Gyógyszerkereső

TADILECTO 20 mg filmtabletta

Hatóanyag:

tadalafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

4x OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

Tájékoztató ár:

13872 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

tadalafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

8x OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

Tájékoztató ár:

21579 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

tadalafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

12x OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

Tájékoztató ár:

30828 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  UROLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-23195/23

 • Gyógyszeralkategória:

  Erectilis dysfunctio gyógyszerei

 • Gyártó:

  KRKA d.d.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tadilecto, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tadilecto-t felnőtt férfiaknál fellépő merevedési zavar (erektilis diszfunkció) kezelésére használják. Ez azt jelenti, hogy nehézséget okoz a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, ill. fenntartani. Bizonyított, hogy a tadalafil jelentősen javítja a nemi aktushoz szükséges hímvessző-merevedés elérésének képességét.
A Tadilecto a tadalafil hatóanyagot tartalmazza, ami az úgynevezett foszfodiészteráz-5-gátlók gyógyszercsoportba tartozik. Szexuális ingerlést követően a Tadilecto segít ellazítani a hímvessző ereit, melynek hatására a hímvesszőben fokozódik a véráramlás. Ennek eredménye a javuló merevedési képesség. A tadalafil nem segít, ha Önnek nincs merevedési zavara.
Fontos hangsúlyozni, hogy a Tadilecto szexuális ingerlés nélkül nem hatásos. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert merevedési zavar kezelésére.
2. Tudnivalók a Tadilecto szedése előtt
Ne szedje a Tadilecto-t, ha:
- allergiás a tadalafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- bármilyen organikus nitrát hatóanyagú készítményt vagy nitrogén-oxid képző készítményt, pl. amil-nitritet szed. Ezt a gyógyszercsoportot ("nitrátokat") mellkasi fájdalom ("angina pektorisz") kezelésére használják. A tadalafil fokozza ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Ha bármilyen nitrátot szed vagy nem biztos ebben, beszéljen kezelőorvosával;
- súlyos szívbetegsége van, vagy a közelmúltban (90 napon belül) szívrohamon esett át;
- a közelmúltban (6 hónapon belül) szélütése (sztrókja) volt;
- alacsony a vérnyomása vagy magas vérnyomásban szenved, amit nem kezelnek;
- valaha előfordult Önnél látásvesztés egy úgynevezett "nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia" (NAION) nevű betegség miatt. Ezt az állapotot a szemben bekövetkező "szélütésnek" is nevezik.
- riociguátot szed. Ezt a gyógyszert a tüdőben előforduló magasvérnyomás (pulmonális artériás hipertónia), valamint a vérrögök miatt a tüdőben kialakuló idült magasvérnyomás (krónikus tromboembóliás pulmonális hipertonia) kezelésére használják. A PDE-5-gátlóknak nevezett készítmények, mint pl. a Tadilecto, fokozzák ezen gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatását. Amennyiben riociguátot szed vagy nem biztos ebben, tájékoztassa kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tadilecto szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tudnia kell, hogy a szexuális tevékenység szívbetegségben szenvedőknél kockázatos lehet, mivel megterheli a szívet. Ha szívbetegségben szenved, közölje kezelőorvosával.
A tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikében szenved:
- sarlósejtes vérszegénység (a vörösvértestek betegsége);
- a csontvelő rákos megbetegedése (mielóma multiplex);
- leukémia (a vérsejtek rákos megbetegedése);
- a hímvessző bármilyen anatómiai eltérése
- súlyos májbetegség;
- súlyos vesebetegség.
Nem ismert, hogy a Tadilecto hatásos-e olyan betegeknél, akiknél:
- kismedencei sebészeti beavatkozás történt;
- a prosztata egészének vagy egy részének eltávolítása történt a prosztata idegeinek átvágásával (radikális, az idegképleteket nem kímélő prosztata-eltávolítás).
Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadilecto szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Tadilecto nők számára nem javallt.
Gyermekek és serdülők
A Tadilecto alkalmazása gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javallott.
Egyéb gyógyszerek és a Tadilecto
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
NE szedjen Tadilecto-t, ha már nitrátokat szed.
Néhány gyógyszert befolyásolhat a Tadilecto vagy azok befolyásolhatják a Tadilecto hatásosságát. Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiakat már szedi:
- alfa-receptor-gátló készítmény (melyet magas vérnyomás vagy jóindulatú prosztata megnagyobbodással járó húgyúti tünetek kezelésére alkalmaznak);
- egyéb vérnyomáscsökkentők;
- riociguát (melyet a tüdőt érintő magas vérnyomás (pulmonális hipertónia) bizonyos formáinak kezelésére alkalmaznak);
- úgynevezett 5-alfa-reduktáz-gátló (melyet jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére alkalmaznak);
- ketokonazol tabletta (gombás fertőzés kezelésére) és az AIDS illetve HIV-fertőzés kezelésére használt proteáz-gátlók;
- fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin (görcsroham elleni gyógyszerek);
- rifampicin, eritromicin, klaritromicin vagy itrakonazol;
- egyéb készítmények merevedési zavar kezelésére.
A Tadilecto egyidejű bevétele itallal és alkohollal
Az alkohol hatásával kapcsolatos információ a 3. pontban található.
A grépfrútlé befolyásolhatja a Tadilecto hatását, így csak óvatosan fogyasztandó. További információkért forduljon kezelőorvosához.
Termékenység
Amikor kutyákat kezeltek a készítménnyel, a hímivarsejtek termelése csökkent a herékben. Néhány férfi esetében a hímivarsejtek számának csökkenését észlelték. Nem valószínű, hogy ezek a hatások a termékenység végleges károsodásához vezetnek.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A klinikai vizsgálatok során néhány tadalafilt szedő férfi beszámolt szédülésről. Gondosan ellenőrizze, hogy miként reagál a készítményre, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.
A Tadilecto laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Tadilecto-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Tadilecto tabletta szájon át alkalmazandó, kizárólag férfiak részére. A tablettát egészben, kevés vízzel nyelje le. A tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.
Az ajánlott kezdő adag 10 mg, amit a nemi aktus előtt kell bevenni (1db 10 mg-os tabletta formájában vagy egy fél 20 mg-os tabletta (felezéssel egyenlő adagokra osztható) formájában). Amennyiben az ajánlott 10 mg-os dózis hatása túlságosan gyengének bizonyul, kezelőorvosa 20 mg-ra emelheti az adagot.
A Tadilecto tablettát legalább 30 perccel a nemi aktus előtt veheti be.
A Tadilecto a tabletta bevételét követően még legalább 36 órán keresztül hatásos maradhat.
Naponta csak egy Tadilecto-t vegyen be.
A Tadilecto 10 mg és 20 mg készítményeket a várható nemi aktus előtt kell bevenni, folyamatos, naponta történő alkalmazásuk nem javasolt.
Fontos megjegyezni, hogy a Tadilecto nem hatékony szexuális ingerlés nélkül. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert a merevedési zavar kezelésére.
Az alkoholfogyasztás átmenetileg csökkentheti a vérnyomást és befolyásolhatja a merevedési képességet. Ha Tadilecto-t vett be vagy tervez bevenni, ne fogyasszon nagy mennyiségű (0,08% vagy magasabb véralkoholszintet eredményező) alkoholt, mivel az fokozhatja a felálláskor jelentkező szédülés kockázatát.
Ha az előírtnál több Tadilecto-t vett be
Forduljon kezelőorvosához. Mellékhatásokat észlelhet, melyek leírása a 4. pontban található.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak.
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget:
- allergiás reakció, beleértve a bőrkiütést (előfordulása nem gyakori)
- mellkasi fájdalom - ne vegyen be nitrát-készítményt, hanem azonnal kérjen orvosi segítséget (előfordulása nem gyakori)
- hosszan tartó és esetleg fájdalmas merevedés a tadalafil bevételét követően (priapizmus; előfordulása nem gyakori). Amennyiben 4 órán túl fennálló folyamatos merevedést észlel, azonnal forduljon orvoshoz.
- hirtelen kialakuló látásvesztés (előfordulása ritka)
Egyéb jelentett mellékhatások:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás, hátfájás, izomfájdalom, kar- és lábfájdalom, az arc kipirulása, orrdugulás és emésztési zavar
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés, gyomorfájás, reflux, hányinger, hányás, homályos látás, szemfájdalom, nehézlégzés, vér jelenléte a vizeletben, szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, orrvérzés, fülcsengés, fáradtság, a kéz-, a lábfej, vagy a boka vizenyős duzzanata.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ájulás, átmeneti emlékezetkiesés, a szemhéjak duzzanata, a szemek bevörösödése, hirtelen kialakuló halláscsökkenés vagy hallásvesztés, csalánkiütések (viszkető vörös duzzanatok a bőrfelszínen), fokozott izzadás, hímvessző vérzés, vér jelenléte az ondóban
Ritkán szívrohamot és agyi keringési zavart is jelentettek a tadalafilt szedő férfiaknál. A legtöbb férfi esetében a gyógyszer szedése előtt már ismert volt a szívbetegség.
Ritkán az egyik vagy mindkét szemen előforduló részleges, átmeneti vagy tartós látáscsökkenésről számoltak be.
Néhány olyan egyéb, ritka mellékhatást jelentettek tadalafilt szedő férfiaknál, melyeket nem észleltek a klinikai vizsgálatok során. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- migrén, görcsroham, az arc feldagadása, súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy torok duzzanatát váltja ki, súlyos bőrkiütések, a szemek vérellátási zavarát okozó bizonyos kórképek, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és hirtelen szívhalál.
Gyakrabban jelentettek szédülést a tadalafilt szedő, 75 éves kor feletti férfiaknál. A tadalafilt szedő, 65 év feletti férfiaknál gyakrabban számoltak be hasmenésről.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tadilecto-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tadilecto?
- A készítmény hatóanyaga a tadalafil.
20 mg tadalafil filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
a tabletta magban: hipromellóz-ftalát, mannit, kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-lauril-szulfát és magnézium-sztearát (E470b).
a filmbevonatban: laktóz-monohidrát, hipromellóz, talkum (E553b), titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172) és triacetin (E1518).
- Lásd még a 2. pontban "A Tadilecto laktózt tartalmaz" részt.
Milyen a Tadilecto külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Tadilecto 20 mg filmtabletta (tabletta): barnássárga, mindkét oldalán domború, ovális filmtabletta, egyik oldalán felezővonallal, másik oldalán "20"-as jelöléssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható. A tabletta méretei: kb. 14 mm hosszú és 9,5 mm széles.
A Tadilecto filmtabletták 2, 4, 8, 12, 14, 28, 56 és 84 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kaphatók.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.