ABACAVIR/LAMIVUDINE TEVA 600 mg/300 mg filmtabletta

Hatóanyag:

abacavir, lamivudine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    KÖZVETLENÜL HATÓ VÍRUSELLENES SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-23042/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Vírusellenes szerek HIV fertőzés kezelésére, kombinációk

  • Gyártó:

    Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Abacavir/Lamivudine Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Abacavir/Lamivudine Teva-t a HIV (humán immunhiány vírus) által okozott fertőzés kezelésére alkalmazható felnőtteknél, serdülőknél és legalább 25 kg testtömegű gyermekeknél.

Az Abacavir/Lamivudine Teva két olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyeket a HIV-fertőzés kezelésére lehet alkalmazni: abakavirt és lamivudint. Ezek az antiretrovirális (retrovírus-ellenes) gyógyszerek azon csoportjába tartoznak, amelyeket nukleozid-analóg reverz transzkriptáz gátló szereknek (NRTI-k) neveznek.

Az Abacavir/Lamivudine Teva nem gyógyítja meg teljesen a HIV-fertőzést: csökkenti, és alacsony szinten tartja a vírusmennyiséget az Ön szervezetében. Ezen kívül növeli a CD4 sejtszámot a vérében. A CD4 sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék az Ön szervezetét a fertőzések leküzdésében.

Az Abacavir/Lamivudine Teva-kezelésre nem mindenki reagál egyformán. Az Ön kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni a kezelés eredményességét.


2. Tudnivalók az Abacavir/Lamivudine Teva szedése előtt

Ne szedje az Abacavir/Lamivudine Teva-t:
- ha allergiás az abakavirra (vagy más gyógyszerre, amelyik abakavirt tartalmaz), lamivudinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a 4. pontban.

Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, ez érvényes Önre. Ne szedjen Abacavir/Lamivudine Teva-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Egyes betegeknél, akik HIV-betegségükre Abacavir/Lamivudine Teva-t szednek, vagy más kombinált HIV-kezelést kapnak, fokozott a súlyos mellékhatások kockázata. Önnek tudnia kell a fokozott kockázatokról:
- ha Ön közepesen súlyos vagy súlyos májbetegségben szenved,
- ha valaha májbetegségben szenvedett, beleértve a hepatitisz B-t és a hepatitisz C-t is (ha hepatitisz B-fertőzése van, ne hagyja abba az Abacavir/Lamivudine Teva szedését, amíg a kezelőorvosa nem tanácsolja, mivel a hepatitisze kiújulhat),
- ha kifejezetten túlsúlyos (főleg akkor, ha Ön nő),
- ha veseproblémája van.

Az Abacavir/Lamivudine Teva alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. A gyógyszer szedése alatt soron kívüli ellenőrző vizsgálatokra lehet szüksége, beleértve a vérvizsgálatokat is. További információkért lásd a 4. pontot.

Abakavir túlérzékenységi reakciók
Az úgynevezett HLA-B*5701 gént nem hordozó a betegeknél is kialakulhat túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció).
Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a betegtájékoztató 4. pontjában.

Szívroham kockázata
Nem zárható ki, hogy az abakavir fokozza a szívroham kialakulásának a kockázatát.
Mondja el kezelőorvosának, ha Önnek szívproblémái vannak, dohányzik, vagy olyan betegségben szenved, amely fokozza a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ne hagyja abba az Abacavir/Lamivudine Teva szedését, kivéve, ha a kezelőorvosa tanácsolja.

Figyeljen a fontos tünetekre
A HIV-fertőzés gyógyszeres kezelése alatt egyes betegeknél egyéb - akár súlyos - állapotok is kialakulhatnak. Ismernie kell a fontos panaszokat és tüneteket, hogy azokra odafigyelhessen, mialatt az Abacavir/Lamivudine Teva-t szedi.
Olvassa el "A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai" alatti információkat a betegtájékoztató 4. pontjában.

Egyéb gyógyszerek és az Abacavir/Lamivudine Teva
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg
vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket és a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Ne felejtse el megemlíteni kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az Abacavir/Lamivudine Teva mellett új gyógyszert kezd el szedni.

A következő gyógyszerek NEM alkalmazhatók Abacavir/Lamivudine Teva-val együtt:
- emtricitabin, amelyet a HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak,
- más lamivudin-tartalmú gyógyszerek, amelyeket a HIV- vagy a hepatitisz B-fertőzés kezelésére alkalmaznak,
- nagy adagban trimetoprim/szulfametoxazol, amely antibiotikum,
- kladribin, amelyet a hajas sejtes leukémia kezelésére alkalmaznak.
Mondja el kezelőorvosának, ha ezek valamelyikével kezelik.

Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép az Abacavir/Lamivudine Teva-val
Ilyenek az alábbiak:
- fenitoin, amelyet epilepszia kezelésére alkalmaznak.
Mondja el kezelőorvosának, ha fenitoint szed. Lehet, hogy az orvosnak ellenőrzés alatt kell tartania Önt az Abacavir/Lamivudine Teva szedése alatt.

- metadon, amelyet a heroin helyettesítésére alkalmaznak. Az abakavir gyorsítja a metadon kiürülését a szervezetből. Ha metadont szed, figyelni fogják, vannak-e megvonási tünetei. Szükség lehet a metadon adagjának módosítására.
Mondja el kezelőorvosának, ha metadont szed.

- rendszeresen szedett, szorbitot és egyéb cukoralkoholt (például xilitet, mannitot, laktitot vagy maltitot) tartalmazó (általában folyékony formájú) gyógyszerek.
Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha bármilyen hasonló gyógyszert szed.

Riociguat, amelyet a szívből a tüdőbe vért szállító vérerekben (tüdő verőereiben) kialakuló magas vérnyomás kezelésére alkalmaznak. A kezelőorvosa csökkentheti a riociguat adagját, mivel az abakavir megemelheti a riociguat mennyiségét a vérben.

Terhesség
Az Abacavir/Lamivudine Teva szedése terhesség alatt NEM ajánlott.
Az Abacavir/Lamivudine Teva és a hozzá hasonló gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak a magzatnál.
Ha terhessége ideje alatt Abacavir/Lamivudine Teva-t szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat és más diagnosztikai vizsgálatokat végeztethet, hogy figyelemmel követhesse gyermeke fejlődését. Azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség ideje alatt NRTI-t szedett, a HIV elleni védelemmel járó előnyök felülmúlták a mellékhatások veszélyét.

Szoptatás
A szoptatás nem javasolt HIV-vel élő nőknek, mert a HIV-fertőzés az anyatejen keresztül átterjedhet a csecsemőre. Az Abacavir/Lamivudine Teva hatóanyagai kis mennyiségben kiválasztódhatnak az anyatejbe.

Amennyiben Ön szoptat, vagy szoptatni szeretne, a lehető leghamarabb beszélje ezt meg kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Abacavir/Lamivudine Teva okozhat olyan mellékhatásokat, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Beszéljen kezelőorvosával a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeiről, mialatt az Abacavir/Lamivudine Teva-t szedi.

Abacavir/Lamivudine Teva nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

3. Hogyan kell szedni az Abacavir/Lamivudine Teva-t?

A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Abacavir/Lamivudine Teva ajánlott adagja felnőtteknél, serdülőknél és legalább 25 kg testtömegű gyermekeknél naponta egyszer egy tabletta.

A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni. Az Abacavir/Lamivudine Teva étellel együtt vagy anélkül egyaránt bevehető.

Maradjon rendszeres kapcsolatban kezelőorvosával
Az Abacavir/Lamivudine Teva segít az állapota kezelésében. Rendszeresen szednie kell minden nap annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség súlyosbodását. Továbbra is előfordulhat, hogy egyéb fertőzések vagy a HIV-fertőzéssel kapcsolatos más betegségek alakulnak ki szervezetében.
Tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, és ne hagyja abba az Abacavir/Lamivudine Teva szedését, kivéve, ha a kezelőorvosa ezt tanácsolja.

Ha az előírtnál több Abacavir/Lamivudine Teva-t vett be
Ha véletlenül túl sok Abacavir/Lamivudine Teva-t vett be, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy keresse fel tanácsért a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni az Abacavir/Lamivudine Teva-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azt, amint eszébe jut. Ezután folytassa a kezelést az előírás szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Az Abacavir/Lamivudine Teva rendszeres szedése fontos, mert ha nem szabályos időközönként veszi be, nagyobb lehet az esélye a túlérzékenységi reakciók kialakulásának.

Ha abbahagyta az Abacavir/Lamivudine Teva szedését
Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta az Abacavir/Lamivudine Teva szedését - különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. A kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy tünetei túlérzékenységi reakcióval voltak-e kapcsolatban. Amennyiben a kezelőorvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Abacavir/Lamivudine Teva-t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert. Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra az Abacavir/Lamivudine Teva szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség áll rendelkezésre.


4. Lehetséges mellékhatások

A HIV-ellenes kezelés során növekedhet a testtömeg, illetve emelkedhet a vérzsírok és a vércukor szintje. Ez részben az egészségi állapot és az életmód rendeződésével, illetve a vérzsírok esetében olykor magukkal a HIV-ellenes gyógyszerekkel függ össze. Kezelőorvosa vizsgálni fogja ezeket a változásokat.

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

HIV-fertőzés kezelése esetén sokszor nehéz megállapítani, hogy egy tünet az Abacavir/Lamivudine Teva vagy az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek mellékhatása, vagy azt maga a HIV-betegség okozza. Ezért nagyon fontos, hogy egészségi állapotának bármilyen változásáról tájékoztassa kezelőorvosát.

Az úgynevezett HLA-B*5701 gént nem hordozó a betegeknél is kialakulhat túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció), amelyet a betegtájékoztató "Túlérzékenységi reakciók" fejezete ismertet.

Nagyon fontos, hogy elolvassa és megértse az erről a súlyos reakcióról közölt információkat.

Az Abacavir/Lamivudine Teva-val kapcsolatban alább felsorolt mellékhatásokon túl, a kombinált HIV-kezelés során más állapotok is kialakulhatnak.

Fontos, hogy elolvassa "A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai" c. részben, az ebben a fejezetben alább található tudnivalókat.

Túlérzékenységi reakciók
Az Abacavir/Lamivudine Teva abakavirt tartalmaz. Az abakavir súlyos allergiás reakciót okozhat, amely túlérzékenységi reakcióként ismeretes. Ezeket a túlérzékenységi reakciókat gyakrabban észlelték abakavirt tartalmazó gyógyszereket szedő betegeknél.

Kinél alakulnak ki ezek a reakciók?
Bárkinél, aki Abacavir/Lamivudine Teva-t szed, kialakulhat túlérzékenységi reakció az abakavirral szemben, amely életveszélyes lehet, ha folytatja az Abacavir/Lamivudine Teva szedését.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a reakció Önnél, ha az úgynevezett HLA-B*5701 típusú gént hordozza (de a reakció akkor is felléphet, ha nincs meg Önben ez a géntípus). Mielőtt felírnák az Abacavir/Lamivudine Teva-t, meg kell vizsgálni Önt, hogy hordozza-e ezt a gént. Ha tudomása van arról, hogy Ön hordozza ezt a gént, mondja el kezelőorvosának, mielőtt megkezdené az Abacavir/Lamivudine Teva szedését.

Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az úgynevezett HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki.

Mik a tünetek?
A leggyakoribb tünetek:
láz (magas testhőmérséklet) és bőrkiütés.

Egyéb gyakori tünetek:
hányinger (émelygés), hányás, hasmenés, hasi (gyomor-) fájdalom, nagyfokú fáradtság.

További tünetek közé tartoznak:
Ízületi vagy izomfájdalmak, a nyak duzzanata, légszomj, torokfájás, köhögés, alkalmanként fejfájás, a szem gyulladása (kötőhártya-gyulladás), a száj kifekélyesedése, alacsony vérnyomás, a kezek vagy lábfejek bizsergése vagy zsibbadása.

Mikor jelentkeznek ezek a reakciók?
Túlérzékenységi reakciók
az Abacavir/Lamivudine Teva szedése során bármikor jelentkezhetnek, de leginkább a kezelés első 6 hetében fordulnak elő.

Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával:
1. ha bőrkiütése jelentkezik, VAGY
2. ha legalább 2 tünetet észlel az alábbiak közül:
- láz,
- légszomj, torokfájás vagy köhögés,
- hányinger vagy hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom,
- nagyfokú fáradtság vagy fájdalomérzet, vagy általános, rossz közérzet.

Kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy hagyja abba az Abacavir/Lamivudine Teva szedését.

Ha abbahagyta az Abacavir/Lamivudine Teva szedését
Amennyiben túlérzékenységi reakció miatt hagyta abba az Abacavir/Lamivudine Teva szedését, SOHA TÖBBÉ nem szedhet újra Abacavir/Lamivudine Teva-t vagy semmilyen egyéb abakavirt tartalmazó gyógyszert. Ha ezt teszi, órákon belül életveszélyes vérnyomásesés léphet fel, ami halált okozhat.

Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta az Abacavir/Lamivudine Teva szedését - különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy azért, mert Önnek egyéb betegsége van:

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. A kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy a tünetek túlérzékenységi reakcióval voltak-e összefüggésben. Amennyiben a kezelőorvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Abacavir/Lamivudine Teva-t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert. Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

Esetenként olyan betegeknél is jelentkeztek túlérzékenységi reakciók, akik újra kezdték szedni az abakavir-tartalmú gyógyszereket, de akiknél a kezelés leállítása előtt csak egy tünet fordult elő a Készenléti Kártyán feltüntetettek közül.

Olyan betegeknél, akik korábban túlérzékenységhez kapcsolódó tünetek jelentkezése nélkül szedtek abakavit tartalmú gyógyszereket, nagyon ritkán kialakult túlérzékenységi reakció ezen gyógyszerek újbóli alkalmazása után.

Ha a kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra az Abacavir/Lamivudine Teva szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség a rendelkezésre áll.

Ha Ön túlérzékeny az Abacavir/Lamivudine Teva-ra, akkor a biztonságos megsemmisítés céljából vissza kell adnia minden, fel nem használt Abacavir/Lamivudine Teva tablettát. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

Az Abacavir/Lamivudine Teva csomagolása tartalmaz egy Készenléti Kártyát, amely emlékezteti Önt és az egészségügyi személyzetet a túlérzékenységi reakciókra vonatkozóan. Válassza le ezt a Kártyát, és mindig tartsa magánál.

Gyakori mellékhatások
Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- túlérzékenységi reakciók,
- fejfájás,
- hányás,
- hányinger,
- hasmenés,
- gyomorfájdalom,
- étvágytalanság,
- fáradtság, levertség,
- lázas betegség (magas láz),
- általános rossz közérzet,
- alvászavarok (álmatlanság),
- izomfájdalom és izompanaszok,
- ízületi fájdalom,
- köhögés,
- irritáció az orrban, orrfolyás,
- bőrkiütés,
- hajhullás.

Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek, és vérvizsgálattal mutathatók ki:
- alacsony vörösvértestszám (vérszegénység) vagy alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia),
- a májenzimek szintjének emelkedése,
- a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése (trombocitopénia).

Ritka mellékhatások
Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, ami nyelési vagy légzési nehézséget okozhat) és csalánkiütés (angio-oedema)
- májbetegségek, úgymint sárgaság, májnagyobbodás vagy zsírmáj, májgyulladás (hepatitisz),
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),
- az izomszövet lebomlása.

Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:
- az amiláz nevű enzim szintjének emelkedése.

Nagyon ritka mellékhatások
Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- zsibbadás, bizsergő érzés a bőrben (mintha tűvel szurkálnák),
- gyengeségérzet a végtagokban,
- bőrkiütés, amely hólyagokból állhat, és parányi céltáblákra emlékeztet (központi sötét folt, világosabb területtel övezve, a szélén sötét gyűrűvel (eritéma multiforme),
- nagy kiterjedésű hólyagos kiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemiszervek körül (Stevens-Johnson szindróma), és egy súlyosabb forma, amikor a testfelület több mint 30%-a lehámlik (toxikus epidermális nekrolízis),
- tejsavas acidózis (túl nagy mennyiségű tejsav a vérben).

Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli.

Vérvizsgálattal kimutatható nagyon ritka mellékhatások:
- a csontvelő azon képességének elvesztése, hogy új vörösvértesteket termeljen (tiszta vörösvérsejt aplázia).

Ha mellékhatások jelentkeznek
Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének
, ha bármely mellékhatás súlyossá vagy zavaróvá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel.

A HIV-ellenes kombinált kezelés további lehetséges mellékhatásai
A kombinált kezelés, mint amilyen az Abacavir/Lamivudine Teva is, más betegségek kialakulását is előidézheti a HIV kezelése során.

Fertőzésekre és gyulladásokra utaló tünetek

Korábbi fertőzések fellángolhatnak
Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunista fertőzések). Az ilyen fertőzések lehetnek tünetmentesek és a gyenge immunrendszer nem észleli őket a kezelés megkezdése előtt. A kezelés kezdetét követően az immunrendszer megerősödik és felveheti a harcot a fertőzésekkel szemben, amely fertőzéses és gyulladásos tüneteket okozhat. A tünetek közé általában a láz, valamint az alábbiak némelyike tartozik:

- fejfájás,
- hasi fájdalom,
- nehézlégzés.

Ritkán, ahogyan az immunrendszer megerősödik, megtámadhatja a test saját szöveteit is (autoimmun betegségek). Az autoimmun betegségek tünetei akár több hónappal a HIV fertőzés elleni gyógyszer szedésének megkezdését követően is kialakulhatnak. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:
- szívdobogásérzés (gyors vagy szabálytalan szívverés) vagy remegés,
- hiperaktivitás (fokozott nyugtalanság és mozgáskényszer),
- a kezekben és a lábakban kezdődő gyengeség, amely a törzs felé terjed.

Ha bármilyen fertőzésre és gyulladásra utaló tünetet tapasztal, vagy bármilyen tünetet észlel a fentiek közül:
Azonnal mondja el kezelőorvosának. A fertőzés kezelésére ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kérte ki kezelőorvosa tanácsát.

Csontrendszeri problémái lehetnek
Egyes betegeknél, akik a HIV-re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózis nevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, a csontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobb valószínűséggel ez az állapot:
- ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
- ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
- ha alkoholt fogyasztanak,
- ha immunrendszerük nagyon legyengült,
- ha túlsúlyosak.

Az oszteonekrózis tünetei:
- ízületi merevség,
- ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
- nehezített mozgás.
Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:
Mondja el kezelőorvosának.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Abacavir/Lamivudine Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Abacavir/Lamivudine Teva?
- A készítmény hatóanyagai az abakavir és a lamivudin.
600 mg abakavir és 300 mg lamivudin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők (segédanyagok):
-- Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, hidroxipropilcellulóz, A típusú nátrium-keményítő-glikolát, magnézium-sztearát.
-- Tablettabevonat: hipromellóz, makrogol 4000, titán-dioxid (E171), poliszorbát 80, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172).

Milyen az Abacavir/Lamivudine Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Abacavir/Lamivudine Teva filmtabletta narancssárga, hosszúkás, mindkét oldalán domború, kb. 20,5 mm × 9 mm méretű filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán "600", a másik oldalán "300" mélynyomású felirattal ellátva.

Az Abacavir/Lamivudine Teva filmtabletta 10 db, 30 db vagy 90 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban vagy 10×1 db, 30×1 db és 90×1 db adagonként perforált buborékcsomagolásban, dobozban kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 03. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.