FLUORESCEIN SERB 100 mg/ml oldatos injekció

Hatóanyag:

fluorescein

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x5 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    DIAGNOSZTIKUMOK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-1675/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Színező anyagok

  • Gyártó:

    SERB SA

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.
A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció a szembetegség megállapítását (diagnózisát) elősegítő készítmény (diagnosztikum), melyet a szemfenék és a szivárványhártya érhálózatának vizsgálatához használnak kontrasztanyagként (fluoreszcein angiográfiás és angioszkópiás vizsgálathoz).
A fluoreszcein-nátriumot a kéz, illetve a kar vénájába adják be ("intravénás injekció") kis mennyiségben.
A fluoreszcein a véráram útján kerül a szervezetbe és néhány másodperc alatt eljut a szembe.
A festéket megvilágító, speciális szűrőkkel ellátott kamerával az injekció beadásától számított 30 percen keresztül különböző időközönként felvételeket készítenek a szemfenékről. A felvételeken látható festék által alkotott mintázat segít az orvosnak megállapítani a szem keringési rendellenességeit.
A festék a széklettel és a vizelettel ürül ki a szervezetből 2-3 napon belül.
A vizsgálatot követően legalább 30 percen keresztül szoros orvosi felügyelet szükséges, mivel allergiás reakciók alakulhatnak ki.
2. Tudnivalók a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció:
- ha allergiás a fluoreszceinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha korábban bármikor előfordult allergiás tünete (pl. gyógyszerallergia, élelmiszerallergia, ekcéma, asztma, szénanátha),
- ha egyéb diagnosztikummal végzett korábbi angiográfiás vizsgálat során bármilyen mellékhatást észlelt (pl.: hányinger, hányás),
- ha bármilyen szív-problémája van,
- ha bétablokkolót (bizonyos szívbetegségek kezelésére) szed, vagy béta-blokkolót tartalmazó szemcseppet alkalmaz (glaukóma kezelésére).
- Amit feltétlenül tudnia kell, mielőtt elkezdi kapni a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót
- Allergiás reakciók: Ritkán súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakciót, beleértve az életveszélyes anafilaxiás sokkot is, tapasztaltak Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót kapó betegeknél. Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy egy nővérnek, ha allergiás reakciója utaló tüneteket észlel, úgy mint mellkasi fajdalom vagy szorító érzés, zihálás, légzési nehézség, láz, kiütések, csalánkiütés, az arc, nyak vagy torok duzzanata, ájulás.
- Az injekció beadásának helyén kialakuló reakció: Ha az injekciós oldat kiszivárog a vénából, a bőr roncsolódását, vagy a véna és a beadási helyhez közeli szövetek gyulladását okozhatja. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az injekció beadási helyén fájdalmat, duzzanatot vagy pirosságot észlel.
- Egyéb gyógyszerek és a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Különösen fontos, hogy megemlítse, ha bétablokkolót (bizonyos szívbetegségek kezelésére) szed, vagy béta-blokkolót tartalmazó szemcseppet alkalmaz (glaukóma kezelésére).
- Laboratóriumi vizsgálatok
- A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció a fluoreszcein-angiográfiás vizsgálat után még 3-4 napig befolyásolhatja a vér és a vizelet egyes paramétereinek a vizsgálatát. Ne felejtsen el szólni kezelőorvosának vagy a nővérnek, ha ezen időszakban vér- vagy vizeletvizsgálatot végeznek Önnél.
- Terhesség és szoptatás
- Terhességről, szoptatásról a kezelőorvost feltétlenül tájékoztatni kell.
- Nincs elegendő adat a készítmény alkalmazásáról terhességben, ezért az angiográfiás vizsgálat elvégzését kezelőorvosa mérlegeli, a terhesség első három hónapjában a készítmény használata kerülendő.
- A fluoreszcein kiválasztódik az anyatejbe, ezért a fluoreszcein-angiográfiás vizsgálat elvégzése után 4 napig nem szabad szoptatni.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciónak nem ismeretes a gépjárművezetéshez szükséges képességeket hátrányosan befolyásoló hatása. A szemfenék érhálózatának vizsgálata azonban olyan gyógyszerek rutinszerű alkalmazásával jár, melyek a látóképességet hátrányosan befolyásolják (pl. pupillatágulatot okoznak), ezért a kezelést követően, amíg a látóképesség nem normalizálódik, tilos járművet vezetni és gépet üzemeltetni.
- Ha a készítmény alkalmazásával kapcsolatban bármely kérdése merül fel, forduljon kezelőorvosához.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót?

- A készítményt kizárólag kezelőorvosa adhatja be Önnek. Az injekció befecskendezését követően kb. 9-14 másodperc múlva kezdődik meg a szem ereinek vizsgálata.
- Alkalmazása időskorban (65 éves vagy idősebb)
- A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció 65 éves kor felett is alkalmazható.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőkorúaknál (18 éves kor alatt)
- A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció alkalmazását nem tanulmányozták gyermek- és serdülőkorban. Amennyiben az injekció alkalmazására ebben a korcsoportban szükség van, az adagot csökkenteni kell. Gyermekek adagja testtömeg-kilogrammonként 5 mg.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek és azonnali orvosi felügyeletet igényelhetnek:
- Súlyos allergiás reakciók, beleértve az életveszélyes anafilaxiás sokkot. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel. Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy egy nővérnek, ha a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció beadása után bármely, az alább felsorolt tüneteket észlel: mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, zihálás, légzési nehézség, láz, kiütések, csalánkiütés, az arc, nyak vagy torok duzzanata, ájulás.
- Az injekció beadásának helyén kialakuló reakciók, pl. vénagyulladás tünetei: duzzanat, fájdalom és bőrpír, amely szövetkárosodást okozhat. Szóljon kezelőorvosának, ha ezen tünetek bármelyikét észleli.
- Az esetlegesen fellépő mellékhatások megfelelő kezelése érdekében a vizsgálat elvégzését követően 30 percen keresztül orvosi felügyelet szükséges.
- Egyéb mellékhatások:
- Idegrendszeri betegségek és tünetek: A kar vagy láb vagy bármely testrész gyengesége vagy zsibbadása, a tájékozódás elvesztése, zavartság, beszédzavar, görcsök, ájulás, fejfájás, szédülés, zsibbadás érzet.
- Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: mellkasi fájdalom, szívinfarktus, sokk.
- Érbetegségek és tünetek: Alacsony vérnyomás, hőhullám.
- Légzőrendszeri, mellkasi és mellüregi betegségek és tünetek: nehézlégzés, gégevizenyő, légúti szűkület (allergiás reakció miatt).
- Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Hányinger, hányás.
- A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: Bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés,
- Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: Mellkasi fájdalom, hidegrázás, rossz közérzet.
- Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy egy nővérhez, ha a fent felsorolt mellékhatások súlyos formában jelentkeznek.
- A készítmény alkalmazása után a vizelet sárgásan elszíneződik, átmenetileg fluoreszcencia figyelhető meg, ami kb. 24-36 óra alatt megszűnik. A bőr és a kötőhártya is sárgásan elszíneződik, a bőr elszíneződése 6-12 órán belül elhalványodik.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- 5. Hogyan kell a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót tárolni?
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
- A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció
- A készítmény hatóanyaga: 100 mg fluoreszcein-nátrium milliliterenként.
- 500 mg fluoreszcein-nátrium 5 ml-es ampullánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.
Milyen a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, sötét narancssárga színű, steril, vizes oldat.
5 ml-es, fehér törőponttal és három piros kódgyűrűvel ellátott, I-es típusú, színtelen üvegampulla.
10 db 5 ml-es ampulla dobozonként.
Nincs elegendő adat a készítmény alkalmazásáról terhességben, ezért az angiográfiás vizsgálat elvégzését kezelőorvosa mérlegeli, a terhesség első három hónapjában a készítmény használata kerülendő.
A fluoreszcein kiválasztódik az anyatejbe, ezért a fluoreszcein-angiográfiás vizsgálat elvégzése után 4 napig nem szabad szoptatni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciónak nem ismeretes a gépjárművezetéshez szükséges képességeket hátrányosan befolyásoló hatása. A szemfenék érhálózatának vizsgálata azonban olyan gyógyszerek rutinszerű alkalmazásával jár, melyek a látóképességet hátrányosan befolyásolják (pl. pupillatágulatot okoznak), ezért a kezelést követően, amíg a látóképesség nem normalizálódik, tilos járművet vezetni és gépet üzemeltetni.
Ha a készítmény alkalmazásával kapcsolatban bármely kérdése merül fel, forduljon kezelőorvosához.
3. Hogyan kell alkalmazni a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót?

A készítményt kizárólag kezelőorvosa adhatja be Önnek. Az injekció befecskendezését követően kb. 9-14 másodperc múlva kezdődik meg a szem ereinek vizsgálata.
Alkalmazása időskorban (65 éves vagy idősebb)
A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció 65 éves kor felett is alkalmazható.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőkorúaknál (18 éves kor alatt)
A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció alkalmazását nem tanulmányozták gyermek- és serdülőkorban. Amennyiben az injekció alkalmazására ebben a korcsoportban szükség van, az adagot csökkenteni kell. Gyermekek adagja testtömeg-kilogrammonként 5 mg.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek és azonnali orvosi felügyeletet igényelhetnek:
- Súlyos allergiás reakciók, beleértve az életveszélyes anafilaxiás sokkot. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel. Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy egy nővérnek, ha a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció beadása után bármely, az alább felsorolt tüneteket észlel: mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, zihálás, légzési nehézség, láz, kiütések, csalánkiütés, az arc, nyak vagy torok duzzanata, ájulás.
- Az injekció beadásának helyén kialakuló reakciók, pl. vénagyulladás tünetei: duzzanat, fájdalom és bőrpír, amely szövetkárosodást okozhat. Szóljon kezelőorvosának, ha ezen tünetek bármelyikét észleli.
Az esetlegesen fellépő mellékhatások megfelelő kezelése érdekében a vizsgálat elvégzését követően 30 percen keresztül orvosi felügyelet szükséges.
Egyéb mellékhatások:
Idegrendszeri betegségek és tünetek: A kar vagy láb vagy bármely testrész gyengesége vagy zsibbadása, a tájékozódás elvesztése, zavartság, beszédzavar, görcsök, ájulás, fejfájás, szédülés, zsibbadás érzet.
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: mellkasi fájdalom, szívinfarktus, sokk.
Érbetegségek és tünetek: Alacsony vérnyomás, hőhullám.
Légzőrendszeri, mellkasi és mellüregi betegségek és tünetek: nehézlégzés, gégevizenyő, légúti szűkület (allergiás reakció miatt).
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Hányinger, hányás.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: Bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés,
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: Mellkasi fájdalom, hidegrázás, rossz közérzet.
Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy egy nővérhez, ha a fent felsorolt mellékhatások súlyos formában jelentkeznek.
A készítmény alkalmazása után a vizelet sárgásan elszíneződik, átmenetileg fluoreszcencia figyelhető meg, ami kb. 24-36 óra alatt megszűnik. A bőr és a kötőhártya is sárgásan elszíneződik, a bőr elszíneződése 6-12 órán belül elhalványodik.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció
- A készítmény hatóanyaga: 100 mg fluoreszcein-nátrium milliliterenként.
- 500 mg fluoreszcein-nátrium 5 ml-es ampullánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.
Milyen a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, sötét narancssárga színű, steril, vizes oldat.
5 ml-es, fehér törőponttal és három piros kódgyűrűvel ellátott, I-es típusú, színtelen üvegampulla.
10 db 5 ml-es ampulla dobozonként.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2015. 10. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.