Gyógyszerkereső

SANDOSTATIN LAR 20 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

Hatóanyag:

octreotide

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1 porüv.+1x oldószer fecsk.+1 tű

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  HYPOTHALAMUS HORMONOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-1723/04

 • Gyógyszeralkategória:

  Somatostatin és analógjai

 • Gyártó:

  Novartis Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a SANDOSTATIN LAR® és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sandostatin LAR injekció hatóanyaga az oktreotid, az emberi szervezetben termelődő szomatosztatin hormon szintetikus származéka, amely gátolja bizonyos hormonok, pl. a növekedési hormon hatásait. A Sandostatin előnye a szomatosztatinnal szemben az, hogy hatása erősebb és hatástartama hosszabb.
Milyen betegségek kezelésére szolgál?
- Akromegália kezelésére.
- Egyes meghatározott hormonok, valamint más gyomorral, bélrendszerrel vagy hasnyálmiriggyel kapcsolatos anyagok túltermelődése okozta tünetek enyhítésére.

Akromegália
betegségben a szervezet kóros mértékben termel növekedési hormont. A növekedési hormon szabályozza a szervezet szöveteinek, szerveinek és csontjainak növekedését. A túlságosan sok növekedési hormon hatására növekszik bizonyos csontok és szövetek, főként a kezek és a lábfejek mérete. A Sandostatin LAR jelentős mértékben csökkenti az akromegália tüneteit, így a fejfájást, a kóros mértékű verítékezést, a kezek és a lábfejek érzéketlenségét, a fáradtságérzetet és az ízületi fájdalmakat. A legtöbb esetben a kóros mértékben termelt növekedési hormon az agyalapi mirigy (hipofízis) megnövekedésével jár együtt (hipofízis adenóma). Az adenóma mérete a Sandostatin LAR-kezelés hatására csökkenhet.
Akromegáliás betegek Sandostatin LAR-kezelését azokban az esetekben alkalmazzák:
- amikor a beteg napi szubkután (bőr alá adott) Sandostatin injekciós kezelése a kívánt hatást biztosítja. Ilyen esetekben a Sandostatin LAR kényelmesebb terápiát biztosít (lényegesen kevesebb injekció alkalmazásával);
- amikor az akromegália kezelésére más megoldás (sebészi, radiológiai) nem jön szóba, a beteg számára az nem elfogadható vagy nem megfelelő;
- a radiotreápiát követően átmeneti kezelésként, amíg a sugárkezelés hatása teljessé válik.
Egyes meghatározott hormonok valamint más természetes anyagok túltermelődését a gyomor, a bélrendszer vagy a hasnyálmirigy néhány ritka betegsége okozhatja. Ennek következtében felborul a szervezet természetes hormonális egyensúlya. Ez az egyensúlyzavar különféle tüneteket okoz, pl. hőhullámokat, hasmenést, alacsony vérnyomást, bőrkiütéseket és fogyást. A Sandostatin LAR-kezelés hatására ezek a tünetek enyhülnek, ill. megszűnnek.
Általánosságban a Sandostatin LAR injekciót azon betegek kezelésére alkalmazzák, akiknek a napi szubkután (bőr alá adott) Sandostatin injekció adása a kívánt hatást biztosítja.
2. Tudnivalók a Sandostatin LAR alkalmazása előtt

- Pontosan tartsa be kezelőorvosának valamennyi utasítását. Ezek akár különbözhetnek is a betegtájékoztatóban foglaltaktól.
- A Sandostatin LAR-kezelés megkezdése előtt olvassa át figyelmesen a betegtájékoztatót.

Ne alkalmazza a Sandostatin LAR injekciót
- Ha allergiás a hatóanyagra (oktreotid) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Tájékoztassa orvosát az egyéb gyógyszerek szedéséről, különösen a vérnyomáscsökkentők (béta-blokkolók, kalcium-csatorna-gátlók), illetve a folyadék és ásványi anyagcserét szabályozó gyógyszerek szedéséről, mert azok adagjának módosítására szükség lehet.
- Ha epeköves, vagy korábban epeköve volt. Erről a kezelőorvost feltétlenül értesíteni kell, mert a hosszú időtartamú Sandostatin LAR-kezelés fokozhatja az epekőképződés kockázatát. Kezelőorvosa szükségesnek ítélheti a rendszeres epekő-szűrővizsgálatot.
- Ha cukorbeteg, mivel a Sandostatin LAR-kezelés hatással van a vércukorszintre. Ebben az esetben a vércukorszint rendszeres ellenőrzése szükséges.
- Ha ismert B12-vitamin hiánya van, tájékoztassa kezelőorvosát, mert szükség lehet a B12-vitamin szintjének rendszeres ellenőrzésére.
- Ha hosszú távú Sandostatin LAR-kezelésben részesül, lehet, hogy kezelőorvosa időszakosan ellenőrizni fogja az Ön pajzsmirigy-működését.
- Ha Sandostatin LAR-kezelést kap, lehet, hogy kezelőorvosa időszakosan ellenőrizni fogja az Ön máj-működését.

Gyermekek
A Sandostatin LAR gyermekkori alkalmazását illetően jelenleg korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.
Időskor
A Sandostatin LAR-kezelések tapasztalatai alapján időskorban (65 éves vagy idősebb betegek) nincs szükség külön szempontok figyelembe vételére, ill. intézkedésekre.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Sandostatin LAR terhesség alatt csak nagyon indokolt esetben, gondos mérlegelést követően adható. A kezelőorvost tájékoztatni kell a fennálló, ill. a tervezett terhességről.

Fogamzóképes nők
A fogamzóképes nőknek a kezelés ideje alatt hatásos fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk.
Szoptatás
Nem ismert, hogy a Sandostatin LAR kiválasztódik-e az anyatejbe. Mivel a Sandostatin LAR-kezelés szoptatás ideje alatti hatására vonatkozóan nincs tapasztalat, ezért a kezelés ideje alatt a szoptatás nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs arra vonatkozó adat, hogy a Sandostatin LAR befolyásolja-e a járművezetői és gépkezelői képességeket.
Egyéb gyógyszerek és a Sandostatin LAR
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A legtöbb gyógyszer szedése nem jelent problémát a Sandostatin LAR-kezelés szempontjából. Azonban a cimetidin, a ciklosporin, ill. a bromokriptin hatását a Sandostatin LAR befolyásolhatja.
Cukorbetegek Sandostatin LAR-kezelése esetében az orvosnak lehet, hogy módosítania kell a vércukorszint beállításáért felelős gyógyszer adagját.
3. Hogyan kell alkalmazni a Sandostatin LAR-t?

A Sandostatin LAR szuszpenziós injekció kizárólag mélyen a farizomba adható. Az injekció beadásának helyét (jobb illetve baloldal) váltogatni kell.
A terápia általában a Sandostatin LAR 20 mg-mal kezdődik, melyet 4-hetes időközönként adnak.
A kezelés megkezdését követő harmadik hónapban a kezelőorvos értékeli az adag hatékonyságát. Ez a növekedési hormon vagy egyéb hormonok vérszintjének mérését is magába foglalhatja. Az eredményektől és a közérzettől függően lehet az alkalmazott Sandostatin LAR dózisát módosítani (az adag vagy csökkenthető, a Sandostatin LAR 10 mg-os injekcióra történő áttéréssel, vagy amennyiben a hatás nem teljes emelhető, a Sandostatin LAR 30 mg-os injekcióra való áttéréssel). Ha Ön a Sandostatin LAR-t akromegália kezelésére kapja, szükség esetén az adag tovább emelhető 40 mg-ra. 40 mg-nál magasabb adag adása nem ajánlott. A kezelőorvos - a legmegfelelőbb hatású dózissal végzett kezelés mellett is - a 6 havonként történő ellenőrzést előírhatja.
Amennyiben korábban egy kielégítő, napi szubkután (bőr alá adott) Sandostatin injekciós kezelésben részesült, abban az esetben a fentiek szerinti Sandostatin LAR injekcióra való áttérés azonnal megtörténhet.
Amennyiben ez nem így történt, akkor a Sandostatin LAR-kezelés tesztelésére és az arra történő áttérés érdekében, rövid ideig napi szubkután (bőr alá adott) Sandostatin injekció alkalmazásával kell a kezelést megkezdeni.
Attól függően, hogy a Sandostatin LAR injekciót mely betegség kezelésére adják, az első adag alkalmazását követő 2 hétben még szükséges lehet a napi szubkután (bőr alá adott) Sandostatin injekció adására.
Ha az előírtnál több Sandostatin LAR injekciót kapott
Sandostatin LAR túladagolását követően ezidáig nem számoltak be életet veszélyeztető reakciókról.
A túladagolás tünetei: hőhullámok, gyakori vizeletürítés, fáradtság, depresszió, szorongás, a koncentrálóképesség hiánya.
Amennyiben úgy véli, hogy túladagolás történt és a fenti tünetek vagy azok valamelyike jelentkezik, mielőbb értesíteni kell a kezelőorvost.
Ha elfelejtette beadatni a soron következő Sandostatin LAR adagot
Mielőbb be kell adatni a szokásos havi egyszeri adagot, majd a kezelést az előírt módon kell továbbfolytatni. Néhány napos késésből nem származik kára, de a kezelt tünetek átmenetileg újból megjelenhetnek, ill. felerősödhetnek, amíg a Sandostatin LAR-kezelés vissza nem tér az előírt terápiás rend keretei közé.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha mellékhatást észlel, értesítse orvosát.
Néha az injekció beadásának helyén átmeneti, rövid ideig tartó fájdalomérzet jelentkezhet, néha duzzanat és bőrkiütés.
Néhány felsorolt mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi beavatkozást igényelhet:

Bizonyos mellékhatások nagyon gyakoriak (10 betegből több mint 1 érintett):
- Epekövek kialakulása, mely hirtelen hátfájáshoz vezet.
- Túl magas vércukorszint.

Bizonyos mellékhatások gyakoriak
(100 betegből 1-10 érintett):
- A pajzsmirigy alulműködése, amely a szívritmust, étvágyat vagy testsúlyt megváltoztatja; további tünetei: fáradtság, hidegérzés vagy a nyak elülső részének duzzadása.
- A pajzsmirigy-funkciós vizsgálatok eredményeinek megváltozása.
- Epehólyag-gyulladás.
- Túl alacsony vércukorszint.
- Csökkent glükóztolerancia.
- Lassú szívverés.

Bizonyos mellékhatások nem gyakoriak (1000 betegből 1-10 érintett):
- Szomjúság, a vizelet mennyiségének csökkenése, sötét vizelet, száraz, kipirult bőr.
- Gyors szívverés.
Egyéb súlyos mellékhatások:
Ha ezen mellékhatások bármelyikét észleli, haladéktalanul közölje kezelőorvosával:
- Túlérzékenységi (allergiás) reakció, bőrkiütés.
- Anafilaxia: olyan típusú allergiás reakció, amely légzési nehézséget és szédülést okoz.
- Hasnyálmirigy-gyulladás.
- Májgyulladás: a bőr és szemfehérje sárgasága, hányinger, hányás, étvágytalanság, rossz közérzet, bőrviszketés, világos színű vizelet.
- Rendszertelen szívverés.

Egyéb mellékhatások:
Az alább felsorolt mellékhatások rendszerint enyhék és a kezelés folytatása során megszűnnek.
Bizonyos mellékhatások nagyon gyakoriak (10 betegből több mint 1 érintett):
- Hasmenés.
- Hasfájás.
- Hányinger.
- Székrekedés.
- Bélgázosság, szelesedés.
- Fejfájás.
- Az injekció beadásának helyén kialakuló fájdalom.

Bizonyos mellékhatások gyakoriak (100 betegből 1-10 érintett):
- Étkezés utáni gyomorfájdalom (diszpepszia).
- Hányás.
- Teltségérzet a gyomorban.
- Zsíros széklet.
- Laza széklet.
- A széklet elszíneződése.
- Szédülés.
- Étvágytalanság.
- A májfunkciós vizsgálatok eredményeinek megváltozása.
- Hajhullás.
- Légszomj.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Sandostatin LAR-t tárolni?

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A Sandostatin LAR injekció hűtőszekrényben (2-8 °C), a fénytől való védelem érdekében az eredeti külső csomagolásban tárolandó. Nem fagyasztható!
A Sandostatin LAR injekció a felhasználás napján legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti külső csomagolásban tárolandó.
A szuszpenziós injekciót csak közvetlenül a beadás előtt szabad elkészíteni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
A Sandostatin LAR hosszú hatású ("depot") injekciós készítmény.

Mit tartalmaz a Sandostatin LAR?
- A készítmény hatóanyaga:
- Sandostatin LAR 10 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz
- 11,2 mg oktreotid-acetát (megfelel 10 mg oktreotidnak) port tartalmaz injekciós üvegenként.

- Sandostatin LAR 20 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz
- 22,4 mg oktreotid-acetát (megfelel 20 mg oktreotidnak) port tartalmaz injekciós üvegenként.

- Sandostatin LAR 30 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz
- 33,6 mg oktreotid-acetát (megfelel 30 mg oktreotidnak) port tartalmaz injekciós üvegenként.

- Egyéb összetevők:
Por: poli-(DL-laktid-co-glikolid) és mannit.
Oldószer: karmellóz-nátrium, mannit, poloxamer 188, injekcióhoz való víz.
Az injekció alkalmazása előtt a port az előretöltött fecskendőben található oldószerben kell szuszpendálni.
Ezen gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz lényegében "nátriummentes".
Milyen a Sandostatin LAR külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz:
- Por: fehér vagy sárgás árnyalatú fehér por.
- Oldószer szuszpenziós injekcióhoz: tiszta, színtelen vagy enyhén sárga vagy barna, steril oldat.
A csomagolás tartalma:
- egy injekciós üveg, ami 10, 20 vagy 30 mg oktreotidot tartalmaz,
- egy előretöltött fecskendő, ami a por szuszpendálásához szükséges 2 ml folyadékot tartalmazza,
- egy injekciós üveg adapter, ami az előretöltött fecskendőben lévő folyadéknak az injekciós üvegbe történő, tű nélküli bejuttatására szolgál,
egy biztonsági injekciós tű (40 mm, 20 G).

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. 04. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.