PANTOPRAZOL ACCORD 40 mg por oldatos injekcióhoz

Hatóanyag:

pantoprazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x10 ml injekciós üvegben

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    PEPTIKUS FEKÉLY ÉS GASTRO-OESOPHAGEALIS REFLUX BETEGSÉG (GERD) GYÓGYSZEREI

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-22754/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Protonpumpa inhibitorok

  • Gyártó:

    Accord Healthcare Polska

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pantoprazol Accord és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A pantoprazol egy úgynevezett szelektív "protonpumpa-gátló" gyógyszer, amely csökkenti a gyomorban termelt sav mennyiségét. A gyomor- és a belek savtermeléssel kapcsolatos betegségeinek kezelésére szolgál.
A készítményt visszérbe (vénába) fecskendezik be, és Ön csak abban az esetben kapja, ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy az adott időben a pantoprazol injekció megfelelőbb Önnek, mint a pantoprazol tabletta. Amint kezelőorvosa megfelelőnek látja, az injekcióról át fognak térni a tabletta használatára.
A Pantoprazol Accord a következők kezelésére alkalmazható:
- Reflux özofagitisz. Ez a nyelőcső (a szájüreg és a gyomor közötti összeköttetést biztosító cső) gyulladása, amelyhez a gyomorsav visszafolyása társul.
- Gyomor- és nyombélfekély.
- Zollinger-Ellison szindróma és gyomorsav-túltermeléssel járó egyéb állapotok.
2. Tudnivalók a Pantoprazol Accord alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Pantoprazol Accord-ot:
- Ha allergiás a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha allergiás más protonpumpa-gátlókat tartalmazó gyógyszerekre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pantoprazol Accord alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha
- ha Önnek súlyos májbetegsége van. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha volt már májproblémája. Kezelőorvosa ebben az esetben gyakrabban ellenőrzi a májenzimértékeket. Amennyiben a májenzimszintek emelkedést mutatnak, a kezelést le kell állítani.
- ha a pantoprazollal egyidejűleg atazanavir tartalmú gyógyszert (HIV fertőzés kezelésére szolgáló készítményt) szed, kérje kezelőorvosa tanácsát.
- a protonpumpa-gátló készítmények napi többszöri szedése megnövelheti a csípő-, csukló- vagy gerinctörések kockázatát, ha (egy évnél) hosszabb ideig alkalmazzák ezeket. Beszéljen kezelőorvosával a csonttörések kockázatáról, amennyiben Ön pantoprazolt szed.
- ha a magnéziumszint alacsont az Ön szervezetében. Ez a probléma súlyos lehet. Alacsony magnéziumszint előfordulhat a protonpumpa-gátlót legalább 3 hónapig szedő betegeknél. Ha alacsony magnéziumszint jelentkezik, ez általában egy éves kezelés után fordul elő. Önnél vagy jelentkeznek az alacsony magnéziumszint tünetei vagy nem.
- ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt pantoprazolhoz hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.
- ha Egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).
Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a pantoprazol kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.
A gyógyszer alkalmazása előtt azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a következő tünetek bármelyikét észleli:
- nem szándékos fogyás (amely nem kapcsolható fogyókúrához vagy testmozgáshoz);
- ismételten előforduló hányás;
- nyelési nehézségek vagy nyelési fájdalom;
- vérhányás (amelynek megjelenése sötét, őrölt kávészerű lehet);
- sápadtság és gyengeségérzet (vérszegénység);
- vér jelenlétét észleli a székletben (amely fekete vagy kátrányos jellegű lehet):
- mellkasi fájdalom
- gyomorfájdalom
- súlyos és/vagy tartós hasmenés, mivel a Pantoprazol Accord összefüggésbe hozható a fertőzéses hasmenés előfordulásának kismértékű növekedésével.
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy néhány vizsgálattal ki kell zárni Önnél az esetleges rosszindulatú folyamatok jelenlétét, mivel a pantoprazol enyhíti a daganatos megbetegedések tüneteit, és így késleltetheti azok felismerését. Amennyiben tünetei a kezelés ellenére fennállnak, további vizsgálatok elvégzését kell fontolóra venni.
Gyermekek és serdülők
A Pantoprazol Accord alkalmazása gyermekeknél nem javasolt, mivel a hatásossága nem bizonyított 18 év alatti gyermekeknél.
Egyéb gyógyszerek és a Pantoprazol Accord
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez azért fontos, mert a pantoprazol befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, illetve néhány gyógyszer befolyásolhatja a panoprazol hatását.
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- Olyan gyógyszerek, mint a ketokonazol, itrakonazol és pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló készítmények) vagy az erlotinib (bizonyos daganatok ellen alkalmazott szer), mivel a pantoprazol megakadályozhatja, hogy ezek és más készítmények megfelelő hatást fejtsenek ki.
- Warfarin és fenprokumon, amelyek a véralvadást befolyásolják. További vizsgálatokra lehet szükség.
- Atazanavir (HIV fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- Metotrexát (a reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és daganatos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer) - amennyiben Ön metotrexátot szed, kezelőorvosa átmenetileg leállíthatja a Pantoprazol Accord kezelést, mert a pantoprazol megnövelheti a metotrexát szintjét a vérben.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Nincsenek megfelelő adatok a pantoprazol terhes nőknél történő alkalmazásáról. Beszámoltak a pantoprazol humán anyatejbe való kiválasztódásáról. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket, ha olyan mellékhatásokat tapasztal, mint a szédülés és látászavarok.
A Pantoprazol Accord nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz injekciós üvegenként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Pantoprazol Accord-ot
A gondozását végző egészségügyi szakember vagy kezelőorvosa adja be Önnek a napi adagot vénás injekció formájában 2-15 perc alatt.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek
Gyomor-, nyombélfekély és reflux özofágitisz esetén
Naponta egy injekciós üveg (40 mg pantoprazol).
Zollinger-Ellison szindróma és gyomorsav-túltermeléssel járó egyéb állapotok hosszú távú kezelésére
Naponta két injekciós üveg (80 mg pantoprazol).
Kezelőorvosa a termelt gyomorsav mennyiségétől függően a későbbiekben módosíthatja az adagot. Amennyiben napi két injekciós üvegnél (80 mg) nagyobb adagot írnak elő Önnek, ezt két egyenlő adagban kell megkapnia. Kezelőorvosa időlegesen napi négy injekciós üveget (160 mg) meghaladó adagot is felírhat Önnek. Ha a gyomorsavszintet gyorsan kell beállítani, 160 mg kezdő adag (négy injekciós üveg) valószínűleg elegendő ahhoz, hogy a gyomorsav mennyisége megfelelő mértékben csökkenjen.
- Májkárosodás: Ha súlyos májkárosodásban szenved, akkor a napi adagja legfeljebb 20 mg (fél injekciós üveg) lehet.
- Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél: Gyermekek (18 év alattiak). Gyermekek számára ezen injekciók alkalmazása nem ajánlott.
Ha az előírtnál több Pantoprazol Accord-ot alkalmazott
Az adagokat a kezelését végző egészségügyi szakember vagy kezelőorvosa alaposan ellenőrzi, ezért a túladagolás rendkívül valószínűtlen. A túladagolásnak nincsenek ismert tünetei.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja, haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához:
- Súlyos allergiás reakciók (ritka, 1 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet): a nyelv és/vagy a torok duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütések, nehézlégzés, az arc allergiás eredetű duzzanata (Quincke-ödéma/angioödéma), rendkívül szapora szívveréssel és erős verejtékezéssel jelentkező nagyfokú szédülés.
- Súlyos bőrbetegségek (a gyakoriság nem ismert, a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr felhólyagosodása és az általános állapot gyors romlása, a szem, az orr, a száj/ajkak vagy a nemi szervek hámelváltozása (beleértve az enyhe vérzéseket is) (Stevens-Johnson szindróma, Lyell-szindróma, eritéma multiforme) és fényérzékenység.
- Egyéb súlyos állapotok (gyakoriság nem ismert, a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr vagy a szemfehérjék sárgás elszíneződése (a májsejtek súlyos károsodása, sárgaság) vagy láz, bőrkiütés, a vesék megnagyobbodása, ami néha fájdalmas vizeléssel jár és a hát alsó részének fájdalma (súlyos vesegyulladás).
További mellékhatások:
- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
a visszerek falának gyulladása és vérrögképződés (tromboflebitisz) az injekció beadásának helyén; jóindulatú gyomorpolipok.
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
fejfájás; szédülés; hasmenés; hányinger; hányás; felböfögés és puffadás (szelek); székrekedés; szájszárazság; hasi fájdalom és diszkomfort érzés, bőrkiütés; fertőzéses bőrkiütés (exantéma), hólyagos bőrkiütés; viszketés; gyengeségérzet; kimerültség vagy általános rosszullét; alvászavarok.
Enyhén megemelkedhet a csukló-, csípő- vagy gerinctörés veszélye a protonpumpa-gátlók szedése során, mint a pantoprazol, különösen egy évet meghaladó időszak esetén. Közölje kezelőorvosával, ha csontritkulásban szenved vagy kortikoszteroidokat szed (melyek megnövelhetik a csontritkulás kockázatát).
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
ízérzés zavara vagy annak teljes elvesztése; látászavarok, pl. homályos látás; csalánkiütés; ízületi fájdalom, izomfájdalom; a testtömeg változása; testhőmérséklet emelkedés; végtagduzzanat (perifériás ödéma); allergiás reakciók, depresszió; emlő-megnagyobbodás férfiaknál.
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
tájékozódási zavar (dezorientáció).
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésekre álló adatokból nem állapítható meg)
Hallucináció, zavartság (főként azoknál a betegeknél, akiknél ezek a tünetek korábban is előfordultak); a csökkent nátriumszint a vérben, szúró, bizsergő, szurkáló, égő érzés vagy zsibbadás; alacsony vér-káliumszint, amely izomgyengeséget, izomrángást vagy szabálytalan szívverést okozhat; izomgörcsök; csökkent vér-kalciumszint.
Amennyiben Önt több mint 3 hónapja kezelik Pantoprazol Accord-dal, lehetséges, hogy a vérében lecsökken a magnézium szintje. Az alacsony magnéziumszint fáradtság, akaratlan izomösszehúzódás, dezorientáció, görcsök, szédülés, szapora szívverés formájában nyilvánulhat meg. Amennyiben ezen tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vér kálium- vagy kalciumszintjének csökkenéséhez is vezethet. Kezelőorvosa úgy dönthet, hogy rendszeresen vérvizsgálatot végeztet a magnézium szintjének ellenőrzésére (lásd 2. pont).
Kiütés, valószínűleg ízületi fájdalommal.
Vérvizsgálattal kimutatható mellékhatások:
- Nem gyakori (100 -ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
a májenzimértékek emelkedése.
- Ritka (1000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
a bilirubinszint emelkedése; a vérzsírok szintjének emelkedése; hirtelen esés a keringő szemcsés festődésű (úgynevezett granuláris) fehérvérsejtek számában, amelyet magas láz kísér.
- Nagyon ritka (10 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
a vérlemezkék számának csökkenése, amely a normálisnál fokozottabb vérzésekhez, véraláfutásokhoz vezethet; a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben, melynek következtében gyakrabban jelentkezhetnek fertőzések; a vörös és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék számának egyidejű kóros csökkenése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pantoprazol Accord-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Az injekciós üveg a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A feloldás vagy a feloldás és hígítás után 25 °C-on 12 órán át igazoltan megőrzi kémiai és fizikai stabilitását. Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni, kivéve, ha a felnyitás és a hígítás módja eleve kizárja a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát.
Ne alkalmazza ezt a készítményt, ha az oldat külleme megváltozott (pl. homályossá válik vagy kicsapódás figyelhető meg).
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pantoprazol Accord?
- A készítmény hatóanyaga: a pantoprazol (nátrium-szeszkvihidrát formájában).
Az oldatos injekcióhoz való port tartalmazó injekciós üvegek egyenként 42,29 mg pantoprazol-nátriumot tartalmaznak, amely 40 mg pantoprazolnak felel meg.
- Egyéb összetevő: a nátrium-hidroxid (pH beállításához). (A nátriumtartalmat illetően lásd a 2. pontot).
Milyen a Pantoprazol Accord külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Pantoprazol Accord fehér vagy csaknem fehér, liofilizált por. Ebből oldatot készítenek, mielőtt Önnek beadnák.
Kiszerelések:
1 db injekciós üveg

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2019. 03. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.