Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

ORENCIA 125 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben

Hatóanyag:
abatacept

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
1x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
abatacept

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
1x (tűvédővel)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
abatacept

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
3x (tűvédővel)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
abatacept

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
4x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
abatacept

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
4x (tűvédővel)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
abatacept

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
12x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
abatacept

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
12x (tűvédővel)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: IMMUNSUPPRESSANSOK Törzskönyvi szám: EU/1/07/389/004
Gyógyszeralkategória: Szelektív immunsuppressansok Gyártó: Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az ORENCIA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az ORENCIA hatóanyaga, az abatacept egy fehérje, amelyet sejttenyészetekben állítanak elő. Az ORENCIA mérsékli az immunrendszer egészséges szövetek ellen irányuló támadását azáltal,hogy kölcsönhatásba lép a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kialakulásában szerepet játszó immunsejtekkel (a T limfocitáknak nevezett fehérvérsejtekkel). Az ORENCIA szelektív módon megváltoztatja az immunrendszer gyulladásos válaszreakciójában résztvevő T-sejtek aktiválását.
Az ORENCIA-t a reumás ízületi gyulladás kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. A reumatoid artritisz elhúzódó lefolyású, az egész szervezetet érintő, idővel súlyosabbá váló betegség, amely ha nem kezelik, súlyos következményekhez, például ízületi károsodáshoz, fokozott mozgáskorlátozottsághoz és a napi tevékenységek beszűküléséhez vezethet. A reumatoid artritiszben szenvedő beteg saját immunrendszere támadja meg a test normális szöveteit, amely fájdalomhoz és az ízületek duzzanatához vezet. Ez az ízületek károsodását okozhatja. A reumás ízületi gyulladás (RA) mindenkit máshogy érint. A legtöbb embernél az ízületi panaszok fokozatosan, több év alatt alakulnak ki.
Ugyanakkor bizonyos esetekban a RA gyorsan romlik, és megint másoknál a RA korlátozott ideig tart, majd egy javulási időszak következik. A RA rendszerint egy krónikus (hosszan tartó), folyamatosan súlyosbodó betegség. Ez azt jelenti, hogy a RA még akkor is folyamatosan károsíthatja az ízületeit, ha kezelést kap, akár vannak tünetei, akár nincsenek. Az Önnek megfelelő kezelési terv megtalálásával képes lehet lelassítani a betegség lefolyását, ami segíthet csökkenteni a hosszú távú ízületi károsodást, csakúgy, mint a fájdalmat, a fáradtságot, és összességében javítja az életminőségét.
Az ORENCIA-t közepesen súlyos illetve súlyos reumás ízületi gyulladás kezelésére alkalmazzák, amennyiben szervezete nem reagál megfelelően más betegségmódosító gyógyszerekre vagy egy másik gyógyszercsoportra, az úgynevezett "tumor nekrózis faktor (TNF) gátlókra". Egy metotrexátnak nevezett gyógyszerrel együtt alkalmazzák.
Az ORENCIA kezelés célja:
- az ízületek károsodásának lassítása,
- az Ön fizikai funkcióinak javítása,
2. Tudnivalók az ORENCIA alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az ORENCIA-t,
- ha allergiás az abataceptre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos vagy nem megfelelően kezelt fertőzése van, ne kezdje el az ORENCIA kezelést.
Fertőzés esetén ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy az ORENCIA súlyos mellékhatásokat válthat ki.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha allergiás reakciókat, például mellkasi szorító érzést, légszomjat, erős szédülést vagy kábultságot, vizenyőt vagy bőrkiütéseket észlel, haladéktalanul forduljon orvosához.
- ha bármilyen fertőzése van, beleértve a krónikus vagy helyi jellegű fertőzéseket, ha gyakran kap el fertőző betegségeket vagy ha fertőzésre utaló tüneteket észlel magán (pl. láz, rossz közérzet, fogászati problémák) fontos, hogy ezt közölje kezelőorvosával. Az ORENCIA csökkentheti a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, és a kezelés hajlamosabbá teheti Önt a fertőzések iránt, vagy súlyosbíthatja valamely fennálló fertőzés lefolyását.
- Közölje kezelőorvosával, ha Önnek valaha tuberkulózisa (tüdőbaj, tbc) volt, vagy tuberkulózis jeleit észleli magán (tartósan fennálló köhögés, fogyás, levertség, hőemelkedés). Az ORENCIA alkalmazása előtt kezelőorvosa vizsgálatot fog végezni Önnél a tuberkulózis kizárására.
- Közölje kezelőorvosával, ha Önnek vírusos májgyulladása (vírusos hepatitisze) van. Az ORENCIA alkalmazása előtt kezelőorvosa vizsgálatot végezhet Önnél hepatitisz kizárására.
- Ha rosszindulatú daganatos betegségben szenved, kezelőorvosa el fogja dönteni, hogy Ön ennek ellenére kaphat-e ORENCIA-t.
- Ha Ön mostanában kapott oltást, vagy azt tervezi, hogy oltást kap, mondja el kezelőorvosának. Az ORENCIA-kezelés alatt bizonyos oltásokat nem lehet adni. Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt bármilyen oltást kapna.
Kezelőorvosa vérvizsgálatokat is végezhet.
Az ORENCIA alkalmazása idős betegek esetében
Az ORENCIA adagmódosítás nélkül alkalmazható 65 év feletti betegek esetében.
Gyermekek és serdülők
Az ORENCIA oldatos injekciót nem vizsgálták gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél. Ezért az ORENCIA oldatos injekció alkalmazása ebben a betegpopulációban nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és az ORENCIA
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az ORENCIA nem alkalmazható együtt a reumatoid artritisz kezelésére szolgáló biológiai gyógyszerekkel, beleértve a TNF-gátlókat is, mint például az adalimumabbal, az etanercepttel és az infliximabbal. Nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték az anakinrával és a rituximabbal történő együttes adás ajánlásához.
Az ORENCIA egyidejűleg alkalmazható más, a reumatoid artritisz kezelésében használatos gyógyszerekkel, mint például szteroidokkal vagy fájdalomcsillapítókkal, beleértve a nem szteroid gyulladásgátlókat is, mint pl. az ibuprofén vagy a diklofenák.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni az ORENCIA-kezelés ideje alatt, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás
Az ORENCIA hatása a terhességre nem ismert, ne alkalmazza az ORENCIA-t ha terhes, kivéve ha orvosa kifejezetten nem javasolja azt.
- ha Ön olyan nő, aki teherbe eshet, akkor az ORENCIA alkalmazásának ideje alatt és az utolsó adag után legfeljebb 14 hétig megbízható fogamzásgátlást kell alkalmaznia. Kezelőorvosa megfelelő módszereket javasol majd Önnek.
- Közölje kezelőorvosával, ha teherbe esett az ORENCIA alkalmazása során.
Nem ismeretes, hogy az ORENCIA átjut-e az anyatejbe. Abba kell hagynia a szoptatást az ORENCIA-kezelés alatt, valamint az utolsó adag beadását követő 14 héten át.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Az ORENCIA alkalmazása várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkor nem szabad gépjárművet vezetnie vagy veszélyes gépeket üzemeltetnie, ha fáradtnak érzi magát vagy rossz a közérzete az ORENCIA-kezelés után.
Az ORENCIA nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell alkalmazni az ORENCIA-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az ORENCIA oldatos injekciót a bőr alá fecskendezik be (szubkután alkalmazás).
Javasolt dózis
Az ORENCIA javasolt adagja reumás ízületi gyulladásban szenvedő felnőtteknél heti 125 mg, tekintet nélkül a testtömegre.
Kezelőorvosa az Ön ORENCIA-kezelését egy oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz való por egyszeri beadásával vagy anélkül is kezdheti (rendszerint egy, az Ön karjában lévő vénába adva, 30 perc alatt). Ha a kezelés elkezdésére egyetlen intravénás adagot adnak, az ORENCIA első, bőr alá adott injekciót az intravénás infúziót követő egy napon belül be kell adni, amit hetenként a bőr alá adott 125 mg-os injekciók követnek.
Ha Ön már intravénás ORENCIA-kezelést kap, és át szeretne állni a bőr alá adott ORENCIA-kezelésre, akkor a következő, vénába adott infúzió helyett egy szubkután injekciót kell kapnia, amit hetente a bőre alá adott ORENCIA injekció követ.
Kezelőorvosa határozza meg a kezelés időtartamát és azt, hogy az ORENCIA terápia idején milyen egyéb gyógyszerek szedését folytathatja.
Először a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adhatja be az ORENCIA injekciót. Ugyanakkor Ön és kezelőorvosa dönthet úgy, hogy Ön beadhatja saját magának az ORENCIA injekciót. Ebben az esetben megtanítják majd arra, hogy hogyan adja be saját magának az ORENCIA injekciót.
Beszéljen kezelőorvosával, ha bármilyen kérdése van az injekció saját magának történő beadásával kapcsolatban. A betegtájékoztató végén részletes útmutatót fog találni az "Utasítások az ORENCIA szubkután injekció előkészítéséhez és beadásához" rész alatt.
Ha az előírtnál több ORENCIA-t alkalmazott
Amennyiben ez előfordul, azonnal forduljon kezelőorvosához, aki megfigyelés alatt fogja tartani Önt, hogy nem jelentkeznek-e mellékhatásra utaló jelek vagy tünetek, és hogy szükség esetén kezelje a tüneteket.
Ha elfelejtette alkalmazni az ORENCIA-t
Ne feledkezzen el a következő adagról. Nagyon fontos, hogy az ORENCIA-t pontosan úgy alkalmazza, ahogy azt kezelőorvosa elrendelte. Ha elmulaszt egy adagot, de az előírt beadási időhöz képest nem telt el 3 nap, adja be az adagot, amint eszébe jut, majd a meghatározott napon kövesse az eredeti adagolási rendet. Ha több mint 3 napig feledkezett el az adagjáról, kérdezze meg kezelőorvosát, mikor kapja meg a következő adagot.
Ha idő előtt abbahagyja az ORENCIA alkalmazását
Az ORENCIA-kezelés abbahagyására irányuló döntést meg kell beszélnie orvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az ORENCIA-val kapcsolatban leggyakrabban észlelt mellékhatások a felső légúti fertőzések (beleértve az orr és a torok fertőzéseit is), fejfájás és a hányinger voltak amint az alábbiakban fesorolásra kerül. Az ORENCIA is okozhat súlyos, esetleg kezelést igénylő mellékhatásokat.
A lehetséges súlyos mellékhatások közé tartoznak a súlyos fertőzések, a rosszindulatú folyamatok (rák) és az allergiás reakciók, amint az az alábbiakban felsorolásra kerül.
Ha bármely alábbi mellékhatást észleli, azonnal értesítse orvosát:
- súlyos bőrkiütés, csalánkiütés vagy a túlérzékenység egyéb jelei
- az arc, a kezek, lábak duzzanata
- légzési vagy nyelési nehézségek
- láz, tartós köhögés, fogyás, fásultság
Ha bármely alábbi mellékhatást észleli, mielőbb értesítse orvosát:
- általános rossz közérzet, fogászati problémák, vizeletürítéskor jelentkező égő érzés, fájdalmas bőrkiütés, fájdalmas hólyagok a bőrön, köhögés
A fent leírt tünetek az alább felsorolt mellékhatások jelei lehetnek, melyek mindegyikét megfigyelték az ORENCIA-val a felnőtteken végzett klinikai vizsgálatokban.
A mellékhatások felsorolása
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):
- felső légúti fertőzések (beleértve az orr- és torok fertőzéseit is).
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- tüdő-fertőzések, húgyúti fertőzések, fájdalmas hólyagok a bőrön (herpesz), orrnyálkahártya gyulladás, influenza
- alacsony fehérvérsejtszám
- fejfájás, szédülés, zsibbadás
- szemgyulladás
- vérnyomás-emelkedés, kipirulás
- köhögés
- hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, gyomorrontásszerű panaszok, szájpenész, hányás
- bőrkiütés, hajhullás, csalánkütés
- végtagfájdalom
- fáradtságérzet, gyengeség, az injekció beadási helyén jelentkező reakciók
- a májfunkciós vizsgálatok kóros eredményei.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fogászati fertőzések, a köröm gombás fertőzései, fertőzés az izmokban, vérmérgezés, genny felgyülemlése a bőr alatt, vesefertőzés, a méh, a petevezetékek és/vagy a petefészkek gyulladása
- bőrrák, szemölcsök
- alacsony vérlemezkeszám
- allergiás reakciók
- depresszió, szorongás, alvászavar
- migrén
- száraz szem, látáscsökkenés
- szívdobogásérzés, magas pulzusszám, alacsony pulzusszám
- alacsony vérnyomás, hőhullám, érgyulladás
- nehézlégzés, sípoló légzés, légszomj
- fokozott hajlam a véraláfutások kialakulására, száraz bőr, pikkelysömör. bőrvörösödés, fokozott verejtékezés
- fájdalmas ízületek
- a havivérzés elmaradása, erős havivérzés
- influenzaszerű betegség, testtömeg-növekedés
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- tuberkulózis (tbc)
- a gyomor-bél rendszer fertőzése
- fehérvérűség (leukémia), tüdőrák
- szorító érzés a torokban
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az ORENCIA-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén (EXP) és a dobozon feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható) ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ne alkalmazza a gyógyszert, ha az oldat zavaros, elszíneződött vagy nagy részecskék vannak jelen. Az oldatnak tisztának, illetve halványsárgának kell lennie.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az ORENCIA
- A készítmény hatóanyaga az abatacept.
- Egy előretöltött fecskendő 125 mg abataceptet tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők a szacharóz, poloxamer, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát és injekcióhoz való víz (lásd 2. pont, "Az ORENCIA nátriumot tartalmaz").
Milyen az ORENCIA külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az ORENCIA oldatos injekció (injekció) egy tiszta, színtelen vagy halványsárga oldat. Az ORENCIA a következő kiszerelésekben kapható:
- 1 vagy 4 db, előretöltött fecskendőt tartalmazó kiszerelés és 12 db, előretöltött fecskendőt tartalmazó gyűjtőcsomagolás (3 db 4x-es csomag).
- 1, 3 vagy 4 db, biztonsági tűvédővel ellátott előretöltött fecskendőt tartalmazó kiszerelés és 12 db, biztonsági tűvédővel ellátott előretöltött fecskendőt tartalmazó gyűjtőcsomagolás (3 db 4x-es csomag). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Utasítások az ORENCIA szubkután injekció előkészítéséhez és beadásához
Kérjük, figyelmesen olvassa el ezeket az utasításokat, és lépésről-lépésre kövesse azokat. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember meg fogja tanítani Önnek, hogy az előretöltött fecskendő alkalmazásával hogyan adja be magának az ORENCIA injekciót.
Ne próbálja meg beadni magának az injekciót, amíg nem biztos benne, hogy megértette, hogyan készítse elő és adja be az injekciót. Megfelelő oktatás után be tudja adni magának az injekciót, vagy azt egy másik személy, például egy családtag vagy egy barát is be tudja adni.

Mielőtt hozzákezdne - néhány Teendő, és néhány dolog, Amit ne tegyen
Teendők
- Mindig óvatosan bánjon az ORENCIA-val, különösen akkor, ha más emberek és gyermekek vannak Ön körül.
- A fecskendőt mindig annak testénél fogja meg.
- A fel nem használt fecskendőket tartsa hűtőszekrényben, az eredeti dobozában.
- Az injekció beadása előtt készítse elő az injekció beadásához szükséges kellékeket.
- A szükséges kellékek listája: alkoholos törlők, vattacsomó vagy géz, sebtapasz, éles eszközök tárolására szolgáló tartály.
Az éles eszközök tárolására szolgáló tartály egy speciális, nem átszúrható falú szemetes tartály, ami sok üzletben kapható.
Amit ne tegyen
- Ne vegye le a tűvédő kupakot, amíg fel nem készült az injekció beadására!
- Soha ne húzza vissza a dugattyút!
- Ne rázza fel a fecskendőt, mert az károsíthatja az ORENCIA-t!
- NE tegye vissza a tűvédőt a használt tűre!
1. LÉPÉS: Készítse elő a fecskendőt
A. Ellenőrizze le a kartondobozon lévő lejárati időt és a gyártási tétel számát
- A lejárati idő megtalálható az ORENCIA dobozán és minden egyes fecskendőn.
- Ha a lejárati idő elmúlt, ne használja fel a fecskendőket! Kérjen segítséget kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
B. Hagyja a fecskendőt felmelegedni
- Keressen egy kényelmes helyet, egy tiszta, lapos felülettel, amin dolgozni tud.
- Vegye ki a fecskendőt a hűtőszekrényből. A többi, fel nem használt fecskendőt hagyja az eredeti dobozában a hűtőszekrényben.
- Ellenőrizze le, hogy a lejárati idő és a gyártási tétel száma egyezik-e a kartondobozon lévőkkel.
- Nézze meg a fecskendőt, hogy van-e rajta látható sérülés, de ne vegye le a tűvédő kupakot.
- Az injekció beadása előtt hagyja a fecskendőt 30 - 60 percig szobahőmérsékleten.
- Semmilyen módon ne siettesse a felmelegedést, így például ne használjon mikrohullámú sütőt, vagy ne tegye a fecskendőt meleg vízbe!
C. Ellenőrizze le a fecskendőben lévő folyadékot
- A testénél fogva tartsa a fecskendőt úgy, hogy a tűvédő kupakkal letakart tűvel lefelé mutat.

- Nézze meg a fecskendőben lévő folyadékot (2. ábra). A folyadéknak tisztának vagy halványsárgának kell lennie.
- Ne adja be az injekciót, ha a folyadék zavaros vagy elszíneződött, vagy nagy részecskék vannak benne!
- Az normális, ha légbuborékot lát, és nincs szükség az eltávolítására. A fecskendő teljes tartalmát be kell adni.
D. Gyűjtse össze a szükséges kellékeket, tartsa azokat könnyen elérhető távolságon belül.
E. Szappannal és meleg vízzel mosson alaposan kezet.

2. LÉPÉS: Válassza ki és készítse elő az injekció beadási helyét.
Legyen a fecskendő készenlétben, hogy az injekció beadási helyének előkészítése után azonnal használhassa.
A. Az injekció beadásához válasszon ki a testén egy területet (az injekció beadási helye)
- Választhatja:
- a combja elülső felszínét,
- a hasfalát, kivéve a köldök körüli 5 cm-es területet (3. ábra).

- Minden új injekcióhoz válasszon másik beadási helyet. A hetenkénti injekciókhoz választhatja ugyanazt a combját, amíg az injekció beadási helye kb. 2,5 cm-re van attól a helytől, ahová az utolsó injekciót beadta.
- Ne adja be az injekciót olyan helyre, ahol a bőre érzékeny, bevérzett, vörös, hámlik vagy kemény! Kerülje azokat a területeket, ahol hegek vagy terhességi csíkok vannak.
B. Készítse elő az injekció beadási helyét
- Körkörös mozdulatokkal törölje le az injekció beadási helyét alkoholos törlővel.
- Az injekció beadása előtt hagyja, hogy a bőre megszáradjon.
- Az injekció beadása előtt már ne érintse meg újra az injekció beadási helyét.
- Ne legyezze és ne fújja a tiszta területet!
3. LÉPÉS: Az ORENCIA injekció beadása
A. Vegye le a tűvédő kupakot.
- Egy kézzel fogja meg a fecskendő testét, és a másik kezével egyenesen húzza le a tűvédő kupakot (4. ábra).

A fecskendőben lévő folyadékban lehet egy kis légbuborék. A légbuborékot nem kell eltávolítani!
Lehet, hogy azt veszi észre, hogy egy csepp folyadék távozik a tűn. Ez normális jelenség, és nincs hatással az adagra.
- A tűvédő kupak eltávolítása közben ne nyúljon a dugattyúhoz!
- Ne vegye le a tűvédő kupakot, amíg fel nem készült az ORENCIA injekció beadására!
- Ne nyúljon a tűhöz, és ne hagyja, hogy az bármihez is hozzáérjen!
- Ne használja a fecskendőt, ha az úgy esett le, hogy a tűvédő kupak már nem volt a helyén!
B. Állítsa megfelelő helyzetbe a fecskendőt, és adja be az ORENCIA injekciót
- Egy kézzel fogja a hüvelyk- és mutatóujja közé a fecskendő testét (5. ábra).
- Az injekció beadásának kezdetéig ne nyomja be a dugattyú végét!
- Soha ne húzza vissza a dugattyút!
- Másik kezével óvatosan csípje redőbe a megtisztított bőrterületet. Tartsa mozdulatlanul.
- Egy gyors, a darts nyíl eldobásához hasonló mozdulattal 45 fokos szögben szúrja a tűt az összecsípett bőrbe (5. ábra).

- A hüvelykujjával nyomja be határozottan a dugattyút, amíg megy, és fecskendezze be az összes gyógyszert (6. ábra).
- Húzza ki a tűt a bőrből, és engedje el a környező bőrt.
- NE tegye vissza a tűvédőt a tűre!
- Nyomjon egy vattagombócot az injekció beadási helyére, és tartsa ott 10 másodpercig.
- Ne dörzsölje az injekció beadási helyét! Az enyhe vérzés normális jelenség.
- Szükség esetén ráragaszthat egy sebtapaszt az injekció beadási helyére.
4. LÉPÉS: Dobja el a fecskendőt, és készítsen feljegyzést
A. Dobja el a használt fecskendőt az éles eszközök tárolására szolgáló tartályba.
- A tűt tartalmazó gyógyszerek helyes eldobását szabályozó nemzeti és helyi törvényekről kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
- Az éles eszközök tárolására szolgáló tartályt mindig tartsa távol gyermekektől és állatoktól!
- A használt fecskendőket ne dobja a háztartási hulladékba vagy az újrahasznosítható hulladékokat gyűjtő edényekbe!
B. Készítsen feljegyzést az injekció beadásáról
- Jegyezze fel a dátumot, az időpontot és azt a testrészt, ahová beadta magának az injekciót.
Az is hasznos lehet, ha leír minden, az injekcióval kapcsolatos kérdést vagy aggodalmat, így meg tudja kérdezni kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy a gyógyszerészt.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
Utasítások az ORENCIA szubkután injekció előkészítéséhez és beadásához
Kérjük, figyelmesen olvassa el ezeket az utasításokat, és lépésről-lépésre kövesse azokat.
Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember meg fogja tanítani Önnek, hogy a biztonsági tűvédővel ellátott előretöltött fecskendő alkalmazásával hogyan adja be magának az ORENCIA injekciót.
Ne próbálja meg beadni magának az injekciót, amíg nem biztos benne, hogy megértette, hogyan készítse elő és adja be az injekciót. Megfelelő oktatás után be tudja adni magának az injekciót, vagy azt egy másik személy, például egy családtag vagy egy barát is be tudja adni.

Mielőtt hozzákezdne - néhány Teendő, és néhány dolog, Amit ne tegyen
Teendők
- Mindig óvatosan bánjon az ORENCIA-val, különösen akkor, ha más emberek és gyermekek vannak Ön körül.
- A fecskendőt mindig annak testénél fogja meg.
- A fel nem használt fecskendőket tartsa hűtőszekrényben, az eredeti dobozában.
- Az injekció beadása előtt készítse elő az injekció beadásához szükséges kellékeket.
- A szükséges kellékek listája: alkoholos törlők, vattacsomó vagy géz, ragtapasz, éles eszközök tárolására szolgáló tartály.
Az éles eszközök tárolására szolgáló tartály egy speciális, nem átszúrható falú szemetes tartály, ami sok üzletben kapható.
Amit ne tegyen
- A tálcából való kivétel közben ne a dugattyúnál vagy a tűvédő kupaknál fogva húzza!
- Ne vegye le a tűvédő kupakot, amíg fel nem készült az injekció beadására!
- Soha ne húzza vissza a dugattyút!
- Ne rázza fel a fecskendőt, mert az károsíthatja az ORENCIA-t!
1. LÉPÉS: Készítse elő a fecskendőt
A. Ellenőrizze le a kartondobozon lévő lejárati időt és a gyártási tétel számát
- A lejárati idő megtalálható az ORENCIA dobozán és minden egyes fecskendőn.
- Ha a lejárati idő elmúlt, ne használja fel a fecskendőket! Kérjen segítséget kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
B. Hagyja a fecskendőt felmelegedni
- Keressen egy kényelmes helyet, egy tiszta, lapos felülettel, amin dolgozni tud.
- Vegye ki a fecskendőt a hűtőszekrényből. A többi, fel nem használt fecskendőt hagyja az eredeti dobozában a hűtőszekrényben.
- A csomagolásból való eltávolításhoz ott fogja meg a fecskendőt, ahol a tálcán lévő nyilak jelzik.
- Ne fogja meg a dugattyúnál!
- Ellenőrizze le, hogy a lejárati idő és a gyártási tétel száma egyezik-e a kartondobozon lévőkkel.
- Nézze meg a fecskendőt, hogy van-e rajta látható sérülés, de ne vegye le a tűvédő kupakot.
- Az injekció beadása előtt hagyja a fecskendőt 30 - 60 percig szobahőmérsékleten.
- Semmilyen módon ne siettesse a felmelegedést, így például ne használjon mikrohullámú sütőt, vagy ne tegye a fecskendőt meleg vízbe!
C. Ellenőrizze le az előretöltött fecskendőben lévő folyadékot
- A testénél fogva tartsa a fecskendőt úgy, hogy a tűvédő kupakkal letakart tűvel lefelé mutat.

- Nézze meg a fecskendő ablakában lévő folyadékot (2. ábra). A folyadéknak tisztának vagy halványsárgának kell lennie.
- Ne adja be az injekciót, ha a folyadék zavaros vagy elszíneződött, vagy nagy részecskék vannak benne!
- Az normális, ha légbuborékot lát, és nincs szükség az eltávolítására. A fecskendő teljes tartalmát be kell adni.
D. Gyűjtse össze a szükséges kellékeket, tartsa azokat könnyen elérhető távolságon belül.
E. Szappannal és meleg vízzel mosson alaposan kezet.
2. LÉPÉS: Válassza ki és készítse elő az injekció beadási helyét.
Legyen a fecskendő készenlétben, hogy az injekció beadási helyének előkészítése után azonnal használhassa.
A. Az injekció beadásához válasszon ki a testén egy területet (az injekció beadási helye)
- Választhatja:
- a combja elülső felszínét,
- a hasfalát, kivéve a köldök körüli 5 cm-es területet (3. ábra).

- Minden új injekcióhoz válasszon másik beadási helyet. A hetenkénti injekciókhoz választhatja ugyanazt a combját, amíg az injekció beadási helye kb. 2,5 cm-re van attól a helytől, ahová az utolsó injekciót beadta.
- Ne adja be az injekciót olyan helyre, ahol a bőre érzékeny, bevérzett, vörös, hámlik vagy kemény! Kerülje azokat a területeket, ahol hegek vagy terhességi csíkok vannak.
B. Készítse elő az injekció beadási helyét
- Körkörös mozdulatokkal törölje le az injekció beadási helyét alkoholos törlővel.
- Az injekció beadása előtt hagyja, hogy a bőre megszáradjon.
- Az injekció beadása előtt már ne érintse meg újra az injekció beadási helyét.
- Ne legyezze és ne fújja a tiszta területet!
3. LÉPÉS: Az ORENCIA injekció beadása
A. Vegye le a tűvédő kupakot.
- Egy kézzel fogja meg a fecskendő testét, és a másik kezével egyenesen húzza le a tűvédő kupakot (4. ábra).

A fecskendőben lévő folyadékban lehet egy kis légbuborék. A légbuborékot nem kell eltávolítani!
Lehet, hogy azt veszi észre, hogy egy csepp folyadék távozik a tűn. Ez normális jelenség, és nincs hatással az adagra.
- A tűvédő kupak eltávolítása közben ne nyúljon a dugattyúhoz!
- Ne vegye le a tűvédő kupakot, amíg fel nem készült az ORENCIA injekció beadására!
- Ne nyúljon a tűhöz, és ne hagyja, hogy az bármihez is hozzáérjen!
- Ne használja a fecskendőt, ha az úgy esett le, hogy a tűvédő kupak már nem volt a helyén!
B. Állítsa megfelelő helyzetbe a fecskendőt, és adja be az ORENCIA injekciót
- Egy kézzel fogja a hüvelyk- és mutatóujja közé a fecskendő testét (5. ábra).
- Az injekció beadásának kezdetéig ne nyomja be a dugattyú végét!
- Soha ne húzza vissza a dugattyút!
- Másik kezével óvatosan csípje redőbe a megtisztított bőrterületet. Tartsa mozdulatlanul.
- Egy gyors, a darts nyíl eldobásához hasonló mozdulattal 45 fokos szögben szúrja a tűt az összecsípett bőrbe (5. ábra).

- A hüvelykujjával nyomja be határozottan a dugattyút, amíg megy, és fecskendezze be az összes gyógyszert (6. ábra).
- Amikor ütközésig benyomta a dugattyút, tartsa a hüvelykujját a dugattyú végén.
- Lassan csökkentse a hüvelykujja által a dugattyú végére gyakorolt nyomást, és hagyja, hogy az felfelé mozdítsa a hüvelykujját. Ez addig mozgatja felfelé az üres fecskendőt, amíg az egész tűt be nem fedi a biztonsági tűvédő (7. ábra).

- Ha a biztonsági tűvédő teljesen befedte a tűt, engedje el a környező bőrt. Vegye el onnan a fecskendőt.
- Nyomjon egy vattagombócot az injekció beadási helyére, és tartsa ott 10 másodpercig.
- Ne dörzsölje az injekció beadási helyét! Az enyhe vérzés normális jelenség.
- Szükség esetén ráragaszthat egy sebtapaszt az injekció beadási helyére.
4. LÉPÉS: Dobja el a fecskendőt, és készítsen feljegyzést
A. Dobja el a használt fecskendőt az éles eszközök tárolására szolgáló tartályba.
- A tűt tartalmazó gyógyszerek helyes eldobását szabályozó nemzeti és helyi törvényekről kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
- Az éles eszközök tárolására szolgáló tartályt mindig tartsa távol gyermekektől és állatoktól!
- A használt fecskendőket ne dobja a háztartási hulladékba vagy az újrahasznosítható hulladékokat gyűjtő edényekbe!
B. Készítsen feljegyzést az injekció beadásáról
- Jegyezze fel a dátumot, az időpontot és azt a testrészt, ahová beadta magának az injekciót.
Az is hasznos lehet, ha leír minden, az injekcióval kapcsolatos kérdést vagy aggodalmat, így meg tudja kérdezni kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy a gyógyszerészt.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
Published date: 2014.11.12.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.