa el elejétől a végéig ezeket az utasításokat.
Ezek az utasítások segítik Önt, hogy a Cosentyx SensoReady injekciós tollat helyesen alkalmazva adja be az injekciót.
Fontos, hogy ne próbálja meg saját magának beadni az injekciót, amíg nem tanította meg arra a kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy a gyógyszerész.
Published date: 2016.05.02.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.