Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

XULTOPHY 100 egység/ml + 3,6 mg/ml oldatos injekció

Hatóanyag:
insulin degludec, liraglutid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
3x3ml előret. inj. tollban


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Gyógyszerfőkategória: INSULINOK ÉS ANALÓGJAIK Törzskönyvi szám: EU/1/14/947/002
Gyógyszeralkategória: Insulinok és analógjaik injekcióhoz, hosszú hatástartamú Gyártó: Novo Nordisk A/S

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Xultophy és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Xultophy?

A Xultophy injekció 2-es típusú cukorbetegségben (diabétesz mellitusz) szenvedő felnőttek vércukorszintjének javítására szolgál. Önnek azért van diabétesze, mert a szervezete:
- nem termel a vércukorszint beállításához elegendő inzulint, vagy
- nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint.
Milyen típusú gyógyszer a Xultophy?
A Xultophy két hatóanyagot tartalmaz, amelyek segítenek a szervezet vércukorszintjét beállítani:
- degludek inzulin - hosszú hatástartamú bázis inzulin, amely csökkenti a vércukorszintet és
- liraglutid - úgynevezett "GLP-1 receptor analóg", amely segít a szervezetnek az étkezésekkor több inzulint termelni, és csökkenti a szervezet által termelt cukor mennyiségét.
A Xultophy és a cukorbetegség kezelésére való szájon át szedendő gyógyszerek
A Xultophy injekciót a cukorbetegség kezelésére való szájon át szedendő gyógyszerekkel (például a metformin, a pioglitazon és a szulfonilurea gyógyszerek) együtt alkalmazzák. A Xultophy injekciót akkor írják fel, ha ezek a gyógyszerek (önmagukban vagy GLP-1 kezeléssel vagy bázis inzulinnal együtt) nem elegendőek vércukorszintje beállításához.
Ha eddig GLP-1 kezelést alkalmazott
Amikor elkezdi a Xultophy kezelést, abba kell hagynia a korábbi GLP-1 kezelés alkalmazását.
Ha eddig bázis inzulint használt
Amikor elkezdi a Xultophy kezelést, abba kell hagynia a korábbi bázis inzulin alkalmazását.
2. Tudnivalók a Xultophy alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Xultophy injekciót:

- ha allergiás a degludek inzulinra, a liraglutidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Xultophy alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- Ha Ön úgynevezett szulfonilurea típusú gyógyszert szed (ilyen például a glimepirid vagy a glibenklamid), kezelőorvosa arra kérheti Önt, hogy csökkentse a szulfonilurea adagját a vércukorszintjétől függően.
- A Xultophy injekciót nem szabad alkalmazni, ha Ön 1-es típusú diabéteszben szenved, vagy ha a "ketoacidózis" nevű szövődmény (a vérben sav felhalmozódásával járó állapot) áll fenn Önnél.
- Nem javasolt a Xultophy alkalmazása olyan betegeknél, akik gyulladásos bélbetegségben vagy a gyomorürülés késésével járó betegségben (diabéteszes gasztroparézis) szenvednek.
A Xultophy alkalmazása esetén különösen ügyeljen az alábbiakra:
- Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) - Ha a vércukorszintje alacsony, kövesse a 4. pontban az "Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)" részben található tanácsokat.
- Magas vércukorszint (hiperglikémia) - Ha a vércukorszintje magas, kövesse a 4. pontban a "Magas vércukorszint (hiperglikémia)" részben található tanácsokat.
Fontos tudnivalók a gyógyszer alkalmazása előtt:
Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha:
- Szembetegségben szenved. A vércukor beállításának gyors javulása átmenetileg súlyosbíthatja a diabéteszes szembetegségeket. A vércukor beállításának tartós javulása azonban hosszú távon enyhítheti a diabéteszes szembetegségeket.
- Pajzsmirigybetegsége van vagy volt.
Fontos tudnivalók a gyógyszer alkalmazása közben:
- Szóljon kezelőorvosának, ha súlyos gyomorfájása van, amely nem szűnik meg - ez ugyanis a hasnyálmirigy-gyulladás (akut pankreatitisz) jele lehet.
- Kiszáradás (folyadék vesztése a szervezetből) léphet fel, ha émelygést (hányingert vagy hányást) tapasztal vagy ha hasmenése van. A kiszáradás megakadályozásához fontos, hogy sok folyadékot igyon.
Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert gyermekeknek vagy serdülőknek. Nincsenek tapasztalatok a Xultophy alkalmazásával 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők körében.
Egyéb gyógyszerek és a Xultophy
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Bizonyos gyógyszerek befolyásolják a vércukorszintjét, és ez azt jelentheti, hogy meg kell változtatni az Ön Xultophy adagját.
Az alábbiakban találhatók azok a leggyakoribb gyógyszerek, melyek befolyásolhatják az Ön Xultophy kezelését.
Vércukorszintje leeshet, ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- Egyéb, cukorbetegség kezelésére való gyógyszer (tabletta vagy injekció).
- Szulfonamidok (fertőzések kezelésére).
- Anabolikus szteroidok (mint a tesztoszteron).
- Béta-blokkolók (magas vérnyomás kezelésére). Ezek nehezebbé tehetik az alacsony vércukorszintre figyelmeztető jelek felismerését (lásd a 4. pontban "Az alacsony vércukorszint figyelmeztető jelei - ezek hirtelen jelentkezhetnek" részt).
- Acetilszalicilsav (és más úgynevezett szalicilátok) (fájdalom és enyhe láz csillapítására).
- Monoamin-oxidáz (MAO) gátlók (depresszió kezelésére).
- Angiotenzin-konvertáz enzim (ACE) gátlók (bizonyos szívbetegségek vagy magas vérnyomás kezelésére).
Vércukorszintje emelkedhet, ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- Danazol (a petefészekben a peteérést befolyásoló gyógyszer).
- Szájon át szedett fogamzásgátlók.
- Pajzsmirigyhormonok (pajzsmirigybetegségek kezelésére).
- Növekedési hormon (a növekedési hormon alacsony szintjének kezelésére).
- Glükokortikoidoknak nevezett gyógyszerek, például kortizon (gyulladások kezelésére).
- Szimpatomimetikumoknak nevezett (a szimpatikus idegrendszert serkentő) gyógyszerek (mint az epinefrin (adrenalin), szalbutamol és terbutalin, az asztma kezelésére).
- Az úgynevezett tiazid típusú vízhajtók (magas vérnyomás vagy a szervezet túlzott víz- visszatartásának kezelésére).
Oktreotid és a lanreotid (a túl sok növekedési hormon által okozott ritka betegség, az akromegália kezelésére). Ezek növelhetik is, de csökkenthetik is a vércukorszintjét.
Pioglitazon tabletta (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére). Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben vagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnal és inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a szívelégtelenség tüneteit, például szokatlan légszomjat, gyors testsúlynövekedést vagy helyi vizenyő (duzzanat, ödéma) kialakulását észleli.
Warfarin és más vérhígító gyógyszerek (a vérrögképződés megakadályozására). Mondja meg kezelőorvosának, ha warfarint vagy más vérhígítót szed, ugyanis ilyenkor lehet, hogy gyakrabban kell megvizsgálni, hogy mennyire sűrű a vére (a vizsgálat neve "nemzetközi normalizált arány" vagy "INR").
A Xultophy egyidejű alkalmazása alkohollal
Ha Ön alkoholt fogyaszt, megváltozhat a Xultophy iránti szükséglete. Vércukorszintje akár emelkedhet, vagy akár le is eshet. Ezért ilyenkor a szokásosnál gyakrabban kell ellenőriznie a vércukorszintjét.
Terhesség és szoptatás
Ne alkalmazza a Xultophy injekciót, ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne. Nem ismert, hogy a Xultophy injekciónak van-e valamilyen hatása a születendő gyermekre.
Ne alkalmazza a Xultophy injekciót, ha Ön szoptat. Nem ismert, hogy a Xultophy bejut-e a humán anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az alacsony vagy a magas vércukorszint hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez vagy bármilyen szerszám vagy gép kezeléséhez szükséges képességét. Ha a vércukorszintje alacsony vagy magas, koncentráló vagy reagáló képessége romolhat. Ezzel Önmagát vagy másokat veszélynek teheti ki. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy vezethet-e gépjárművet:
- Ha gyakran van alacsony vércukorszintje.
- Ha nehéz felismernie az alacsony vércukorszintet.
Fontos információk a Xultophy egyes összetevőiről
A Xultophy kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer lényegében "nátrium-mentes".
3. Hogyan kell alkalmazni a Xultophy injekciót?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
A kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy:
- naponta mennyi Xultophy injekcióra lesz szüksége,
- mikor mérje meg a vércukorszintjét és
- hogyan módosítsa a gyógyszer adagját.
A Xultophy adagját a beadandó "adagolási egységek" számával határozzák meg. Az injekciós tollon található adagszámláló az adagolási egységek számát mutatja.
Az alkalmazás ideje
- A Xultophy injekciót naponta egyszer alkalmazza, lehetőleg mindennap ugyanabban az időben. Olyan időpontot válasszon, amely a legjobban megfelel Önnek.
- Ha nem lehetséges, hogy mindennap ugyanabban az időben adja be a Xultophy injekciót, beadhatja a nap más időpontjában is. Két adag között feltétlenül teljen el legalább 8 óra.
- A Xultophy injekciót nem kell étkezéskor alkalmazni.
- Mindig kövesse kezelőorvosa utasítását az adag és az adagmódosítás tekintetében.
- Ha változtatni szeretne a szokásos étrendjén, először beszélje ezt meg a kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, mert az étrend megváltoztatása megváltoztathatja a Xultophy iránti szükségletét.
Hogyan kell használni a Xultophy injekciót?
A Xultophy előretöltött injekciós toll, amelyen az adag a megfelelő érték kiválasztásával adható meg.
- A Xultophy adagját a beadandó "adagolási egységek" számával határozzák meg. Az injekciós tollon található adagszámláló az adagolási egységek számát mutatja.
- Egy adagolási egység tartalma 1 egység degludek inzulin és 0,036 mg liraglutid.
- A Xultophy maximális adagja 50 adagolási egység (50 egység degludek inzulin és 1,8 mg liraglutid).
Figyelmesen olvassa végig a "Használati utasítást" ennek a betegtájékoztatónak a másik oldalán, és ennek megfelelően használja az injekciós tollat.
Mielőtt a gyógyszert beadja, mindig ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, hogy biztosan a megfelelő tollat használja-e.
Hogyan kell az injekciót beadni?
Mielőtt először használná a Xultophy injekciót, a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember megmutatja Önnek, hogyan kell beadni az injekciót.
- A Xultophy injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. Ne fecskendezze vénába vagy izomba!
- Az injekció beadására a legalkalmasabb helyek a comb elülső felszíne, a felkar vagy a has elülső felszíne (derékmagasságban).
- Ezeken a területeken belül mindennap változtassa meg az injekció beadási helyét, annak érdekében, hogy a bőrben a csomók vagy behúzódások kialakulásának kockázatát csökkentse (lásd 4. pont).
A részletes használati utasítás ennek a betegtájékoztatónak a másik oldalán található.
Ne alkalmazza a Xultophy injekciót:
- Ha az injekciós toll megsérült, vagy nem megfelelően tárolták (lásd 5. pont).
- Ha az injekciós toll ablakán át látható folyadék nem tiszta vagy nem színtelen.
Alkalmazása idős betegeknél (65 évesek vagy idősebbek)
A Xultophy alkalmazható idős betegeknél, ha azonban Ön idős, lehetséges, hogy gyakrabban kell ellenőriznie a vércukorszintjét. Az adag megváltoztatását meg kell beszélnie kezelőorvosával.
Ha máj- vagy vesebetegségben szenved
Ha máj- vagy vesebetegségben szenved, lehetséges, hogy Önnek gyakrabban kell ellenőriznie a vércukorszintjét. Az adag megváltoztatását meg kell beszélnie kezelőorvosával.
Ha az előírtnál több Xultophy injekciót alkalmazott
Ha az előírtnál több Xultophy injekciót alkalmazott, leeshet a vércukorszintje (hipoglikémia), vagy émelygés (hányinger), illetve hányás léphet fel. Ha a vércukorszintje lecsökken, kövesse a 4. pontban az "Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)" részben található tanácsokat.
Ha elfelejtette alkalmazni a Xultophy injekciót
Ha elfelejtett beadni egy adagot, adja be a kihagyott adagot, amint észreveszi, hogy elmulasztotta, de két adag között feltétlenül teljen el legalább 8 óra. Ha akkor veszi észre, hogy elmulasztotta az előző adagot, amikor már a következő adag beadása időszerű, ne adjon be kétszeres adagot.
Ha idő előtt abbahagyja a Xultophy alkalmazását
Ne hagyja abba a Xultophy alkalmazását anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával. Ha abbahagyja a Xultophy alkalmazását, az nagyon magas vércukorszinthez vezethet. Az erre vonatkozó tanácsokat lásd a 4. pontban a "Magas vércukorszint (hiperglikémia)" alatt.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ennek a gyógyszernek az alkalmazása esetén a következő súlyos mellékhatások fordulhatnak elő:
- Alacsony vércukorszint (nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1-et érinthet).
Ha a vércukorszintje túlságosan lecsökken, elájulhat (elveszítheti az eszméletét). A súlyos hipoglikémia agykárosodást okozhat és életveszélyes lehet. Ha az alacsony vércukorszint jelei jelentkeznek Önnél, azonnal tegyen meg mindent a vércukorszint emelése érdekében. Kövesse az ebben a pontban lejjebb, az "Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)" részben található tanácsokat.
- Súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció) (gyakorisága nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Ha súlyos allergiás reakció jelentkezik Önnél a Xultophy bármely összetevőjével szemben, hagyja abba a Xultophy alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz. A súlyos allergiás reakció jelei:
--- A helyi reakciók szétterjednek a teste más részeire.
--- Hirtelen rosszul érzi magát, és izzad.
--- Nehezen kap levegőt.
--- Felgyorsul a szívverése vagy szédül.
Egyéb mellékhatások többek között:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- Csökkent étvágy, émelygés (hányinger) vagy hányás, hasmenés, székrekedés, emésztési zavar (diszpepszia), a gyomor nyálkahártyájának gyulladása (gasztritisz), gyomorfájás, szelek (flatulencia), gyomorégés vagy puffadás - ezek általában néhány nap vagy hét után elmúlnak.
- Az injekció beadásának helyén fellépő reakciók. Ennek tünetei közé tartozik a véraláfutás, vérzés, fájdalom, bőrpír, csalánkiütés, duzzanat vagy viszketés - ezek általában néhány nap alatt elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg néhány héten belül, keresse fel kezelőorvosát. Hagyja abba a Xultophy alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha a reakciók súlyossá válnak.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- Csalánkiütés (piros dudorok a bőrön, amelyek néha viszketnek).
- Kiszáradás (folyadék vesztése a szervezetből). A kiszáradás megakadályozásához fontos, hogy sok folyadékot igyon.
- Kiütés.
- Viszketés.
- Szapora szívverés.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- Allergiás reakciók (túlérzékenység), így például kiütés, viszketés és az arc duzzanata.
- A bőr elváltozásai az injekció beadásának a helyén ("lipodisztrófia"): a bőr alatti zsírszövet elvékonyodhat ("lipoatrófia") vagy megvastagodhat ("lipohipertrófia"). Minden injekciónak egy másik helyre való beadásával csökkenthető ezen bőrelváltozások kockázata. Ha ilyen bőrelváltozásokat lát, szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek. Ha továbbra is ugyanarra a helyre adja be az injekciót, ezek az elváltozások súlyosabbá válhatnak, és megváltozik a szervezete számára a tollból felhasználható gyógyszer mennyisége.
Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz)
- A kéz és a láb duzzanata (perifériás ödéma) - Amikor elkezdi alkalmazni a gyógyszert, előfordulhat, hogy teste több vizet tart vissza, mint amennyit kellene. Ez duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ez rendszerint csak rövid ideig tart.
A cukorbetegség kezelésének általános hatásaiAlacsony vércukorszint (hipoglikémia)
Alacsony vércukorszint fordulhat elő, ha:
- alkoholt iszik,
- a szokásosnál több testmozgást végez,
- túl keveset eszik vagy kihagy egy étkezést, illetve
- túl sok Xultophy injekciót ad be magának.
Az alacsony vércukorszint figyelmeztető jelei - ezek hirtelen jelentkezhetnek
Fejfájás; elmosódott, nehezen érthető beszéd; szapora szívverés; hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr; émelygés (hányinger); rendkívül erős éhség; remegés, idegesség vagy szorongás; szokatlan fáradtság, gyengeség és álmosság; zavartság, koncentrálási nehézség; átmeneti látászavarok.
Mi a teendő, ha túl alacsony a vércukorszintje?
- Egyen szőlőcukor tablettát vagy fogyasszon más, magas cukortartalmú ételt - például édességet, kekszet vagy gyümölcslevet. (Ilyen esetekre mindig tartson magánál szőlőcukor tablettát vagy magas cukortartalmú ételt.)
- Ha lehetséges, mérje meg a vércukorszintjét, és pihenjen. Lehetséges, hogy a vércukorszintjét többször is meg kell mérnie. Ugyanis lehetséges, hogy a vércukorszintje nem azonnal kezd el javulni.
- Várja meg az alacsony vércukorszint tüneteinek elmúlását vagy a vércukorszint normális szintre való beállását. Ezután folytassa a gyógyszer alkalmazását a szokásos módon.
Mit kell tenniük másoknak, ha Ön elveszíti az eszméletét?
Mindenkit, akivel időt tölt együtt, tájékoztasson arról, hogy cukorbetegsége van. Mondja el nekik, hogy mi történhet, ha a vércukorszintje lecsökken, beleértve annak a veszélyét is, hogy elveszítheti az eszméletét.
Tudassa velük, hogy ha elveszíti az eszméletét, a következőket kell tenniük:
- Fektessék az oldalára.
- Azonnal hívjanak orvosi segítséget.
- Ne adjanak Önnek ételt vagy italt, mert megfulladhat.
- Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glükagon injekciót kap. Ezt csak olyan személy adhatja be, aki tudja, hogyan kell azt alkalmazni.
- Ha glükagon injekciót kapott, akkor cukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért.
- Ha nem reagál a glükagon injekcióra, kórházban kell tovább kezelni.
- Ha az elhúzódó, súlyosan alacsony vércukorszintet nem kezelik, az agykárosodást okozhat. Az agykárosodás átmeneti vagy tartós lehet. Akár halált is okozhat.
Forduljon kezelőorvosához, ha:
- Olyan alacsony volt a vércukorszintje, hogy emiatt elveszítette az eszméletét.
- Glükagon injekcióra volt szüksége.
- A közelmúltban többször volt alacsony vércukorszintje.
Ilyenkor ugyanis lehet, hogy módosítani kell a Xultophy injekciók adagját, illetve az étrendet vagy a testmozgás mennyiségét.

Magas vércukorszint (hiperglikémia)
Magas vércukorszint fordulhat elő, ha:
- alkoholt iszik,
- a szokásosnál kevesebb testmozgást végez,
- a szokásosnál többet eszik,
- fertőzése vagy láza van, illetve
- túl kevés Xultophy injekciót alkalmazott, rendszeresen a szükségesnél kevesebb Xultophy injekciót ad be, elfelejtette beadni a Xultophy injekciót, vagy abbahagyta a Xultophy injekció alkalmazását anélkül, hogy ezt megbeszélte volna kezelőorvosával.
A magas vércukorszint figyelmeztető jelei - ezek általában fokozatosan alakulnak ki Kipirult, száraz bőr; álmosság vagy fáradtság; szájszárazság, gyümölcsszagú (acetonos) lehelet; gyakoribb vizelés, szomjúságérzés; étvágytalanság, émelygés (hányinger) vagy hányás.
Ezek a tünetek a ketoacidózisnak nevezett súlyos állapot jelei lehetnek. Ilyenkor sav halmozódik fel a vérben, mert a szervezet cukor helyett zsírt bont. A diabéteszes ketoacidózis kezelés nélkül diabéteszes kómához és végül halálhoz vezethet.
Mi a teendő, ha magas a vércukorszintje?
- Mérje meg vércukorszintjét.
- Tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vérében vagy a vizeletében vannak-e ketonok.
- Azonnal hívjon orvosi segítséget.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Xultophy injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós toll címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Felbontás előtt
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. A hűtőszekrény fagyasztó részeitől távol tartandó. Nem fagyasztható!
Használat közben
Nem fagyasztható! A Xultophy injekciót magával hordhatja, és tarthatja szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on) vagy hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), legfeljebb 21 napig. Az első felbontás után 21 nap elteltével a gyógyszert dobja ki.
A fénytől való védelem érdekében mindig tartsa a kupakot az előretöltött injekciós tollon, ha éppen nem használja.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Xultophy?

- A készítmény hatóanyagai a degludek inzulin és a liraglutid. Egy ml oldat tartalma 100 egység degludek inzulin és 3,6 mg liraglutid. Egy, még nem használt, előretöltött injekciós toll (3 ml) 300 egység degludek inzulint és 10,8 mg liraglutidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: glicerin, fenol, cink-acetát, sósav és nátrium-hidroxid (a pH beállításához) és injekcióhoz való víz.
Milyen a Xultophy külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Xultophy tiszta és színtelen oldat.
Kiszerelési egységek: 1 db, 3 db, 5 db, illetve gyűjtőcsomagolásban 10 db (2 × 5 db) 3 ml-es injekciós toll. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Használati utasítás - Xultophy 100 egység/ml + 3,6 mg/ml oldatos injekció

A Xultophy előretöltött injekciós toll használata előtt kérjük, figyelmesen olvassa el a következő használati utasítást.
Ne használja az injekciós tollat, amíg kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember meg nem tanította a használatára.

Először ellenőrizze az injekciós tollat, és győződjön meg arról, hogy az a Xultophy 100 egység/ml + 3,6 mg/ml injekciót tartalmazza, majd tekintse meg a lenti ábrákat, hogy megismerkedjen az injekciós toll különböző részeivel és a tűvel.
Ha Ön vak vagy rosszul lát, és nem tudja leolvasni az injekciós tollon található adagszámlálót, segítség nélkül ne használja ezt az injekciós tollat. Kérjen segítséget egy jól látó és a Xultophy előretöltött injekciós toll használatára kiképzett személytől.
A Xultophy gyógyszer degludek inzulint és liraglutidot tartalmaz. A Xultophy adagját a beadandó "adagolási egységek" számával határozzák meg. Egy adagolási egység tartalma 1 egység degludek inzulin és 0,036 mg liraglutid.


Az előretöltött injekciós tollon az adag a megfelelő érték kiválasztásával adható meg. 3 ml Xultophy oldatot tartalmaz. A legkisebb beadható adag:
- 1 adagolási egység.
- A legnagyobb beadható adag 50 adagolási egység (50 egység degludek inzulin és 1,8 mg liraglutid).
A beadandó adagot 1 adagolási egységenként lehet beállítani.
Ne számítsa át az adagot. Az injekciós tollon kiválasztott adagolási egységek számát az adagszámláló mutatja.
Az injekciós tollat legfeljebb 8 mm hosszúságú és 32 G-nél nem vékonyabb, egyszer használatos NovoTwist vagy NovoFine injekciós tűvel történő használatra tervezték. A csomagolás tűt nem tartalmaz.


Fontos információk

Ezekre a megjegyzésekre különösen figyeljen, mert fontosak az injekciós toll biztonságos használatához.Published date: 2015.11.12.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.