Gyógyszerkereső

MYLOTARG 5 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

Hatóanyag:

gemtuzumab ozogamicin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x injekciós üvegben

Tájékoztató ár:

4250201 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  EGYÉB CYTOSTATICUMOK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/18/1277/001

 • Gyógyszeralkategória:

  Monoclonalis antitestek

 • Gyártó:

  Pfizer Europe

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a MYLOTARG és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A MYLOTARG hatóanyaga a gemtuzumab ozogamicin, egy rákellenes gyógyszer, amely egy monoklonális antitestből és a hozzákapcsolt, rákos sejtek elpusztítására szánt hatóanyagból áll. Ezt a hatóanyagot a monoklonális antitest juttatja el a rákos sejtekhez. A monoklonális antitest olyan fehérje, amely felismer bizonyos rákos sejteket.
A MYLOTARG-ot a daganatos betegség egyik formája, az úgynevezett akut mieloid leukémia (AML) kezelésére alkalmazzák, amelyben a csontvelő rendellenes fehérvérsejteket termel. A MYLOTARG az AML kezelésére szolgál 15 év feletti betegeknek, akik másféle kezelést még nem próbáltak. A MYLOTARG nem alkalmazható azoknál a betegeknél, akik az úgynevezett akut promielocitás leukémiában (APL) szenvednek.
2. Tudnivalók a MYLOTARG alkalmazása előtt
A MYLOTARG nem adható be Önnek:
- ha allergiás a gemtuzumab ozogamicinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A gyógyszer első beadásakor és a kezelés során szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek:
- ha májproblémái vannak vagy voltak valaha: A MYLOTARG a kezelés alatt vagy azután egy potenciálisan életveszélyes állapotot, úgynevezett venookkluzív májbetegséget okozhat, amelynek során a máj ereit vérrögök károsítják és zárják el. Ennek tünetei közé tartozik a folyadék-visszatartás, a gyors súlygyarapodás, a máj megnagyobbodása (ez fájdalmas is lehet) és a hasvízkór (nagy mennyiségű folyadék gyűlik fel a hasüregben).
- allergiás reakció: ha magas sípoló hangot ad ki belégzéskor (sípoló légzés), nehézlégzésben szenved, légszomja van vagy köhög (nyák ürítésével vagy anélkül), csalánkiütést, viszketést, duzzanatot tapasztal vagy lázat és hidegrázást (az infúzióval összefüggő reakció jelei) észlel a MYLOTARG infúzió beadása közben vagy kevéssel azután.
- fertőzés: ha ténylegesen vagy feltételezése szerint fertőzésben szenved, hidegrázást és reszketést érez, vagy melegséget érez vagy ha láza van. Egyes fertőzések súlyosak vagy életveszélyesek lehetnek.
- vérzés: ha szokatlan vérzése van, vérzik az ínye, könnyen lesz véraláfutásos vagy ha rendszeresen vérzik az orra.
- vérszegénység: ha fáj a feje, fáradt, szédül vagy sápadt.
- infúziós reakció: ha a MYLOTARG infúzió beadása közben vagy röviddel azután infúzióval összefüggő tüneteket, például szédülést, csökkent vizeletürítést, zavartságot, hányást, hányingert, duzzanatot, légszomjat vagy szívritmuszavart tapasztal (ezek egy potenciálisan életet veszélyeztető szövődmény, az úgynevezett tumorlízis-szindróma tünetei lehetnek).
Gyermekek és serdülők
A MYLOTARG nem alkalmazható gyermekeknél és 15 év alatti serdülőknél, mert ebben a populációban nincsenek rendelkezésre álló adatok.
Egyéb gyógyszerek és a MYLOTARG
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ebbe beletartoznak a vény nélkül kapható gyógyszerek és a gyógynövényekből készült gyógyszerek is.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer beadása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Kerülje a teherbe esést és a gyermekvállalást. A nőknek 2 hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a kezelés során és az utolsó adagot követően legalább 7 hónapon át. A férfiaknak 2 hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a kezelés során és az utolsó adagot követően legalább 4 hónapon át. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a gyógyszer alkalmazása alatt Ön vagy partnere teherbe esik.
A kezelés előtt kérjen tanácsot a termékenység megőrzésére vonatkozóan.
Ha Ön MYLOTARG-kezelésre szorul, abba kell hagynia a szoptatást a kezelés alatt és a kezelést követően legalább 1 hónapon át. Beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha szokatlanul kimerültnek érzi magát, szédül vagy fáj a feje (ezek a MYLOTARG nagyon gyakori mellékhatásai), akkor ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépeket.
A MYLOTARG nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz. Lényegében "nátriummentes".
3. Hogyan adják be a MYLOTARG-ot?
- A MYLOTARG-ot kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja beadni vénán keresztül, cseppek (intravénás (iv.) infúzió) formájában folyamatosan, 2 órán keresztül.
- A helyes adagot a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember határozza meg.
- Kezelőorvosa módosíthatja az adagot, és megszakíthatja vagy le is állíthatja a MYLOTARG-kezelést, ha bizonyos mellékhatások jelentkeznek Önnél.
- Kezelőorvosa csökkentheti az adagot attól függően, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre.
- Kezelőorvosa a kezelés alatt vérvizsgálatokat fog végezni a mellékhatások és annak ellenőrzésére, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre.
- A MYLOTARG-kezelés előtt Ön néhány olyan gyógyszert kap, amelyek segítenek egyes tünetek - köztük az infúziós reakcióként ismert láz és hidegrázás - csökkentésében, amelyek a MYLOTARG- infúzió alatt vagy röviddel azután jelentkezhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások közül néhány súlyos lehet és előfordulhat a MYLOTARG-kezelés beadása közben vagy azután. Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja (lásd még a 2. pontban: "Tudnivalók a MYLOTARG alkalmazása előtt"):
- Májproblémák
Azonnal szóljon kezelőorvosának gyors súlygyarapodás, a has jobb felső részében jelentkező fájdalom vagy hasi duzzanatot okozó folyadékgyülem kialakulása esetén. Kezelőorvosa vérvizsgálatokat végezhet és rendellenességeket találhat a máj vérvizsgálataiban, amelyek egy potenciálisan életet veszélyeztető állapot, az úgynevezett venookluzív májbetegség jelei lehetnek.
- Vérzés (a vérlemezkék - a vér alakos elemei - alacsony számára utaló jelek)
Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha könnyen alakul ki Önnél véraláfutás, vagy ha rendszeresen vérzik az orra, vagy ha fekete, szurokszerű székletet ürít, vért köhög fel, véres köpetet köhög fel vagy ha megváltozik a szellemi állapota.
- Fertőzések (a neutrofilek - fehérvérsejtek - alacsony számára utaló jelek)
Egyes, vírusok, baktériumok vagy egyéb, potenciálisan életet veszélyeztető fertőzések súlyosak lehetnek.
- A tumorlízis-szindrómának nevezett szövődmény
Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha olyan tünetei alakulnak ki, mint a szédülés, csökkent vizeletürítés, zavartság, hányás, hányinger, duzzanat, légszomj vagy szívritmuszavar.
- Infúziós reakciók
Az ilyen típusú gyógyszerek (monoklonális antitestek) infúziós reakciókat, például kiütést, légszomjat, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést, hidegrázást vagy lázat, hátfájást okozhatnak.
Egyéb mellékhatások közé az alábbiak tartozhatnak:
Nagyon gyakori (10 beteg közül 1-nél több beteget érinthet):
- Fertőzések (a súlyos fertőzéseket is beleértve)
- A vér alvadását elősegítő vérlemezkék csökkent száma
- A fehérvérsejtek számának csökkenése, ami általános gyengeséget és a fertőzések iránti fogékonyság erősödését eredményezheti
- A vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység), amely fáradtságot és légszomjat eredményezhet
- Magas vércukorszint
- Csökkent étvágy
- Fejfájás
- Szapora szívverés
- Vérzés
- Alacsony vérnyomás
- Magas vérnyomás
- Légszomj
- Hányás
- Hasmenés
- Hasi fájdalom
- Rosszullét (hányinger)
- Szájnyálkahártya-gyulladás
- Székrekedés
- A máj vérvizsgálataiban megfigyelt rendellenességek (amelyek májkárosodásra utalhatnak)
- Bőrkiütés
- Láz
- Ödéma (felesleges folyadékgyülem a szövetekben, ami kéz- és lábduzzanatot eredményez)
- Kimerültség
- Hidegrázás
- Különböző vérenzimek mennyiségének változása (ez az Ön vérvizsgálati eredményeiben mutatkozhat meg)
- Megnyúlt véralvadási idő
- Magas húgysavszint a vérben
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Infúziós reakció jelei, például kiütés, légszomj, nehézlégzés, szorító mellkasi érzés, hidegrázás vagy láz, hátfájás a MYLOTARG infúzió beadása közben vagy azt követően
- Májmegnagyobbodás jelei (hepatomegália), mint a megnagyobbodott has
- Abnormális májfunkció
- Nagy mennyiségű folyadékfelhalmozódás a hasüregben/hasban
- Emésztési zavar
- A nyelőcső gyulladása
- abnormális máj vérteszt (máj veno occlusiv betegség (VOD)) melynek jelei májmegnagyobbodás, fájdalom a has jobbfelső felében, a bőr vagy a szem fehérjének besárgulása, folyadékgyülem a hasban, testsúlynövekedés,
- A bőr vagy a szem fehérjének besárgulása, amit máj- vagy vérpanaszok okoznak (sárgaság)
- Bőrpír
- Viszkető bőr
- Szervi elégtelenség
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Májelégtelenség
- Budd Chiari szindróma melynek jelei fájdalom a has jobbfelső felében, abnormálisan megnagyobbodott máj, és/vagy folyadékgyülem a hasban, májban található vérröggel társulva. A tünetek között lehet a rosszullét (hányinger) és/vagy hányás is.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésekre álló adatokból nem állapítható meg)
- Intersticiális pneumónia (a tüdő köhögést és nehézlégzést eredményező gyulladása)
- A bél alacsony fehérvérsejtszámmal összefüggő gyulladása
- A húgyhólyag gyulladása, amelynek eredményeként vérzés alakul ki a húgyhólyagból
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a MYLOTARG-ot tárolni?
A MYLOTARG tárolásáról a kórházban vagy a klinikán dolgozó egészségügyi szakemberek gondoskodnak. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós üveg címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Bontatlan injekciós üveg: Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveg az eredeti dobozban tárolandó.
Elkészített és hígított oldat: Feloldást és hígítást követően az oldatot fénytől védve kell tárolni, és haladéktalanul fel kell használni. Ha nem használják fel azonnal, szobahőmérsékleten (25 °C alatt) legfeljebb 6 óráig tárolható. A hígított oldat hűtőszekrényben 2 °C - 8 °C között legfeljebb 12 óráig tárolható.
Ne használja a gyógyszert, ha a beadás előtt bármilyen szemcsés anyagot vagy elszíneződést vesz észre.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a MYLOTARG
- A készítmény hatóanyaga a gemtuzumab ozogamicin.
- Minden injekciós üveg 5 mg gemtuzumab ozogamicint tartalmaz.
- A feloldást követően a koncentrált oldat ml-enként 1 mg gemtuzumab ozogamicint tartalmaz.
- Egyéb összetevők a dextrán 40, szacharóz, nátrium-klorid, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, vízmentes nátrium-hidrogén-foszfát. Lásd 2. pont aMYLOTARG nátriumot tartalmaz.
Milyen a MYLOTARG külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A MYLOTARG por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz. Fehér vagy törtfehér pogácsa vagy por formájában kapható.
Minden doboz 1 db borostyánszínű injekciós üveget tartalmaz gumidugóval, peremezett zárral és lepattintható kupakkal.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.