CHINOTAL 400 mg filmtabletta

Hatóanyag:

pentoxifylline

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

pentoxifylline

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

100x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    PERIPHERIÁS ÉRTÁGÍTÓK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-4685/08

  • Gyógyszeralkategória:

    Purin-származékok

  • Gyártó:

    PannonPharma

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Chinotal 400 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer hatóanyaga a pentoxifillin, amely javítja a kiserekben a vér áramlását, ezáltal fokozza az erek által ellátott területek vérkeringését. Ez a hatás a csökkent keringésű területek tápanyagellátásának javulását eredményezi. A kezelés sikere a perifériás keringési zavarok tüneteinek javulásában mutatkozik meg.

Az alábbi betegségek esetén alkalmazható:
- érelmeszesedés,
- cukorbetegség okozta gyulladásos vagy működési eredetű, a verőerek (artériák) körüli és a kiserek területén (arteriovenózus) jelentkező keringési zavarok (járáskor jelentkező lábszárfájdalom, nyugalmi állapotban érezhető fájdalom, cukorbetegség okozta érelváltozás, érelzáródás, vérrögösödés (trombózis) utáni állapot, lábszárfekély, üszkösödés),
- ér- illetve idegbántalom,
- a szem keringési zavarai (a szem ideghártyájának heveny és idült csökkent keringése),
- a belsőfül működési zavarai (fülzörejek stb.),
- agyi keringési zavarok (agyi érelmeszesedés következményes állapotai, mint a koncentrálóképesség gyengesége, szédülés, feledékenység), vérellátási zavarok és agyvérzés utáni állapotok.


2. Tudnivalók a Chinotal 400 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Chinotal 400 mg filmtablettát
- ha allergiás a pentoxifillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábban volt már allergiás reakciója egyéb, úgynevezett xantin származékokra (ide tartozik a koffein, a teobromin és a teofillin).
- ha agyvérzése volt.
- gyors lefolyású (akut) szívinfarktus esetén.
- a szem ideghártyájának (retina) nagy felületen történő bevérzései esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Túlérzékenységi reakció első jeleinél (pl. viszkető bőr, bőrkiütés (csalánkiütés), az arc, a nyelv illetve a torok vizenyős duzzanata, légzési és nyelési nehézségek (angioödéma)) a kezelést azonnal félbe kell szakítani és orvoshoz kell fordulni.
Látászavar vagy súlyos vérzés fellépése esetén a kezelést azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.

A Chinotal 400 mg filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- alacsony vérnyomás esetén, vagy instabil keringés fennállásakor,
- szívelégtelenség esetén,
- súlyos szívritmuszavar betegségben,
- szívinfarktuson átesett betegek esetében,
- bizonyos autoimmun betegség esetén (szisztémás lupus eritematózuszban, kevert kollagénbetegségben),
- ha Ön véralvadásgátló, vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszereket szed, mert ebben az esetben előfordulhat, hogy bizonyos laborvizsgálatokat sűrűbben kell Önnél elvégeztetni.

Egyéb gyógyszerek és a Chinotal 400 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyedi orvosi előírás alapján együtt szedhető a Chinotal 400 mg filmtabletta az alábbi gyógyszerekkel:
Egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mert a vérnyomás fokozottabb csökkenése fordulhat elő, ezért adagjuk módosítása válhat szükségessé.
Inzulin és vércukorszint csökkentők: a pentoxifillin fokozhatja a vércukorszint csökkentő hatásukat, ezért azok adagjának csökkentése válhat szükségessé.
Véralvadásgátlók, vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszerek (mint pl. a warfarin): a vérzésveszély fokozódhat, így előfordulhat, hogy kezelőorvosa sűrűbben végeztet el Önnél bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat.
Teofillinnel: vérszintje magasabb lehet, így a mellékhatások előfordulása is gyakoribb lehet.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség: A Chinotal 400 mg filmtabletta terhesség alatti használatára vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat ezért terhesség alatt alkalmazása nem javasolt.

Szoptatás: A Chinotal 400 mg filmtabletta hatóanyaga, a pentoxifillin átjut az anyatejbe, ezért szoptatás ideje alatt kezelőorvosa csak nagyon indokolt esetben fogja előírni a filmtabletta alkalmazását.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
E gyógyszer alkalmazásának első szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni nem szabad. Fokozott elővigyázatosság szükséges, különösen akkor, amikor elkezdi szedni a gyógyszert. A továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg az esetleges korlátozások mértékét.

A Chinotal 400 mg filmtabletta Azorubin Red (E122)-t tartalmaz
Allergiás reakciókat okozhat.


3. Hogyan kell szedni a Chinotal 400 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja: 2-3-szor 1 filmtabletta naponta.
A Chinotal 400 mg filmtablettát szétrágás nélkül, étkezés után, bő folyadékkal kell bevenni.

A filmtabletta alkalmazható az injekciós vagy infúziós kezelés kiegészítéseképpen, illetve az állapot javulása után a kezelés folytatásaként önállóan.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A készítmény nem javasolt a 18 év alatti serdülők, illetve gyermekek számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

Vese- és májkárosodás esetén
Amennyiben veséje nem megfelelően működik, vagy súlyos májelégtelenségben szenved, előfordulhat, hogy kezelőorvosa csökkenti az Ön gyógyszeradagját és kiemelten figyel az Ön állapotára.

Ha az előírtnál több Chinotal 400 mg filmtablettát vett be
Jelentős mértékű túladagolás esetén (például gyermek vesz be a gyógyszerből vagy felnőtt szed be többet az előírtnál véletlenül) haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Túl nagy mennyiségű Chinotal 400 mg filmtabletta bevétele esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek: általános rosszullét, szédülés, hányinger, verejtékezés, vérnyomásesés, szapora szívverés, a bőr melegérzettel kísért kipirulása, eszméletvesztés, areflexia, rángógörcsök, kávéalj-szerű hányás.
A hosszú időn keresztül tartó, kismértékű túladagolás tünetei enyhék, általában a gyomor-bélrendszeri és vérzéses panaszok gyakoribb előfordulása jellemzi.

Ha elfelejtette bevenni a Chinotal 400 mg filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni a filmtablettát, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A kezelést az előírt adaggal, a következő esedékes időpontban kell folytatni. Az elfelejtett filmtablettát semmi esetre sem szabad pótlólag bevenni.

Ha idő előtt abbahagyja a Chinotal 400 mg filmtabletta szedését
Amennyiben idő előtt abbahagyja a Chinotal 400 mg filmtabletta szedését állapota rosszabbodhat, betegségének tünetei újból felerősödhetnek. Ismét injekciós vagy infúziós kezelésre lehet szüksége.
A filmtabletták szedését csak kezelőorvosa utasítására szabad abbahagyni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- hányinger, hányás, emésztési zavar (diszpepszia), teltségérzet, hasfájás.
- gyengeségérzet.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- arcpír.
- szédülés, fejfájás, görcsök.
- szájszárazság, szomjúság érzet.
- májenzim-értékek (transzaminázok, alkalikus foszfatáz) emelkedése, amelyek laboratóriumi mérésekkel mutathatók ki.

Ritka mellékhatások (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- izgatottság és alvászavarok, akaratlan remegés.
- ritmuszavarok (pl. szapora szívverés), anginás panaszok, hirtelen fellépő szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz), alacsony vérnyomás.
- alacsony vérlemezkeszám, vérszegénység.
- súlyos túlérzékenységi reakció.
- nehézlégzés, orrvérzés.
- gyomorvérzés.
- viszketés, bőrpír, csalánkiütés, a bőr helyi duzzanata.
- nyálkahártyavérzés.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- májfunkció zavarai, sárgaság.

Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához:
- allergiás reakció tüneteinek megjelenésekor;
- gyomortájékon erős nyomást érez vagy teltségérzés, hányinger, hányás, hasmenés, szédülés, fejfájás jelentkezik;
- nagyobb kiterjedésű vérzések jelennek meg pl. bőrön, nyálkahártyán, gyomor-bélrendszerben, (bár nem bizonyított, hogy a vérzéseket a pentoxifillin okozza);
- egyes esetekben nem fertőző agyhártyagyulladás tüneteinek előfordulását figyelték meg, amely előzetesen fennálló autoimmunbetegség (SLE, kevert kollagénbetegség) esetén alakulhat ki.
A kezelés félbeszakításával ezek a kialakult tünetek megszűnnek. Feltétlenül forduljon kezelőorvosához, ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Chinotal 400 mg filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Chinotal 400 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 400 mg pentoxifillint tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: magnézium-sztearát, talkum, povidon K25, hidroxietilcellulóz (H400).
Filmbevonat: hipromellóz 2910 6 cP, makrogol 6000, titán-dioxid (E171), Azorubin Red (E122).

Milyen a Chinotal 400 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Filmtabletta.
Rózsaszín, ovális, mindkét oldalán domború felületű, filmbevonatú tabletták.
Hosszúság: kb. 15,1 mm, szélesség: kb. 9,3 mm, magasság: kb. 6,0 mm.
30 db, 60 db illetve 100 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 11. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.