Gyógyszerkereső

TORISEL 30 mg koncentrátum és oldószer oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:

temsirolimus

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  PROTEIN KINÁZ GÁTLÓK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/07/424/001

 • Gyógyszeralkategória:

  mTOR (mammalian target of rapamycin)-kináz gátlók

 • Gyártó:

  Pfizer Europe

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Torisel és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Torisel temszirolimusz hatóanyagot tartalmaz.
A Torisel az mTOR (emlős rapamicin cél)-fehérje speciális gátlószere, amelyik gátolja a daganatos sejtek növekedését és osztódását.
A Torisel-t a következő rákos megbetegedések kezelésére alkalmazzák felnőtt betegek esetében:
- Előrehaladott veserák
- Korábban már kezelt köpenysejtes limfóma, a rák azon típusa, mely a nyirokcsomókat támadja.
2. Tudnivalók a Torisel alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Torisel-t:
- ha allergiás a temszirolimuszra, a poliszorbát 80-ra vagy a Torisel (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a szirolimuszra (amelyet az átültetett vesék kilökődésének megakadályozására használnak), mivel a testben a temszirolimuszból szirolimusz képződik.
- ha köpenysejtes limfómája és májproblémái vannak.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Torisel alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.
- Ha allergiás az antihisztamin típusú gyógyszerekre, illetve egyéb egészségügyi okokból nem szedhet antihisztaminokat. Az antihisztaminok a Torisel által kiváltott allergiás reakciók kialakulásának megelőzését segítik, beleértve az életet veszélyeztető, és néhány esetben halálos kimenetelű allergiás reakciókat is. A lehetőségeket beszélje meg kezelőorvosával.
- Ha agy- vagy gerincvelő daganata van vagy volt, vagy ha véralvadási zavara van, illetve könnyen alakulnak ki bőrvérzései, vagy ha olyan gyógyszereket szed, melyek megakadályozzák, hogy vérében vérrögök keletkezzenek (mint pl. a warfarin és acenokumarol). A Torisel nagyobb valószínűséggel okozhat Önnél agyvérzést. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha véralvadásgátló gyógyszereket szed, vagy vérzékenységet, illetve véraláfutásokat tapasztal a Torisel alkalmazása alatt.
- Ha légszomjat, köhögést és/vagy lázat tapasztal. A Torisel gyengítheti immunrendszerét. A Torisel alkalmazása alatt fennáll a kockázata a vér, a bőr-, a felső légúti (beleértve a tüdőgyulladást is) és/vagy a húgyúti fertőzések kialakulásának. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha új tüneteket tapasztal, vagy tünetei rosszabbodnak, illetve ha az immunrendszerét gyengítő gyógyszereket szed vagy nemrégiben szedett.
- Ha tüdőgyulladása van vagy volt. A Torisel a tüdő szövetek közötti, nem fertőzéses eredetű gyulladását okozhatja. Néhány betegnek egyáltalán nem vagy csak enyhe tünetei voltak. Ezért orvosa a tüdő komputertomográfiás (CT) vagy mellkasröntgen vizsgálatát javasolhatja a Torisel-lel történő kezelése előtt és alatt. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha légzéssel kapcsolatos bármilyen új tünetet tapasztal vagy tünetei, mint például a légszomj vagy a nehézlégzés, rosszabbodnak.
- Ha Ön alkoholt fogyaszt, vagy alkoholbetegségben szenved. A Torisel alkoholt tartalmaz, ami káros lehet azoknak, akik alkoholt fogyasztanak, vagy alkoholbetegségben szenvednek. Mondja el kezelőorvosának, ha Ön alkoholfüggő vagy rendszeresen alkoholt fogyaszt (lásd a "Torisel etanolt (alkohol) tartalmaz" részt).
- Ha veseproblémái vannak vagy voltak. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja veseműködését.
- Ha májproblémái vannak vagy voltak. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a májbetegségre jellemző bármely felsorolt jel vagy tünet alakulna ki Önnél a Torisel-kezelés alatt: viszketés, a szemfehérje vagy a bőr sárgasága, sötét vizelet, fájdalom vagy kellemetlen érzet a has jobb felső területén. Kezelőorvosa vérvizsgálatokat fog végezni, hogy ellenőrizze májműködését, és az alapján dönti el, hogy szükséges-e a Torisel dózisának csökkentése.
- Ha magas vagy magas volt a koleszterinszintje, a Torisel növelheti triglicerid- és/vagy koleszterinszintjét. Ez lipidszintcsökkentő gyógyszerekkel (amelyeket a vér koleszterinszintjének csökkentésére alkalmaznak) végzett kezelést igényelhet.
- Ha sebészeti beavatkozáson fog átesni vagy nemrégiben műtötték, a Torisel fokozhatja a sebgyógyulással kapcsolatos problémák kockázatát. Műtétet követően, általában felfüggesztik a Torisel-kezelést. Kezelőorvosa fogja meghatározni, mikor kaphat újra Torisel-t.
- Ha védőoltás beadatását tervezi a Torisel-kezelés során. A védőoltás esetleg kevésbé lesz hatékony, vagy bizonyos védőoltások alkalmazását kerülni kell a Torisel-kezelés folyamán.
- Ha Ön 65 évnél idősebb. Nagyobb valószínűséggel léphetnek fel Önnél mellékhatások, mint például az arc duzzanata, hasmenés, tüdőgyulladás, szorongás, depresszió, légszomj, a fehérvérsejtszám csökkenése a vérben, izomfájdalom, ízérzékelés megváltozása, felső légúti fertőzések, mellűri folyadék, szájüregi fekélyek és gyulladás, gyulladás a tápcsatornában, orrfolyás, szédülés és fertőzések.
- A Torisel növelheti a vércukorszintet és súlyosbíthatja a cukorbetegséget (diabétesz mellitusz). Ez az inzulin és/vagy a szájon át alkalmazott vércukorszint-csökkentő gyógyszerek
iránti igényhez vezethet. Tájékoztassa orvosát, ha rendkívüli szomjúságot érez, illetve, ha a vizeletürítése gyakoribbá vált, vagy nagyobb mennyiségű vizeletet ürít.
- A Torisel csökkentheti vérlemezkék számát, melyek a véralvadást és a fertőzésekkel szembeni védekezést segítik elő, ezáltal fokozhatja a vérzések, véraláfutások és fertőzések kialakulásának kockázatát (lásd "Lehetséges mellékhatások" részt).
- Ha szemproblémái vannak vagy voltak, mint például a szürkehályog. Kezelőorvosa szemvizsgálatot rendelhet el a Torisel-lel történő kezelés előtt vagy alatt.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők esetében ne alkalmazza ezt a gyógyszert, mert az előrehaladott veserák és a köpenysejtes limfóma nem jellemző ezekre a betegekre, és egyéb ráktípusok kezelésére nem alkalmas.
Egyéb gyógyszerek és a Torisel
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Torisel lebomlását vagy anyagcseréjét, ezért a Torisel dózisának módosítására lehet szükség. Különösen arról kell tájékoztatnia a kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alább felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi:
- a humán immunhiány-vírus-(HIV) fertőzés kezelésére használt proteázgátlók
- antibiotikumok (beleértve a rifampicint) vagy gombaellenes gyógyszerek (köztük az itrakonazol, ketokonazol és vorikonazol), amelyeket fertőzések kezelésére használnak
- nefazodon vagy szelektív szerotonin visszavétel-gátlók, amelyeket depresszió kezelésére használnak
- epilepszia ellenes szerek, köztük karbamazepin, fenitoin és fenobarbitál
- rifabutin, amelyet HIV-betegek vagy más megbetegedésekben szenvedők fertőzéseinek kezelésére használnak
- olyan gyógynövényből készült vagy természetes gyógyszerek, melyek lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmaznak, melyet enyhe depresszió kezelésére használnak.
- angiotenzin konvertáló enzim (ACE)-gátlók (mint pl. enalapril, ramipril, lizinopril), melyeket a magas vérnyomás vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés kezelésére használnak
- a szívritmuszavarok kezelésére használatos amfifil gyógyszerek (mint pl. amiodaron), vagy a magas koleszterinszint kezelésére szolgáló sztatinok
- a vesedaganat kezelésére alkalmazott szunitinib
- gyógyszerek, melyek a P-glikoproteinnel kapcsolatba lépnek (mint példul digoxin, vinkrisztin, kolhicin, dabigatrán, lenalidomid, paklitaxel)
A Torisel egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A grépfrút és a grépfrútlé növelheti a Torisel koncentrációját a vérben, ezért kerülendő.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Torisel-t nem vizsgálták terhes nők körében, és tilos terhesség alatt alkalmazni.
Fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátló módszer alkalmazásával el kell kerülniük a teherbeesést a Torisel-kezelés ideje alatt. Fogamzóképes partnerekkel rendelkező férfiaknak orvosilag elfogadott fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a Torisel-kezelés alatt.
A Torisel-kezelés során az anyák nem szoptathatnak, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja a csecsemő növekedését és fejlődését.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Torisel-nek nincs ismert hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Azonban a hányinger és a hányás, illetve elalvási nehézségek, alvászavarok a nagyon gyakori mellékhatások közé tartoznak. Ha hányingere van és hány, vagy elalvási, illetve átalvási nehézségei vannak, fokozott elővigyázatossággal vezessen gépjárművet vagy üzemeltessen gépeket.
A köpenysejtes limfóma kezdeti kezelésére magasabb Torisel dózist kapó betegeknél az ebben a gyógyszerben lévő alkohol mennyisége ronthatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket (lásd "A Torisel etanolt (alkohol) tartalmaz" részt).
A Torisel etanolt (alkohol) tartalmaz
Ez a készítmény 25 mg-os adagonként 17,6 ml sörrel, 7,3 ml borral megegyező mennyiségű etanolt (alkohol) tartalmaz. A köpenysejtes limfóma kezdeti kezelésére magasabb, 175 mg-os Torisel dózist kapó betegek adagonként 123 ml sörnek vagy 51 ml bornak megfelelő mennyiségű etanolt kapnak. Alkoholbetegség esetén a készítmény ártalmas. Terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegek (pl. májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény alkalmazása megfontolandó. A gyógyszerben lévő alkohol mennyisége ronthatja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit, vagy megváltoztathatja más gyógyszerek hatását (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" és "A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre" részt).
3. Hogyan kell alkalmazni a Torisel-t?
A Torisel-t mindig az orvos vagy egy másik egészségügyi szakember készíti el és adja be az Ön vénájába, intravénás injekció formájában.
A Torisel beadása előtt körülbelül 30 perccel, közvetlenül a vénájába egy antihisztamint tartalmazó injekciót kell kapnia (annak érdekében, hogy megpróbálják elkerülni a Torisel-re adott allergiás reakció kialakulását).
A 9 mg/ml (0,9%) nátrium-klorid injekciós oldathoz történő hozzáadás előtt a Torisel 30 mg koncentrátumot a 10 mg/ml-es koncentráció eléréséhez először az 1,8 ml, felszívott hígító folyadékkal kell hígítani (lásd a hígításra vonatkozó utasításokat a betegtájékoztató végén).
Vesesejtes rák kezelésére az ajánlott dózis 25 mg, amelyet cseppinfúzió formájában 30-60 perc alatt, hetente egyszer adnak be.
Köpenysejtes limfóma kezelésére az ajánlott dózis 175 mg, melyet hetente egyszer, 30-60 perces cseppinfúzióban adnak be 3 héten át, majd ezt követően hetente 75 mg-ot szintén 30-60 perces cseppinfúzióban.
A Torisel-kezelést addig kell folytatni, amíg Önnek ebből előnye származik, vagy amíg nem jelentkeznek nem elviselhető mellékhatások.
Mivel ezt a gyógyszert egy egészségügyi szakember készíti el és adja be Önnek, nem valószínű, hogy túlzottan nagy adagot fog kapni, vagy nem kap meg egy adagot.
Amennyiben ez aggasztja Önt, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások fokozottabban jelentkezhetnek a köpenysejtes limfóma kezelése elején, magasabb, heti 175 mg-os dózis alkalmazása során.
A legfontosabb mellékhatásokat, amik a Torisel-kezelés ideje alatt jelentkezhetnek Önnél, az alábbi felsorolás tartalmazza. Ha ezek közül bármelyik előfordul Önnél, azonnal forduljon orvoshoz.
Allergiás reakciók
Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha az angioödémára utaló tünetek jelentkeznek Önnél, mint a duzzadt arc, nyelv vagy garat, légzési nehézség.
Ha ezek közül bármelyik jelentkezik Önnél a Torisel alkalmazása alatt, kezelőorvosa vagy gondozását végző egészségügyi szakember felfüggeszti az infúzió adását.
Agyvérzés
Azonnal forduljon orvoshoz, ha zavartnak érzi magát, szokatlanul fáradt, beszéd vagy nyelési nehézségei vannak és a pupillái nem egyforma méretűek. Ezeket a tüneteket okozhatja agyvérzés is.
Bélfal átfúródása, szakadása vagy átlyukadása
Azonnal forduljon orvoshoz, ha hirtelen fellépő hasi fájdalmat, magas lázat, hányingert és hányást, véres székletet tapasztal. Ezeket a tüneteket a bélfal átfúródása is okozhatja.
Veseelégtelenség
Azonnal forduljon orvoshoz, ha általános vizenyőképződéstől, légszomjtól, fáradtságtól szenved. Ezek a tünetek kialakulhatnak a veseműködés hirtelen csökkenése miatt.
Tüdőembólia
Azonnal forduljon orvoshoz, ha légszomjat, mellkasi fájdalmat érez, vért köhög fel, szapora a szívverése, hányingere van, elájul, izzad, a légzése sípol, és nyirkos vagy kékes színű a bőre. Ezeket a tüneteket okozhatja a tüdejében levő vérrög.
Azonnal mondja el orvosának,
- ha köhög, mellkasi fájdalma, légzési nehézsége van. Kezelőorvosa mellkas-röntgenvizsgálatot rendelhet el Önnél.
- ha csökkent vérében a fehérvérsejtszám. Ez növelheti a fertőzések és a láz kialakulásának kockázatát.
- ha csökkent a vérlemezkeszáma (a vérsejtek egy típusa, amely elősegíti a véralvadást). Ez növelheti szervezetében a vérzés kockázatát.
- ha növekedett vérében a koleszterin- és trigliceridszint.
- ha erős szomjúságérzete vagy gyakori vizelési ingere van, és nagyobb mennyiségű vizeletet ürít.
Kezelőorvosa inzulint és/vagy a cukorbetegség kezelésére alkalmas, szájon át szedhető készítményt írhat fel Önnek.
- ha Ön nemrégiben sebészeti beavatkozáson esett át. Kezelőorvosa elhalaszthatja a Torisel alkalmazását, amíg a seb teljesen begyógyul, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja a meglévő sebek gyógyulási folyamatát.
A Torisel további mellékhatásai lehetnek még:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több, mint 1 beteget érinthetnek):
Általános gyengeségérzet, hidegrázás, folyadékfelhalmozódás miatti duzzanatok, fájdalom (közte hasi, hát-, mellkasi és ízületi fájdalom), gyomortáji kellemetlen érzet (hányinger és hányás), hasmenés, székrekedés, fejfájás, láz, szájüregi fekélyek és gyulladás, gyulladás a tápcsatornában, köhögés, tüdőgyulladás, orrvérzés, bőrkiütés, viszketés, száraz bőr, csökkent étvágy, légszomj, alacsony káliumszint (amely izomgyengeséget okozhat), alacsony vörösvértestszám, bizonyos típusú fehérvérsejtek számának csökkenése, ami a fertőzések kialakulásának kockázatát növeli, magas vércukorszint, magas koleszterinszint, magas trigliceridszint, tályog, fertőzések (beleértve a szemfertőzést, influenzát, vírusfertőzéseket, hörghurutot), kóros veseműködés (beleértve a veseelégtelenséget), a veseműködés megváltozását jelző vérvizsgálati eredmények, az ízérzés megváltozása, elalvási nehézségek, alacsony vérlemezkeszám, ami vérzést és véraláfutást okozhat.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1- beteget érinthetnek):
Orrfolyás, a fogíny kivörösödése és duzzanata, szájüregi fájdalom (fekélyek a szájüregben), a gyomor felfúvódása, torokfájás, magas vérnyomás, fertőző gennyes kötőhártya-gyulladás, ideértve a könnyezést is, az ízérzet elvesztése, a szőrtüszők kivörösödése és duzzanata a bőrön, allergiás reakciók, a bőr súlyos mértékű hámlása, fokozott vérrögkéződés (ezen belül vénás trombózis), csökkent kalciumszint a vérben, csökkent foszfátszint a vérben, felsőlégúti fertőzések, tüdőgyulladás, folyadék a mellüregben, vérmérgezés, kiszáradás, izgatottság, depresszió, a bőr bizsergése, zsibbadása, szédülés, aluszékonyság, vérzés (ajak-, száj-,gyomor- vagy bélvérzés), a gyomornyálkahártya gyulladása, nehezített nyelés, bőrvérzés (véraláfutás), apró tűszúrásszerű bevérzések, köröm rendellenesség, faggyúmirigy-gyulladás, élesztőgomba-fertőzés, gombafertőzés, húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás, a májműködés megváltozását jelző vérvizsgálati eredmények, a trigliceriden kívüli magas vérzsírszint , cukorbetegség, izomfájdalom.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1- beteget érinthetnek):
Perikardiális (szív körüli) folyadékgyülem, melynek lecsapolására is sor kerülhet, és amely hatással lehet a vér pumpálására.
Agyvérzés agydaganatos betegek esetében, illetve akik véralvadásgátló készítményeket szednek, szemvérzés.
Tüdőembólia, a bélfal átfúródása, sebészeti beatvakozás utáni sebgyógyulási zavarok, a gége gyulladása és ödémája.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1- beteget érinthetnek): Pneumocystis jiroveci által okozott tüdőgyulladás (Pneumocystis jiroveci pneumonia). Mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert:
Az arc, ajkak, nyelv és a torok duzzanata, ami légzési nehézségeket okozhat.
Súlyos bőr- és/vagy nyálkahártya reakciók, köztük fájdalmas hólyagok és láz (Stevens- Johnson-szindróma).
Ismeretlen eredetű izomfájdalom, -érzékenység vagy -gyengeség, mely izomkárosodást jelezhet (rabdomiolízis).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Torisel-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós üvegen és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. Az első két számjegy jelzi a hónapot, míg a következő négy számjegy az évet. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó (koncentrátum és hígító folyadék). Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában.
A Torisel 30 mg koncentrátum - 1,8 ml felszívott hígító folyadékkal történt - első hígítása után a keverék 25 °C alatti hőmérsékleten legfeljebb 24 órán át tárolható, és a további hígítások előtt fénytől védeni kell.
A koncentrátum-hígító folyadék keverék további, 9 mg/ml (0,9%) injekcióhoz való nátrium-klorid oldattal történt további hígítás után az oldat 25 °C alatti hőmérsékleten legfeljebb 6 órán át, fénytől védve tárolható.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Torisel
- A készítmény hatóanyaga a temszirolimusz.
A Torisel koncentrátum 30 mg temszirolimuszt tartalmaz injekciós üvegenként.
A Torisel 30 mg koncentrátum - 1,8 ml felszívott hígító folyadékkal történt - első hígítása után a temszirolimusz koncentrációja 10 mg/ml.
- Egyéb összetevők a koncentrátumban: vízmentes etanol, all-rac-α -tokoferol (E 307), propilénglikol és vízmentes citromsav (E 330). A hígító folyadék poliszorbát 80 (E 433), makrogol 400 és vízmentes etanol összetevőt tartalmaz.
Milyen a Torisel külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Torisel egy oldatos infúzió készítéséhez való koncentrátum, melyhez hígító folyadék van mellékelve.
A koncentrátum tiszta, színtelen vagy világossárga oldat. A hígító folyadék átlátszó vagy enyhén zavaros, világossárga vagy sárga színű oldat. Az oldatok alapjában véve szabad szemmel látható részecskéktől mentesek.
A Torisel csomagolásonként egy injekciós üveg 1,2 ml koncentrátumot és egy injekciós üveg 2,2 ml hígító folyadékot tartalmaz.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.