EMILLAN 15 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

Hatóanyag:

lansoprazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

14x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

lansoprazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

lansoprazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x buborékcsomagolásban (opa/al/pvc//pet/al)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    PEPTIKUS FEKÉLY ÉS GASTRO-OESOPHAGEALIS REFLUX BETEGSÉG (GERD) GYÓGYSZEREI

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-20574/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Protonpumpa inhibitorok

  • Gyártó:

    Bausch Health Ireland

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EMILLAN KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Emillan kapszula az ún. protonpumpagátló gyógyszerek csoportjába tartozó, a gyomor savtermelését gátló gyógyszer, mely a következő betegségekben alkalmazható:
- Jóindulatú nyombélfekély és gyomorfekély kezelése;
- Nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel összefüggésben kialakuló jóindulatú nyombélfekély és gyomorfekély megelőzése;
- Helicobacter pylori baktérium kiirtása megfelelő antibiotikus kezeléssel együtt, illetve a H. pylori fertőzés okozta fekély kiújulásának megelőzése;
- reflux özofagitisz (a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása által okozott égő fájdalom) okozta fekélybetegség megelőzése és kezelése;
- túlzott gyomorsavtermeléssel járó betegségek (pl. Zollinger-Ellison-szindróma) kezelése;
- reflux betegség (gasztro-özofaegális reflux betegség, GORB) kezelése.
2. TUDNIVALÓK AZ EMILLAN KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje az Emillan kapszulát
- ha allergiás (túlérzékeny) az Emillan hatóanyagára vagy egyéb összetevőjére.
- ha Ön terhes vagy szoptat,
- ha Ön súlyos veseelégtelenségben szenved (az ún. kreatinin-clearance érték < 30ml/perc),
- ha Ön rosszindulatú gyomorfekélyben szenved,
- ha atazanavir-tartalmú gyógyszert szed,
- gyermekkorban.
Az Emillan kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha Ön májbetegségben szenved, feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát, mielőtt ezt a gyógyszert elkezdi szedni;
- ha Ön valamilyen cukorlebontási zavarban szenved, mert ez a készítmény mannitot és szacharózt is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Az együtt szedett gyógyszerek egymás hatékonyságát megváltoztathatják.
Az Emillan kapszula megváltoztathatja a ketokonazol, itrakonazol (gombás fertőzés elleni készítmények), digoxin (szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszer), takrolimusz (szervátültetésen átesetteknél a kilökődést megakadályozó készítmény), karbamazepin, fenitoin (epilepszia elleni gyógyszer), teofillin (asztma és krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer), warfarin (véralvadásgátló gyógyszer) hatékonyságát.
Bizonyos gyógyszerek (egyes antidepresszánsok, pl. a fluvoxamin; makrolid antibiotikumok, proteázgátlók) emelhetik a lanzoprazol plazmaszintjét, s ily módon fokozhatják annak hatását.
A savkötők és a szukralfát csökkentheti a lanzoprazol biohasznosulását, ezért a lanzoprazolt legalább egy órával ezek előtt vagy után kell bevenni.
Az Emillan kapszula bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Ha az orvos másképp nem rendeli, a kapszulát kevés vízzel, étkezés előtt a legalkalmasabb bevenni.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Emillan kapszula szedése terhességben és szoptatás ideje alatt nem javasolt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülés és kimerültség mellékhatásként előfordulhat. Ilyen esetekben a reakcióképesség csökkenhet. Ezt figyelembe kell venni gépjárművezetéskor vagy gépek kezelésekor.
Fontos információk az Emillan kapszula egyes összetevőiről
Az Emillan kapszula mannitot és szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ EMILLAN KAPSZULÁT?
Az Emillan kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Az Emillan kapszulát egészben, egy pohár vízzel, étkezés előtt kell lenyelni. A kapszulák kiüríthetők, de tartalmukat nem szabad szétrágni vagy összetörni.
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, szokásos adagolása a következő:
Gyermekek részére:
Az Emillan alkalmazása gyermekkorban nem ajánlott.
Felnőttek részére:
Nyombélfekély vagy gyomorfekély
A szokásos adag naponta 1 x 2 db 15 mg-os Emillan kapszula. A kezelés időtartama nyombélfekély esetén legfeljebb négy hét, gyomorfekély esetében legfeljebb nyolc hét.
Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID) által kiváltott fekélybetegség kezelésére a készítmény szokásos adagja naponta 1 x 2 db 15 mg-os Emillan négy héten keresztül.
Az ilyen típusú fekélybetegség és tünetei kiújulásának megelőzésére a szokásos adag naponta 1 x 1 db 15 mg-os Emillan kapszula.
Helicobacter pylori baktérium fertőzés által okozott fekélybetegség
A szokásos adag naponta 2 x 2 db 15 mg-os kapszula egy héten keresztül, amelyen kívül a kezelőorvos kiegészítő kezelésként antibiotikumot is rendel. Gyógyszereit kizárólag a kezelőorvosa által előírt adagban és ideig szedje.
Zollinger-Ellison-szindróma (túlzott gyomorsavtermeléssel járó betegség)
Az Emillan kapszula szokásos adagja naponta 1 x 4 db 15 mg-os kapszula (60 mg lanzoprazol). Szükség esetén kezelőorvosa a napi adagot 180 mg-ra (12 kapszula) emelheti. Amennyiben a napi adag eléri vagy meghaladja a 120 mg-ot, azt két részre osztva kell bevenni: az egyiket reggel, a másikat este. Kezelőorvosa határozza meg, hogy hogyan és mikor kell bevennie gyógyszerét.
Reflux özofagitisz (sav visszafolyás okozta nyelőcsőgyulladás)
Reflux okozta nyelőcsőgyulladás kezelésére az Emillan kapszula szokásos adagja naponta 1 x 2 db 15 mg-os kapszula 4 héten keresztül. Amennyiben a panaszok nem szűnnek meg, a kezelés további 4 hétig folytatható, a kezelőorvos rendelésére.
Gaszro-özofageális reflux betegség
A gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okozta panaszok, ún. gaszro-özofageális reflux betegség (GORB) kezelésére az Emillan kapszula szokásos adagja naponta 1 x 1 db vagy 1 x 2 db 15 mg-os kapszula. A tünetek enyhülése gyorsan bekövetkezhet. Kezelőorvosa mérlegeli majd az adag egyéni beállítását. Ha a tünetek négy héten belül napi 1 x 2 db 15 mg-os kapszula adása mellett nem enyhülnek, a kezelőorvos további kivizsgálást rendelhet el.
Csökkent veseműködés esetén
Csökkent veseműködésű betegek maximális napi adagja 1 x 2 db 15 mg-os Emillan kapszula lehet.
Csökkent májműködés esetén
Enyhe májműködési zavar esetén a maximális napi adag 2 db 15 mg-os Emillan kapszula. Mérsékelt májműködési zavar esetén a maximális napi adag 1 db 15 mg-os Emillan kapszula. Súlyos májműködési zavarban szenvedő betegekre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezeket a betegeket nem javasolt lanzoprazollal kezelni.
Idősek részére:
Időskorban legfeljebb naponta 30 mg lanzoprazol szedhető.
Ha az előírtnál több Emillan kapszulát vett be
Ha az előírtnál több Emillan kapszulát vett be, haladéktalanul értesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.
Ha elfelejtette bevenni az Emillan kapszulát
Az elfelejtett kapszulát a nap folyamán bármikor pótolhatja. Ha azonban a pótlás elmaradt, a legközelebbi bevétel alkalmával csak a szokásos adagot vegye be, ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett kapszula pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Emillan kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A leggyakrabban (100 beteg közül több mint 1-nél, de 10 beteg közül kevesebb mint 1-nél) jelentkező mellékhatások:
fejfájás, szédülés, fáradtság, hasmenés vagy székrekedés, hányinger, hányás, rosszullét, gyomortáji fájdalom, puffadás, emésztési zavar (dyspepsia), ekcéma, csalánkiütés, viszketés, kiütés.
Nem gyakran (1000 beteg közül több mint 1-nél, de 100 beteg közül kevesebb mint 1-nél) előfordulhat a májenzimszintek megemelkedése.
Ritkán (10 000 beteg közül több mint 1-nél, de 1000 beteg közül kevesebb mint 1-nél) előforduló mellékhatások: száj- vagy torokszárazság, nyelvgyulladás, a nyelőcső gombás megbetegedése, hasnyálmirigy-gyulladás, bevérzések a bőrön, nyálkahártyán, bőrpír, súlyosabb bőrreakciók,, hajhullás, nyugtalanság, álmatlanság, álmosság, depresszió, hallucináció, zavartság, bizonyos fajta szédülés, érzékelési zavarok, aluszékonyság, remegés, májgyulladás, sárgaság, bizonyos fajta vesegyulladás, vérképzési zavarok, a végtagok vizenyője, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, ízérzékelési és látászavarok, láz, túlzott verejtékezés, hörgőgörcs, potenciaproblémák, ún. angioödéma (arc, nyak ödémájával járó túlérzékenységi reakció).
Esetenként (10 000 beteg közül kevesebb mint 1-nél) előfordulhat vastagbélgyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, fekete nyelv, agranulocitózis (a granulociták számának csökkenése a vérben), az emlő megnagyobbodása, tejcsorgás, súlyos túlérzékenységi reakció, általános rossz közérzet, a koleszterinszint és a trigliceridszint emelkedése a vérben.
Hagyja abba az Emillan kapszula szedését és haladéktalanul értesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha Önnél a következő tünetek bármelyike jelentkezik:
- az ajkak, a nyelv vagy az arc megduzzadása,
- légzési vagy nyelési nehézség,
- súlyos bőrkiütés (piros, érzékeny, viszkető, égő, vagy hámló),
- láz.
Az itt felsoroltak ritkán előforduló allergiás tünetek.
Értesítse orvosát, ha szokatlan véraláfutást vagy bőrvérzést, egyéb bőrpanaszt vagy májműködési zavart tapasztal, valamint ha bőre vagy szeme fehérje besárgul. Ezek a tünetek ugyan ritkák, de orvosi felügyeletet igényelhetnek.
5. HOGYAN KELL AZ EMILLAN KAPSZULÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, fénytől és nedvességtől védve tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje az Emillan kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Emillan 15 mg kapszula
- A készítmény hatóanyaga: 15 mg lanzoprazol kapszulánként
- Egyéb összetevők:
Nátrium-lauril-szulfát, meglumin, poliszorbát 80, makrogol, titán-dioxid, talkum, mannit, hipromellóz, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer, kukoricakeményítő, szacharóz.
Kapszulahéj: kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171), zselatin.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Emillan 15 mg kapszula fehér vagy csaknem fehér golyócskákat tartalmaz, átlátszatlan, sárga, keményzselatin-kapszulában.
7 db, 14 db, 28 db, 56 db kapszula egy dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. 10. 30.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.