Gyógyszerkereső

SYMTUZA 800 mg/150 mg/200 mg/10 mg filmtabletta

Hatóanyag:

összetett: darunavir, cobicistat, emtricitabine, tenofovir

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x hdpe tartályban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  KÖZVETLENÜL HATÓ VÍRUSELLENES SZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/17/1225/001

 • Gyógyszeralkategória:

  Vírusellenes szerek HIV fertőzés kezelésére, kombinációk

 • Gyártó:

  Janssen-Cilag International

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, ami lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Symtuza és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Symtuza egy retrovírus elleni gyógyszer, amit az I-es típusú humán immundeficiencia vírus (HIV-1) okozta fertőzés kezelésére alkalmaznak. Felnőtteknél és olyan, 12 éves és idősebb serdülőknél alkalmazzák, akiknek a testtömege legalább 40 kg. A Symtuza négy hatóanyagot tartalmaz:
- darunavirt, ami egy proteázgátló néven ismert, HIV-ellenes gyógyszer,
- kobicisztátot, ami a darunavir hatását fokozza (hatásfokozó),
- emtricitabint, ami egy nukleozid reverz transzkriptáz-gátló néven ismert, HIV-ellenes gyógyszer,
- és tenofovir-alafenamidot, ami egy nukleotid reverz transzkriptáz-gátló néven ismert, HIV-ellenes gyógyszer.
A Symtuza csökkenti a HIV-1 mennyiségét a szervezetében, és ez javítani fogja az immunrendszere működését (a szervezete természetes védekezőrendszere), és csökkenti a HIV-fertőzéssel összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát, de a Symtuza nem gyógyítja a HIV-fertőzést.
2. Tudnivalók a Symtuza szedése előtt
Ne szedje a Symtuza-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a darunavirra, a kobicisztátra, az emtricitabinra, a tenofovir-alafenamidra vagy a Symtuza (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos májbetegsége van. Kérdezze meg kezelőorvosát, ha nem biztos a májbetegsége súlyosságában. Néhány kiegészítő vizsgálat elvégzésére lehet szükség.
Ne kombinálja a Symtuza-t az alábbi gyógyszerek egyikével sem
Ha ezek bármelyikét szedi, kérdezze meg kezelőorvosát egy másik gyógyszerre történő átállításról.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Symtuza szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Ennek a gyógyszernek a szedése közben továbbra is terjesztheti a HIV-et, bár a kockázat a hatásos retrovírus-ellenes kezelés mellett kisebb. Beszélje meg kezelőorvosával azokat az óvintézkedéseket, amelyeket meg kell tennie ahhoz, hogy elkerülje más emberek megfertőzését.
A Symtuza-t szedő embereknél még kialakulhatnak a HIV-fertőzéssel összefüggő fertőzések és egyéb betegségek. Rendszeresen járnia kell kezelőorvosához.
A Symtuza-t szedő betegeknél bőrkiütés alakulhat ki. Nem gyakran a kiütés súlyossá vagy potenciálisan életveszélyessé válhat. Kérjük, forduljon kezelőorvosához, ha bőrkiütése alakul ki.
Beszéljen kezelőorvosával a Symtuza szedése előtt. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha ezek bármelyike igaz Önre.
- ha korábban májbetegsége volt, beleértve a hepatitisz B vagy C fertőzést. Kezelőorvosa kivizsgálhatja, milyen súlyos a májbetegsége, mielőtt arról dönt, hogy szedheti-e a Symtuza-t.
- ha Önnek hepatitisz B fertőzése van, a májbetegsége romolhat a Symtuza szedésének abbahagyása után. Fontos, hogy ne hagyja abba úgy a Symtuza szedését, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával.
- ha korábban vesebetegsége volt. Kezelőorvosa mérlegeli majd, hogy a Symtuza a megfelelő gyógyszer-e az Ön számára.
- ha cukorbeteg. A Symtuza emelheti a vércukorszintjét.
- ha bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel (például duzzadt nyirokcsomókat és lázat). Az előrehaladott HIV-fertőzésben szenvedő, és olyan betegek egy részénél, akiknek a legyengült immunrendszer miatt kialakuló, szokatlan fertőzése (opportunista fertőzés) volt, a HIV-elleni kezelés elkezdése után nem sokkal a korábbi fertőzésekből származó gyulladás okozta panaszok és tünetek jelentkezhetnek. Úgy gondolják, hogy ezeknek a tüneteknek az az oka, hogy javul a szervezete immunválasza, ami képessé teszi a szervezetét arra, hogy harcoljon az olyan, már esetleg jelenlévő fertőzésekkel szemben, amelyeknek nincs nyilvánvaló tünete.
- ha bármilyen tünetet, például izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, mondja el kezelőorvosának. Az opportunista fertőzések mellett a szervezet immunválaszának javulása következtében autoimmun betegségek (amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek.
- ha hemofíliás. A Symtuza növelheti a vérzés kockázatát.
- ha allergiás a szulfonamidokra (például bizonyos fertőzések kezelésére alkalmazzák).
- ha bármilyen csont- és izomrendszeri problémákat észlel. Néhány, HIV-ellenes gyógyszert szedő betegnél oszteonekrózisnak nevezett csontbetegség fejlődhet ki (csontkárosodás, amit a csont vérellátásának megszűnése okozza). Ennek nagyobb a valószínűsége a hosszan tartó HIV-ellenes kezelés, az immunrendszer súlyosabb károsodása, túlsúly esetén, vagy alkohol fogyasztása vagy a kortikoszteroidoknak nevezett egyéb gyógyszerek alkalmazása mellett. A csontelhalás tünetei az ízületi merevség, fájdalom (különösen csípő, térd és váll) és mozgási nehézség. Ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét észleli, mondja el kezelőorvosának.
Idősek
A Symtuza-t csak korlátozott számú 65 éves vagy idősebb betegnél alkalmazták. Ha Ön ebbe a korcsoportba tartozik, kérjük, beszélje meg kezelőorvosával, hogy alkalmazhatja-e a Symtuza-t.
Gyermekek és serdülők
A Symtuza alkalmazása nem javasolt 12 évesnél fiatalabb vagy 40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknél, mivel azt 12 évesnél fiatalabb betegeknél nem vizsgálták.
Egyéb gyógyszerek és a Symtuza
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
Van néhány gyógyszer, amit tilos a Symtuza-val kombinálni. Ezek listáját a "Ne kombinálja a Symtuza-t az alábbi gyógyszerek egyikével se" címszó alatt találja.
A Symtuza-t tilos olyan egyéb vírusellenes gyógyszerrel együtt alkalmazni, ami egy hatásfokozót vagy egy másik olyan vírusellenes szert tartalmaz, amelyhez hatásfokozó szükséges. Egyes esetekben szükség lehet az egyéb gyógyszerek adagjainak módosítására. Ezért mindig tájékoztassa kezelőorvosát, ha más HIV-ellenes gyógyszert is szed, és gondosan tartsa be kezelőorvosa utasításait arra vonatkozóan, hogy milyen gyógyszereket lehet együtt szedni.
Szintén nem szabad a Symtuza-t olyan gyógyszerekkel együtt szednie, amelyek tenofovir-dizoproxilt (például fumarát-, foszfát vagy szukcinát formájában), lamivudint vagy adefovir-dipivoxilt tartalmaznak, vagy olyan gyógyszerekkel, amelyek mellé hatásfokozóként ritonavirra vagy kobicisztátra van szükség.
A Symtuza hatásai csökkenhetnek, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi. Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiakat szedi:
- Boszentán (a tüdő ereiben lévő magas vérnyomás kezelésére),
- Dexametazon (injekció) (kortikoszteroid),
- Boceprevir (hepatitis C vírus okozta fertőzés kezelésére),
- Rifapentin, rifabutin (baktériumok okozta fertőzések kezelésére),
- Oxkarbazepin (görcsrohamok megelőzésére).
Más gyógyszerek hatásait befolyásolhatja, ha Symtuza-t szed. Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiakat szedi:
- Amlodipin, diltiazem, dizopiramid, felodipin, flekainid, mexiletin, nikardipin, nifedipin, propafenon, lidokain, verapamil (szívbetegségre), mivel ezeknek a gyógyszereknek a terápiás hatása vagy mellékhatásai fokozódhatnak.
- Boszentán (a tüdő ereiben lévő magas vérnyomás kezelésére).
- Apixabán, edoxabán, rivaroxabán (véralvadás-csökkentők), mivel ezek terápiás hatása vagy mellékhatásai megváltozhatnak.
- Klonazepám (görcsrohamok megelőzésére).
- Ösztrogén alapú hormonális fogamzásgátlók és hormonpótló terápia. A Symtuza csökkentheti ezek hatásosságát. Amennyiben fogamzásgátlás céljából alkalmazza, a nem hormonális fogamzásgátló módszerek az ajánlottak.
- Etinil-ösztradiol/droszpirenon: A Symtuza növelheti a droszpirenon miatt emelkedett káliumszint kockázatát.
- Budezonid, flutikazon (az asztma kezelésére). Ezeket a gyógyszereket csak orvosi vizsgálatot követően lehet alkalmazni, az alkalmazás során a kortikoszteroid mellékhatásait kezelőorvosának szorosan ellenőriznie kell.
- Buprenorfin/naloxon, metadon (az ópiátfüggőség kezelésére szolgáló gyógyszerek).
- Szalmeterol (az asztma kezelésére szolgáló gyógyszer).
- Artemeter/lumefantrin (a malária kezelésére szolgáló gyógyszerkombináció).
- Dazatinib, nilotinib, vinblasztin, vinkrisztin (rákos daganatok kezelésére szolgáló gyógyszerek).
- Prednizon (kortikoszteroid).
- Szildenafil, tadalafil, vardenafil (a merevedési zavar vagy a pulmonális artériás hipertóniának nevezett szív- és tüdőbetegség kezelésére).
- Glekaprevir/pibrentasvir, szimeprevir, boceprevir (hepatitisz C vírus okozta fertőzés kezelésére).
- Fentanil, oxikodon, tramadol (fájdalomcsillapítók).
Más gyógyszerek adagolását esetleg meg kell változtatni, mivel kombinációban való alkalmazásuk befolyásolhatja ezen készítmények vagy a Symtuza terápiás hatását vagy a mellékhatásokat.
Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiakat szedi:
- Alfentanil (injekcióban adható erős és rövid hatású fájdalomcsillapító, amit sebészeti beavatkozásoknál alkalmaznak).
- Karvedilol, metoprolol, timolol (szívbetegség kezelésére).
- Warfarin (véralvadásgátló), mivel ennek terápiás hatása vagy mellékhatásai megváltozhatnak.
Lehet, hogy kezelőorvosának vérvizsgálatot kell végeznie.
- Digoxin (bizonyos szívbetegségek kezelésére).
- Klaritromicin (antibiotikum).
- Klotrimazol, flukonazol, izavukonazol, itrakonazol, pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére).
Vorikonazolt csak orvosi vizsgálat után szabad szedni.
- Atorvasztatin, fluvasztatin, pitavasztatin, pravasztatin, rozuvasztatin (a koleszterinszint csökkentésére). Az izomkárosodás kockázata növekedhet. Kezelőorvosa el fogja dönteni, hogy melyik koleszterinszint-csökkentő kezelés a legalkalmasabb az Ön speciális helyzetében.
- Rifabutin (baktériumok okozta fertőzések ellen).
- Tadalafil, szildenafil, vardenafil (a merevedési zavar vagy a tüdő ereiben lévő magas vérnyomás kezelésére).
- Amitriptilin, dezipramin, imipramin, nortriptilin, paroxetin, szertralin, trazodon (a depresszió és a szorongás kezelésére).
- Perfenazin, riszperidon, tioridazin (pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek).
- Ciklosporin, everolimusz, takrolimusz, szirolimusz (az immunrendszert gátló gyógyszerek), mivel ezeknek a gyógyszereknek a terápiás hatása vagy mellékhatásai fokozódhatnak.
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa bizonyos kiegészítő vizsgálatokat akar végezni.
- Kolhicin (köszvény elleni gyógyszer). Ha Önnek vese és/vagy májbetegsége van, olvassa el a "Ne kombinálja a Symtuza-t az alábbi gyógyszerek egyikével se" részt.
- Buszpiron, klorazepát, diazepám, esztazolám, flurazepám, zolpidem, midazolám, amikor ezeket injekció formájában alkalmazzák (az alvászavar vagy a szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- Metformin (2-es típusú cukrobetegség kezelésére).
Ez nem egy teljes gyógyszerlista. Sorolja fel az egészségügyi szakembernek az összes gyógyszert, amit szed!
Terhesség és szoptatás
Azonnal közölje kezelőorvosával, ha Ön terhes, ha terhességet tervez, vagy ha Ön szoptat. Terhes és szoptató anyáknak nem szabad Symtuza-t szedniük.
Javasolt, hogy a HIV-fertőzött nők ne szoptassák újszülöttjüket, mert a gyermekük az anyatejen keresztül HIV-fertőzést kaphat, és azért sem, mert a gyógyszer hatással lehet a gyermekükre.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Symtuza szédülést okozhat. Ne kezeljen gépeket és ne vezessen gépjárművet, ha a Symtuza bevétele után szédülést érez.
3. Hogyan kell szedni a Symtuza-t?
A Symtuza-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A javasolt adag felnőttek és 12 éves és idősebb, legalább 40 kg-os testtömegű serdülők esetén minden nap egy tabletta, étellel együtt bevéve.
A Symtuza-t minden nap kell szednie, és mindig étellel együtt. A Symtuza bevétele előtt 30 perccel ennie kell, legalább egy pár falatot. Az étel fajtája nem fontos.
- A tablettát nem szabad összetörni, hanem egészben kell lenyelni. A tablettát folyadékkal, például vízzel, tejjel vagy bármilyen folyékony tápszerrel be lehet venni. A Symtuza-t minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban vegye be.
A gyermekbiztonsági-záras kupak levétele

A műanyag tartályon gyermekbiztonsági-záras kupak van, amit az alábbiak szerint kell kinyitni:
- Nyomja le a műanyag csavaros kupakot, miközben az óramutató járásával ellentétes irányba csavarja.
- Vegye le a kicsavart kupakot.
Ha az előírtnál több Symtuza-t vett be
Azonnal forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. Tartsa a tablettákat tartalmazó tartályt magánál, így megmutathatja, mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Symtuza-t
Fontos, hogy egyetlen adagot se felejtsen el bevenni a Symtuza-ból.
Ha kimarad egy adag:
- Ha ezt a Symtuza szokásos bevételéhez képest 12 órán belül észreveszi, azonnal be kell vennie a tablettát, étellel együtt. Ezután a következő adagot a szokott időben vegye be.
- Ha ezt a Symtuza szokásos bevételéhez képest 12 órával vagy még később veszi észre, ne vegye be az elfelejtett adagot, és a következő adagot a szokásos időben, étellel együtt vegye be. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ne hagyja abba úgy a Symtuza szedését, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával.
A HIV-ellenes gyógyszerektől jobban érezheti magát. Akkor se hagyja abba a Symtuza szedését, ha jobban érzi magát. Beszéljen előbb kezelőorvosával.
Ha már kevés van a Symtuza-ból, kérjen még kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől. Ez nagyon fontos, mert a vírusok mennyisége növekedni kezdhet, ha a gyógyszer szedését akár csak rövid időre is abbahagyja. Ezt követően a betegség kezelése nehezebbé válhat.
Ha Önnek HIV és hepatitisz B vírus fertőzése van egyszerre, nagyon fontos, hogy ne hagyja abba úgy a Symtuza szedését, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával. A Symtuza-val végzett kezelés leállítása után néhány hónappal vérvizsgálatra lehet szükség Önnél. Az előrehaladott májbetegségben vagy májzsugorodásban szenvedő betegek egy részénél a kezelés leállítása a májgyulladás súlyosbodásához vezethet, ami életveszélyes lehet.
Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a kezelés leállítását követően új vagy szokatlan tünetek jelentkeznek, különösen azokat a tüneteket, amelyeket a hepatitisz B fertőzéssel összefüggőnek gondol.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi mellékhatások bármelyike kialakul Önnél:
Májbetegségeket jelentettek, amelyek esetenként súlyosak lehetnek. Mielőtt elkezdi a
Symtuza-kezelést, kezelőorvosának vérvizsgálatokat kell végeznie. Ha Önnek B vagy C típusú fertőzés okozta krónikus májgyulladása van, kezelőorvosának gyakrabban kell vérvizsgálatokat végeznie, mert ebben az esetben Önnél nagyobb a májbetegségek kialakulásának a kockázata. Beszéljen kezelőorvosával a májbetegségek okozta panaszokról és tünetekről. Ezek közé tartozhat a bőr, a szem fehér részének sárgás elszíneződése, sötét (teához hasonló színű) vizelet, halvány színű széklet (székletürítés), hányinger, hányás, étvágytalanság vagy fájdalom, sajgó fájdalom vagy kellemetlen érzés a jobb oldalon, a bordaív alatt.
A bőrkiütés 10, Symtuza-t kapó beteg közül több mint 1 beteget érinthet. Bár a legtöbb bőrkiütés enyhe, és a kezelés folytatása után idővel elmúlik, a bőrkiütés alkalmanként súlyos vagy potenciálisan életveszélyes lehet. Fontos, hogy beszéljen kezelőorvosával, ha bőrkiütése jelentkezik. Kezelőorvosa tanácsot fog adni arra vonatkozóan, hogyan kezelje tüneteit, vagy abba kell-e hagynia a Symtuza szedését.
További, súlyos mellékhatások, amelyek 10 beteg közül legfeljebb 1 betegnél észlelhetők, a cukorbetegség, az emelkedett vérzsírszint és a fertőzésre utaló tünetek. A hasnyálmirigy gyulladásáról (pankreátitisz) 100 beteg közül legfeljebb 1 betegnél számoltak be.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek)
- fejfájás,
- hasmenés, hányinger,
- bőrkiütés.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- alacsony vörösvértestszám (vérszegénység),
- allergiás reakciók, mint például a csalánkiütés, a viszketés,
- csökkent étvágy (anorexia),
- szokatlan álmok,
- hányás, fájdalom vagy a has puffadása, emésztési zavarok, szélgörcs,
- kóros vérvizsgálati eredmények, például a hasnyálmirigy vagy a vesék egyes vizsgálatai esetén.
Kezelőorvosa el fogja ezeket magyarázni Önnek.
- szédülés,
- ízületi fájdalom,
- izomfájdalom, izomgörcsök vagy izomgyengeség,
- gyengeség,
- fáradtság.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- a bőr és egyéb szövetek súlyos duzzanata (legtöbbször az ajkaké vagy a szemeké),
- fertőzés vagy autoimmun betegségek tünetei (immun-rekonstitúciós gyulladásos szindróma),
- az emlők megnagyobbodása,
- oszteonekrózis (a csontkárosodás, amit a csont vérellátásának megszűnése okozza).
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- úgynevezett DRESS-reakció (súlyos bőrkiütés, amely lázzal, fáradtsággal, az arc vagy a nyirokcsomók duzzanatával, az eozinofilek (egy fehérvérsejttípus) számának emelkedésével, a májra, vesékre és tüdőkre gyakorolt hatásokkal járhat).
Bizonyos mellékhatások jellegzetesek a Symtuza-hoz hasonló, HIV-elleni gyógyszerekre. Ezek a következők:
- emelkedett vércukorszint és a cukorbetegség súlyosbodása,
- izomfájdalom, nyomásérzékenység vagy izomgyengeség. Ritkán ezek az izombetegségek súlyosak voltak.
- immun-rekonstitúciós gyulladásos szindróma. Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő, és olyan betegek egy részénél, akiknek a kórelőzményében opportunista fertőzés (a legyengült immunrendszer következtében kialakuló szokatlan fertőzések) szerepel, a HIV-elleni kezelés elkezdése után, beleértve a Symtuza-t is, nem sokkal a korábbi fertőzésekből származó gyulladás okozta panaszok és tünetek jelentkezhetnek. Az opportunista fertőzések mellett autoimmun betegségek (olyan betegség, ami akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek.
Ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét észleli, mondja el kezelőorvosának!
A HIV-ellenes kezelés alatt növekedhet a testtömeg, valamint a vérzsírok és a vércukor szintje. Ez részben a javuló egészségi állapot és az életmód, és a vérzsírok esetén olykor magának a HIV-ellenes gyógyszereknek a következménye. Kezelőorvosa vizsgálni fogja ezeket a változásokat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Symtuza-t tárolni?
A Symtuza gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A tartályt tartsa jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Symtuza?
A hatóanyag a darunavir, a kobicisztát, az emtricitabin és a tenofovir-alafenamid. 800 mg darunavir (etanolát formájában), 150 mg kobicisztát, 200 mg emtricitabin és 10 mg tenofovir-alafenamid (fumarát formájában) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tabletta mag:
A tabletta mag kroszkarmellóz-nátriumot, magnézium-sztearátot, mikrokristályos cellulózt és kolloid, szilicium-dioxidot tartalmaz.
Filmbevonat:
A filmbevonat polietilén-glikolt (makrogolt), polivinil-alkoholt (részben hidrolizált), talkumot, titán-dioxidot és sárga vas-oxidot tartalmaz.
Milyen a Symtuza külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sárga vagy sárgásbarna filmtabletta, egyik oldalán "8121" és a másik oldalán "JG" jelzéssel.
A Symtuza 30 tablettát tartalmazó tartályban kapható (szilikagél nedvességmegkötővel, amit a tartályban kell tartani, hogy segítsen megvédeni a tablettákat). A szilikagél nedvességmegkötő egy különálló tasakban vagy szűrőbetétben van, és nem szabad lenyelni!
A Symtuza tabletta dobozonként 1 tartályt vagy 3 tartályt tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.