Gyógyszerkereső

VESSEL DUE F lágy kapszula

Hatóanyag:

sulodexide

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

50x

Tájékoztató ár:

16570 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  ANTITHROMBOTIKUS GYÓGYSZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-8700/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Heparin csoport

 • Gyártó:

  Alfasigma

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vessel Due F lágy kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ön gyógyszerének neve Vessel Due F lágy kapszula, a szulodexid nevű hatóanyagot tartalmazza. A szulodexid a szervezet véralvadási faktorainak működését gátolja, normalizálja a kóros vérviszkozitási értékeket, melyek többnyire trombózis veszéllyel járó betegségekben fordulnak elő. A Vessel Due F hatékonyan gyógyítja a lábszárfekélyt, a visszérgyulladást és az alsó végtag artériáinak szűkülete miatt kialakuló görcsös fájdalom okozta sántítást felnőtteknél. Különösen hatékony artériás és vénás trombózis veszélynek kitett idős- és cukorbetegek esetén.


2. Tudnivalók a Vessel Due F lágy kapszula szedése előtt

Ne szedje a Vessel Due F lágy kapszulát:
- ha allergiás a szulodexidre vagy egyéb, heparin-szerű anyagra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha vérzékenységben szenved,
- ha aktív vérzés van a testén vagy a szervezetében,
- ha aktív gyomor- és/vagy nyombélfekélye van.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vessel Due F lágy kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha gyomor- vagy nyombélfekélye volt vagy van,
- ha vérzékenységi problémája van
- ha sérülés vagy seb van a testén.
- A kezelés közben időnként szükség lehet vér és székletvizsgálatra, és rendszeresen ellenőrizni kell a véralvadási paramétereket.

Gyermekek és serdülők
A Vessel Due F lágy kapszula biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetében nem igazolták. Nincsenek rendelkezésre álló adatok.

Egyéb gyógyszerek és a Vessel Due F lágy kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Vessel Due F lágy kapszula és egyéb gyógyszerek együttes alkalmazásakor megváltozhat a gyógyszerek hatása, ezért bármilyen gyógyszer, de különösen a heparin és heparin-szerű gyógyszerek együttes alkalmazása esetén a véralvadásgátló hatás fokozódhat.
Óvatos adás szükséges abban az esetben is, ha a Vessel Due F lágy kapszulát egyéb, potenciálisan vérzést okozó gyógyszerrel (pl.: acetilszalicilsavval, nem-szteroid gyulladás gátlókkal, dipiridamollal, tiklopidinnel) vagy szisztémásan adott glükokortikoidokkal, véralvadásgátlókkal, nitroglicerin infúzióval alkalmazza. Ezekben az esetekben fokozott laboratóriumi ellenőrzések szükségesek.

A Vessel Due F egyidejű bevétele étellel és itallal
Ezt a gyógyszert étkezéstől távoli időpontban vegye be.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Emberre vonatkozóan még nincs kellő tapasztalat, ezért a terhesség és szoptatás ideje alatt a szulodexid alkalmazása nem ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Vessel Due F lágy kapszula nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Vessel Due F propil-parahidroxibenzoát-nátriumot, etil-parahidroxibenzoát-nátriumot és nátriumot tartalmaz
A propil-parahidroxi-benzoát-nátrium és a nátrium-etil-parahidroxi-benzoát allergiás reakciókat okozhatnak (amelyek esetleg csak később jelentkeznek).
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz lágy kapszulánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Vessel Due F lágy kapszulát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az orvos másképp nem rendeli a Vessel Due F lágy kapszula az alábbiak szerint alkalmazható: a gyógyszerből naponta 2 × 1 kapszulát kell bevenni az étkezésektől távoli időpontokban. A kezelés időtartama általában harminc-negyven nap.
A Vessel Due F injekcióval való kombinált kezelés esetén egy éven belül legalább két, de több kezelési ciklusban is szedhető a készítmény.

Ha az előírtnál több Vessel Due F lágy kapszulát vett be
Ha több kapszulát vett be az előírt adagnál, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, szükség esetén vigye a maradék kapszulákat magával az orvoshoz.

Ha elfelejtette bevenni a Vessel Due F lágy kapszulát
Ha a kapszulát a megszokott időben elfelejtette bevenni, a következő bevétel idejében vegye be a szokásos adagját. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja az Vessel Due F szedését
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosá, vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek nagyon ritka esetekben (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érint), mint például hányinger, hányás, gyomortáji fájdalom.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Vessel Due F lágy kapszulát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a más nem használt gyógyszereivel Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vessel Due F lágy kapszula?
- A készítmény hatóanyaga: 250 LSU szulodexid lágy kapszulánként
- Egyéb összetevők: triacetin, nátrium-lauril-szarkozinát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, propil-parahidroxi-benzoát-nátrium (E217), nátrium-etil-parahidroxibenzoát (E215), titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), glicerin, zselatin.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Piros, ovális lágy zselatin kapszulába töltött, fehér-szürkés, homogén szuszpenzió.
2 × 25 db kapszula PVC/PVDC//PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 10. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2023.