Gyógyszerkereső

NOVORAPID FlexPen 100 egység/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban

Hatóanyag:

insulin aspart

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

5x3 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

insulin aspart

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x3 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  INSULINOK ÉS ANALÓGJAIK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/99/119/009

 • Gyógyszeralkategória:

  Insulinok és analógjaik injekcióhoz, gyors hatású

 • Gyártó:

  Novo Nordisk A/S

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a NovoRapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A NovoRapid egy gyors hatású, modern inzulin (inzulin analóg). A modern inzulin gyógyszerek a humán inzulin továbbfejlesztett változatai.
A NovoRapid a magas vércukorszint csökkentésére való cukorbeteg (diabetesz mellituszban szenvedő) felnőtteknek, serdülőknek továbbá 2 éves és annál idősebb gyermekeknek. A cukorbetegség egy olyan betegség, mikor szervezete nem termel elegendő inzulint a vércukorszintje szabályozásához.
A NovoRapid kezelés segít megelőzni cukorbetegsége szövődményeit.
A NovoRapid az injekció beadása után 10-20 perccel kezdi csökkenteni az Ön vércukorszintjét, maximális hatása az injekció beadását követő 1. és 3. óra között jelentkezik, és 3-5 órán át megmarad. A hatás rövid időtartama miatt a NovoRapid injekciót általában közepes vagy hosszú hatástartamú inzulinkészítményekkel együtt kell adni. Másfelől a NovoRapid adható pumparendszerekben folyamatos infúzióban.
2. Tudnivalók a NovoRapid alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a NovoRapid injekciót
- Ha allergiás az aszpart inzulinra vagy ennek a gyógyszernek bármely más összetevőjére (lásd 6. pont "A csomagolás tartalma és egyéb információk").
- Ha arra gyanakszik, hogy hipoglikémiája (alacsony vércukorszintje) kezd kialakulni (lásd 4. pont a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatások összefoglalása).
- Ha a FlexPen leesett, megsérült vagy eltörött.
- Ha nem megfelelően tárolták, vagy megfagyott (lásd 5. pont "Hogyan kell a NovoRapid injekciót tárolni?").
- Ha az inzulin nem tűnik víztisztának, színtelennek és vizes állagúnak.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, ne használja a NovoRapid injekciót. Forduljon tanácsért kezelőorvosához, a gondozását végző egészségügyi szakemberhez vagy gyógyszerészéhez.
Tudnivalók a NovoRapid alkalmazása előtt
- Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek felírt inzulin-e.
- A fertőzés megelőzése érdekében minden egyes injekció beadásához mindig új tűt használjon.
- A tűket és a NovoRapid FlexPen injekciós tollakat nem szabad másokkal közösen használni.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Bizonyos állapotok és tevékenységek befolyásolhatják inzulinszükségletét. Beszélje meg kezelőorvosával:
- Ha vese- vagy májbetegsége, mellékvese, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigy betegsége van.
- Ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjén változtatni szeretne, mivel ez befolyásolhatja vércukorszintjét.
- Ha Ön beteg, folytassa az inzulin alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.
- Ha Ön külföldre utazik, a más időzónába eső országokba utazáskor változhat az inzulinszükséglete és az injekciók beadásának időzítése.
Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek, mert 2 évesnél fiatalabb gyermekekkel nem végeztek klinikai vizsgálatokat.
Egyéb gyógyszerek és a NovoRapid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Némely gyógyszer befolyásolja azt, ahogy a vércukor hat a szervezetben és megváltoztathatja az Ön inzulin adagját. Az alábbiakban találhatók azok a leggyakoribb gyógyszerek, melyek befolyásolhatják az Ön inzulinkezelését.
Vércukorszintje leeshet (hipoglikémia), ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- Egyéb, cukorbetegség kezelésére való gyógyszer.
- Monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók) (a depresszió kezelésére valók).
- Béta blokkolók (magasvérnyomás kezelésére valók).
- Angiotenzin konvertáz enzim (ACE) gátlók (bizonyos szívbetegségek vagy magasvérnyomás kezelésére valók).
- Szalicilátok (fájdalom és lázcsillapításra valók).
- Anabolikus szteroidok (mint a tesztoszteron).
- Szulfonamidok (fertőzések kezelésére valók).
Vércukorszintje emelkedhet (hiperglikémia), ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- Szájon át szedett (orális) fogamzásgátlók.
- Thiazidok (magasvérnyomás vagy túlzott folyadék visszatartás kezelésére valók).
- Glükokortikoidok (mint a gyulladások kezelésére való "kortizon").
- Pajzsmirigy hormonok (pajzsmirigy betegségek kezelésére valók).
- A szimpatikus idegrendszer serkentői (mint az epinefrin (adrenalin), vagy az asztma kezelésére való szalbutamol és terbutalin).
- Növekedési hormon (a szervezet anyagcsere-folyamataira kifejezett hatással rendelkező gyógyszer, mely a csont- és testnövekedés serkentésére való).
- Danazol (az ovulációra ható gyógyszer).
Az oktreotid és a lanreotid növelheti is, de csökkentheti is a vércukorszintjét. (Az akromegália kezelésére valók, ami egy olyan, középkorú felnőtteknél előforduló, ritka hormonális betegség, amit az agyalapi mirigy túlzott növekedési hormon termelése okoz.)
A béta-blokkolók (magas vérnyomás kezelésére valók) gyengíthetik vagy teljesen el is nyomhatják azokat a figyelmeztető jeleket, amik segítik Önt az alacsony vércukorszint felismerésében.
Pioglitazon (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére való tabletta)
Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben vagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnal és inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Amilyen gyorsan csak lehet, tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a szívelégtelenség tüneteit, például szokatlan légzési nehézséget vagy gyors testsúlynövekedést vagy helyi vizenyő (ödéma) kialakulását észleli.
Ha a fenti gyógyszerek bármelyikét szedte, szóljon kezelőorvosának, a gondozását végző egészségügyi szakembernek vagy gyógyszerészének.
Alkoholfogyasztás és a NovoRapid alkalmazása
- Ha Ön alkoholt fogyaszt inzulinszükséglete megváltozhat, mert vércukorszintje akár emelkedhet, akár csökkenhet. Gondos ellenőrzésre van szükség.
Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. A NovoRapid használható a terhesség során. Inzulin adagján lehet, hogy változtatni kell a terhesség alatt és a szülés után. A cukorbetegség gondos ellenőrzése és különösen a hipoglikémia megelőzése gyermeke egészsége szempontjából fontos.
- A NovoRapid kezelésre vonatkozóan nincsenek korlátozások a szoptatás alatt.
Ha terhes vagy szoptat forduljon tanácsért kezelőorvosához, a gondozását végző egészségügyi szakemberhez vagy gyógyszerészéhez, mielőtt a gyógyszert elkezdené alkalmazni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Kérjük, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy vezethet-e gépjárművet vagy kezelhet-e gépeket:
- Ha gyakran van hipoglikémiája.
- Ha nehéz felismernie a hipoglikémiát.
Ha a vércukorszintje alacsony vagy magas, emiatt megváltozhat koncentrálóképessége vagy reakciókészsége és ezáltal a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képessége is. Kérjük gondoljon rá, hogy Önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki.
A NovoRapid gyors hatáskezdetének köszönhetően, a hipoglikémia tünetei korábban jelentkezhetnek, mint az oldható humán inzulin beadása után.
Fontos információk a NovoRapid egyes összetevőiről
A NovoRapid kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz a NovoRapid gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a NovoRapid injekciót?
Adagolás és az inzulin beadásának ideje

Inzulinját mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza és az adagot is annak megfelelően módosítsa. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
A NovoRapid injekciót általában közvetlenül étkezés előtt alkalmazzák. Az injekciózás után 10 percen belül étkezzen, vagy egyen pár falatot az alacsony vércukorszint elkerülése érdekében. Amennyiben szükséges, a NovoRapid röviddel az étkezés után is beadható. További információért lásd alább a "Hogyan és hová kell az injekciót beadni?" című részt.
Ne váltson inzulint egészen addig, amíg kezelőorvosa erre nem kéri. Ha kezelőorvosa az eddig alkalmazott inzulinról más típusú, vagy más gyártmányú inzulinra állítja át, előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell az Ön inzulinadagját.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
2 éves és idősebb gyermekeknél és serdülőknél az oldható humán inzulin helyett NovoRapid alkalmazható, ha a gyors hatáskezdet előnyt jelent, pl. ha az étkezéshez kapcsolódó gyógyszerbeadás a gyermek számára problémás.
Alkalmazása különleges betegcsoportoknál
Ha csökkent a vese vagy májműködése, vagy elmúlt 65 éves, vércukorszintjét rendszeresebben kell ellenőriznie és inzulinadagjának változtatását meg kell beszélnie kezelőorvosával.
Hogyan és hová kell az injekciót beadni?
A NovoRapid injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni, vagy folyamatos infúzióként pumparendszerben kell alkalmazni. A pumparendszerben történő alkalmazáshoz az egészségügyi szakembereknek alapos oktatásban kell részesíteniük Önt. Az inzulint soha sem szabad Önmagának közvetlenül egy vénába (intravénásan) vagy izomba (intramuszkulárisan) beadni. Amennyiben szükséges a NovoRapid beadható közvetlenül egy vénába, de ezt csak egészségügyi szakember végezheti.
Ugyanazon a bizonyos bőrterületen belül, amit az inzulin beadására használ minden egyes injekció beadásakor változtassa meg az injekció beadási helyét. Ez csökkentheti a bőrben a csomók vagy behúzódások kialakulásának kockázatát (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások"). Az öninjekciózás számára a legalkalmasabb helyek: a has bőre, a felkar vagy a comb elülső felszíne. Az inzulin gyorsabban hat, ha az injekciót a has bőrébe adja be. Rendszeres időközönként mindig mérje meg vércukorszintjét.
Hogyan kell a NovoRapid FlexPen tollat kezelni?
A NovoRapid FlexPen aszpart inzulint tartalmazó, színkóddal ellátott, eldobható, előretöltött injekciós toll.
Gondosan olvassa el az ebben a betegtájékoztatóban található NovoRapid FlexPen használati utasítást. Az injekciós tollat a használati utasításban leírtak szerint kell használnia!
Mielőtt beadná az inzulin injekciót mindig győződjön meg róla, hogy a megfelelő tollat használja.
Ha az előírtnál több inzulint alkalmazott
Ha túl sok inzulint ad be vércukorszintje túlságosan lecsökken (hipoglikémia). Lásd 4. pont a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatások összefoglalása
Ha elfelejtette beadni az inzulinját
Ha elfelejtette beadni az inzulint az Ön vércukorszintje túl magasra emelkedik (hiperglikémia). Lásd a 4. pont c) "A cukorbetegség hatásai".
Ha idő előtt abbahagyja az inzulin alkalmazását
Ne hagyja abba az inzulin alkalmazását anélkül, hogy ezt egy orvossal megbeszélné, aki elmondja mit szükséges tennie. Ez nagyon magas vércukorszinthez (súlyos hiperglikémiához) és ketoacidózishoz vezethet. Lásd a 4. pont c) "A cukorbetegség hatásai".
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatások összefoglalása
Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) nagyon gyakori mellékhatás. 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet.
Alacsony vércukorszint fordulhat elő, ha:
- Túl sok inzulint ad be.
- Túl keveset evett, vagy kihagyott egy étkezést.
- A szokásosnál több testmozgást végzett.
- Alkoholt iszik. (Lásd az "Alkoholfogyasztás és a NovoRapid alkalmazása" című részt a 2. pontban.)
Az alacsony vércukorszint jelei: hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, rendkívül erős éhség, átmeneti látászavarok, bágyadtság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagy remegés, szorongó érzés, zavartság és koncentrálási nehézség.

A kritikusan alacsony vércukorszint eszméletlenséghez vezethet. Ha a hosszan tartó, kritikusan alacsony vércukorszintet nem kezelik, az (átmeneti vagy tartós) agykárosodást, és akár halált is okozhat. Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glukagon hormoninjekciót kap egy olyan személytől, aki tudja, hogy hogyan kell azt alkalmazni. Ha glukagon injekciót kapott, akkor szőlőcukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért. Ha nem reagál a glukagon kezelésre, akkor kórházban kell tovább kezelni.
Mi a teendő, ha alacsony vércukorszintet tapasztal?
- Ha alacsony vércukorszintet tapasztal egyen szőlőcukor tablettát vagy más, magas cukortartalmú ételt (édesség, keksz, gyümölcslé). Ha lehet, mérje meg vércukorszintjét, és pihenjen. Ilyen esetekre mindig legyen Önnél néhány szem szőlőcukor vagy magas cukortartalmú étel.
- Miután az alacsony vércukorszint tünetei elmúltak vagy a vércukorszintje stabilizálódott a szokásos módon folytassa az inzulinkezelést.
- Ha olyan alacsony vércukorszintje van, hogy emiatt elveszíti az eszméletét, glukagon injekcióra volt szüksége, vagy sokszor volt alacsony a vércukorszintje, forduljon orvoshoz. Lehet, hogy az inzulin mennyiségét vagy beadási idejét, illetve az étrendet vagy a testmozgás mennyiségét módosítani szükséges.
Tájékoztassa az érintetteket arról, hogy cukorbetegsége van és, hogy mi lehet ennek a következménye, beleértve azt is, hogy fennáll a kockázata annak, hogy az alacsony vércukorszint miatt elveszítheti az eszméletét. Tudassa velük, hogy ha Ön elvesztené az eszméletét, fektessék az oldalára és azonnal hívjanak orvosi segítséget. Ilyenkor a fulladás kockázata miatt tilos ételt vagy italt adniuk Önnek.
A súlyos allergiás reakció a NovoRapid injekcióra vagy annak egyik összetevőjére, melyet ún. szisztémás allergiás reakciónak neveznek nagyon ritka mellékhatás, de életveszélyes lehet. 10 000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érinthet.
Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget:
- Ha az allergia jelei teste más részeire is átterjednek.
- Ha hirtelen rosszul érzi magát: izzad, betegnek érzi magát (hány), nehézlégzése van, szívverése szapora, szédül.
- Ha a fentiek bármelyikét észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.
b) Egyéb mellékhatások felsorolása
Nem gyakori mellékhatások
100 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érinthet.
Allergiás tünetek: Az injekció beadásának helyén helyi allergiás reakció előfordulhat (fájdalom, bőrpír, csalánkiütés, gyulladás, véraláfutás, duzzanat és viszketés). Ezek a tünetek általában néhány hetes inzulin alkalmazás után elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg, vagy testén elterjednek, azonnal forduljon kezelőorvosához. Lásd még fent Súlyos allergiás reakció.
Látászavarok: Amikor az inzulinkezelést először kezdi el, látászavart tapasztalhat, de a zavar általában átmeneti.
Elváltozások az injekció beadásának helyén (lipodisztrófia): Az injekció beadásának helyén a bőr alatti zsírszövet elvékonyodhat (lipoatrófia) vagy megvastagodhat (lipohipertrófia). Az injekció beadási helyének minden injekció beadásakor történő módosítása csökkenti ezen bőrelváltozások kialakulásának a kockázatát. Ha úgy látja, hogy az injekciózás helyén mélyedés keletkezik, vagy ott bőre megvastagodik, szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek. Ezek a bőrreakciók súlyosabbá válhatnak, vagy megváltozhat az inzulin felszívódása, ha ilyen helyre adja be az injekciót.
Duzzadt ízületek: Amikor elkezdi az inzulinkezelést, a víz visszatartása duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ezek a tünetek általában gyorsan megszűnnek. Amennyiben mégsem, forduljon kezelőorvosához.
Diabéteszes retinopátia (egy a cukorbetegséggel összefüggő szembetegség, amely a látás elvesztéséhez vezethet): Ha diabéteszes retinopátiában szenved, és a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, a retinopátia rosszabbá válhat. Ezzel kapcsolatban forduljon kezelőorvosához.
Ritka mellékhatások
1000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érinthet.
Fájdalmas idegbántalom (idegkárosodás miatt kialakuló fájdalom): Ha a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, az idegekkel összefüggő fájdalom jelentkezhet, amit akut fájdalmas idegbántalomnak (neuropátiának) hívnak, és rendszerint átmeneti jellegű.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
c) A cukorbetegség hatásai
Magas vércukorszint (hiperglikémia)
Magas vércukorszint fordulhat elő, ha:
- Nem injekciózott be elegendő inzulint.
- Elfelejtette beadni az inzulint vagy abbahagyta az inzulin használatát.
- Ismételten kevesebb inzulint ad be, mint amennyire szüksége van.
- Fertőzése és/vagy láza van.
- Többet eszik a megszokottnál.
- A szokásosnál kevesebb testmozgást végzett.
A magas vércukorszint figyelmeztető jelei:
A figyelmeztető jelek fokozatosan jelennek meg, és a következők lehetnek: gyakori vizelés, szomjúságérzés, étvágytalanság, émelygés (hányinger vagy hányás), bágyadtság vagy fáradtság, kipirult száraz bőr, szájszárazság és gyümölcsszagú (acetonos) lehelet.
Mi a teendő, ha magas vércukorszintet tapasztal?
- Ha a fent említett jelek bármelyikét észleli: mérje meg vércukorszintjét, és ha van rá lehetősége, tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vizeletében vannak-e ketonok, ezután azonnal kérjen orvosi segítséget.
- Ezek a tünetek a diabéteszes ketoacidózisnak (sav halmozódik fel a vérben, mert a szervezet cukor helyett zsírt bont) nevezett, nagyon súlyos állapot jelei is lehetnek, mely kezelés nélkül diabéteszes kómához és végül halálhoz vezethet.
5. Hogyan kell a NovoRapid injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A FlexPen címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében mindig tartsa a kupakot a FlexPen tollon, ha éppen nem használja.
A NovoRapid injekciót túlzott hőtől és fénytől óvni kell.
Felbontás előtt: Azt a NovoRapid FlexPen tollat, amelyet még nem használ, hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), a hűtést biztosító részektől távol kell tárolni. Nem fagyasztható!
Használat közben vagy ha tartalékként magával hordja: Azt a NovoRapid FlexPen tollat, amelyet használ, vagy tartalékként hord magával, ne tárolja hűtőszekrényben. Legfeljebb 4 héten át magával hordhatja és tarthatja szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on).
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a NovoRapid?
- A készítmény hatóanyaga az aszpart inzulin. 1 ml 100 egység aszpart inzulint tartalmaz. Egy előretöltött injekciós toll 300 egység aszpart inzulint tartalmaz 3 ml oldatos injekcióban.
- Egyéb összetevők: glicerin, fenol, metakrezol, cink-klorid, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, sósav, nátrium-hidroxid és injekcióhoz való víz.
Milyen a NovoRapid injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A NovoRapid oldatos injekció.
Kiszerelési egységek: 1 db 3 ml-es előretöltött injekciós toll (tűvel vagy tű nélkül), 5 db 3 ml-es
előretöltött injekciós toll (tű nélkül) vagy 10 db 3 ml-es előretöltött injekciós toll (tű nélkül). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Víztiszta, színtelen, vizes oldat.
NOVORAPID oldatos injekció előretöltött injekciós tollban. FlexPen. HASZNÁLATI
UTASÍTÁS
A NovoRapid FlexPen használata előtt kérjük, olvassa el figyelmesen a következő használati utasítást.
Az Ön FlexPen injekciós tolla egy egyedülálló adagbeállítású inzulin toll.
- Az adagot 1-60 egység között, 1 egységnyi pontossággal állíthatja be.
- A FlexPen tollat legfeljeb 8 mm hosszú NovoFine vagy NovoTwist eldobható tűkkel történő használatra tervezték.
- Mindig hordjon magánál egy tartalék inzulinadagoló készüléket arra az esetre, ha a FlexPen tolla elveszne vagy megsérülne.

Karbantartás
- FlexPen tollát úgy tervezték meg, hogy az pontosan és biztonságosan működjön. Használata gondosságot igényel. Ha leesett vagy eltört, fennáll az inzulin károsodásának és kiszivárgásának a veszélye.
- A FlexPen külsejét fertőtlenítő hatású törlővel tisztíthatja. Ne áztassa be, ne mossa meg és ne olajozza be, mert ez tönkreteheti a tollat.
- A FlexPen tollát tilos újratölteni. A NovoRapid FlexPen előkészítése
Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy FlexPen tolla az Önnek mostanra rendelt, megfelelő típusú inzulint tartalmazza.
A
Húzza le a kupakot.


B

Vegyen elő egy új tűt és tépje le a védőlapot.
Egyenesen és szorosan csavarja rá a tűt a FlexPen tollra.

C
Húzza le a nagy külső tűsapkát és tegye félre későbbre.

D
Húzza le a belső tűsapkát és dobja ki.

- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához, a szennyeződés megelőzése érdekében.
- Vigyázzon, hogy használat előtt a tű ne görbüljön el vagy ne sérüljön meg.
- A véletlen tűszúrás kockázatának csökkentése érdekében soha ne tegye vissza a belső tűsapkát, ha egyszer levette a tűről.
Az inzulináramlás ellenőrzése
A rendeltetésszerű használat során is összegyűlhet minden injekciózás előtt egy kevés levegő a patronban. A levegő-befecskendezés elkerülése és a pontos adagolás érdekében:
E
Az adagbeállító forgatásával állítson be 2 egységet.

F
Tartsa FlexPen tollát a tűvel felfelé, és az ujjával néhányszor finoman kocogtassa meg a patront, hogy a légbuborékok a patron felső részében gyűljenek össze.

G
Tartsa a tűt felfelé, és nyomja be teljesen a nyomógombot. Ekkor az adagbeállító visszatér a 0 értékre.
A tű hegyén egy csepp inzulinnak kell megjelennie. Ha nem, akkor cserélje ki a tűt, és ismételje meg az eljárást, de legfeljebb csak 6-szor.
Ha még ezután sem jelenik meg inzulincsepp, a készülék rossz, és egy új készüléket kell használnia.

Az adag beállítása
Ellenőrizze, hogy az adagjelző a 0 értéken áll-e.
H

Az adagbeállító forgatásával állítsa be a beadandó egységek számát.
Az adag korrigálható az adagbeállító bármely irányba történő elforgatásával akár felfelé, akár lefelé, amíg a mutatónál a helyes adag meg nem jelenik. Az adagbeállító forgatásakor ügyeljen arra, hogy ne nyomja be a nyomógombot, mert így inzulin juthat ki a tollból.
A patronban megmaradt egységek számánál nagyobb adagot nem tud beállítani.

- A maradék inzulin mennyiségét jelző skálát ne használja a beadandó inzulin adagjának mérésére.
Az injekció beadása
Szúrja a tűt a bőrébe a kezelőorvosa vagy a szakápoló által mutatott injekciós technikával.
I

A nyomógomb teljes benyomásával injekciózza be az adagot, míg a 0 számjegy egyvonalba nem kerül a mutatóval. Ügyeljen arra, hogy beinjekciózáskor csak a nyomógombot nyomja be. Az adagbeállító elforgatásakor nem történik inzulinbeadás.

J
- Tartsa a nyomógombot teljesen benyomva és hagyja a tűt a bőr alatt legalább 6 másodpercig.
Ez biztosítja, hogy a teljes adagot megkapja.
- Húzza ki a tűt a bőrből, majd ezután engedje el a nyomógombot.

K
Tolja a tűt a nagy külső tűsapkába anélkül, hogy megérintené. Miután a tű a nagy külső tűsapka belsejébe került, óvatosan nyomja rá a nagy külső tűsapkát a tűre és csavarja le a tűt.
Gondosan dobja ki, és tegye vissza a kupakot a FlexPen tollra.

- A tűt minden egyes injekció beadása után vegye le és dobja ki. Mindig hozzácsatlakoztatott tű nélkül tárolja FlexPen tollát. Ellenkező esetben a folyadék kiszivároghat, ami pontatlan adagolást okozhat.
- A tűszúrás elkerülése érdekében a gondozóknak akkor kell a legóvatosabban eljárniuk, amikor a használt tűvel érintkeznek.
- Az elhasznált FlexPen tollat megfelelő körültekintéssel, a hozzácsatlakoztatott tű nélkül dobja ki.
- A tűket és a NovoRapid FlexPen tollat nem szabad másokkal közösen használni.
Published date: 2015.02.05.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.