Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

FOSRENOL 1000 mg rágótabletta

Hatóanyag:
lanthanum carbonate

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
90x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: MINDEN EGYÉB TERÁPIÁS KÉSZÍTMÉNY Törzskönyvi szám: OGYI-T-20336/04
Gyógyszeralkategória: Hyperkalaemia és hyperphosphataemia gyógyszerei Gyártó: Shire Pharmaceuticals Ireland

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Fosrenol és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Fosrenol a vér foszfátszintjének csökkentésére szolgál olyan felnőtt betegek esetében, akik krónikus vesebetegségben szenvednek.
Kóros veseműködésű betegekben a vesék nem képesek megfelelően szabályozni a vérben lévő foszfátszintet. A foszfát mennyisége ilyen esetben megemelkedik a vérben (orvosa hiperfoszfatémiának nevezheti ezt).
A Fosrenol olyan gyógyszer, amely a testben csökkenti a táplálékban lévő foszfor felszívódásának mértékét, és az emésztőrendszerben megköti azt. A Fosrenol által megkötött foszfát nem képes felszívódni a bélfalon keresztül.
2. Tudnivalók a Fosrenol szedése előtt
Ne szedje a Fosrenol-t
- ha allergiás a lantán-karbonát-hidrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha túl alacsony a foszfátszint a vérében (hipofoszfatémia).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Fosrenol szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha tudja, hogy Önnél a következők bármelyike fennáll vagy már előfordult:
- a gyomrot vagy a beleket érintő daganatos megbetegedés;
- gyulladásos bélbetegségek, köztük fekélyes vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség;
- hasi műtét vagy a hasat/beleket érintő fertőzés vagy gyulladás (peritonitisz);
- gyomorfekély vagy bélfekély;
- bélelzáródás vagy renyhe bélműködés (például székrekedés, illetve a cukorbetegség gyomrot érintő szövődményei);
- csökkent máj- vagy vesefunkció.
Nagyon fontos, hogy a Fosrenol tablettákat teljesen szét kell rágni, és nem szabad egészben vagy részben szétrágva lenyelni. Ez csökkenti a nemkívánatos gyomor-bélrendszeri szövődmények, mint például a bélfal átszakadása, a bélelzáródás és a székrekedés kockázatát (lásd 4. pont).
Csökkent vesefunkció esetén orvosa dönthet úgy, hogy időnként ellenőrzi a vérében lévő kalcium szintet. Ha túl alacsony a kalcium szintje, akkor plussz kalciumot kaphat.
Amennyiben röntgenvizsgálatot kell Önnél végezni, kérjük, értesítse orvosát, hogy Fosrenol-t szed, amely befolyásolhatja az eredményeket.
Egyéb gyógyszerek és a Fosrenol
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Fosrenol befolyásolhatja egyes gyógyszerek felszívódását a bélcsatornából. Ha Ön klorokint (reumára és maláriára), ketokonazolt (gombás fertőzésekre), tetraciklin vagy doxiciklin antibiotikumot szed, akkor azt a Fosrenol bevétele előtt vagy után minimum 2 órával veheti be.
Nem javasolt, hogy a Fosrenol bevétele előtt 2 órával vagy után 4 órával szájon át floxacin antibiotikumot (beleértve a ciprofloxacint) vegyen be.
Ha Ön levotiroxint szed (pajzsmirigy alulműködés esetén), akkor azt a Fosrenol bevétele előtt vagy után minimum 2 órával veheti be. Orvosa szorosabban kívánja ellenőrizni a vérében lévő TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) szintjét.
A Fosrenol egyidejű bevétele étellel és itallal
A Fosrenol bevételére vonatkozó útmutatásokat lásd a 3. pontban.
Terhesség és szoptatás
Terhesség ideje alatt ne szedjen Fosrenol-t. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Mivel nem ismert, hogy a gyógyszer átkerül-e a gyermek szervezetébe az anyatejen keresztül, ezért Fosrenol szedése esetén ne szoptasson. Ha Ön szoptat, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Fosrenol-t szedő betegek beszámolója szerint a szédülés és a vertigo (forgó jellegű szédülés) nem gyakori mellékhatás. Ha ilyen mellékhatást tapasztal, az befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Fosrenol glükózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Fosrenol-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Fosrenol-t evés közben, vagy közvetlenül utána kell bevenni. A mellékhatások, például a hányinger és a hányás előfordulása valószínűbb, ha a Fosrenol-t étkezés előtt veszi be.
A tablettákat teljesen szét kell rágni, és nem szabad egészben lenyelni. A rágás elősegítése érdekében a tabletták összetörhetők. A tablettákat egyben lenyelni nem szabad. Hozzáadott folyadékra nincs szükség.
Ha nehézséget okoz Önnek a tabletta szétrágása, beszéljen kezelőorvosával, mivel a gyógyszer belsőleges por formájában is kapható.
Orvosa fogja megmondani Önnek, hogy egy étkezéskor hány tablettát kell bevennie (a napi adagot az étkezések között kell elosztani). A beveendő tabletták száma függ:
- Az Ön étrendjétől (az Ön által fogyasztott élelmiszerek foszfáttartalmától)
- Az Ön vér-foszfát szintjétől.
A Fosrenol kezdő adagja általában 1 tabletta étkezésenként (naponta 3 tabletta).
2-3 hetente orvosa ellenőrzi a foszfátszintet a vérében, majd növelheti az adagot, amíg a foszfátszint
elfogadhatóvá válik.
A Fosrenol úgy hat, hogy a belekben megköti az élelmiszerben található foszfátokat. Nagyon fontos, hogy minden étkezéshez vegye be a Fosrenol-t. Amennyiben változtat az étrendjén, vegye fel a kapcsolatot az kezelőorvosával, mert szüksége lehet több Fosrenol bevételére. Kezelőorvosa megmondja majd, mit tegyen ebben az esetben.
Ha az előírtnál több Fosrenol-t vett be
Amennyiben túlságosan sok tablettát vett be, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával a kockázat megállapítása és tanácsadás miatt. A túladagolás tünete hányinger és fejfájás lehet.
Ha elfelejtette bevenni a Fosrenol-t
Fontos, hogy minden étkezéshez vegye be a Fosrenol-t.
Ha elfelejti bevenni Fosrenol tablettáit, akkor a legközelebbi étkezéskor vegye be a szokásos adagját. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos lehet. Ha a következő mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz:
- A bélfal átszakadása (tünetei közé tartozik: erős hasi fájdalom, hidegrázás, láz, hányinger, hányás, illetve a has érzékenysége). Ez ritka mellékhatás (1000 kezelt beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet).
- Bélelzáródás (tünetei közé tartozik: erős haspuffadás, hasi fájdalom, duzzanat vagy görcsök, súlyos székrekedés). Ez nem gyakori mellékhatás (100 kezelt beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet).
- Ha újonnan jelentkező vagy súlyos székrekedése van, forduljon kezelőorvosához, mert ez a bélelzáródás korai tünete lehet. A székrekedés gyakori mellékhatás (10 beteg közül 1 beteget érinthet).
Az egyéb, kevésbé súlyos mellékhatások közé a következők tartoznak:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájás, fejfájás, viszketés, bőrkiütés.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Gyomorégés, puffadás.
- A kalciumhiány a vérben (hipokalcémia) szintén gyakori mellékhatás, melynek tünetei lehetnek a kéz- és lábzsibbadás, izom- és hasgörcsök vagy fájdalom az arc és láb izomzatában.
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Fáradtság; diszkomfort érzés; mellkasi fájdalom; gyengeség; kéz- és lábdagadás; fájdalom a testben; szédülés; forgó jellegű szédülés; böfögés; gyomor- és bélgyulladás (gasztroenteritisz); emésztési zavar; irritábilis bél szindróma; szájszárazság; fog rendellenességek, a garat vagy a szájüreg gyulladása; laza széklet; egyes májenzim értékek, mellékpajzsmirigy hormonok növekedése, alumínium-, kalcium- és glükózszint növekedése a vérben; megnőtt vagy csökkent foszfátszint a vérben; szomjúság; súlycsökkenés; ízületi fájdalom; izomfájdalom; csontok gyengülése és csontritkulás (oszteoporózis); étvágytalanság vagy étvágycsökkenés; gégefő gyulladás; hajhullás; fokozott izzadás; ízérzés zavara és a fehérvérsejtek számának növekedése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Fosrenol-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon és az üveg címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Fosrenol?
- A készítmény hatóanyaga 250 mg, 500 mg, 750 mg vagy 1000 mg lantán (lantán-karbonát-hidrát formájában).
- Egyéb összetevők: dextrátok (hidratált), vízmentes kolloid szilícium-dioxid és magnézium-sztearát.
Milyen a Fosrenol külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: Fehér, kerek, metszett élű, lapos tabletta, egyik oldalán mélynyomású "S405/250" (250 mg) vagy "S405/500" (500 mg) vagy "S405/750" (750 mg) vagy "S405/1000" (1000 mg) felirattal.
A tabletták műanyagtartályba vannak csomagolva: 90 db tablettát tartalmaz a 250 mg-os; 20 db, 45 db vagy gyűjtőcsomagolásban 90 db (2×45 db) tablettát tartalmaz az 500 mg-os; 15 db, 45 db, vagy gyűjtőcsomagolásban 90 db (6×15 db) tablettát tartalmaz a 750 mg-os; 10 db, 15 db vagy gyűjtőcsomagolásban 90 db tablettát tartalmaz az 1000 mg-os kiszerelés.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.