Gyógyszerkereső

TADALAFIL RIVOPHARM 5 mg filmtabletta

Hatóanyag:

tadalafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x

Tájékoztató ár:

9976 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  UROLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-23651/02

 • Gyógyszeralkategória:

  Erectilis dysfunctio gyógyszerei

 • Gyártó:

  Rivopharm

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tadalafil Rivopharm, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tadalafil Rivopharm a tadalafil hatóanyagot tartalmazza, ami az úgynevezett foszfodiészteráz-5-gátlók gyógyszercsoportba tartozik.

A Tadalafil Rivopharm 5 mg filmtablettát az alábbi állapotokban alkalmazzák felnőtt férfiaknál:

- merevedési zavar (erektilis diszfunkció) kezelésére. Ez azt jelenti, hogy nehézséget okoz a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, ill. fenntartani. Bizonyított, hogy a tadalafil jelentősen javítja a nemi aktushoz szükséges hímvessző-merevedés elérésének képességét.
Szexuális ingerlést követően a Tadalafil Rivopharm segít ellazítani a hímvessző ereit, melynek hatására a hímvesszőben fokozódik a véráramlás. Ennek eredménye a javuló merevedési képesség. A tadalafil nem segít, ha Önnek nincs merevedési zavara. Fontos hangsúlyozni, hogy a Tadalafil Rivopharm szexuális ingerlés nélkül nem hatásos a merevedési zavar kezelésére. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert merevedési zavar kezelésére.

- húgyúti tünetek kezelésére, melyeket egy gyakori állapot, az úgynevezett jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia) okoz.
Ez akkor fordul elő, amikor a prosztata az életkor előrehaladásával megnagyobbodik. A tünetek közé tartozik a vizeletindítás nehezítettsége, olyan érzés, mintha a húgyhólyag nem ürülne ki teljesen, és gyakoribb vizelési inger még éjszaka is. A Tadalafil Rivopharm javítja a prosztata és a húgyhólyag vérellátását, és ellazítja ezek izmait, ami csökkentheti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit. A tadalafil már 1-2 héttel a kezelés elkezdése után igazoltan javítja ezeket a húgyúti tüneteket.


2. Tudnivalók a Tadalafil Rivopharm szedése előtt

Ne szedje a Tadalafil Rivopharm-ot, ha:
- allergiás a tadalafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- bármilyen organikus nitrát hatóanyagú készítményt vagy nitrogén-monoxid képző készítményt, pl. amil-nitritet szed. Ezt a gyógyszercsoportot ("nitrátokat") mellkasi fájdalom ("angina pektorisz") kezelésére használják. A tadalafil fokozza ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Ha bármilyen nitrátot szed vagy nem biztos ebben, beszéljen kezelőorvosával;
- súlyos szívbetegsége van, vagy a közelmúltban (90 napon belül) szívrohamon esett át;
- a közelmúltban (6 hónapon belül) szélütése (sztrókja) volt;
- alacsony a vérnyomása vagy magas vérnyomásban szenved, amit nem kezelnek;
- valaha előfordult Önnél látásvesztés egy úgynevezett "nem arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia" (NAION) nevű betegség miatt. Ezt az állapotot a szemben bekövetkező "szélütésnek" is nevezik.
- riociguátot szed. Ezt a gyógyszert a tüdőben előforduló magasvérnyomás (pulmonális artériás hipertónia), valamint a vérrögök miatt a tüdőben kialakuló idült magasvérnyomás (krónikus tromboembóliás pulmonális hipertonia) kezelésére használják. A PDE5-gátlóknak nevezett készítmények, mint pl. a tadalafil, fokozzák ezen gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatását. Amennyiben riociguátot szed vagy nem biztos ebben, tájékoztassa kezelőorvosát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tadalafil Rivopharm szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Tudnia kell, hogy a szexuális tevékenység szívbetegségben szenvedőknél kockázatos lehet, mivel megterheli a szívet. Ha szívbetegségben szenved, közölje kezelőorvosával.

Mivel a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak és a prosztataráknak ugyanazok lehetnek a tünetei, kezelőorvosa kivizsgálja Önt a prosztatarák kizárása céljából, mielőtt elkezdené a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás Tadalafil Rivopharm-kezelését. A Tadalafil Rivopharm nem gyógyítja a prosztatarákot.

A tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikében szenved:
- sarlósejtes vérszegénység (a vörösvértestek betegsége);
- mielóma multiplex (a csontvelő rákos megbetegedése);
- leukémia (a vérsejtek rákos megbetegedése);
- a hímvessző bármilyen anatómiai eltérése;
- súlyos májbetegség;
- súlyos vesebetegség.

Nem ismert, hogy a Tadalafil Rivopharm hatásos-e olyan betegeknél, akiknél:
- kismedencei sebészeti beavatkozás történt;
- a prosztata egészének vagy egy részének eltávolítása történt a prosztata idegeinek átvágásával (radikális, az idegképleteket nem kímélő prosztata-eltávolítás).

Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a készítmény szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.

Néhány, tadalafilt szedő betegnél halláscsökkenés vagy hirtelen kialakuló hallásvesztés előfordulását figyelték meg. Bár nem ismert, hogy ez az esemény közvetlen kapcsolatban áll-e a tadalafillal, ha hallása romlik vagy hirtelen kialakuló hallásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadalafil Rivopharm szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.

A Tadalafil Rivopharm nők számára nem javallt.

Gyermekek és serdülők
A Tadalafil Rivopharm alkalmazása gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javallott.

Egyéb gyógyszerek és a Tadalafil Rivopharm
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ne szedjen Tadalafil Rivopharm-ot, ha már nitrátokat szed.

Néhány gyógyszert befolyásolhat a Tadalafil Rivopharm vagy azok befolyásolhatják a Tadalafil Rivopharm hatásosságát. Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiakat már szedi:

- alfa-receptor-blokkoló készítmény (melyet magas vérnyomás vagy jóindulatú prosztatamegnagyobbodással járó húgyúti tünetek kezelésére alkalmaznak);
- egyéb vérnyomáscsökkentők;
- riociguát
- úgynevezett 5-alfa-reduktáz-gátló (melyet jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére alkalmaznak);
- ketokonazol tabletta (gombás fertőzés kezelésére) és az AIDS illetve HIV-fertőzés kezelésére használt proteázgátlók;
- fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin (görcsroham elleni gyógyszerek);
- rifampicin, eritromicin, klaritromicin vagy itrakonazol;
- egyéb készítmények merevedési zavar kezelésére.

A Tadalafil Rivopharm egyidejű bevétele itallal és alkohollal
Az alkohol hatásával kapcsolatos információ a 3. pontban található.
A grépfrútlé befolyásolhatja a Tadalafil Rivopharm hatását, így csak óvatosan fogyasztandó. További információkért forduljon kezelőorvosához.

Termékenység
Amikor kutyákat kezeltek a készítménnyel, a hímivarsejtek termelése csökkent a herékben. Néhány férfi esetében a hímivarsejtek számának csökkenését észlelték. Nem valószínű, hogy ezek a hatások a termékenység végleges károsodásához vezetnek.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A klinikai vizsgálatok során néhány tadalafilt szedő férfi beszámolt szédülésről. Gondosan ellenőrizze, hogy miként reagál a készítményre, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.

A Tadalafil Rivopharm laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Tadalafil Rivopharm-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Tadalafil Rivopharm tabletta szájon át alkalmazandó, kizárólag férfiak részére. A tablettát egészben, kevés vízzel nyelje le. A tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.

Az alkoholfogyasztás átmenetileg csökkentheti a vérnyomást és befolyásolhatja a merevedési képességet. Ha Tadalafil Rivopharm-ot vett be vagy tervez bevenni, ne fogyasszon nagy mennyiségű (0,08% vagy magasabb véralkoholszintet eredményező) alkoholt, mivel az fokozhatja a felálláskor jelentkező szédülés kockázatát.

Merevedési zavar (erektilis diszfunkció) kezelésére
Az ajánlott adag
naponta egyszer 1 db 5 mg-os tabletta, amit megközelítőleg ugyanabban a napszakban kell bevenni. Kezelőorvosa módosíthatja az adagot 2,5 mg-ra, attól függően, hogy Ön miként reagál a Tadalafil Rivopharm-ra. Ez utóbbi esetben Ön 2,5 mg-os tabletta formájában fogja kapni ezt a gyógyszert.

Naponta legfeljebb egy Tadalafil Rivopharm-ot vegyen be.

A napi egyszeri alkalommal szedett Tadalafil Rivopharm hasznos lehet olyan férfiak számára, akik előreláthatóan hetente kétszer vagy többször fognak szexuális kapcsolatot létesíteni.

A naponta egyszeri adagolásban szedett Tadalafil Rivopharm lehetővé teszi, hogy szexuális ingerlésre merevedése jöjjön létre a nap 24 órája alatt bármely időpontban.

Fontos megjegyezni, hogy a Tadalafil Rivopharm nem hatékony szexuális ingerlés nélkül. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert a merevedési zavar kezelésére.

Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a merevedési képességet.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére:
Az adag naponta egyszer 1 db 5 mg-os tabletta, amit megközelítőleg ugyanabban a napszakban kell bevenni.
Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás melletti merevedési zavarban az adag szintén naponta egyszer 1 db 5 mg-os tabletta.
Ne vegyen be napi egyszeri adagnál több Tadalafil Rivopharm tablettát.

Ha az előírtnál több Tadalafil Rivopharm-ot vett be
Forduljon kezelőorvosához. Mellékhatásokat észlelhet, melyek leírása a 4. pontban található.

Ha elfelejtette bevenni a Tadalafil Rivopharm-ot
Vegye be az adagját, amint eszébe jut, azonban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Napi egyszeri Tadalafil Rivopharm-nál ne vegyen be többet.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak.

Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget:
- allergiás reakció, beleértve a bőrkiütést (előfordulása nem gyakori)
- mellkasi fájdalom - ne vegyen be nitrát-készítményt, hanem azonnal kérjen orvosi segítséget (előfordulása nem gyakori)
- hosszan tartó és esetleg fájdalmas merevedés a tadalafil bevételét követően (priapizmus; előfordulása ritka). Amennyiben 4 órán túl fennálló folyamatos merevedést észlel, azonnal forduljon orvoshoz.
- hirtelen kialakuló látásvesztés (előfordulása ritka)

Egyéb jelentett mellékhatások:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás, hátfájás, izomfájdalom, kar- és lábfájdalom, az arc kipirulása, orrdugulás és emésztési zavar

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés, gyomorfájás hányinger, hányás, , reflux, homályos látás, szemfájdalom, nehézlégzés, vér jelenléte a vizeletben, hosszasan fennálló merevedés, szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, orrvérzés, fülcsengés, a kéz-, a lábfej, vagy a boka vizenyős duzzanata és fáradtság.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ájulás, görcsrohamok és átmeneti emlékezetkiesés, a szemhéjak duzzanata, a szemek bevörösödése, hirtelen kialakuló halláscsökkenés vagy hallásvesztés, csalánkiütések (viszkető vörös duzzanatok a bőrfelszínen), hímvessző vérzése, vér jelenléte az ondóban, fokozott izzadás.

Ritkán szívrohamot és agyi keringési zavart is jelentettek a tadalafilt szedő férfiaknál. A legtöbb férfi esetében a gyógyszer szedése előtt már ismert volt a szívbetegség.

Ritkán az egyik vagy mindkét szemen előforduló részleges, átmeneti vagy tartós látáscsökkenésről számoltak be.

Néhány olyan egyéb, ritka mellékhatást jelentettek tadalafilt szedő férfiaknál, melyeket nem észleltek a klinikai vizsgálatok során. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- migrén, az arc feldagadása, súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy torok duzzanatát váltja ki, súlyos bőrkiütések, a szemek vérellátási zavarát okozó bizonyos kórképek, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és hirtelen szívhalál.

Gyakrabban jelentettek szédülést a tadalafilt szedő, 75 éves kor feletti férfiaknál. Tadalafilt szedő, 65 év feletti férfiaknál gyakrabban számoltak be hasmenésről.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségeken:
Magyarország
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
Postafiók 450
H-1372 Budapest
Honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tadalafil Rvopharm-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tadalafil Rivopharm?

- A készítmény hatóanyaga a tadalafil. 5 mg tadalafil filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
laktóz-monohidrát (lásd 2. pont vége), mikrokristályos cellulóz, providon K30, poloxamer 188, nátrium-lauril-szulfát, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát
Filmbevonat: polivinil-alkohol, makrogol, talkum, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172)

Milyen a Tadalafil Rivopharm külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Világos barna, hosszúkás, mindkét oldalán domború, kb. 8 x 4 mm méretű filmtabletta.

14, 28, 84 (3 x 28) vagy 84 db filmtabletta alumínium/PVC/PVDC buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.