Gyógyszerkereső

RYDAPT 25 mg lágy kapszula

Hatóanyag:

midostaurin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

56x buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

midostaurin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

112x buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

5834546 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  PROTEIN KINÁZ GÁTLÓK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/17/1218/002

 • Gyógyszeralkategória:

  Egyéb protein-kináz gátlók

 • Gyártó:

  Novartis Europharm

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rydapt és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Rydapt?
A Rydapt hatóanyagként midosztaurint tartalmaz. A protein-kináz gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Rydapt?
A Rydapt-ot az akut mieloid leukémia (AML) kezelésére alkalmazzák olyan felnőtteknél, akiknél az FLT3-nak nevezett gén hibás. Az akut mieloid leukémia bizonyos fehérvérsejtek (úgynevezett mieloid sejtek) rákos daganatának egy formája, amelyben a szervezet nagy mennyiségben termeli ezeknek a sejteknek egy kóros típusát.
A Rydapt-ot felnőtteknél az agresszív szisztémás masztocitózis (ASM), hematológiai malignitással járó szisztémás masztocitózis (SM-AHN) vagy hízósejtes leukémia (MCL) kezelésére is alkalmazzák még. Ezek olyan betegségek, amelyekben a szervezet túl sok hízósejtet termel, ami a fehérvérsejtek egyik típusa. A tüneteket az okozza, amikor túl sok hízósejt lép be a szervekbe, mint például a májba, a csontvelőbe vagy a lépbe, és olyan anyagokat bocsátanak a vérbe, mint például a hisztamin.
Hogyan hat a Rydapt?
A midosztaurin gátolja a kóros sejtekben lévő bizonyos enzimek (kinázok) működését, és leállítja azok osztódását és növekedését.
Az AML kezelésének elkezdésekor a Rydapt-ot mindig kemoterápiával (a rákos daganat kezelésére alkalmazott gyógyszerek) együtt alkalmazzák.
Ha bármilyen további kérdése van a Rydapt hatásával, vagy azzal kapcsolatban, hogy miért ezt a gyógyszert írták fel Önnek, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
2. Tudnivalók a Rydapt szedése előtt
Gondosan kövesse kezelőorvosa utasításait. Azok eltérhetnek az ebben a betegtájékoztatóban található általános információktól.
Ne szedje a Rydapt-ot:
- ha allergiás a midosztaurinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha azt gondolja, hogy allergiás (túlérzékeny) lehet, kérje kezelőorvosa tanácsát!
- ha már szedi az alábbi gyógyszerek bármelyikét:
-- a tüdőbaj kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint például a rifampicin.
-- az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint például a karbamazepin vagy fenitoin.
-- enzalutamid, egy, a prosztatarák kezelésére alkalmazott gyógyszer.
-- lyukaslevelű orbáncfű (Hypericum perforatum néven is ismert), egy gyógynövénykészítmény, amit a depresszió kezelésére alkalmaznak.
Ezeket a gyógyszereket kerülni kell a Rydapt-kezelés alatt. Beszéljen kezelőorvosával, ha Önnek azt mondták, hogy ezek egyikét el kell kezdeni szednie a Rydapt-kezelés alatt
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Rydapt szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha bármilyen fertőzése van,
- ha szívbetegsége van,
- ha tüdőbetegsége vagy légzési zavara van.
Azonnal szóljon kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, ha ezek közül a tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél a Rydapt-kezelés alatt:
- ha lázas, torokfájása vagy szájüregi fekélyei vannak, mert ezek azt mutathatják, hogy az Ön fehérvérsejtszáma alacsony,
- ha Önnek újonnan kialakuló vagy súlyosbodó tünetei vannak, mint például a láz, a köpetürítéssel járó vagy száraz köhögés, mellkasi fájdalom, légzészavar vagy légszomj, mert ezek fertőzések vagy tüdőbetegségek tünetei lehetnek,
- ha Önnek mellkasi fájdalma vagy kellemetlen mellkasi érzése van, szédelgést, ájulást, szédülést, az ajkai, a kezei vagy a lábai kékes elszíneződését, légszomjat vagy a lábszára vagy a bőre vizenyőjét (ödéma) tapasztalja, mert ezek szívbetegségek tünetei lehetnek.
Lehet, hogy kezelőorvosának módosítania kell, vagy átmenetileg le kell állítania, vagy teljesen be kell fejeznie az Ön Rydapt-kezelését.
A Rydapt-kezelés alatti ellenőrzés
Kezelőorvosa a Rydapt-kezelés alatt rendszeresen vérvizsgálatokat fog végeztetni annak érdekében, hogy ellenőrizze a vérsejtek számát (fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék) és az elektrolitok (pl. kalcium, kálium, magnézium) mennyiségét a szervezetében. Az Ön szív- és légzésfunkcióját is rendszeresen ellenőrizni fogják.
Gyermekek és serdülők
A Rydapt nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél, mivel nem ismert, hogy biztonságos és hatásos-e ebben a korcsoportban.
Egyéb gyógyszerek és a Rydapt
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Erre azért van szükség, mert a Rydapt befolyásolhatja néhány gyógyszer hatását. Bizonyos egyéb gyógyszerek szintén befolyásolhatja, miként hat a Rydapt.
Az alábbi gyógyszereket kerülni kell a Rydapt-kezelés alatt:
- a tüdőbaj kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint például a rifampicin,
- az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint például a karbamazepin vagy fenitoin,
- enzalutamid, egy, a prosztatarák kezelésére alkalmazott gyógyszer,
- lyukaslevelű orbáncfű (Hypericum perforatum néven is ismert), egy gyógynövénykészítmény, amit a depresszió kezelésére alkalmaznak.
Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét alkalmazza:
- a fertőzések kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek, mint például a ketokonazol vagy klaritromicin.
- a HIV kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek, mint például a ritonavir vagy az efavirenz.
- nefazodon, egy, a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- bizonyos olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezet kilökje az átültetett szervet, mint például a takrolimusz.
- a rák kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek, mint például a paklitaxel vagy a ciklofoszfamid.
- a vérében lévő zsírok szintjét csökkentő bizonyos gyógyszerek, mint például az atorvasztatin.
- digoxin, egy, a szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- warfarin, a trombózis megelőzésére alkalmazott gyógyszer.
- tizanidin, egy, az izmok ellazítására alkalmazott gyógyszer.
- kodein, egy, a fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- omeprazol, egy, a gyomorsav túltengés, fekély és gyomorégés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- klórzoxazon, egy, az izomgörcsök okozta kellemetlen érzés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
Ha ezeknek a gyógyszereknek bármelyikét szedi, lehet, hogy kezelőorvosa más gyógyszert rendel Önnek a Rydapt-kezelés idejére.
Azt is el kell mondja kezelőorvosának, ha már Rydapt-ot szed, és egy olyan új gyógyszert írnak fel Önnek, amilyet korábban még nem szedett a Rydapt-kezelés alatt.
Amennyiben nem biztos benne, hogy az Ön gyógyszerei a fent felsorolt gyógyszerek között vannak-e, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Terhesség és szoptatás
A Rydapt károsíthatja az Ön meg nem született gyermekét, és nem javasolt a terhesség alatt. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Rydapt károsíthatja a gyermekét. A Rydapt-kezelés alatt, valamint a kezelés leállítása után még legalább 4 hónapig nem szabad szoptatnia.
Fogamzásgátlás nőknél
Ha a Rydapt szedése alatt teherbe esik, az káros lehet az Ön gyermekére. Kezelőorvosa arra fogja kérni Önt, hogy csináljon egy terhességi tesztet a Rydapt-kezelés elkezdése előtt, hogy biztos legyen benne, Ön nem terhes. A Rydapt szedése alatt és a szedésének abbahagyása után még legalább 4 hónapig hatásos fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia. Ha hormonális fogamzásgátlót alkalmaz, emellé még egy, valamilyen mechanikus fogamzásgátló módszert, például óvszert vagy méhszájsapkát is alkalmaznia kell. Kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel, melyik a leginkább megfelelő fogamzásgátló módszer az Ön számára.
Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha teherbe esik, vagy azt gondolja, hogy terhes.
Termékenység
A Rydapt férfiaknál és nőknél csökkentheti a termékenységet. A kezelés elkezdése előtt ezt meg kell beszélje kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Fokozott elővigyázatosság szükséges, amikor gépjárművet vezet és gépeket kezel, mert Önnél szédülés és forgó jellegű szédülés alakulhat ki, amikor a Rydapt-ot szed.
A Rydapt vízmentes etanolt (alkohol) tartalmaz
A Rydapt megközelítőleg 14 térfogat% vízmentes etanolt tartalmaz, ami legfeljebb 333 mg alkoholnak felel meg adagonként. Ez 8,4 ml sörnek vagy 3,5 ml bornak felel meg. Az alkohol ártalmas lehet alkoholizmus, epilepszia vagy májbetegség esetén, illetve ha terhes vagy szoptat.
A Rydapt makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearátot (ricinusolajat) tartalmaz
A Rydapt makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearátot tartalmaz, ami kellemetlen hasi érzést és hasmenést okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Rydapt-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ne lépje túl a kezelőorvosa által felírt adagot!
Mennyi Rydapt-ot kell szednie?
Kezelőorvosa pontosan meg fogja mondani Önnek, hogy hány kapszulát szedjen.
- AML-ben szenvedő betegek
A szokásos napi adag 50 mg (2 kapszula) naponta kétszer.
- ASM-ben, SM-AHN-ben vagy MCL-ben szenvedő betegek
A szokásos napi adag 100 mg (4 kapszula) naponta kétszer.
A Rydapt-ra adott válaszreakciójától függően kezelőorvosa csökkentheti az Ön adagját, vagy átmenetileg felfüggesztheti a kezelést.
A gyógyszer szedése
- Ha minden nap ugyanabban az időpontban veszi be a Rydapt-ot, az segít, hogy eszébe jusson bevenni a gyógyszerét.
- A Rydapt-ot naponta kétszer vegye be, megközelítőleg 12 órás időközönként (például a reggelivel és a vacsorával).
- A Rydapt-ot étkezés közben vegye be.
- A kapszulákat egészben, egy pohár vízzel kell lenyelni. A megfelelő adagolás biztosítása, és a kellemetlen íz elkerülése érdekében ne nyissa fel, ne törje össze, vagy ne rágja szét azokat!
- Az AML-ben szenvedő betegek a Rydapt-ot kemoterápiás gyógyszerekkel együtt szedik.
Nagyon fontos, hogy kövesse kezelőorvosa javaslatait.
- Ha a kapszulák beszedése után hány, a következő tervezett adagjáig ne vegyen be több kapszulát.
Mennyi ideig kell szedni a Rydapt-ot?
- Addig folytassa a Rydapt szedését, amíg kezelőorvosa mondja Önnek. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön állapotát, hogy ellenőrizze, a kezelés eléri a kívánt hatását.
- Ha Önt AML miatt kezelik, miután befejezi a Rydapt kemoterápiás szerekkel történő együttes szedését, a Rydapt-ot önmagában fogja kapni, legfeljebb 12 hónapon keresztül.
- Ha Önt ASM, SM-AHN vagy MCL miatt kezelik, a Rydapt-ot hosszan tartó kezelésként fogja kapni, ami lehet, hogy hónapokig vagy évekig fog tartani.
Ha kérdése van azzal kapcsolatosan, hogy mennyi ideig szedje a Rydapt-ot, beszéljen kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Rydapt-ot vett be
Ha az előírtnál több kapszulát vesz be, vagy valaki más veszi be az Ön gyógyszerét, azonnal forduljon egy orvoshoz vagy menjen be egy kórházba, és vigye a csomagolást magával, mert gyógyszeres kezelésre lehet szüksége!
Ha elfelejtette bevenni a Rydapt-ot
Ha elfelejti bevenni a Rydapt-ot, hagyja ki a kihagyott adagot, és a szokásos időben vegye be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ehelyett várjon, amíg itt a következő adag ideje.
Ha idő előtt abbahagyja a Rydapt szedését
A Rydapt-kezelés leállítása súlyosbíthatja a betegségét. Ne hagyja abba a gyógyszere szedését, kivéve, ha kezelőorvosa azt mondja Önnek, hogy így tegyen.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba a Rydapt szedését, és azonnal mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiak bármelyikét észleli, mivel ezek egy allergiás reakció tünetei lehetnek:
- nehézlégzés vagy nehezített nyelés,
- szédülés,
- az arc, az ajkak, a nyelv vagy a garat feldagadása,
- erős bőrviszketés, vörös bőrkiütésekkel vagy kiemelkedő dudorokkal.
Egyes mellékhatások az AML-ben szenvedő betegeknél súlyosak lehetnek.
Azonnal szóljon kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, ha az alábbiak bármelyikét észleli:
- gyengeség, magától kialakuló vérzés vagy véraláfutás, gyakori fertőzések, olyan tünetekkel, mint például a láz, a hidegrázás, a torokfájás vagy a szájüregi fekélyek (a vérsejtek alacsony száma okozta tünetek),
- súlyos légszomj, nehéz és szokatlanul gyors légzés, szédülés, szédelgés, zavartság és nagyfokú fáradtság (az akut légzési distressz szindróma tünetei),
- fertőzés, láz, alacsony vérnyomás, csökkent vizeletürítés, gyors pulzus, gyors légzés (a szepszis vagy a neutropéniás szepszis tünetei).
Egyéb lehetséges mellékhatások az AML-ben szenvedő betegeknél
A további mellékhatások az alábbiakban kerülnek felsorolásra. Ha ezeknek a mellékhatásoknak bármelyike súlyos formában jelentkezik, mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének.
A mellékhatások többsége enyhe vagy közepesen súlyos, és néhány hetes kezelés után rendszerint elmúlik majd.
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- a katéter helyén kialakuló fertőzés,
- vörös vagy bíborszínű, lapos, gombostűfejnyi pontok a bőr alatt (petechiák),
- elalvási probléma (álmatlanság),
- fejfájás,
- légszomj, nehézlégzés,
- mellhártyán),
- szédülés, szédelgés (alacsony vérnyomás),
- orrvérzések,
- torokfájás (gégefájdalom),
- szájüregi fekélyek (sztomatitisz),
- hányinger, hányás,
- felhasi fájdalom,
- aranyér,
- fokozott verejtékezés,
- pikkelyes vagy hámló bőrkiütés (exfoliativ dermatitisz),
- hátfájás,
- ízületi fájdalom (artralgia),
- láz,
- szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, száraz, kipirult bőr (a magas vércukorszint tünetei, hiperglikémia néven is ismert),
- izomgyengeség, álmosság, zavartság, görcsrohamok, tudatzavar (a vér magas nátriumszintjének tünetei, hipernatrémia néven is ismert),
- izomgyengeség, izomgörcsök, szívritmuszavar (a vér alacsony káliumszintjének tünetei, hipokalémia néven is ismert),
- véraláfutás és vérzés (véralvadási zavar),
- kóros vérvizsgálati eredmények, amelyek jelezhetik a kezelőorvosának, hogy bizonyos szervei mennyire jól működnek: az alanin aminotranszferáz (ALT) és/vagy az aszpartát aminotranszferáz (AST) magas szintje (a máj működését jelzi).
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- felső légúti fertőzés,
- hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, gyakori vizeletürítés, szomjúság, izomgyengeség és izomrángás (a vér magas kalciumszintjének tünetei, hiperkalcémia néven is ismert),
- ájulás,
- a test önkéntelen remegése,
- fejfájás, szédülés (magas vérnyomás),
- gyors szívverés (színusz tahikardia),
- folyadékgyülem a szív körül, ami, ha súlyos, csökkentheti a szívnek azt a képességét, hogy vért pumpáljon (folyadékgyülem a szívburokban),
- folyadékgyülem a tüdőkben/mellüregben, ami, ha súlyos, légszomjat okozhat (folyadékgyülem a mellhártyán),
- torokfájás és orrfolyás,
- a szemhéj vizenyője,
- kellemetlen érzés a végbélben és a végbélnyílásban,
- hasi fájdalom, hányinger, hányás, székrekedés (hasi diszkomfort),
- száraz bőr,
- szemfájdalom, homályos látás, fényérzékenység (keratitisz),
- nyakfájás,
- csontfájdalom,
- végtagfájdalom,
- testtömeg-növekedés,
- a kanülben megalvadó vér,
- kóros vérvizsgálati eredmények, amelyek jelezhetik a kezelőorvosának, hogy a szervezete bizonyos részei mennyire jól működnek: a húgysav magas szintje.
Egyes mellékhatások az ASM-ben, SM-AHN-ben és MCL-ben szenvedő betegeknél súlyosak lehetnek.
Azonnal szóljon kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, ha az alábbiak bármelyikét észleli:
- gyengeség, magától kialakuló vérzés vagy véraláfutás, gyakori fertőzések, olyan tünetekkel, mint például a láz, a hidegrázás, a torokfájás vagy a szájüregi fekélyek (a vérsejtek alacsony száma okozta tünetek).
- láz, köhögés, nehéz vagy fájdalmas légzés, sípoló légzés, légzés közben jelentkező mellkasi fájdalom (a tüdőgyulladás tünetei).
- fertőzés, láz, szédülés, szédelgés, csökkent vizeletürítés, gyors pulzus, gyors légzés (a szepszis vagy a neutropéniás szepszis tünetei).
- vérhányás, fekete vagy véres széklet (a tápcsatornából eredő vérzés tünetei).
Egyéb lehetséges mellékhatások az ASM-ben, SM-AHN-ben és MCL-ben szenvedő betegeknél
A további mellékhatások az alábbiakban kerülnek felsorolásra. Ha ezeknek a mellékhatásoknak bármelyike súlyos formában jelentkezik, mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének.
A mellékhatások többsége enyhe - közepesen súlyos, és néhány hetes kezelés után rendszerint elmúlik majd.
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- húgyúti fertőzés
- felső légúti fertőzés
- fejfájás,
- szédülés,
- légszomj, nehézlégzés,
- köhögés,
- folyadékgyülem a tüdőkben/mellüregben, ami, ha súlyos, légszomjat okozhat (folyadékgyülem a mellhártyán),
- orrvérzések,
- hányinger, hányás,
- hasmenés,
- székrekedés,
- gyors testtömeg-növekedés, a lábak vizenyője (lábszárak, bokák),
- kifejezett fáradtság,
- láz,
- szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, száraz, kipirult bőr (a magas vércukorszint tünetei, hiperglikémia néven is ismert),
- a bőr és a szemek sárgasága (a vérben lévő magas bilirubinszint jele),
kóros vérvizsgálati eredmények, amelyek a hasnyálmiriggyel (magas lipáz- vagy amilázszint) és a májjal (magas alanin-aminotranszferáz- (ALT-) vagy aszpartát-aminotranszferáz- (AST-) szint) kapcsolatos lehetséges problémákat jeleznek.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a test önkéntelen remegése,
- köpetürítéssel járó köhögés, mellkasi fájdalom, láz (hörghurut),
- vírusfertőzés okozta ajakherpesz (herpesz labiálisz)
- fájdalmas és gyakori vizeletürítés (hólyaghurut),
- feszülő érzés vagy fájdalom az arc és a homlok területén (melléküreg-gyulladás),
- vörös, duzzadt, fájdalmas bőrkiütés bárhol a bőrön (orbánc),
- övsömör (herpesz zoszter),
- figyelemzavar,
- forgó jellegű szédülés (vertigó),
- véraláfutás (hematóma),
- gyomorpanaszok, emésztési zavarok,
- gyengeség (aszténia),
- hidegrázás,
- a szervezet egészére terjedő vizenyő (ödéma),
- testtömeg-növekedés,
- zúzódás (véraláfutások),
- elesés,
- szédülés, szédelgés (alacsony vérnyomás),
- torokfájás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Rydapt-ot tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Ne használja fel a gyógyszert, ha a csomagolás bármilyen sérülését észleli vagy az a megbontás bármilyen jelét mutatja.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rydapt?
- A hatóanyag a midosztaurin. 25 mg midosztaurin kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők: makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearát, zselatin, makrogol, glicerin, vízmentes etanol, kukorica olaj mono-di-trigliceridek, titán-dioxid (E171), alfa-tokoferol racém keverék, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), kármin (E120), hipromellóz, propilénglikol, tisztított víz.
Milyen a Rydapt külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Rydapt 25 mg lágy kapszula halvány narancssárga, hosszúkás kapszula, piros "PKC NVR" felirattal.
A kapszulák buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba, és 56 kapszulát (2 × 28 db-os kapszula) vagy 112 kapszulát (4 × 28 db-os kapszula) tartalmazó csomagolásban kaphatók. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba az Ön országában.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.