Gyógyszerkereső

PANTOPRAZOL 1 A PHARMA 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

Hatóanyag:

pantoprazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x (buborékfóliában)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

466

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

pantoprazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x (tartályban)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

466

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  PEPTIKUS FEKÉLY ÉS GASTRO-OESOPHAGEALIS REFLUX BETEGSÉG (GERD) GYÓGYSZEREI

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-20552/09

 • Gyógyszeralkategória:

  Protonpumpa inhibitorok

 • Gyártó:

  1 A Pharma GmbH

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta egy szelektív "protonpumpa-gátló" gyógyszer, ami csökkenti a gyomor savtermelését. Gyomorsav okozta gyomor- és bélbetegségek kezelésére szolgál.
A Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát az alábbiak esetén rendelik:

Felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb serdülők:

- A nyelőcső (a torkot a gyomorral összekötő cső) egyfajta gyulladása (reflux özofagitisz), ami a gyomorsav nyelőcsőbe való visszafolyásának következménye.
- Felnőttek:
- A Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés kezelése nyombél- és gyomorfekélyes betegeknél, két antibiotikummal kombinálva (eradikációs kezelés). A cél a baktérium kiirtása és a fekély kiújulás valószínűségének csökkentése.
- Gyomor- és nyombélfekélyek.
- Zollinger-Ellison szindróma és egyéb, fokozott gyomorsav-termeléssel járó betegségek.
2. Tudnivalók a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt

Ne szedje a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát
- ha allergiás a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás más protonpumpa-gátlókat tartalmazó gyógyszerekre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha súlyos májbetegségben szenved. Tudassa orvosával, ha valaha májproblémája volt. Kezelőorvosa gyakrabban fogja ellenőrizni májenzim értékeit, különösen, ha hosszú időn keresztül szedi a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát. A májenzim értékek emelkedése esetén a kezelést be kell fejezni.
- ha alacsony szervezetében a B12-vitamin szint, vagy fennáll Önnél az alacsony B12-vitamin szint kialakulásának kockázata és hosszan tartó pantoprazol-kezelést kap. Más savcsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan a pantoprazol hatására csökkenhet a szervezet B12-vitamin-felvétele.
- ha pantoprazollal egyidejűleg atazanavir hatóanyagú gyógyszert is szed (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák), kérje kezelőorvosa külön tanácsát.
- Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:
- akaratlan testtömeg-csökkenés,
- ismétlődő hányás,
- nyelési nehézség,
- vérhányás,
- sápadtság és gyengeségérzet (anémia),
- vér megjelenése a székletben,
- súlyos és/vagy tartós hasmenés, mivel a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése kapcsolatba hozható a fertőzéses hasmenés kialakulásának kismértékű növekedésével.
- rvosa úgy dönthet, hogy szükség van néhány, rosszindulatú betegséget kizáró vizsgálat elvégzésére, mert a pantoprazol elfedheti a rosszindulatú betegségek által okozott tüneteket, és késleltetheti azok felfedezését. Ha tünetei a kezelés ellenére is fennállnak megfontolandó további vizsgálatok elvégzése.
Ha a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát hosszú ideig tartó (egy évnél tovább) kezelésként kapja, kezelőorvosa rendszeres megfigyelés alatt tarthatja. Minden új és rendkívüli tünetről és állapotról számoljon be orvosának a következő találkozáskor.
Egyéb gyógyszerek és a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatékonyságát, ezért tudassa kezelőorvosával ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- olyan gyógyszerek, mint a ketokonazol, itrakonazol és pozakonazol (gombafertőzések ellen használt gyógyszerek) vagy az erlotinib (a daganatos megbetegedések bizonyos fajtáira használt gyógyszer), mert a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta megakadályozhatja, hogy ezen és más gyógyszerek megfelelő hatásukat kifejtsék.
- warfarin és fenprokumon, melyek a vér sűrűségét vagy hígulását befolyásolják. További vizsgálatokra lehet szüksége.
- atazanavir (HIV fertőzés kezelésére használt gyógyszer).
- metotrexát (reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör, pikkelysömör és daganatos megbetegedés kezelésére használják) - ha Ön metotrexátot szed, kezelőorvosa átmenetileg szüneteltetheti a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettával történő kezelést.
Terhesség és szoptatás
Nincs megfelelő adat a pantoprazol terhes nőkön történő alkalmazása tekintetében. A pantoprazol kiválasztódik az anyatejbe. Ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy ha szoptat, csak akkor alkalmazhatja ezt a gyógyszert, ha kezelőorvosa nagyobbnak tartja a kezeléssel járó előnyöket, mint a meg nem született gyermekét/csecsemőjét fenyegető lehetséges kockázatokat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha olyan mellékhatásokat tapasztal, mint a szédülés vagy homályos látás, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
A Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta színezőanyagként Ponceau 4R alumínium lakkot (E 124) tartalmaz, ami allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mikor és hogyan kell szednie a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát?
A tablettát étkezés előtt egy órával, kevés vízzel, egészben vegye be, anélkül, hogy összerágná vagy összetörné.
Amennyiben a kezelőorvos másként nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb serdülők:
Reflux özofagitisz kezelése
A szokásos adag naponta egy tabletta. Orvosa javasolhatja Önnek, hogy két tablettára emelje a napi adagját. Reflux özofagitisz kezelése általában 4-8 hét. Orvosa fogja megmondani Önnek, hogy mennyi ideig kell szednie a gyógyszert.
Felnőttek:
A Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés kezelése nyombél- és gyomorfekélyes betegeknél, két antibiotikummal kombinálva (eradikációs kezelés)
Egy tabletta naponta kétszer, és két antibiotikum a következők közül: amoxicillin, klaritromicin, metronidazol (vagy tinidazol), mindegyiket naponta kétszer kell bevenni a pantoprazollal együtt. Az első pantoprazol tablettát egy órával reggeli előtt vegye be, a másodikat pedig egy órával az esti étkezés előtt. Kövesse orvosa utasításait és feltétlenül olvassa el az antibiotikumok betegtájékoztatóját. A kezelés időtartama általában 1-2 hét.
Gyomor- és nyombélfekélyek kezelése
A szokásos adag naponta egy tabletta. Az orvossal való konzultációt követően az adagolás megduplázható. Orvosa fogja megmondani Önnek, hogy mennyi ideig kell szednie a gyógyszert. A gyomorfekély kezelésének időtartama általában 4-8 hét. A nyombélfekély kezelésének időtartama pedig általában 2-4 hét.
Zollinger-Ellison szindróma és egyéb, fokozott gyomorsav-termeléssel járó betegségek hosszú távú kezelése
Az ajánlott kezdő adag általában naponta két tabletta.
A két tablettát étkezés előtt egy órával vegye be. Kezelőorvosa később, a termelődő gyomorsav mennyiségétől függően módosíthatja az adagolást. Amennyiben naponta kettőnél több tablettát ír fel, akkor a tablettákat naponta két részletben kell bevenni.
Amennyiben orvosa naponta több mint négy tablettát ír fel, pontosan meg fogja mondani, mikor kell abbahagynia a gyógyszer szedését.
Különleges betegcsoportok:
- Ha veseproblémája, közepesen súlyos vagy súlyos májproblémája van, Helicobacter pylori kiirtására ne szedje a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát.
- Ha súlyos májproblémája van, ne szedjen naponta egy 20 mg-osnál nagyobb pantoprazol tablettát (erre a célra elérhető a 20 mg pantoprazol tartalmú tabletta).
- 12 év alatti gyermekek: ez a készítmény 12 év alatti gyermekek kezelésére nem ajánlott.
Ha az előírtnál több Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát vett be
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. A túladagolás tünetei nem ismertek.
Ha elfelejtette bevenni a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokott időben vegye be.
Ha idő előtt abbahagyja a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedését
Ne hagyja abba a tabletta szedését anélkül, hogy azt kezelőorvosával vagy gyógyszerészével előzőleg megbeszélte volna.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatások valamelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:
- Súlyos allergiás reakciók (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet): a nyelv és/vagy a torok duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézség, allergiás arcduzzanat (Quincke ödéma/angioödéma), erős szédülés gyors szívveréssel és fokozott izzadással.
- Súlyos bőrtünetek (nem ismert gyakoriságú): a bőr felhólyagosodása és az általános közérzet gyors romlása, a szemek, az orr, a száj/ajkak vagy az ivarszervek eróziója (beleértve a gyenge vérzést is) (Stevens-Johnson szindróma, Lyell szindróma, eritéma multiforme) és fényérzékenység.
- Egyéb súlyos mellékhatások (nem ismert gyakoriságú): a bőr vagy a szemfehérje sárgasága (a májsejtek súlyos károsodása, sárgaság) vagy láz, kiütés, és vese-megnagyobbodás, időnként fájdalmas vizeléssel és a hát alsó részének fájdalmával (súlyos vesegyulladás).
Egyéb lehetséges mellékhatások:
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- fejfájás; szédülés; hasmenés; hányinger, hányás; felfúvódás és szélszorulás (bélgázosság); székrekedés; szájszárazság; hasi fájdalom és kellemetlen hasi érzés; bőrkiütés, kiütés, erupció; viszketés; gyengeség érzet, fáradtság vagy általános rosszullét; alvászavar.
- A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- az ízérzés megváltozása vagy elvesztése; látászavar, mint a homályos látás; csalánkiütés; ízületi fájdalom; izomfájdalom; testtömeg-változások; emelkedett testhőmérséklet; végtagduzzanat (perifériás ödéma); allergiás reakciók; depresszió; a férfiak mellének megnagyobbodása.
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- dezorientáció.
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság)
- hallucináció, zavartság (különösen azon betegeknél, akiknél már korábban is előfordultak ilyen tünetek); csökkent a vérben a nátriumszint.
- Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.

- Vérvizsgálattal kimutatható mellékhatások:
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- a májenzim értékek emelkedése.
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- bilirubinszint emelkedés; vérzsírszint emelkedés; a keringő granulociták (szemcsés fehérvérsejtek) számának hirtelen esése, ami magas lázzal jár együtt.
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
- A vérlemezkék számának csökkenése, ami a normálisnál gyakoribb vérzések és véraláfutások kialakulását okozhatja; a fehérvérsejtek számának csökkenése, ami gyakoribb fertőzések kialakulásához vezethet; a fehérvérsejtek és vörösvértestek, valamint vérlemezkék számának egyidejű kóros csökkenése.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztasa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a buborékcsomagoláson vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- A tartály felbontásától számított 6 hónap után ne szedje a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítitk a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta
- A készítmény hatóanyaga a pantoprazol. 40 mg pantoprazol pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában gyomornedv-ellenálló tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: kalcium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, hidroxipropil-cellulóz (EXF típus), vízmentes nátrium-karbonát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
Bevonat: hipromellóz, sárga vas-oxid (E172), makrogol 400, metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1), poliszorbát 80, Ponceau 4R alumínium lakk (E124), kinolinsárga alumínium lakk (E104), nátrium-lauril-szulfát, titán-dioxid (E171), trietil-citrát.
Milyen a Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta sárga, hosszúkás tabletta (speciális bevonattal), ami:
7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 56 × 1, 60, 84, 90, 98, 100, 100 × 1, 140 darab tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és
14, 28, 98, 100, 250, 500 darab tablettát tartalmazó tartályban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.