SALOFALK 1,5 g retard granulátum

Hatóanyag:

mesalazine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

45x tasakban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

  • Gyógyszerfőkategória:

    BÉLRE HATÓ GYULLADÁSGÁTLÓ SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-1612/18

  • Gyógyszeralkategória:

    Aminosalicylsav és hasonló szerek

  • Gyártó:

    Dr. Falk Pharma

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Salofalk 1,5 g granulátum és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A meszalazin, a Salofalk 1,5 g granulátum hatóanyaga gyulladásgátló, gyulladásos bélbetegségek kezelésére alkalmazható.

A Salofalk 1,5 g granulátumot az alábbi esetekben alkalmazzák:
- a vastagbél egy gyulladásos megbetegedése, az enyhe vagy középsúlyos kolitisz ulceróza akut fellobbanásainak a kezelésére és a visszaesés megelőzésére.


2. Tudnivalók a Salofalk 1,5 g granulátum szedése előtt

Ne szedje a Salofalk 1,5 g granulátumot
- ha allergiás a meszalazinra, a szalicilsavra és szalicilsav-származékokra, mint például az acetilszalicilsav (például Aspirin) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos máj- vagy vesebetegségben szenved.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Salofalk 1,5 g granulátum szedése előtt beszéljen kezelőorvosával

-- ha tüdőproblémái voltak és vannak, elsősorban ha tüdőasztmában szenved.
-- ha allergiás a szulfaszalazin (a meszalazin származéka) tartalmú készítményekre.
-- ha májbetegségben szenved.
-- ha vesebetegségben szenved.
-- ha korábban súlyos bőrkiütés vagy bőrhámlás, hólyagosodás és/vagy szájsebesedés alakult ki Önnél a meszalazin alkalmazását követően.

A meszalazin a vizelet vörösesbarna elszíneződését okozhatja, ha nátrium-hipokloritot tartalmazó tisztítószerrel érintkezik a WC-ben. Ez a meszalazin és a tisztítószer közötti kémiai reakció következménye, és nincs jelentősége.

További óvintézkedések
A kezelés során kezelőorvosa Önt valószínűleg szoros ellenőrzés alatt fogja tartani, és rendszeres vér- és vizeletvizsgálatok elvégzését fogja előírni.

A meszalazin alkalmazása mellett vesekövek alakulhatnak ki. A tünetek közé tartozhat a has oldalsó részén jelentkező fájdalom és a véres vizelet. Ügyeljen arra, hogy a meszalazin-kezelés idején bőségesen fogyasszon folyadékot.

A meszalazin-kezeléssel kapcsolatban jelentettek súlyos bőrreakciókat, beleértve eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakciót (DRESS), Stevens-Johnson-szindrómát (SJS), és toxikus epidermális nekrolízist (TEN). Hagyja abba a meszalazin alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha a 4. pontban leírt, az említett súlyos bőrreakciókkal kapcsolatos tünetek bármelyikét észleli.

Egyéb gyógyszerek és a Salofalk 1,5 g granulátum
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különös tekintettel:
- azatioprin, 6-merkaptopurin vagy tioguanin tartalmú készítmények (immunrendszeri betegségek kezelésére alkalmas gyógyszerek)
- bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek (trombózis elleni gyógyszerek vagy vérhígítók például warfarin)
- laktulóz (székrekedés kezelésére alkalmas gyógyszer) vagy egyéb készítmények, amelyek a széklete savasságát megváltoztathatják

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Valószínűleg így is alkalmazhatja a Salofalk granulátumot és kezelőorvosa el fogja tudni dönteni, hogy mi a legjobb Önnek.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség során a Salofalk 1,5 g granulátumot csak kifejezett orvosi utasításra szabad szedni.

Szoptatás ideje alatt a Salofalk 1,5 g granulátumot csak kezelőorvosa kifejezett utasítására alkalmazza, mivel a gyógyszer hatóanyaga átjuthat az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Salofalk granulátum nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Salofalk 1,5 g granulátum aszpartámot, szacharózt és nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 3 mg aszpartámot tartalmaz tasakonként. Az aszpartám fenilalanin-forrás. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának (PKU) nevezett, ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tasakonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Salofalk 1,5 g granulátumot?

A Salofalk 1,5 g granulátumot mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az alkalmazás módja
A Salofalk 1,5 g granulátum csak szájon át alkalmazható.
A Salofalk 1,5 g granulátumot nem szabad szétrágni. Helyezze a granulátumokat közvetlenül a nyelvre és sok folyadékkal, szétrágás nélkül nyelje le.

Adagolás




Felnőttek és időskorúak
Ha az orvosa másképp nem rendeli, a kolitisz ulceróza akut fellobbanásának kezelése esetén a készítmény normál adagja:
az egyedi esetek klinikai szükségleteitől függően 1-2 tasak Salofalk 1,5 g granulátum naponta egyszer, lehetőleg reggel (napi 1,5-3 g meszalazinnak felel meg).

A kolitisz ulceróza kiújulásának megelőzésére
A kolitisz ulceróza további előfordulásának megelőzésére a készítmény normál adagja:
1 tasak Salofalk 500 mg granulátum naponta háromszor (napi 1,5 g meszalazinnak felel meg).

Ha az orvosa úgy ítéli meg, hogy Ön fokozottan ki van téve a kiújulás kockázatának, abban az esetben a kolitisz ulceróza további előfordulásának megelőzésére a készítmény adagja:
2 tasak Salofalk 1,5 g granulátum naponta egyszer, lehetőleg reggel (napi 3 g meszalazinnak felel meg).

Alkalmazása gyermekeknél
Gyermekeknél (6-18 év között) való alkalmazással kapcsolatban csak kevés információ áll rendelkezésre.

6 éves és annál idősebb gyermekek
Kérdezze meg kezelőorvosát a Salofalk 1,5 g granulátum pontos adagolását illetőleg.

Akut szakasz
Az adagot egyénileg kell megállapítani. Kezdetben naponta 30-50 mg meszalazin adandó testtömeg-kilogrammonként, amit naponta egyszer, lehetőleg reggel vagy több részletben kell bevenni. A maximális adag naponta 75 mg meszalazin testtömeg-kilogrammonként. A teljes napi adag nem haladhatja meg a felnőtteknek előírt maximális adagot.
Általánosságban javasolható, hogy gyermekeknek 40 kg testtömeg alatt a felnőtt adag fele, míg 40 kg testtömeg felett a normál felnőtt adag adandó.
Magas hatóanyagtartalma miatt a Salofalk 1,5 g granulátum nem megfelelő a 40 kg alatti gyermekek kezelésére. Kérjük, használja helyette a Salofalk 500 vagy 1000 mg granulátumot.

A kezelés időtartama
A kolitisz ulceróza akut fellángolásainak kezelése általában 8 hétig tart. Az Ön állapotától függően a kezelőorvosa dönti el, hogy mennyi ideig tartson a kezelés.

A Salofalk 1,5 g granulátummal folytatott kezelést rendszeresen és következetesen kell alkalmazni, az akut gyulladásos szakaszok kezelése és a hosszú távú kezelés alatt egyaránt, mert az eredményes gyógyulás csak így érhető el.

Ha úgy érzi, hogy a Salofalk 1,5 g granulátum túl erős vagy túl gyenge Önnek, forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Salofalk 1,5 g granulátumot vett be
Ha kétségei vannak, forduljon kezelőorvosához, aki eldönti, hogy mit kell tennie.
Amennyiben több Salofalk 1,5 g granulátumot vett be az előírtnál, folytassa a kezelést az előírt adaggal. Ne vegyen be kevesebbet.

Ha elfelejtette bevenni a Salofalk 1,5 g granulátumot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Salofalk 1,5 g granulátum szedését
Minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt befejezné a Salofalk 1,5 g granulátum szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Salofalk 1,5 g granulátum is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél, azonnal keresse fel kezelőorvosát, és azonnal hagyja abba a Salofalk 1,5 g granulátum szedését:
- Általános allergiás reakciók, például bőrkiütés, láz, ízületi fájdalom és/vagy légzési nehézség vagy (súlyos hasmenést és hasi fájdalmat okozó) vastagbélgyulladás. Ezen reakciók megjelenése nagyon ritka.
- Az általános állapot kifejezett romlása, főként, ha ez lázzal és/vagy a torok- vagy a szájüreg gyulladásával jár. Ezek a tünetek nagyon ritkán a fehérvérsejtszám csökkenésének (agranulocitózisnak nevezett állapot) tudhatók be, aminek következtében a szervezet jobban ki van téve súlyos fertőzés kialakulásának. A vér egyéb alakos elemei is érintettek lehetnek (például a vérlemezkék vagy a vörösvértestek, ami aplasztikus anémiát vagy thrombocytopéniát okozhat), és ez olyan tüneteket is okozhat, mint az ismeretlen eredetű vérzés, lilás pöttyök vagy foltok a bőr alatt, anémia (fáradtság és gyengeség érzése, illetve sápadtság, ami főleg az ajkakon és a körmökön jelentkezik). Vérvizsgálattal megállapítható, hogy a gyógyszer-e a felelős a tünetek megjelenéséért. Ezen reakciók megjelenése nagyon ritka.
- Súlyos bőrkiütés, vöröses színű, nem kiemelkedő, céltáblaszerű vagy kerek foltokkal a törzsön, közepükön gyakran hólyagokkal, bőrhámlás, fekélyek a szájban, a torokban, az orron, a nemi szerveken vagy a szemen, kiterjedt bőrkiütés, láz és megnagyobbodott nyirokcsomók. Ezeket a bőrkiütéseket láz és influenzaszerű tünetek előzhetik meg. Nem ismert, hogy ezek a reakciók hány betegnél fordulnak elő (gyakoriságuk nem ismert).
- Nehézlégzés, mellkasi fájdalom vagy szabálytalan szívverés, vagy a végtagok duzzadása, ami a szívet érintő túlérzékenységi reakció jelen lehet. Ezen reakciók megjelenése ritka.
- Veseműködést érintő problémák (nagyon ritkán jelentkeznek), például megváltozik a vizelet színe vagy mennyisége, és megduzzadnak a végtagok vagy hirtelen lágyékfájdalom jelentkezik (ezt vesekő okozza) (nem ismert, hogy ezek a reakciók hány betegnél fordulnak elő (gyakoriságuk nem ismert)).

Meszalazin alkalmazása során a következő mellékhatásokról számoltak be:

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás
- Bőrkiütés, viszketés

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, bélgázképződés, hányinger, hányás
- Súlyos hasi fájdalom a hasnyálmirigy akut gyulladása miatt
- A májfunkciós értékek és a hasnyálmirigyenzimek szintjének változásai

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Szédülés
- Sárgaság vagy hasi fájdalom a májműködés és epeelfolyás rendellenességei miatt
- A bőr fokozott érzékenysége a napfénnyel és az ultraibolya fénnyel szemben (fényérzékenység).
- Ízületi fájdalom
- Gyengeség vagy fáradtság érzése

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Zsibbadás és bizsergés a végtagokban (perifériás neuropátia)
- Nehézlégzés, köhögés, zihálás, árnyék a tüdő röntgenképén, amelyek a tüdő allergiás és/vagy gyulladásos betegségének tünetei lehetnek
- Hajhullás és kopaszodás
- Izomfájdalom
- A spermaszám reverzibilis csökkenése

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Salofalk 1,5 g granulátumot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Salofalk 1,5 g granulátumot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Salofalk 1,5 g granulátum?
A készítmény hatóanyaga a meszalazin és egy tasak Salofalk 1,5 g granulátum 1,5 g meszalazint tartalmaz.

Egyéb összetevők: aszpartám (E951), karmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, citromsav, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hipromellóz, magnézium-sztearát, metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:1) (Eudragit L 100), metilcellulóz, 40%-os poliakrilát diszperzió (2% nonoxinol 100 tartalmú Eudragit NE 40 D), povidon K25, szimetikon, szorbinsav, talkum, titán-dioxid (E171), trietil-citrát, vaníliakrém aroma (szacharózt tartalmaz).

Milyen a Salofalk 1,5 g granulátum külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
A Salofalk 1,5 g retard granulátum henger alakú vagy kerek, szürkésfehér granulátum.

Minden tasak 2,79 g granulátumot tartalmaz.

A Salofalk 1,5 g granulátum 20, 30, 35, 45, 50, 60, 70, 90, 100 és 150 tasakos kiszerelésekben kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 03. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.