Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

TADALAFIL ACTAVIS 20 mg filmtabletta

Hatóanyag:
tadalafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
4x buborékcsomagolásban


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
tadalafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
8x buborékcsomagolásban


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: UROLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK Törzskönyvi szám: OGYI-T-23061/04
Gyógyszeralkategória: Erectilis dysfunctio gyógyszerei Gyártó: Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tadalafil Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tadalafil Actavis-t a felnőtt férfiak merevedési zavarának (erektilis diszfunkciójának) - amikor nehézséget okoz a hímvesszőnek a szexuális tevékenységhez szükséges mértékű merevedését elérni, illetve fenntartani - és/vagy a jóindulatú dülmirigy-megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia) miatt kialakuló húgyúti tüneteknek a kezelésére használják. A Tadalafil Actavis tadalafil hatóanyagot tartalmaz, mely az ún. foszfodiészteráz-5 gátlók csoportjába tartozik.
Erektilis diszfunkció (merevedési zavar)
A Tadalafil Actavis 5 mg, 10 mg és 20 mg filmtablettát az erektilis diszfunkcióban szenvedő felnőtt férfiak kezelésére alkalmazzák. Ez olyankor következik be, ha a férfi a hímvessző szexuális tevékenységhez szükséges mértékű merevedését elérni, illetve fenntartani nem képes. Kimutatták, hogy a tadalafil jelentősen javítja a szexuális tevékenységhez alkalmas hímvessző-merevedés elérésének képességét. Szexuális ingerlést követően a Tadalafil Actavis segít ellazítani a hímvessző ereit, melynek hatására a véráramlás fokozódik. Az eredmény a javuló merevedési funkció. A tadalafil nem segít, ha Önnek nincs merevedési zavara.
Fontos megjegyezni, hogy a Tadalafil Actavis szexuális ingerlés nélkül nem hatékony. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mint ha nem szedne a merevedési zavar kezelésére gyógyszert (lásd 3. pont).
Benignus prosztata hiperplázia (jóindulatú dülmirigy-megnagyobbodás)
A Tadalafil Actavis 5 mg filmtablettát a benignus prosztata hiperpláziához társuló húgyúti tünetek kezelésére alkalmazzák.
Ez akkor fordul elő, amikor a dülmirigy az életkor előrehaladásával megnagyobbodik. A tünetek közé tartozik a vizeletindítás nehezítettsége, a húgyhólyag nem teljes kiürülésének érzése és gyakoribb vizelési inger még éjszaka is. A tadalafil javítja a prosztata és a húgyhólyag vérellátását, és ellazítja ezek izmait, ami csökkentheti a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteit. A tadalafilról igazolták, hogy már 1-2 héttel a kezelés elkezdése után javítja ezeket a húgyúti tüneteket.
2. Tudnivalók a Tadalafil Actavis szedése előtt
NE szedje a Tadalafil Actavis-t:
- ha allergiás a tadalafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha bármilyen organikus nitrát hatóanyagú készítményt vagy nitrogén-oxid képző készítményt, pl. amil-nitritet szed. Ezt a gyógyszercsoportot ("nitrátokat") angina pektorisz ("mellkasi fájdalom") kezelésére használják és a tadalafil fokozza hatásukat. Ha bármilyen nitrátot szed vagy bizonytalan ezzel kapcsolatban, közölje kezelőorvosával.
- ha súlyos szívbetegsége van, vagy a közelmúltban (az utóbbi 90 napban) szívrohama volt.
- ha a közelmúltban (az utóbbi 6 hónapban) sztrókja, azaz gutaütése volt.
- ha alacsony a vérnyomása vagy magas vérnyomását nem kezelik.
- ha valaha előfordult Önnél látásvesztés egy ún. "nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia" nevű betegség (NAION) miatt. Ezt az állapotot a "szem szélütésének" nevezik.
- riociguátot szed. Ezt a gyógyszert pulmonális artériás hipertónia (a tüdők ereiben kialakuló magas vérnyomás) és krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia (a tüdők ereiben vérrögök következtében kialakuló magas vérnyomás) kezelésére alkalmazzák. A PDE5-gátlók, mint a tadalafil, fokozzák ennek a gyógyszernek a vérnyomáscsökkentő hatását. Amennyiben riociguátot szed vagy bizonytalan ezzel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tadalafil Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Amennyiben Önt erektilis diszfunkcióval kezelik
Tudnia kell, hogy a szexuális tevékenység szívbetegségben kockázatos lehet, mert megterheli a szívet. Ha szívbetegségben szenved, közölje kezelőorvosával.
Amennyiben Önt benignus prosztata hiperpláziával kezelik
Mivel a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásnak és a prosztataráknak ugyanazok lehetnek a tünetei, kezelőorvosa kivizsgálja Önt a prosztatarák kizárása céljából, mielőtt elkezdené a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás Tadalafil Actavis-kezelését. A Tadalafil Actavis NEM gyógyítja a prosztatarákot.
A tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikében szenved:
- sarlósejtes vérszegénység (a vörösvértestek betegsége).
- a csontvelő rákos megbetegedése (mielóma multiplex).
- a vérsejtek rosszindulatú megbetegedése (leukémia).
- a hímvessző anatómiai eltérése.
- súlyos májbetegség.
- súlyos vesebetegség.
Nem ismert, hogy a Tadalafil Actavis hatásos-e olyan betegeknél, akiknél:
- kismedencei sebészeti beavatkozás történt;
- a dülmirigy (prosztata) egészének vagy egy részének eltávolítása történt a prosztata idegeinek átvágásával (radikális, az idegképleteket nem kímélő dülmirigy-eltávolítás).
Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadalafil Actavis szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához!
A Tadalafil Actavis nőknek nem javallott.
Gyermekek és serdülők
A Tadalafil Actavis szedése gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javallt.
Egyéb gyógyszerek és a Tadalafil Actavis
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
NE szedjen Tadalafil Actavis-t, ha már nitrátokat szed (lásd a "NE szedje a Tadalafil Actavis-t" című részt).
Néhány gyógyszert befolyásolhatja a Tadalafil Actavis vagy azok befolyásolhatják, hogy mennyire hat a Tadalafil Actavis. Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha már szed:
- alfa-receptor gátló készítményt (melyet magas vérnyomás vagy jóindulatú prosztata-megnagyobbodással járó húgyúti tünetek kezelésére alkalmaznak).
- egyéb vérnyomáscsökkentőket.
- riociguátot.
- úgynevezett 5-alfa reduktáz gátlót (melyet jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmaznak).
- ketokonazol tablettát (gombás fertőzés kezelésére) és az AIDS, illetve HIV-fertőzés kezelésére használt proteáz-gátlókat.
- fenobarbitált, fenitoint és karbamazepint (görcsroham elleni gyógyszerek).
- rifampicint, eritromicint, klaritromicint vagy itrakonazolt.
- egyéb készítményeket merevedési zavar kezelésére.
A Tadalafil Actavis egyidejű bevétele itallal és alkohollal
Az alkohol hatásával kapcsolatos információ a 3. pontban található. A grépfrútlé befolyásolhatja a Tadalafil Actavis hatását, így csak óvatosan fogyasztandó. További információkért forduljon kezelőorvosához.
Termékenység
Kutyák kezelésekor csökkent a hímivarsejtek termelése a herékben. Néhány férfinél a hímivarsejtek számának csökkenését észleltek. Nem valószínű, hogy ez a hatás a termékenység hiányához vezet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A klinikai vizsgálatok során néhány tadalafilt szedő férfi szédülésről számolt be. Alaposan ellenőrizze, hogy miként reagál a tablettára, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.
A Tadalafil Actavis laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Tadalafil Actavis-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Tadalafil Actavis tabletta szájon át alkalmazandó, kizárólag férfiak részére. A tablettát egészben, egy kevés vízzel nyelje le. A tabletta bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül.
Erektilis diszfunkció (merevedési zavar) kezelésére alkalmazott Tadalafil Actavis 5 mg filmtabletta
Az ajánlott adag egy darab 5 mg-os filmtabletta naponta egyszer, megközelítőleg ugyanabban a napszakban. Kezelőorvosa módosíthatja az adagot 2,5 mg-ra, attól függően, hogy Ön miként reagál a Tadalafil Actavis-ra. Ebben az esetben Ön 2,5 mg-os tablettát kap.
Naponta csak egy Tadalafil Actavis-t vegyen be.
Erektilis diszfunkció (merevedési zavar) kezelésére alkalmazott Tadalafil Actavis 10 mg és 20 mg filmtabletta
Az ajánlott kezdő adag egy darab 10 mg-os filmtabletta a szexuális együttlét előtt. Amennyiben ennek az adagnak a hatása túl gyenge az Ön számára, kezelőorvosa 20 mg-ra növelheti a dózist. A Tadalafil Actavis-t szájon át kell alkalmazni.
A Tadalafil Actavis-t legalább fél órával a szexuális együttlét előtt vegye be.
A Tadalafil Actavis a bevételt követő 36 óra múlva is hatásos lehet.
A napi egyszeri alkalommal szedett Tadalafil Actavis hasznos lehet olyan férfiak számára, akik előreláthatóan hetente kétszer vagy többször fognak szexuális kapcsolatot létesíteni.
A napi egyszer alkalmazott Tadalafil Actavis szexuális ingerlés mellett segít a merevedés elérésében a nap 24 órája alatt bármely időpontban.
Fontos megjegyezni, hogy a Tadalafil Actavis nem hatékony szexuális ingerlés nélkül. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert a merevedési zavar kezelésére.
Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a merevedési képességet és átmenetileg csökkentheti a vérnyomást. Ha Tadalafil Actavis-t vett be vagy tervez bevenni, ne fogyasszon nagy mennyiségű (0,08% vagy magasabb véralkohol szintet eredményező) alkoholt, mivel az fokozhatja a felálláskor jelentkező szédülés kockázatát.
Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére
Az adag egy 5 mg-os tabletta naponta egyszer, megközelítőleg azonos napszakban bevéve.
Ha jóindulatú prosztata-megnagyobbodása és merevedési zavara is van, az adag szintén egy 5 mg-os tabletta naponta egyszer.
Napi egyszeri adag Tadalafil Actavis-nál ne vegyen be többet.
Ha az előírtnál több Tadalafil Actavis-t vett be
Forduljon kezelőorvosához. Mellékhatásokat észlelhet, melyek leírása a 4. pontban található.
Ha elfelejtette bevenni a Tadalafil Actavis-t
Vegye be az adagját, mihelyt eszébe jut, azonban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Napi egyszeri adag Tadalafil Actavis-nál NE vegyen be többet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget:
- allergiás reakció, beleértve a bőrkiütést (gyakorisága "nem gyakori").
- mellkasi fájdalom - ne vegyen be nitrát-készítményt, hanem azonnal forduljon orvoshoz (gyakorisága "nem gyakori");
- hosszasan fennálló és esetleg fájdalmas merevedés a Tadalafil Actavis bevételét követően (gyakorisága "ritka"). Amennyiben 4 órán túl fennálló folyamatos merevedést észlel, azonnal forduljon orvoshoz.
- hirtelen kialakuló látásvesztés (gyakorisága "ritka").
Egyéb jelentett mellékhatások:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás
- hátfájdalom
- izomfájdalom
- kar- és lábfájdalom
- az arc kipirulása
- orrdugulás
- emésztési zavar.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés
- gyomorfájás
- hányinger
- hányás
- savas gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (reflux)
- homályos látás
- szemfájdalom
- nehézlégzés
- vér jelenléte a vizeletben
- szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
- orrvérzés és fülcsengés
- a kéz, a lábak vagy a bokák duzzanata és fáradtság.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ájulás
- görcsrohamok
- átmeneti emlékezetkiesés
- a szemhéjak duzzanata, a szemek vörössége, hirtelen halláscsökkenés vagy hallásvesztés és csalánkiütések (viszkető vörös duzzanatok a bőrfelszínen)
- hímvesszővérzés
- vér jelenléte az ondóban
- fokozott verejtékezés.
Ritkán szívrohamot és agyi keringési zavart is jelentettek a tadalafilt szedő férfiaknál. A legtöbb férfi esetében a gyógyszer szedése előtt már ismert volt a szívbetegség.
Az egyik vagy mindkét szemen előforduló részleges, átmeneti vagy tartós látáscsökkenésről számoltak be ritka esetekben.
Néhány olyan egyéb, ritka mellékhatást jelentettek tadalafilt szedő férfiaknál, melyeket nem észleltek a klinikai vizsgálatok során. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- migrén
- az arc feldagadása
- súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy torok duzzanatát váltja ki
- súlyos bőrkiütés
- a szemek vérellátási zavarát okozó bizonyos kórképek
- szabálytalan szívverés
- mellkasi fájdalom (angina)
- hirtelen szívhalál.
Gyakrabban jelentettek szédülést a tadalafilt szedő, 75 éves kor feletti férfiaknál. Gyakrabban jelentettek hasmenést a tadalafilt szedő, 65 éves kor feletti férfiaknál.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tadalafil Actavis-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tadalafil Actavis?
- A készítmény hatóanyaga a tadalafil.
Tadalafil Actavis 5 mg filmtabletta: 5 mg tadalafilt tartalmaz filmtablettánként.
Tadalafil Actavis 10 mg filmtabletta: 10 mg tadalafilt tartalmaz filmtablettánként.
Tadalafil Actavis 20 mg filmtabletta: 20 mg tadalafilt tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, nátrium-lauril-szulfát, povidon, kroszpovidon és nátrium-sztearil-fumarát.
- A tabletta bevonata: poli(vinil-alkohol), makrogol, titán-dioxid (E171), talkum és sárga vas-oxid (E172).
Milyen a Tadalafil Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tadalafil Actavis 5 mg filmtabletta
Okkersárga vagy sárga színű, ovális alakú filmtabletta. Az egyik oldalán mélynyomású "5" jelzéssel, a másik oldalán sima. Hosszúság: 8,1 mm, szélesség: 4,1 mm.
14, 18, 28, 30 vagy 84 db filmtabletta buborékcsomagolásban. illetve 14x1, 28x1, 84x1, 98x1 vagy 112x1 db filmtabletta adagonként perforált buborékcsomagolásban és dobozban.
Tadalafil Actavis 10 mg filmtabletta
Okkersárga vagy sárga színű, ovális alakú filmtabletta. Az egyik oldalán mélynyomású "10" jelzéssel, a filmtabletta másik oldala sima. Hosszúság: 11,1 mm, szélesség: 6,4 mm.
4, 12, 18 vagy 28 db filmtabletta buborékcsomagolásban, illetve 4x1 vagy 24x1 db filmtabletta adagonként perforált buborékcsomagolásban és dobozban.
Tadalafil Actavis 20 mg filmtabletta
Okkersárga vagy sárga színű, ovális alakú filmtabletta. Az egyik oldalán bemetszéssel, a bemetszés bal oldalán "2", a jobb oldalán "0" jelzéssel. A filmtabletta másik oldala sima. Hosszúság: 14 mm, szélesség: 8 mm.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
2, 4, 5, 8, 10, 12, 15, 18, 24, 28, 36, 48 vagy 56 db filmtabletta buborékcsomagolásban, illetve 2x1, 4x1, 8x1, 12x1, 24x1 vagy 36x1 db filmtabletta adagonként perforált buborékcsomagolásban és dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.