Gyógyszerkereső

BISOGAMMA 5 mg filmtabletta

Hatóanyag:

bisoprolol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

3x10 (45x20x105 mm)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

bisoprolol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

bisoprolol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x (45x20x105 mm)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

bisoprolol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

50x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

bisoprolol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

100x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

bisoprolol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

100x (44x60x103 mm)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  BETA-RECEPTOR BLOCKOLÓK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-9388/07

 • Gyógyszeralkategória:

  Szelektív beta-receptor blockolók önmagukban

 • Gyártó:

  Wörwag Pharma GmbH & Co. KG

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BISOGAMMA FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Bisogamma elsősorban a szívre ható, ún. szívspecifikus, béta-adrenerg receptor blokkoló gyógyszer. Bisogamma a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
- magas vérnyomás (esszenciális hipertónia)
- A szívkoszorúerek keringési zavaraiból adódó szívfájdalom (koszorúér, azaz koronária betegség: angina pektorisz)
2. TUDNIVALÓK A BISOGAMMA FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Bisogamma filmtablettát:
- ha túlérzékeny (allergiás) a bizoprolol-fumarátra vagy a Bisogamma egyéb összetevőjére(lásd 6. További információk című pont);
- béta-adrenerg receptor blokkoló gyógyszerekkel szembeni allergia (túlérzékenység) esetén;
- nem megfelelően kezelt szívizomgyengeség esetén (klinikailag igazolt szívelégtelenségben);
- a vérkeringés összeomlása, ún. sokk esetén;
- bizonyos súlyos szívritmuszavarokban szenved (másod-, vagy harmadfokú pitvar-kamrai blokk);
- színuszcsomó-betegség (sick sinus szindróma) okozta ritmuszavar esetén
- a szív színuszcsomó és pitvar közötti ingerületvezetés zavarai (szinuatriális blokk) esetén, amennyiben nincs beültetett szívritmus-szabályozója (pacemakere)
- lassú szívverés esetén (bradikardia: a kezelést megelőzően a nyugalmi pulzusszám kevesebb, mint 50 percenként); kérdezze meg orvosát, amennyiben nem biztos benne.
- alacsony vérnyomás (hipotónia: a felső érték kevesebb, mint 90 Hgmm) esetén;
- olyan állapot fennállása esetén, melynek során túl sok sav halmozódik fel a szervezetében (acidózis) esetén; orvosa tájékoztatja Önt erről.
- hörgőgörcsre való hajlam (bronchiális hiperreakció pl. a légzőrendszer szűkülettel járó, ún. obstruktív betegsége, asztma bronchiále) fennállásakor;
- súlyos végtagi vérkeringési zavarok fennállása esetén (amelyek a csípő vagy a láb fájdalmas görcsét okozhatják, különösen járáskor, ujjai és lábujjai zsibbadhatnak, elfehéredhetnek vagy elkékülhetnek);
- bizonyos depresszió elleni szerekkel, ún. MAO-gátlókkal való egyidejű kezelés (kivéve MAO-B gátlók) esetén;
- gyermekkorban (megfelelő terápiás tapasztalatok hiányában).
- A verapamil és diltiazem típusú kalcium antagonista vagy egyéb ritmuszavarra alkalmazott szerek (pl. dizopiramid, kinidin, amiodaron) vénás (iv). alkalmazása ellenjavallt azoknak a betegeknek, akik Bisogamma kezelésben részesülnek (kivétel: intenzív gyógykezelés).
Orvosa el fogja tudni magyarázni ezt Önnek.
A Bisogamma filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Az alábbiakban olyan állapotok leírása található, amelyek fennállása esetén a Bisogamma csak bizonyos feltételek mellett és az orvos szoros felügyelete mellett szedhető. Ez akkor is fontos, ha az alábbiak valamikor a múltban érvényesek voltak Önre.
Tájoztassa orvosát, az alábbiak fennállása esetén:
- a szívritmus szabálytalanná vagy lassúvá válása (elsőfokú pitvar-kamrai, ún. AV blokk);
- meglévő vagy még nem diagnosztizált, de valószínűsíthető cukorbetegség (manifeszt vagy látens diabetesz mellitusz) esetén kórosan alacsony vércukorszint (súlyos hipoglikémiás állapot) alakulhat ki; a hipoglikémia tünetei rejtve maradhatnak; a vércukor szint rendszeres ellenőrzése szükséges;
- hosszú ideig tartó, szigorú koplalás/diéta és nehéz fizikai terhelés esetén (kórosan alacsony vércukorszint alakulhat ki);
- feokromocitóma nevű állapotban (a mellékvesekéreg tumorában) szenved, ami miatt szervezete túl sok adrenalint termel. A Bisogamma filmtablettát csak az előnyök és a kockázatok gondos figyelembevétele után lehet felírni
- koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom egyes eseteiben, ún. Prinzmetal-anginában, amit a szívet ellátó koszorúerek görcse okoz.
- máj- és vesebetegségben különös figyelmet kell fordítani az adagolási utasítások betartására (lásd az "Adagolás" című részt).
- pikkelysömörben (hámlással és száraz bőrkiütésekkel járó visszatérő bőrbetegségben) szenved vagy a család kórtörténetében előfordult ez a betegség, béta-blokkolók (pl. Bisogamma) csak a terápiás előny/kockázat gondos mérlegelése után adhatók.
A beta-adrenerg-receptor blokkolók fokozzák az allergének iránti érzékenységet, valamint az anafilaxiás reakciók súlyosságát. Ezért ha Önnél korábban túlérzékenységi reakciók fordultak elő, vagy deszenzitizáló kezelésben részesült (vigyázat: rendkívüli mértékű anafilaxiás reakciók léphetnek fel), akkor a kezelés alapos megfontolást igényel.
Az adrenalin-kezelés (a mellékvesevelő hormonja, amit néha a túlérzékenységi reakciók kezelésére alkalmaznak) ekkor nem mindig hozza meg a kívánt eredményt. E kezelés céljára nagyobb adrenalin (epinefrin) dózisra lehet szükség.
Ha a fentiek bármelyike vonatkozik vagy korábban vonatkozott Önre, forduljon kezelőorvosához.
A magas vérnyomás kezelése ezzel a gyógyszerrel rendszeres orvosi ellenőrzést igényel.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Az alábbi gyógyszerek nem alkalmazhatók a Bisogamma filmtablettával együtt, csak orvosa speciális utasítására:
- Verapamil vagy diltiazem típusú egyéb ritmuszavar elleni gyógyszer (szívritmuzavar elleni gyógyszer: pl. dizopiramid, kinidin, amiodaron). Bisogamma és a fentiek együttadása esetén a kezelés alatt a beteget gondosan ellenőrizni kell, mert vérnyomáscsökkenés (hipotenzió), lassú szívverés (bradikardia) vagy egyéb ritmuszavar és/vagy szívizomgyengeség (szívelégtelenség) léphet fel.
- Bizonyos depresszió elleni szerek, a monoaminooxidáz (MAO) gátlók nem alkalmazhatók Bisogammával kombinálva, mivel fokozott vérnyomásemelkedést (hipertenziót) okozhatnak. (Lásd a "Ne alkalmazza.. c. részt!)
Az alábbi gyógyszerek Bisogamma filmtablettával történő egyidejű alkalmazása előtt tájékoztassa orvosát, mivel lehetséges, hogy orvosa gyakrabban kívánja ellenőrizni az Ön állapotát:
- A magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek: ACE-gátlók, nifedipin típusú kalcium antagonisták, például felodipin és amlodipin, hidralazin, vizelethajtók, rezerpin, alfa-metildopa, guanfacin és klonidin.
Bisogamma és nifedipin típusú kalcium antagonisták együttes alkalmazása még intenzívebb vérnyomáscsökkenéshez vezethet, ami egyes esetekben szívizomgyengeséget (szívelégtelenséget) okozhat.
A Bisogamma vérnyomáscsökkentő hatása egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. ACE-gátlók), vizelethajtók, értágítók (vazodilátorok), barbiturátok, fenotiazinok és triciklikus antidepresszív szerek alkalmazásával fokozódhat.
Bisogamma és a szívritmuszavar elleni (antiaritmiás) szerek szívműködést gyengítő, (kardiodepresszív) hatása összegződhet.
Bisogamma és rezerpin, vagy alfa-metildopa, guanfacin, klonidin, illetve szívglikozidok (pl. digitálisz) együttadása fokozhatja a szívfrekvencia csökkentő és az ingerületvezetést lassító hatásokat.
A klonidin kezelés hirtelen megszakítása a Bisogamma egyidejű alkalmazása esetén rendkívüli mértékű vérnyomásemelkedést idézhet elő. Ezért a klonidin terápiát csak a több nappal korábban megszakított Bisogamma kezelés után lehet fokozatosan leállítani.
- Depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek (triciklikus antidepresszánsok, például imipramin vagy amitriptilin).
- Az epilepszia kezelésére, valamint általános érzéstelenítőként használt bizonyos gyógyszerek (barbiturátok, például fenobarbitál).
- A valósággal való kapcsolat elvesztésével járó mentális betegségek kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (fenotiazionok, például levomepromazin).
- Értágító gyógyszerek (a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- Verapamil vagy diltiazem típusú kalcium-antagonisták, illetve egyéb szívritmuszavar elleni szerek (pl. dizopiramid, kinidin, amiodaron) együttes alkalmazása még intenzívebb vérnyomáscsökkenéshez, a szívverés lelassulásához, illetve egyéb szívritmuszavarokhoz és/vagy szívizomgyengeséghez vezethet.
- Digitálisz (a szívelégtelenség kezelésére).
- Bisogamma és norepinefrin, epinefrin vagy egyéb szimpatomimetikumok (melyeket pl. köhögéscsillapítók, orr- és szemcseppek tartalmaznak) együttes alkalmazása vérnyomásemelkedést okozhat.
- Ergotamin származékokkal (pl. ergotamint tartalmazó migrén elleni szerekkel) való együttes alkalmazás során a Bisogamma a környéki, ún. perifériás keringési zavarok súlyosbodását eredményezheti.
- Vércukorszint csökkentő gyógyszerek, például inzulin. A Bisogamma elfedheti az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) első, figyelmeztető tüneteit - különösen a gyors szívverés (tahikardia) és kézremegés (tremor) - kevésbé észlelhetőek, ezért rendszeres vércukor ellenőrzés szükséges.
- Rifampicin (antibiotikum) csökkentheti a Bisogamma vérnyomáscsökkentő hatását.
- Cimetidin (gyomorfekély, gyomorégés kezelésére)
- Bisogamma és általános érzéstelenítők együttes alkalmazása fokozott vérnyomáscsökkenést eredményezhet. A kétféle gyógyszer szívgyengítő (negativ inotrop) hatása összegeződhet, ezért ajánlott az aneszteziológust az altatás előtt arról tájékoztatni, hogy Ön Bisogammát szed..
A Bisogamma hatását cimetidin, hidralazin és alkohol fokozhatja.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Bisogamma egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A kezelés alatt kerülendő az alkoholfogyasztás, mert a Bisogamma vérnyomáscsökkentő hatását az alkohol fokozhatja.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
A készítmény terhesség alatti alkalmazására nincs adat. Bisogamma kezelést csak kivételesen indokolt esetben szabad terhesség alatt alkalmazni, ha a kezelőorvos mérlegelte, hogy a gyógyszer terápiás előnye az anyára nézve meghaladja az esetleges, magzatot veszélyeztető kockázatokat.
Fennáll a veszélye, hogy a Bisogamma filmtabletta terhesség alatti alkalmazása káros hatással van a magzatra. Amennyiben terhes, vagy terhességet tervez, tájékoztassa orvosát, aki majd eldönti, hogy Ön szedheti-e a Bisogamma filmtablettát a terhesség alatt.
Szoptatás
Az újszülött keringési zavarainak elkerülése érdekében a bizoprolol-fumaráttal való kezelést a szülés előtt 48-72 órával fel kell függeszteni. Ha ez nem lehetséges, az újszülöttet gondosan ellenőrizni kell a születés utáni 48-72 órában.
Nem történtek vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a bizoprolol-fumarát kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. Nem ismert, hogy a Bisogamma kiválasztódik-e az anyatejbe. Ne szoptasson, kivéve, ha orvosa azt javasolja. Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, beszélje meg kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességek az Ön gyógyszerre adott reakciójától függően változhatnak. A kezelés kezdetén, az adag emelésekor, a kezelés megváltoztatása, illetve alkoholfogyasztás esetén különös óvatosság szükséges.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BISOGAMMA FILMTABLETTÁT?
Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Bisogamma filmtablettával történő kezelés során rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség. Ez különösen fontos a kezelés kezdetén és az adag emelése esetén.
Az alkalmazás módja
A filmtablettát lehetőség szerint reggel, éhgyomorra, vagy étkezés közben szétrágás nélkül, egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni.
Amennyiben a tablettát el kell feleznie, akkor a felezővonallal felfelé helyezze azt egy sima, kemény felületre (asztallapra vagy hasonlóra) és két mutatóujjával egyszerre nyomja meg a tabletta jobb és bal oldalát. Ezáltal a tabletta két egyenlő részre törhető szét.

Az adagolásra vonatkozó útmutatások
A bizoprolol kezelést mindig alacsony adaggal kell kezdeni, majd fokozatosan lehet emelni. Az adag emelésének módját orvosa fogja meghatározni. A javasolt maximális napi adag 20 mg bizoprolol.
A dózist minden betegnél egyedileg kell meghatározni, a pulzusszámtól és a terápiás eredménytől függően.
Orvosa attól függően dönt a dózisemelések közötti időtartamról, hogy Ön milyen jól tolerálja a gyógyszert. Amennyiben állapota rosszabbodik, vagy már nem tolerálja a gyógyszert, akkor szükség lehet a dózis csökkentésére vagy a kezelés megszakítására.
Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:
Magas vérnyomás (esszenciális hipertónia)
- Az ajánlott dózis 5 mg bizoprolol-fumarát (1 tabletta Bisogamma 5 mg vagy 1/2 tabletta Bisogamma 10 mg), naponta egyszer. Ha ezzel a dózissal nem sikerült a megfelelő hatást elérni az adag a kezelőorvos utasítására tovább növelhető napi 1 Bisogamma 10 mg filmtablettára (10 mg bizoprolol-fumarát). Ennél nagyobb gyógyszeradag csak kivételes esetekben engedhető meg.
- Enyhén emelkedett vérnyomás esetén naponta egyszer 1/2 tabletta Bisogamma 5 mg filmtabletta (ami 2,5 mg bizoprolol-fumarátnak felel meg) elegendő lehet.
Koszorúér betegség (angina pektorisz) következtében fellépő szívfájdalom
Az ajánlott dózis 5 mg bizoprolol-fumarát (1 tabletta Bisogamma 5 mg vagy 1/2 tabletta Bisogamma 10 mg), naponta egyszer.
Ha ezzel a dózissal nem sikerült a megfelelő hatást elérni, az adag a kezelőorvos utasítására tovább növelhető napi 2 Bisogamma 5 mg filmtablettára (10 mg bizoprolol-fumarát). Ennél nagyobb gyógyszeradag csak kivételes esetekben engedhető meg.
Az adagot tilos megváltoztatni, hacsak az orvos nem utasítja Önt erre.
Máj- és/vagy vesekárosodás
Enyhe vagy mérsékelt fokú máj- és veseműködési zavar esetén általában nincs szükség az adag módosítására.
Előrehaladott veseelégtelenségben (kreatinin-klírensz < 20 ml/perc) vagy súlyos májkárosodásban a napi adag nem haladhatja meg a 10 mg-ot.
Terápiás tapasztalatok hiányában a Bisogamma filmtablettát gyermekek nem szedhetik.
Az alkalmazás időtartama
A kezelés időtartama nem korlátozott, a kezelőorvos határozza meg a betegség típusától és súlyosságától függően. Az adagolási előírást pontosan be kell tartani, amíg orvosa nem változtatja meg azt. A Bisogamma kezelést nem szabad megszakítani vagy idő előtt abbahagyni, hacsak az orvos nem utasítja Önt erre.
A kezelőorvos határozza meg a kezelés időtartamát.
Ha a filmtabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Bisogamma filmtablettát vett be:
Amennyiben túl sok Bisogamma filmtablettát vett be, akkor haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, aki eldönti, hogy milyen ellenintézkedésekre van szükség a túladagolás vagy mérgezés súlyosságától függően.
A Bisogamma filmtablettával történő túladagolás nagyfokú vérnyomásesést (súlyos hipotóniát), a szívverés lelassulását (bradikardiát), szívmegállást, a szívizom gyengeségét (szívelégtelenséget) és a keringés összeomlását, azaz sokkot okozhat. Ezen kívül légzési nehézségek, a hörgők görcse (bronchospazmus), hányás és tudatzavar fordulhatnak elő.
Túladagolás esetén a Bisogamma kezelést meg kell szakítani.
Ha elfelejtette bevenni a Bisogamma filmtablettát:
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Következő reggel a szokásos adagot vegye be.
Ha idő előtt abbahagyja a Bisogamma szedését
Soha ne szakítsa félbe és ne hagyja abba a Bisogamma kezelést, hacsak orvosa erre nem utasítja. Ellenkező esetben állapota jelentősen rosszabbodhat. Ez különösen a szívkoszorúerek keringési zavaraiban (angina pectoriszban) szenvedő betegek esetében fontos, a Bisogamma filmtablettával való kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni, az adagot fokozatosan kell csökkenteni (7 - 10 nap alatt).
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, a Bisogamma is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek..
A mellékhatásokat az alábbi gyakorisági kategóriák alapján értékelik:
Nagyon gyakori 10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető
Gyakori 100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető
Nem gyakori 1000 kezelt betegből több, mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető
Ritka 10 000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető
Nagyon ritka 10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető
nem ismert A rendelkezésre álló adatokból nem megbecsülhető
Jelentős mellékhatások vagy tünetek, amelyekre figyelnie kell és ha fellépnek, meg kell tennie a szükséges intézkedéseket:
A súlyos reakciók megelőzése érdekében, haladéktalanul tájékoztassa orvosát, amennyiben egy mellékhatás súlyos, hirtelen jelentkezik vagy gyorsan rosszabbodik.
Ha az alábbi mellékhatások közül bármelyiket észleli, szakítsa félbe a Bisogamma kezelést, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: központi-idegrendszeri rendellenességek, mint pl. fáradtság, szédülés, fejfájás, nyomott (depressziós) hangulat, zavartság, lidércnyomás vagy túlzottan élénk álmok, alvászavar, hallucináció, a végtagokon érzészavarok (paresztéziák), pl. zsibbadás, hidegérzet.
Szembetegségek és szemészeti tünetek
Nem gyakori: látási zavarok, kötőhártya gyulladás és csökkent könnytermelés (ezt a tünetet különösen kontaktlencsét viselőknél kell figyelembe venni).
Érbetegségek, szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Gyakori: fokozott vérnyomásesés, fekvő helyzetből történő felálláskor is (ortosztatikus diszreguláció), lassult szívverés (bradikardia), a szívritmuszavarok (AV vezetési defektusok) vagy a szívizmok gyengeségének fokozódása (szívelégtelenség), a lábak vizenyője (perifériás ödéma) és/vagy fizikai megerőltetéskor fellépő légszomj (terhelési diszpnoé) kíséretében.
Végtagi keringési zavarokban szenvedő betegeken (beleértve az ujjak és a lábujjak érgörcsével járó Raynaud-szindrómát is) a tünetek súlyosbodását figyelték meg.
Légzőrendszeri, mellkasi és mellhártya betegségek és tünetek
Asztmában, illetve krónikus tüdőbetegségben szenvedő betegek esetén légzési problémák állhatnak fenn.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: kóros étvágytalanság és emésztőrendszeri zavarok (émelygés, hányás, székrekedés, hasmenés, hasi fájdalmak és görcsök) figyelhetők meg.
A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei
Gyakori:izomgyengeség, izomgörcsök (pl. lábikragörcs).
Nagyon ritka: ízületi betegség (artropátia) fordulhat elő egy vagy több ízület érintettségével (mono- vagy poliartritisz).
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Gyakori: allergiás bőrreakció (pl. bőrpír, viszketés, fényérzékenység okozta kiütések, erősen viszkető kiütések (csalánkiütés), verejtékezés.
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
Nagyon ritka: a nemi vágy (libido) és a férfi nemzőképesség (potencia) zavarai.
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek
A még nem diagnosztizált, de valószínűsíthető (látens) cukorbetegség kialakulhat (manifesztté válhat). Meglévő cukorbetegség súlyosbodhat. Bisogamma kezelés alatt a hosszú ideig tartó, szigorú koplalás/diéta vagy nehéz fizikai terhelés alacsony vércukor szinthez (hipoglikémiás állapothoz) vezethetnek. A hipoglikémia kezdeti tünetei, különösen a szapora szívverés (tachikardia) és kézremegés így rejtve maradhatnak.
Nem gyakori: a vérzsírok, azaz szérum lipidek (koleszterin, trigliceridek) szintjének emelkedése.
Endokrin betegségek és tünetek
A Bisogamma kezelés a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegeknél elfedheti a pajzsmirigytúlműködés klinikai tüneteit (pl. kamrai tachycardia és remegés).
Máj- és epebetegségek, illetve tünetek
Nagyon ritka: egyes májenzimek, a szérum transzaminázok (GOT, GPT) szintjének megemelkedése vagy májgyulladás (hepatitisz), ami a bőr, illetve szemfehérje sárgás elszíneződését okozhatja.
A béta receptor blokkolók esetén megfigyelt egyéb mellékhatások:
Nagyon ritkán a beta-adrenerg receptor gátlók pikkelysömört (pszoriázist), ezen betegség tüneteinek súlyosbodását vagy a pikkelysömörhöz hasonló kiütéseket idézhetnek elő.
A beta-adrenerg receptor blokkolók fokozhatják az allergének iránti érzékenységet, ill. az anafilaxiás reakciók súlyosságát. Ezért azoknál a betegeknél, akiknél korábban túlérzékenységi reakció fordult elő és/vagy deszenzitizáló kezelésben részesültek, (például a szénanátha megelőzése érdekében) gyakrabban fordulhatnak elő allergiás reakciók, illetve az ilyen reakciók súlyosabbak lehetnek.
A Bisogamma kezelés alatt ritkán hajhullást, hallászavart, testsúlynövekedést, hangulatingadozásokat, rövid távú emlékezetkiesést, allergiás náthát vagy a pénisz szöveteinek megkeményedését (Peyronie-szindrómát) írták le.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
Ellenintézkedések
Kérjük, értesítse az orvost, ha a betegnél súlyos mellékhatás lépett fel és bármilyen intézkedés szükséges.
5 HOGYAN KELL A BISOGAMMA FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer a gyógyszerésztől kapott eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Bisogamma filmtablettát.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Milyen a Bisogamma filmtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Hatóanyag:
Bisogamma 5 mg filmtabletta
5,00 mg bizoprolol-fumarát filmtablettánként.
Bisogamma 10 mg filmtabletta
10,0 mg bizoprolol-fumarát filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Bisogamma 5 mg filmtabletta:
Kroszpovidon, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, makrogol 6000, titán-dioxid (E171), talkum, sárga vas-oxid (E172), hipromellóz.
Bisogamma 10 mg filmtabletta:
Kroszpovidon, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, makrogol 6000, poliszorbát 20, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, sárga vas-oxid (E172), hipromellóz (HPMC 5), hipromellóz (HPMC 50).
Kiszerelés:
Bisogamma 5 mg filmtabletta:
30 db, 50 db, 100 db filmtabletta fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.
Bisogamma 10 mg filmtabletta:
30 db, 50 db, 100 db filmtabletta fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. 10. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2023.