INSULATARD NovoLet 100 NE/ml szuszpenziós injekció előretöltött injekciós tollban

Hatóanyag:

insulin, human

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

5x3 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  INSULINOK ÉS ANALÓGJAIK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/02/233/008

 • Gyógyszeralkategória:

  Insulinok és analógjaik injekcióhoz, közepes hatástartamú

 • Gyártó:

  Novo Nordisk A/S

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ INSULATARD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Insulatard a cukorbetegség kezelésére szolgáló humán inzulin. Az Insulatard hosszú hatástartamú inzulin. Ez azt jelenti, hogy a beadás után körülbelül 11/2 órával kezdi csökkenteni az Ön vércukorszintjét és hatása körülbelül 24 óráig megmarad. Az Insulatard injekciót gyakran adják gyors hatású inzulinkészítményekkel kombinálva.
2. TUDNIVALÓK AZ INSULATARD ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Insulatard injekciót:
- Ha allergiás (túlérzékeny) erre az inzulinkészítményre, a metakrezolra vagy bármely más összetevőre (lásd a 7. pontot További információk). Olvassa el az allergia tüneteit az 5. pontban Lehetséges mellékhatások.
- Ha úgy érzi, hogy Önnek hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni (a hipoglikémiás reakció az alacsony vércukorszint tünete). A hipoglikémiás reakcióról további információt a 4. pontban Mi a teendő vészhelyzet esetén? olvashat.
Az Insulatard fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- Ha vese-, máj-, mellékvese-, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigy betegsége van.
- Ha Ön alkoholt fogyaszt: figyeljen a hipoglikémiás reakció jeleire és soha ne igyon alkoholt éhgyomorra.
- Ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjén változtatni szeretne.
- Ha Ön beteg: folytassa az inzulin alkalmazását.
- Ha Ön külföldre utazik: a más időzónába eső országokba utazáskor változhat az inzulinszükséglete és az injekciók beadásának időzítése.
Egyéb gyógyszerek alkalmazása
Számos gyógyszer befolyásolja a glükóz (szőlőcukor) hatását a szervezetben, és megváltoztathatja az Ön inzulinszükségletét. Az alábbiakban találhatók azok a leggyakoribb gyógyszerek, melyek befolyásolhatják az Ön inzulinkezelését. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az Ön inzulinszükséglete változhat, ha a következők közül bármelyiket szedi: szájon át szedett vércukorcsökkentő gyógyszerek, monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók), béta-blokkoló szerek, ACE-gátlók, acetilszalicilsav, anabolikus szteroidok, szulfonamidok, szájon át szedett fogamzásgátlók, tiazidok, glükokortikoidok, pajzsmirigyhormon kezelés, béta-szimpatomimetikumok, növekedési hormon, danazol, oktreotid vagy lanreotid.
Pioglitazon (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére való, szájon át szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszer)
Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben vagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnal és inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Amilyen gyorsan csak lehet, tájékoztassa orvosát, amennyiben szívelégtelenség tüneteit, például szokatlan légzési nehézséget vagy gyors testsúlynövekedést vagy helyi vizenyő (ödéma) kialakulását észleli.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön gyermeket vár, terhességet tervez vagy szoptat: kérjük, kérje ki orvosa tanácsát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha Ön gépjárművet vezet, vagy szerszámokat, gépeket használ: figyeljen a hipoglikémiás reakció jeleire. A hipoglikémiás reakció alatt csökken a koncentráló, illetve reagáló képessége. Soha ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket, ha úgy érzi, hogy hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni. Beszélje meg orvosával, hogy egyáltalán vezethet-e, illetve kezelhet-e gépeket, ha gyakran van hipoglikémiás reakciója, vagy ha a hipoglikémiás reakciót nehezen ismeri fel.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ INSULATARD INJEKCIÓT?
Beszélje meg orvosával és diabetológiai szakápolójával inzulinszükségletét. Kövesse gondosan az általuk adott utasításokat. Ez a betegtájékoztató egy általános ismertető.
Ha az orvosa az eddig alkalmazott inzulinról más típusú vagy más gyártmányú inzulinra állítja át, előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell az Ön inzulinadagját.
Ajánlott, hogy rendszeresen és szabályosan mérje a vércukorszintjét.
Az inzulin beadása
A részletes tájékoztatót lásd a hátoldalon.
Tudnivalók az Insulatard alkalmazása előtt
- Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek felírt inzulin-e.
- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához, a szennyeződés megelőzése érdekében.
Ne alkalmazza az Insulatard injekciót
- Inzulin infúziós pumpában.
- Ha a NovoLet leesett, sérült vagy eltört, fennáll az inzulin-szivárgás veszélye.
- Ha nem megfelelően tárolták, vagy megfagyott (lásd 6. pont Hogyan kell az Insulatard injekciót tárolni?).
- Ha felkeverés után nem egyenletesen fehér és opálos.
Az Insulatard injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. Inzulinját soha ne fecskendezze vénába vagy izomba. Mindig váltogassa az injekció beadásának helyét, hogy a bőrben a csomók kialakulását elkerülje (lásd 5. pont Lehetséges mellékhatások). Az öninjekciózás számára a legalkalmasabb helyek a hasfal elülső felszíne, a fartájék, a comb vagy a felkar elülső felszíne. Az inzulin a has bőrébe beadva gyorsabban fejti ki hatását.
4. MI A TEENDŐ VÉSZHELYZET ESETÉN?
Ha Önnek hipoglikémiás reakciója van
A hipoglikémiás reakció azt jelenti, hogy az Ön vércukorszintje túlságosan lecsökkent.
A hipoglikémia figyelmeztető tünetei hirtelen jelentkezhetnek, és a következőkben nyilvánulhatnak meg: hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, erős éhség, átmeneti látászavarok, bágyadtság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagy remegés, szorongó érzés, zavarodottság, koncentrálási nehézség.
Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal fogyasszon szőlőcukor tablettákat vagy magas cukortartalmú táplálékot (édesség, keksz, gyümölcslé), majd pihenjen.
Ne adjon be magának inzulint, ha úgy érzi, hogy hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni. Ilyen esetekre legyen Önnél néhány szem szőlőcukor, édesség, keksz vagy gyümölcslé.
Tájékoztassa rokonait, barátait és közeli kollégáit, hogy ha Ön elvesztené az eszméletét, fektessék az oldalára, és azonnal hívjanak orvosi segítséget. Ilyenkor ételt vagy italt sem szabad adni Önnek, mert megfulladhat.
- Ha a súlyos hipoglikémiát nem kezelik, (átmeneti vagy tartós) agykárosodást, és akár halált is okozhat.
- Ha eszméletvesztéssel járó hipoglikémiás reakciója, vagy sok hipoglikémiás reakciója van, forduljon orvosához. Lehet, hogy az inzulin mennyiségét vagy beadási idejét, illetve az étrendet vagy a testmozgás mennyiségét módosítani szükséges.
A glukagon alkalmazása
Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glukagon hormoninjekciót kap egy olyan személytől, aki tudja, hogy hogyan kell azt alkalmazni. Ha glukagon injekciót kapott, akkor szőlőcukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért. Ha nem reagál a glukagon kezelésre, akkor kórházban kell tovább kezelni. Forduljon orvoshoz a glukagon injekció beadása után; az Önnél jelentkező hipoglikémiás reakció okát meg kell találni, hogy elkerüljék ismételt jelentkezését.
A hipoglikémiás reakció okai
Hipoglikémiás reakciója akkor alakul ki, ha a vércukorszintje túlságosan lecsökken. Ez bekövetkezhet:
- Ha túl sok inzulint adott be magának.
- Ha túl keveset evett, vagy kihagyott egy étkezést.
- Ha a szokásosnál több testmozgást végzett.
Ha a vércukorszintje túl magasra emelkedik
Előfordulhat, hogy az Ön vércukorszintje túl magasra emelkedik (ezt hiperglikémiának nevezik).
A figyelmeztető tünetek fokozatosan jelennek meg, és a következők lehetnek: megnőtt vizeletmennyiség, szomjúságérzés, étvágytalanság, émelygés (hányinger vagy hányás), bágyadtság vagy fáradtság, kipirult száraz bőr, szájszárazság és gyümölcsszagú (acetonos) lehelet.
Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli: mérje meg vércukorszintjét, és ha van rá lehetősége, tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vizeletében vannak-e ketonok Majd azonnal kérjen orvosi segítséget. Ezek a tünetek a diabéteszes ketoacidózisnak nevezett, nagyon súlyos állapot jelei is lehetnek, mely kezelés nélkül diabéteszes kómához és halálhoz vezethet.
A hiperglikémia okai
- Elfelejtette beadni az inzulint.
- Ismételten kevesebb inzulint ad be, mint amennyire szüksége lenne.
- Fertőzés vagy láz.
- Többet eszik a megszokottnál.
- A szokásosnál kevesebb testmozgást végzett.
5. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Insulatard injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az Insulatard hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) idézhet elő. Az erre vonatkozó utasítást lásd a 4. pontban Mi a teendő vészhelyzet esetén?
Nem gyakran jelentett mellékhatások
(100-ból kevesebb mint 1 esetben)
Elváltozások az injekció beadásának helyén (lipodisztrófia). Ha ugyanarra a helyre túl gyakran ad magának injekciót, akkor azon a helyen a bőr alatti zsírszövet elvékonyodhat (lipoatrófia) vagy megvastagodhat (lipohipertrófia). Az injekció beadási helyét változtatva segíthet megelőzni ezeket a bőrelváltozásokat. Ha úgy látja, hogy az injekciózás helyén mélyedés keletkezik, vagy ott bőre megvastagodik, szóljon orvosának vagy diabetológiai szakápolójának, mert ezek a bőrreakciók súlyosabbá válhatnak, vagy megváltozhat az inzulin felszívódása, ha ilyen helyre adja be az injekciót.
Allergiás tünetek. Az injekció beadásának helyén helyi allergiás reakcióként előfordulhat bőrpír, duzzanat és viszketés. Ezek a tünetek általában néhány hetes inzulin alkalmazás után elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg, keresse fel orvosát.
Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget:
- Ha az allergiás tünetek teste más részeire is átterjednek.
- Ha hirtelen rosszul érzi magát: izzad, betegnek érzi magát (hány), nehézlégzése van, szívverése szapora, szédül, ájulás környékezi.
Előfordulhat Önnél a nagyon ritka súlyos allergiás reakció az Insulatard injekcióra vagy annak egyik összetevőjére, melyet ún. szisztémás allergiás reakciónak neveznek. Lásd még a figyelmeztetést a 2. pontban Tudnivalók az Insulatard alkalmazása előtt.
Diabéteszes retinopátia (a szemfenék megváltozása). Ha Önnek diabéteszes retinopátiája van és a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, a retinopátia rosszabbodhat. Kérdezze meg erről orvosát.
Duzzadt ízületek. Amikor elkezdi az inzulinkezelést, a víz-visszatartás duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ezek a tünetek általában gyorsan megszűnnek.
Nagyon ritkán jelentett mellékhatások
(10 000-ből kevesebb mint 1 esetben)
Látászavarok. Amikor az inzulinkezelést először kezdi el, látászavart tapasztalhat, de a tünetek általában megszűnnek.
Fájdalmas neuropátia (idegpálya eredetű fájdalom). Ha a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, égő, bizsergő érzést vagy áramütésszerű fájdalmat okozhat, amit akut fájdalmas neuropátiának neveznek és általában átmeneti jellegű. Amennyiben nem múlik el, keresse fel orvosát.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát, diabetológiai szakápolóját vagy gyógyszerészét.
6. HOGYAN KELL AZ INSULATARD INJEKCIÓT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Insulatard injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Azt a NovoLet tollat, amelyet még nem használ, hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C)kell tárolni. Ne tárolja a fagyasztóban, illetve a fagyasztó részhez vagya hűtő egységhez túl közel.
Nem fagyasztható.
Azt a NovoLet tollat, amelyet használ, vagy használni kezd, illetve tartalékként magánál hord, nem kell hűtőszekrényben tárolni. A NovoLet hűtőszekrényből történő kivétele után tanácsos várni egy kicsit, hogy a toll szobahőmérsékletűre melegedhessen, mielőtt az első alkalommal történő használatnál előírt módon az inzulint felkeveri. Lásd 3. pont Hogyan kell alkalmazni az Insulatard injekciót?
Legfeljebb 6 héten át magánál hordhatja és tarthatja szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on). A fényvédelem érdekében mindig tartsa a kupakot a NovoLet tollon, ha éppen nem használja. Az Insulatard injekciót erős hőtől és napsugárzástól óvni kell.
Az Insulatard injekciót nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
7. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Insulatard?
- A készítmény hatóanyaga a rekombináns biotechnológiával előállított emberi inzulin. Az Insulatard izofán (NPH) inzulin szuszpenzió. 1 milliliter 100 Nemzetközi Egység (NE)humán inzulint tartalmaz. 1 előretöltött toll 3 ml-t, azaz 300 NE inzulint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: cink-klorid, glicerin, metakrezol, fenol, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-hidroxid, sósav, protamin-szulfát és injekcióhoz való víz.
Milyen az Insulatard készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A készítmény opálos, fehér, vizes szuszpenzió.
Kiszerelési egységek: 1 x 10 ml, 5 x 10 ml, továbbá gyűjtőcsomagolásban: 5 x (1 x 10 ml) injekciós üveg.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Most fordítsa meg a betegtájékoztatót, ahol a NovoLet használatára vonatkozó információkat találja.
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:
Az Insulatard NovoLet használatára vonatkozó információk
Az Insulatard NovoLet használata előtt kérjük olvassa el figyelmesen a következő használati utasítást.
Bevezetés
Az Insulatard NovoLet egyszerű, kompakt előretöltött injekciós toll. Az adagot 2-78 egység között, 2 egységnyi pontossággal állíthatja be. Az Insulatard NovoLet előretöltött injekciós tollat NovoFine tűvel történő használatra tervezték.
Elővigyázatosságból mindig hordjon magánál egy tartalék inzulinadagoló készüléket arra az esetre, ha a NovoLet elveszne, vagy megsérülne.

Előkészítés
Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek felírt Insulatard NovoLet típusú inzulin-e. Húzza le a kupakot.
A felkeverés könnyebb, ha az inzulin szobahőmérsékletű.
Minden injekciózás előtt:
- Ellenőrizze, hogy legalább a felkeveréshez minimálisan szükséges 12 egység inzulin rendelkezésre áll-e a patronban. Ha kevesebb, mint 12 egység maradt, használjon egy új Insulatard NovoLet tollat.
- Mozgassa a tollat fel és le az a helyzetből a b helyzetbe, majd vissza (A kép) úgy, hogy az üveggolyó a patron egyik végéből a másikba haladjon legalább hússzor. Ezt a mozgatást minden egyes későbbi injekció beadása előtt legalább tízszer ismételje meg. A fenti műveletet mindaddig ismételni kell, amíg a folyadék egyenletesen fehér és opálos nem lesz.
- Felkeverés után haladéktalanul folytassa a következő lépésekkel.
- Orvosi törlővel fertőtlenítse a gumimembránt.
- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához, a szennyeződés megelőzése érdekében.
- Távolítsa el a védőlapot a NovoFine tűről.
- Egyenesen és szorosan csavarja rá a tűt az Insulatard NovoLet tollra (B kép).
- Húzza le a nagyméretű külső tűsapkát és a belső tűsapkát. A nagyméretű külső tűsapkát ne dobja el.

Légtelenítés
A rendeltetésszerű használat során is összegyűlhet egy kevés levegő a tűben és a patronban. A levegő-befecskendezés elkerülése és a pontos adagolás érdekében:
- Tartsa az Insulatard NovoLet tollat a tűvel felfelé.
- Az ujjával néhányszor finoman kocogtassa meg a patront. A légbuborékok ekkor a patron felső részében gyűlnek össze.
- Tűvel felfelé tartva az ábrán látható irányba fordítsa el a patront, míg egy kattanást nem hall (C kép).
- A még mindig felfelé tartott tűvel nyomja be teljesen a nyomógombot (D kép).
- Egy csepp inzulinnak kell megjelennie a tű hegyén. Ha nem jelenik meg, akkor cserélje ki a tűt és ismételje meg az eljárást legfeljebb hatszor.
Ha még ezután sem jelenik meg inzulincsepp, a készülék rossz és tilos használni.

Az adag beállítása
- Tegye vissza a kupakot a tollra úgy, hogy a 0 az adagjelzővel szemben legyen (E kép).
- Ellenőrizze, hogy a nyomógomb teljesen be van-e nyomva. Ha nem, addig forgassa a kupakot, amíg a nyomógomb teljesen benyomott helyzetbe nem kerül.
- Tartsa vízszintesen az Insulatard NovoLet tollat. Így már elkezdheti az Önnek szükséges adag beállítását.
- A megfelelő adag beállításához forgassa el a kupakot a nyíl által jelzett irányba (F kép). A kupak kattogását érezni fogja és a nyomógomb kiemelkedik.
- Ne tegye a kezét a nyomógomb fölé, amikor az adagot beállítja. Ha a nyomógomb nem tud szabadon kiemelkedni, inzulin nyomódhat ki a tűn keresztül.
- A kupakon lévő skála 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 és 18 egységet mutat. A kupak elfordítása közben érzett minden egyes kattanás újabb 2 egység beállítását jelzi. A kupak forgatásával együtt a nyomógomb is emelkedik.
- A nyomógomb alatti skála 20, 40 és 60 egységet mutat. A kupak minden egyes teljes körbeforgatásával 20 egységet állít be.

Példák az adag beállítására
8 egység beállítása:
Forgassa el a kupakot addig, hogy a 8-as szám az adagjelzővel szemben legyen; ez 4 kattanás.
26 egység beállítása:
Forgassa egyszer teljesen körbe a kupakot úgy, hogy a 0 ismét az adagjelzővel szemben legyen. Ekkor 20 egységet állított be.
Forgassa tovább a kupakot addig, hogy a 6-os szám az adagjelzővel szemben legyen. A nyomógomb skáláján ekkor a 20-as vonal látható.
Az adagjelző által mutatott 6 egységet adja hozzá a nyomógomb alatti skálán látható 20 egységhez. Ekkor 26 egységet állított be (G kép).

A beállított adag ellenőrzése
- Olvassa le a kupakon lévő értéket, mely az adagjelzővel szemben látható.
- Olvassa le a legmagasabb értéket, mely a nyomógomb alatti skálán látható.
- Adja össze a két értéket, hogy a beállított adag értékét megkapja.
- Ha rossz adagot állított be, akkor egyszerűen csak forgassa a kupakot előre vagy hátrafelé, amíg be nem állította a megfelelő számú egységet.
A maximálisan beállítható adag 78 egység
- Ne próbáljon beállítani 78 egységnél nagyobb adagot, mert különben inzulin szivárog ki a tűn keresztül és az adag pontatlan lesz.
- Ha véletlenül 78 egységnél nagyobb adagot próbált meg beállítani, akkor az alábbi lépéseket végezze el:
Forgassa vissza a kupakot, ameddig csak tudja. Addig forgassa, amíg a nyomógomb teljesen be nem húzódik és a kupak tovább már nem forgatható.
Ezután vegye le a kupakot és tegye vissza úgy, hogy a 0 az adagjelzővel szemben legyen. Most állítsa be újra az adagot.
Ne feledje, a maximálisan beállítható adag 78 egység.
- Miután beállította az adagot, az inzulin beadásához vegye le a kupakot. Ezután Az injekció beadása alatt leírtak szerint haladjon tovább.
Az injekció beadása
- Szúrja a tűt a bőrébe az orvosa által adott technikai utasítások szerint.
- A nyomógomb teljes benyomásával adja be az adagot. Ügyeljen arra, hogy beinjekciózáskor csak a nyomógombot nyomja meg.
- Tartsa a nyomógombot teljesen benyomva a befecskendezést követően egészen addig, amíg a tűt ki nem húzza a bőréből. A tűnek legalább 6 másodpercig a bőr alatt kell maradnia. Ez biztosítja a teljes adag bejutását.
Későbbi injekciók
- Mindig ellenőrizze, hogy a nyomógomb teljesen benyomott állapotban van-e. Ha nincs, akkor fordítsa el a kupakot addig, amíg a nyomógomb teljesen be nem húzódik, azután járjon el az Előkészítés alatt leírtak szerint.
- A nyomógomb lenyomásakor kattogó hangot hallhat. Ezt ne használja az adag beállítására, vagy ellenőrzésére, mert az nem lesz pontos.
- Nem lehet nagyobb adagot beállítani, mint a patronban maradt egységek száma.
- A megmaradt inzulinegységek becslésére használhatja az inzulinszint-jelzőt, de ezt ne használja az adag beállítására, illetve kiválasztására.
A tű eltávolítása
- Helyezze vissza a nagyméretű külső tűsapkát és csavarja le a tűt, majd gondosan dobja ki.
Minden injekciózáshoz használjon új tűt.
A tűt minden injekciózás után vegye le és hozzácsatlakoztatott tű nélkül tárolja a NovoLet tollat. Ellenkező esetben, hőmérséklet-változás hatására a folyadék kiszivároghat, ami pontatlan adagolást okozhat.
Az egészségügyi szakemberek, a rokonok és más gondozók is kövessék az általános elővigyázatossági rendszabályokat a tű levételekor és kidobásakor, hogy elkerüljék a véletlen tűszúrás okozta sérülést. Zárja le teljesen az Insulatard NovoLet tollat úgy, hogy a 0 az adagjelzővel szemben helyezkedjen el. Ügyeljen rá, hogy az elhasznált Insulatard NovoLet tollat a tű nélkül dobja ki.
Karbantartás
Az Insulatard NovoLet tollat úgy tervezték meg, hogy az pontosan és biztonságosan működjön. Használata gondosságot igényel.
Az Insulatard NovoLet tollat tilos újratölteni.
Az Insulatard NovoLet külsejét orvosi törlővel átitatott vattával tisztíthatja. Ne áztassa, ne mossa ki és ne olajozza meg. Ez tönkre teheti a szerkezetet.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2011. 05. 18.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.