MONALUX 10 mg filmtabletta

Hatóanyag:

montelukast

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

  • Gyógyszerfőkategória:

    OBSTRUCTIV LÉGÚTI BETEGSÉGEKRE HATÓ EGYÉB SYSTEMÁS SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-21635/06

  • Gyógyszeralkategória:

    Leukotriene receptor antagonisták

  • Gyártó:

    KRKA d.d.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Monalux filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Monalux filmtabletta hatóanyaga a montelukaszt, ami egy leukotrién-receptor antagonista. Ez a gyógyszer gátolja a tüdőben normálisan is előforduló, leukotriénnek nevezett vegyületeket, amelyek a légutak szűkületét és a tüdők gyulladását okozzák, ami asztmás tünetek jelentkezéséhez vezet.
A leukotriének az allergia tüneteiért is felelősek. A leukotriének gátlása csökkenti az évszakhoz köthető allergia (más néven szezonális allergiás rinitisz vagy szénanátha) tüneteit.
A Monalux filmtablettát olyan felnőtt és 15 éves vagy idősebb serdülőkorú asztmás betegek kezelésére használják, akiknek a meglévő asztmagyógyszereik nem nyújtanak kielégítő hatást, és további kiegészítő kezelésre van szükségük.
Az asztmában és szénanáthában egyaránt szenvedő betegeknél a Monalux filmtabletta a szezonális allergia tüneteinek kezelésére is alkalmazható.
A Monalux filmtabletta a fizikai terhelés által kiváltott asztma tüneteit is segít megelőzni.
Mi az asztma?
Az asztma egy hosszan tartó betegség.
Az asztma jellemzői:
- nehézlégzés a beszűkült légutak miatt. A légutak szűkülete a különféle körülményekre reagálva romlik vagy javul.
- érzékeny légutak, melyek sok mindenre reagálnak, például cigarettafüstre, virágporra (pollen), hideg levegőre, illetve a fizikai megerőltetésre.
- duzzanat (gyulladás) a légutak belső felületén.
Az asztma tünetei: köhögés, zihálás, mellkasi szorítás.
Mi a szezonális allergia?
A szezonális allergia (mely szénanátha vagy szezonális allergiás rinitisz néven is ismert) - a levegőben lévő, a fák, a füvek és a gyomnövények pollenje okoz. A szezonális allergia jellemző tünetei: az orr eldugulása, folyása, viszketése; tüsszögés; a szemek könnyezése, duzzanata, kivörösödése és viszketése.
2. Tudnivalók a Monalux filmtabletta szedése előtt

Számoljon be kezelőorvosának minden olyan orvosi problémáról vagy túlérzékenységről, mely az Ön esetében fennáll vagy fennállt.
Ne szedje a Monalux filmtablettát:
- ha allergiás a montelukasztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Monalux szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Fontos, hogy a gyógyszert a kezelőorvos utasításainak megfelelően szedje, még akkor is, ha éppen nincsenek tünetei, vagy ha asztmás rohama van.
A szájon át szedhető Monalux filmtabletta NEM alkalmas a hirtelen kialakuló légszomj kezelésére. Nem fog segíteni ebben a helyzetben, és soha nem használható ilyen célra. Roham esetén pontosan kövesse kezelőorvosa erre az esetre adott utasításait. Nagyon fontos, hogy az ilyen rohamok kezeléséhez szükséges gyógyszerét mindig könnyen elérhető helyen tartsa.
Ha a szokásosnál gyakrabban kell használnia a béta-agonista inhalátort (amit más néven bronchodilatátornak vagy rohamoldó inhalátornak hívnak), minél hamarabb forduljon orvoshoz.
A Monalux filmtabletta nem helyettesítheti azokat a szteroid gyógyszereket (legyenek azok belélegezhető (inhalációs) vagy szájon át szedett gyógyszerek), amiket már használ.
Azok az acetilszalicilsavra érzékeny, asztmában szenvedő betegek, akik Monalux filmtablettát szednek, továbbra sem szedhetnek acetilszalicilsavat vagy más, nemszteroid gyulladásgátló gyógyszert.
Az asztma kezelésére használt gyógyszereket - beleértve a montelukasztot is - szedő betegek nagyon kis részénél megfigyelték egy ritka betegség kialakulását, bár a montelukasztról nem mutatták ki, hogy ilyen betegséget okozna. Amennyiben a következő tünetek bármilyen kombinációját észleli, különösen, ha azok tartósan fennállnak vagy rosszabbodnak, azonnal forduljon orvoshoz:
- influenzaszerű betegség,
- fokozódó légszomj,
- a végtagok zsibbadása vagy érzéketlensége és/vagy
- bőrkiütés.
Gyermekek
2-5 éves kor közötti gyermekek részére rendelkezésre áll a 4 mg-os rágótabletta.
6-14 éves kor közötti gyermekek részére rendelkezésre áll az 5 mg-os rágótabletta.
Egyéb gyógyszerek és a Monalux filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy elmondja kezelőorvosának, ha fenobarbitált vagy fenitoint (epilepszia kezelésére használják), rifampicint (a tuberkulózis (gümőkór) és más fertőzések kezelésére használják) vagy gemfibrozilt (a vérplazma magas lipidszintjének kezelésére használják) szed, mert ezek befolyásolhatják a Monalux filmtabletta hatásosságát.
A Monalux filmtablettát használhatja a többi asztmagyógyszerével együtt.

A Monalux filmtabletta egyidejű bevétele étellel
A gyógyszert beveheti étkezés közben és attól függetlenül is.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a montelukaszt bejut-e az emberi anyatejbe. Amennyiben szoptat vagy szoptatni szándékozik, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni a Monalux filmtablettát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Monalux filmtabletta várhatóan nem befolyásolja az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. A gyógyszerre adott reakció azonban egyénenként eltérő lehet. Bizonyos, a Monalux filmtabletta szedése kapcsán nagyon ritkán jelentett mellékhatások befolyásolhatják néhány beteg gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
A Monalux filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Monalux filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Monalux filmtablettát - az orvos utasításának megfelelően - naponta egyszer, este, szájon át vegye be, étkezés közben vagy attól függetlenül.
A készítmény szokásos adagja felnőttek és 15 évesnél idősebb serdülők számára naponta egy 10 mg-os tabletta.
Annak érdekében, hogy az asztmáját egyensúlyban lehessen tartani, fontos, hogy a Monalux filmtablettát addig szedje, amíg a kezelőorvos azt előírja, akár vannak tünetei, akár nincsenek. A Monalux filmtabletta csak folyamatos szedés mellett alkalmas az asztma kezelésére.
A Monalux filmtablettát nem szabad más olyan készítményekkel egyidejűleg szedni, melyek ugyanazt a hatóanyagot, a montelukasztot tartalmazzák.
Alkalmazása gyermekeknél
A Monalux filmtabletta nem javasolt 15 évesnél fiatalabb gyermekek számára.
Ha az előírtnál több Monalux filmtablettát vett be
Ha az előírtnál több Monalux filmtablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A legtöbb esetben nem jelentettek mellékhatásokat. A leggyakrabban jelentett tünetek közé tartoznak: szomjúság, álmosság, fejfájás, hiperaktivitás és hasi fájdalom.
Ha elfelejtette bevenni a Monalux filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, folytassa a kezelést a következő adaggal a szokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa előírt adagolást a szokásos napi egyszer egy tablettával.
Ha idő előtt abbahagyja a Monalux filmtabletta szedését
A Monalux filmtabletta csak abban az esetben hatásos az asztma ellen, ha Ön folyamatosan szedi.
Fontos, hogy Ön mindaddig folyamatosan szedje a Monalux filmtablettát, amíg azt kezelőorvosa előírja. Ez segít abban, hogy asztmája egyensúlyban maradjon.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Monalux 10 mg-os filmtablettával végzett klinikai vizsgálatok során a montelukaszttal feltehetően összefüggésbe hozható, leggyakrabban (100 betegből több mint 1-nél, de 10 betegből kevesebb mint 1-nél észlelték) jelentett mellékhatások a következők voltak:
- hasi fájdalom
- fejfájás
Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és gyakrabban fordultak elő azoknál a betegeknél, akiket a Monalux filmtablettával kezeltek, mint azoknál, akik placebót (ez olyan tabletta, ami nem tartalmaz hatóanyagot) kaptak.
Az alább felsorolt lehetséges mellékhatások gyakoriságait a következő megállapodás szerint határozták meg:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ezen felül a forgalomba hozatalt követően az alábbiakat jelentették:
- felső légúti fertőzés (nagyon gyakori)
- fokozott vérzési hajlam (ritka)
- allergiás reakciók, beleértve az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat (nem gyakori)
- viselkedés- és hangulatbeli eltérések (zavaros álmok, beleértve a rémálmokat, alvási nehézségek, alvajárás, ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság, izgatottság (beleértve az agresszív viselkedést vagy ellenségességet), depresszió (nem gyakori), remegés (ritka), hallucinációk, dezorientáció, (öngyilkos gondolatok és tettek (nagyon ritka))
- szédülés, álmosság, végtagzsibbadás/-érzéketlenség, görcsrohamok (nem gyakori)
- szívdobogásérzés (ritka)
- orrvérzés (nem gyakori)
- hasmenés, hányinger, hányás (gyakori), szájszárazság, emésztési zavar (nem gyakori)
- hepatitisz (májgyulladás) (nagyon ritka)
- kiütés (gyakori), véraláfutás, viszketés, csalánkiütés (nem gyakori), érzékeny vörös csomók a bőr alatt, leggyakrabban a lábszáron (eritéma nodózum), súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), melyek előjel nélkül alakulhatnak ki (nagyon ritka)
- ízületi vagy izomfájdalmak, izomgörcsök (nem gyakori)
- láz (gyakori), fáradtság, rossz közérzet, duzzanat (nem gyakori)
A montelukaszttal kezelt asztmás betegek között nagyon ritkán jelentkezett egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalta magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések (Churg-Strauss szindróma). Ha Önnél egy vagy több jelentkezik ezek közül a tünetek közül, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Monalux filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Monalux filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga a montelukaszt.
Egy filmtabletta 10 mg montelukasztot tartalmaz (montelukaszt-nátrium formájában).
- Egyéb összetevők:
tablettamag: laktóz-monohidrát, cellulózpor, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát,
filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), talkum, propilénglikol, vörös vas-oxid (E172) és sárga vas-oxid (E172).
Milyen a Monalux filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Barack színű, kerek, mindkét oldalán enyhén domború felületű, metszett élű filmtabletta.
7, 10, 14, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 84, 90, 98, 100, 140 vagy 200 db-os filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2014. 02. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.