Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

TRI-REGOL bevont tabletta

Hatóanyag:
ethinylestradiol, levonorgestrel

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
3x21


Tájékoztató ár: 5662 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
ethinylestradiol, levonorgestrel

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
21x


Tájékoztató ár: 2223 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: HORMONALIS SYSTEMÁS FOGAMZÁSGÁTLÓK Törzskönyvi szám: OGYI-T-4378/02
Gyógyszeralkategória: Progestogen és estrogen szekvenciális kombinációi Gyártó: Richter Gedeon

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tri-Regol és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tri-Regol a terhesség megelőzésére szolgál.
A Tri-Regol a kombinált orális fogamzásgátlók csoportjába tartozik. A Tri-Regol kétféle hormonszármazékot tartalmaz, egy ösztrogénhatású hatóanyagot, az etinilösztradiolt és egy gesztagén típusút, a levonorgesztrelt. Ezek a hormonhatású anyagok meggátolják a petefészekben a peték havi érését (ovulációt), hatásukra sűrűbbé válik a méhnyakat borító nyákréteg, amely megnehezíti a spermiumok (hímivarsejtek) számára a petesejt elérését, továbbá megváltoztatják a méhnyálkahártya tulajdonságait, amelyek következtében csökken a megtermékenyített petesejt beágyazódásának valószínűsége.
Az előírások szerint szedett fogamzásgátló tabletta csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben. Bizonyos körülmények között azonban csökkenhet a fogamzásgátló tabletta hatékonysága, vagy a szedését fel kell függeszteni (részletesebben lásd később). Ezekben az esetekben tartózkodni kell a nemi élettől, vagy más, kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (például óvszer, pesszárium) a biztonságos fogamzásgátlás fenntartása érdekében.
A többi fogamzásgátló tablettához hasonlóan a Tri-Regol sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS) és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben. Ezekben az esetekben az Ön számára csak az óvszer nyújt védelmet, biztonságot.
2. Tudnivalók a Tri-Regol szedése előtt
A készítmény alkalmazása előtt általános orvosi vizsgálatot és nőgyógyászati vizsgálatot kell végezni, a kockázatot jelentő betegségek kizárása céljából, és a készítmény használata során rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt.
Ne szedje a Tri-Regolt
- ha Önnek vérrög van (vagy valaha volt) a lábszárának (mélyvénás trombózis, MVT), tüdejének (tüdőembólia, TE) vagy más szervének vérerében.
- ha valaha volt szívrohama vagy agyvérzése (sztrók).
- ha Önnek angina pektórisza (ez egy olyan állapot, ami súlyos mellkasi fájdalommal jár, és a szívroham első jele lehet) vagy átmeneti iszkémiás rohama (TIA - tranziens ischaemiás attak, múló, enyhe sztrók, amelynek nincs visszamaradó hatása) van (vagy valaha volt).
- ha bármilyen olyan betegsége van, amely fokozhatja egy vérrög kialakulásának kockázatát az artériákban. Ez a következő betegségekre vonatkozik:
- cukorbetegség, károsodott véredényekkel,
- nagyon magas vérnyomás,
- magas zsírszint (koleszterin vagy trigliceridek) a vérben.
- ha Önnek "aurával járó migrén" típusú migrénje van (vagy valaha volt).
- ha Önnek vagy közeli hozzátartozójának bármilyen betegsége van, mely fokozza a vérrögképződés kockázatát (lásd a "Fogamzásgátló tabletta és a vérrögképződés (trombózis)" részt).
- ha súlyos magasvérnyomás-betegsége van.
- ha ér eredetű szembetegsége van vagy volt korábban.
- ha tudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved - például protein C-hiány, protein S-hiány, antithrombin III-hiány vagy antifoszfolipid antitestek.
- ha Önnek hasnyálmirigy-gyulladása (pankreatitisz) vagy súlyos hipertrigliceridémiával járó hasnyálmirigy gyulladása van (vagy valaha volt).
- ha májproblémái vannak vagy voltak korábban és a májfunkciós értékei még nem normalizálódtak.
- ha nemi hormon hatására növekvő rosszindulatú daganata van, ilyenek például az emlő, a méhnyálkahártya vagy a petefészek egyes rákos daganatai.
- ha májdaganata van vagy korábban volt.
- ha ismeretlen eredetű hüvelyvérzése van.
- ha allergiás az etinilösztradiolra, a levonorgesztrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Ne szedje a Tri-Regolt, ha hepatitis C-fertőzése van, és olyan gyógyszereket szed, amelyek ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt, illetve dazabuvirt tartalmaznak (lásd még az "Egyéb gyógyszerek és a Tri-Regol" című fejezetet).
Ha a Tri-Regol szedése közben a fentiek közül bármelyik jelentkezik, ne vegyen be több tablettát, és azonnal forduljon orvoshoz. Időközben, használjon más fogamzásgátló módszert, például óvszert vagy pesszáriumot és spermicidet.
A hormonális fogamzásgátló gyógyszert szedők között megnövekedhet egyes betegségek (pl. tromboembóliás megbetegedések, szívinfarktus, agyvérzés) előfordulásának valószínűsége. Ez a kockázat magasabb a kor előrehaladtával (35 éves kor felett), de főként dohányzók esetében. Ezért 35 év feletti nőknek javasolt a dohányzás teljes elhagyása.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tri-Regol szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Tri-Regol szedése során áttöréses/pecsételő vérzés kialakulhat, főleg az első három hónap során. Ha ezek a vérzések tartósan fennállnak, vagy visszatérő jelleggel jelentkeznek, a Tri-Regol szedését be kell fejezni, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni, és beszélnie kell kezelőorvosával.
A fogamzásgátló tabletta és a vérrögképződés (trombózis)
Vénás vérrög (trombózis)
A kombinált fogamzásgátló tabletták szedése, beleértve a Tri-Regolt is, megnöveli a vénás trombózis (vérrögképződés a vénákban) kialakulásának kockázatát összehasonlítva azokkal a nőkkel, akik nem szednek semmilyen fogamzásgátló tablettát.
A vénás vérrög előfordulásának kockázatát a fogamzásgátlót szedők esetében a következők növelik:
- magasabb életkor.
- ha közeli hozzátartozójának fiatal korában előfordult vérrög (trombózis) a lábában, tüdejében vagy egyéb szervében.
- ha túlsúlyos (testtömegindex-értéke nagyobb, mint 30 kg/m²).
- sebészeti beavatkozás, bármilyen hosszú ideig tartó mozgáskorlátozottság, vagy súlyos baleset. Fontos, hogy előre tájékoztassa kezelőorvosát a Tri-Regol szedéséről, mivel előfordulhat, hogy abba kell hagyni a szedését. A Tri-Regol szedését a kezelőorvos javaslata alapján lehet újra elkezdeni, mely körülbelül két héttel a teljes felépülést követően történik.
- feltehetően a vérrögképződéssel társuló vénafal-gyulladás a felületes vénákban és a visszeres vénák.
Artériás vérrög (trombózis)
A kombinált fogamzásgátló tabletták szedése összefügg az artériás vérrög (artériás trombózis, artéria elzáródása) megnövekedett kockázatával, például a szív ereiben (szívroham) vagy az agyban (agyvérzés/stroke).
Az artériás vérrög előfordulásának kockázatát a fogamzásgátlót szedők esetében a következők növelik:
- magasabb életkor.
- ha dohányzik (az erős dohányzás és a magasabb életkor további kockázatot jelent, különösen 35 év feletti nők esetében). Ha Ön Tri-Regolt szed, tanácsos a dohányzást abbahagyni, különösképpen, ha már elmúlt 35 éves.
- ha emelkedett a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid).
- ha magas a vérnyomása.
- ha migrénje van.
- ha szívproblémái vannak (szívbillentyű-betegség, szívritmuszavar).
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a vérrög lehetséges jeleit tapasztalja. A kezelőorvosa dönt a gyógyszer teljes abbahagyásáról és véralvadásgátló (antitrombotikus) kezelés alkalmazásáról.
A vénás és artériás trombózis tünetei lehetnek:
- súlyos fájdalom és/vagy duzzadás az egyik lábon
- súlyos, hirtelen jelentkező mellkasi fájdalom, amely sugározhat a bal karba
- hirtelen kialakuló légszomj
- hirtelen jelentkező köhögés nyilvánvaló ok nélkül
- szokatlan, súlyos vagy tartós fejfájás, vagy migrén rosszabbodása
- hirtelen látászavar
- hirtelen hallás és beszédzavarok
- szédülés
- epilepsziás roham, görcs
- gyengeség vagy erős zsibbadás az egyik oldalon, vagy az egész testen
- mozgási nehézség ("motoros zavar")
- erős hasi fájdalom ("akut has").
A fogamzásgátló tabletta és a rákbetegség
Egyes vizsgálatokban a fogamzásgátló tablettát hosszú ideig szedők körében emelkedett méhnyakrák kockázatot mutattak ki, de továbbra is ellentmondások vannak arra vonatkozóan, hogy ez az eredmény milyen mértékben tulajdonítható a szexuális magatartásnak és egyéb tényezőknek, mint például a humán papillómavírusnak (HPV).
Az emlőrák veszélye minden nőt fenyeget, a hormonális fogamzásgátló tabletta szedésétől függetlenül. Azonban a fogamzásgátló tablettát szedőkön valamivel gyakrabban észleltek emlőrákot, mint a fogamzásgátló tablettát nem szedő társaikon. Megállapítást nyert, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Mivel a hormonális fogamzásgátlót szedők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik (például nőgyógyászati kontroll, emlő önvizsgálata stb.), így a kóros elváltozásokat korábbi stádiumban ismerik fel.
A fogamzásgátló tablettát szedőkön nagyon ritkán jó, és még ritkábban rosszindulatú májdaganat kialakulását írták le. Ezek a daganatféleségek életveszélyes hasüregi vérzés forrásává válhatnak. Abban az esetben, ha erős hasi fájdalmat érez, és az nem szűnik meg rövid időn belül, feltétlenül keresse fel orvosát.
Pszichiátriai kórképek
Egyes hormonális fogamzásgátlókat, köztük a Tri-Regolt használó nők depresszióról, illetve depresszív hangulatról számoltak be. A depresszió súlyossá is válhat, és időnként öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha Ön hangulatváltozásokat és depresszív tüneteket tapasztal, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához további ellátás céljából.
Egyéb betegségek
- A fennálló, vagy a családi kórelőzményben szereplő magas koleszterin- vagy triglicerid- (vérzsír-) értékek esetén a szájon át szedhető fogamzásgátló készítmények alkalmazása fokozhatja a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázatát.
- A vérnyomás enyhe emelkedése lehetséges.
- A következő betegségek megjelenését vagy súlyosbodását észlelték: az epepangással járó sárgaság (kolesztatikus ikterusz) bőrviszketéssel vagy anélkül, az epekőképződés (kolelitiázis), a vörösvértestben lévő festékanyag képződésének zavarával járó anyagcsere-betegség (porfíria), a pillangó alakú kiütésekkel járó autoimmun bőrbetegség (szisztémás lupusz eritematózusz), a vörösvértestek feloldódásával járó vesekárosodás (hemolitikus urémiás szindróma), a vitustánc (korea minor), a terhesség alatt kiújuló, vírusfertőzéssel összefüggő hólyagos bőrkiütés (herpesz gesztationisz), a hallócsontok ízületeinek merevedése okozta halláscsökkenés (otoszklerózis).
- Ha örökletes angioödémában szenved, az ösztrogént tartalmazó termékek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja (mint pl. duzzadt arc, nyelv és/vagy torok és/vagy nyelési nehézségek vagy csalánkiütés légzési nehézségekkel) azonnal forduljon orvosához.
- Az akut vagy krónikus májműködési zavarok vagy sárgaság esetén szükségessé válhat a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátlók alkalmazásának felfüggesztése a májműködésre utaló próbák eredményeinek normalizálódásáig.
- Amennyiben változások tapasztalhatók a vércukor szintjében, a vércukorértékek gondos ellenőrzése szükséges.
- Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás előfordulása lehetséges.
- Ha hajlama van májfolt kialakulására, akkor a napfény és az ultraibolya sugárzás kerülendő a szájon át alkalmazható fogamzásgátló készítmények szedése alatt. Ez különösen fontos azoknál a nőknél, akiknél a korábbi terhesség ideje alatt sárgásbarna foltok jelentek meg a bőrön (elsősorban az arcbőrön).
Menstruációs ciklus zavarai
Fogamzásgátló tabletták szedése során vérzészavar (áttöréses vagy pecsételő vérzés) alakulhat ki, főleg az első három hónap során. A hormonális egyensúly stabilizálódásának időszaka 3 cikluson keresztül tart. Amennyiben a vérzési rendellenességek továbbra is fennállnak, vagy a már korábban rendszeres ciklus után fordulnak elő, keresse fel kezelőorvosát.
Egyes nőknél nem jelentkezik megvonásos vérzés a tablettamentes időszak alatt. Abban az esetben, ha a leírtaknak megfelelően szedte a fogamzásgátló tablettát, nem valószínű, hogy terhes. Ha az első megvonásos vérzés esedékes időpontját megelőzően nem tartotta be ezeket az útmutatásokat, vagy két alkalommal maradt ki a megvonásos vérzés, a terhességet ki kell zárni és csak ezután folytatható a fogamzásgátló szedése.
Egyéb gyógyszerek és a Tri-Regol
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedje a Tri-Regolt, ha hepatitisz C-fertőzése van, és olyan gyógyszereket szed, amelyek ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt és dazabuvirt tartalmaznak, mert a májműködését tükröző laborértékek (az ALAT (SGPT) májenzim vérszintjének) emelkedését okozhatja.
Kezelőorvosa a kezelés kezdete előtt más típusú fogamzásgátlót fog felírni Önnek.
A Tri-Regol szedése a kezelés befejezése után körülbelül 2 héttel újrakezdhető. Lásd a "Ne szedje a Tri-Regolt" című részt.
Szintén közölje más orvossal vagy fogorvossal, aki egyéb gyógyszert ír fel Önnek, hogy Ön Tri-Regolt szed. Orvosa tájékoztatja, amennyiben kiegészítő fogamzásgátló módszerre lesz szüksége (pl. óvszer) és arról is, hogy ezt milyen hosszan kell alkalmaznia, vagy amennyiben más gyógyszert is szed, előfordulhat, hogy változtatni kell annak adagolásán.
Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Tri-Regol hatóanyagainak vérszintjét és csökkentheti hatását a terhesség megelőzésben és áttöréses vérzést okozhat. Ide tartoznak
- az epilepszia kezelésére használatos gyógyszer (például a barbiturátok, karbamazepin, fenitoin, primidon, felbamát, oxkarbazepin, topiramát)
- a tuberkulózis kezelésére használatos gyógyszer (például a rifampicin)
- HIV- és Hepatitis C-vírusfertőzés kezelésére használt gyógyszer (úgynevezett proteázgátlók és nem nukleozid reverz transzkriptáz gátlók, mint például a ritonavir és a nevirapin, efavirenz)
- gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszer (például grizeofulvin)
- a tüdő ereit érintő magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer (bozentán).
Ha Ön közönséges orbáncfűből (Hypericum perforatum-ból) készült készítményt szedett, vagy szeretne szedni, tájékoztassa kezelőorvosát, ugyanis ez esetben a Tri-Regol nem megfelelő Önnek.
A Tri-Regol befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, pl.
- a ciklosporin (szervátültetés esetén a kilökődést gátló gyógyszer)
- lamotrigin (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer)
- tizanidin (izomgörcsök kezelésére használt gyógyszer)
- levotiroxin (hormonpótlásra használatos gyógyszer).
A troleandomicin (egy antibiotikum) fokozhatja az intrahepaticus cholestasist (károsodott epeáramlás) a kombinált orális fogamzásgátlókkal történő együttadás esetén.
Mielőtt bármilyen vérvizsgálata lenne
Ha vérvizsgálat válik szükségessé, közölje orvosával vagy a laboratóriumi személyzettel, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mivel a Tri-Regol aktív hatóanyagai befolyásolhatják egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
A Tri-Regol bevont tabletta egyidejű bevétele étellel vagy itallal
Étel- és italfogyasztással kapcsolatban nincs különleges utasítás a Tri-Regol alkalmazása során.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nincs végső bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orális fogamzásgátlók használata összefüggésben állna a veleszületett rendellenességek kockázatának fokozódásával, ha a bevételre a terhesség korai szakaszában kerül sor. Mindazonáltal orális fogamzásgátlót nem szabad terhesség alatt szedni és a terhesség lehetőségét figyelembe kell venni az első megvonásos vérzés elmaradása esetén, ha a páciens nem tartotta magát a szedésre vonatkozó előírásokhoz. Az orális fogamzásgátló további szedését fel kell függeszteni addig, amíg a terhesség kizárásra nem kerül.
Az orális fogamzásgátlók hatóanyagainak kis mennyiségeit kimutatták az anyatejben és csecsemők esetében jelentettek néhány mellékhatást. A kombinált orális fogamzásgátlók használata a teljes elválasztás előtt nem ajánlott.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Tri-Regolnak bármilyen hatása lenne a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
Tri-Regol bevont tabletta laktózt és szacharózt tartalmaz
Minden bevont tabletta 33 mg laktóz-monohidrátot (tejcukrot) és 22,013 mg szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz , azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni a Tri-Regolt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Naponta 1 bevont tablettát kell bevenni, lehetőleg mindig azonos időpontban 21 napon át. A buborékcsomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve, naponta egy bevont tablettát kell bevennie; először 6 rózsaszín, aztán 5 fehér, majd 10 okkersárga bevont tablettát, míg kiürül a csomag. Ezután 7 napon át ne szedje a készítményt. A gyógyszerszünet 2. vagy 3. napján rendszerint menstruációs (megvonásos) vérzés jelentkezik.
Az utoljára bevett bevont tablettától számított 8. napon (a 7 tablettamentes napot követően) kezdje el ismét szedni a Tri-Regolt, függetlenül attól, hogy a vérzése ekkor még nem szűnt meg! Így a hétnek mindig ugyanazon a napján kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzése is a hónapnak mindig ugyanazon a napján jelentkezik.
Igyekezzék minden nap hozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a bevont tablettát. Megkönnyítheti a dolgát, ha a napi teendők sorában az első napi teendőként (reggel), vagy utolsóként (este) veszi be a bevont tablettát.
A készítményt egészben, szükség esetén kevés vízzel kell bevennie.
Az első csomag Tri-Regol szedésének elkezdése:
Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót
Az első Tri-Regolt a havi vérzés első napján kell bevennie (ez a nap az, amelyen a menstruációs vérzés kezdődik). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje a Tri-Regolt, amíg a csomag kiürül. Abban az esetben, ha csak a menstruáció 2-7. napján kezdi el a Tri-Regol szedését, akkor az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer vagy spermicid) is alkalmaznia kell - ez azonban csak az első csomag szedésének ideje alatt szükséges.
Amennyiben az utasítást gondosan betartotta, - mind a 21 bevont tablettát beszedte és a következő csomagot is időben kezdi el - akkor a 7 napos gyógyszerszünet ideje alatt nem kell kiegészítő fogamzásgátló eljárást alkalmaznia.
Ha más, kombinált hormonális fogamzásgátló tablettáról tér át a Tri-Regol szedésére
Lehetőleg a korábban használt fogamzásgátló készítmény tablettamentes időszakát követő napon, vagy a korábbi fogamzásgátló utolsó hormonmentes, hatóanyagot nem tartalmazó tablettáját követő napon kell elkezdeni a Tri-Regol szedését
Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazó készítményt (mini-tabletta, injekció, implantátum, méhen belüli eszköz) alkalmaztak Önnél
A mini-tabletta szedését bármikor abbahagyhatja és a következő napon (a megszokott időben) elkezdheti a Tri-Regol szedését. Tudnia kell azonban, hogy az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer vagy spermicid) is alkalmaznia kell, ha nemi együttlétre kerül sor.
Ha korábban fogamzásgátló injekciót kapott vagy implantátumot, méhen belüli eszközt ültettek be: a következő injekció esedékessé válásának, illetve az implantátum (bőr alá beültetett fogamzásgátló) vagy méhen belüli eszköz eltávolításának napján kezdheti el a Tri-Regol szedését. Azonban az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer vagy spermicid) is alkalmazzon, ha nemi együttlétre kerül sor.
A Tri-Regol bevont tabletta szedése szülés, vetélés vagy abortusz után
Szülés, vetélés vagy abortusz után orvosa tanácsa alapján kezdheti el szedni a Tri-Regol bevont tablettát.
Ha terhessége első három hónapjában (első trimeszter) következett be a vetélés vagy az abortusz, akkor azonnal elkezdheti szedni a Tri-Regolt. Ebben az esetben nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló eljárás alkalmazására.
Szülést vagy a terhesség második harmadában (második trimeszter) bekövetkezett vetélést követően, amennyiben nem szoptat, a 28. napon kezdheti el a Tri-Regol szedését, és emellett a tablettaszedés első 7 napján kiegészítő fogamzásgátlást (például óvszer vagy spermicid) is alkalmaznia kell.
Ha az előírtnál több Tri-Regol bevont tablettát vett be
A Tri-Regol túladagolása esetén nem tapasztaltak súlyos egészségkárosodást. Ennek ellenére, ha túlságosan sok bevont tablettát vett be, felléphet hányinger, hányás, vagy csekély hüvelyi vérzés. Ha ezek bármelyikét észleli, forduljon orvosához, aki tájékoztatja a szükséges teendőkről.
Ha elfelejtette bevenni a Tri-Regolt
Ha egy bevont tabletta bevétele maradt el, de még nem telt el 12 óra a szokott bevételi idő óta, a bevont tablettát azonnal be kell venni, amilyen hamar csak lehetséges. A további bevont tablettákat a szokásos időben vegye be.
Ha egy bevont tabletta bevétele maradt el, de a szokásos bevételi idő óta 12 óránál hosszabb időtartam telt el, vagy ha több bevont tablettát hagyott ki, a fogamzásgátló hatás csökkenhet. Az utolsó, be nem vett bevont tablettát amilyen hamar csak lehet, be kell venni, akkor is, ha ez egy nap alatt kettő bevont tabletta bevételét jelenti. A további bevont tablettákat a szokásos időpontban kell bevenni. Ezen felül a biztonság fokozása érdekében nem hormonális fogamzásgátló módszerre (például gumióvszer, pesszárium spermiciddel) van szükség a következő 7 nap folyamán.
Ha ez a 7 nap tovább tart, mint a jelenlegi buborékcsomagolás utolsó bevont tablettája, új buborékcsomagolás szedése kezdhető, ha a jelenlegiben már nem maradt több bevont tabletta. A kettő buborékcsomagolás szedése között nem szabad semmilyen szünetnek lennie. A második buborékcsomagolás végéig nem jelentkezik megvonásos vérzés, de pecsételő vagy áttöréses vérzés kialakulhat a tablettaszedéses napokon. Ha a páciensnek a második buborékcsomagolás teljes bevételét követően sincs megvonásos vérzése, értesíteni kell az orvost, hogy a bevont tabletták további szedése előtt kizárja a terhességet.
Hányás és hasmenés esetén
Ha a hányás a Tri-Regol bevételét követő 3-4 órán belül következett be, a hatóanyagok felszívódása esetleg nem volt teljes. Ez a helyzet hasonló a be nem vett bevont tablettáéhoz. Ezért az elfelejtett bevont tabletták esetére vonatkozó utasításokat kell figyelembe venni. A szükséges "póttablettát" célszerű egy tartalékcsomagból kivenni. A hasmenés szintén csökkentheti a Tri-Regol felszívódását. A tartós, súlyosabb hasmenés esetén kiegészítő nem hormonális fogamzásgátló módszer alkalmazása javasolt.
A menstruáció késleltetése
A menstruáció késleltetése érdekében a Tri-Regol szedését szedési szünet nélkül egy következő csomag okkersárga bevont tablettáival kell folytatni. A menstruáció időpontja kívánság szerint eltolható maximum 10 napig (attól függően, hogy hány okkersárga bevont tablettát szed a második csomagból). A meghosszabbított szedési időszak alatt áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A Tri-Regol szokásos szedési rendje a második csomag után, a szokásos 7 napos szedési szünet közbeiktatását követően folytatható.
Ha idő előtt abbahagyja a Tri-Regol szedését
Bármikor abbahagyhatja a Tri-Regol szedését. Ha azért hagyja abba a Tri-Regol szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első természetes havi vérzés utánra halasztani. Így könnyebb a szülés várható időpontjának kiszámítása.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő minden nőnél emelkedett a kockázata a vénákban (vénás tromboembólia (VTE)) és az artériákban (artériás tromboembólia (ATE)) előforduló vérrögök kialakulásának. A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó különböző kockázatokkal kapcsolatos, részletesebb információért, kérjük, olvassa el a "Tudnivalók a Tri-Regol szedése előtt" című 2. pontot.
Az alábbi mellékhatásokra vonatkozó lista kapcsolódik a Tri-Regol használatához.
Nagyon gyakori (10 emberből több mint egyet érinthet): fejfájás, áttöréses vérzés, pecsételő vérzés a menstruációs periódusok között.
Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet): hüvelyi fertőzések, például hüvelygombásodás, depresszió, depressziós hangulat, idegesség, szédülés, hányinger, hasi fájdalom, pattanások, emlőfájdalom, emlőérzékenység, emlőváladékozás, fájdalmas menstruáció, a hüvelyváladék jellegének és mennyiségének megváltozása, vérzés kimaradása, testsúlynövekedés.
Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-et érinthet): ödéma, étvágyváltozások, nemi érdeklődés (libidó) csökkenése, migrén, magas vérnyomás, hányás, hasmenés, kiütés, csalánkiütés, májfolt, fokozott szőrnövekedés, hajhullás, emlő megnagyobbodás, szérumlipidszint változása beleértve a hipertrigliceridémiát.
Ritka (1000 emberből legfeljebb 1-et érinthet): túlérzékenységi reakció, mely akár szívleállást, légzésleállást okozhat; autoimmun betegség (szisztémás lupusz eritematózusz (SLE)) fellángolása, vércukor háztartás zavara, nemi érdeklődés (libidó) növekedése, szem irritáció kontaktlencse viselés esetén, a fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei, visszeresség súlyosbodása, emésztőrendszeri betegségek, sárgaság, bőrelváltozások (eritéma nodózum, mely a bőrgyulladás egy típusa, amely vöröses, fájdalmas csomókat eredményez, eritéma multiforme, egy bőr-rendellenesség, amely vörös, céltábla alakú foltokat, sebhelyeket okoz), szérumfolátszint-csökkenés, testsúlycsökkenés.
A vénákban vagy artériákban kialakuló ártalmas vérrögök, mint például:
- a lábszárban vagy a lábban (mélyvénás trombózis),
- a tüdőben (tüdőembólia),
- szívroham,
- szélütés (sztrók),
- mini-szélütés vagy átmeneti, szélütésszerű tünetek, amely átmeneti iszkémiás rohamként (TIA - tranziens iszkémiás attak) ismert,
- a májban, hasban/belekben, vesében vagy a szemben kialakuló vérrögök.
Nagyobb lehet a vérrögök kialakulásának valószínűsége, ha fennáll bármilyen más állapot, ami növeli ezt a kockázatot (a vérrögök kockázatát növelő állapotokkal valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatos bővebb információért lásd a 2. pontot).
Nagyon ritka (10 000 emberből legfeljebb 1-et érinthet): májdaganat, anyagcsere betegség (porfíria) fellángolása, idegrendszeri betegség (kórea) fellángolása, látóideg-gyulladás, vérrögképződés a szem ereiben, hasnyálmirigy-gyulladás, epehólyag-rendellenesség, úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS) (vörösvérsejtek szétesése miatt kialakuló veseelégtelenség).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tri-Regolt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A buborékcsomagoláson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tri-Regol bevont tabletta?
- A készítmény hatóanyagai:
I. rózsaszínű bevont tabletta
30 mikrogramm etinilösztradiol és 50 mikrogramm levonorgesztrel.
II. fehér színű bevont tabletta
40 mikrogramm etinilösztradiol és 75 mikrogramm levonorgesztrel.
III. okkersárga színű bevont tabletta
30 mikrogramm etinilösztradiol és 125 mikrogramm levonorgesztrel.
- Egyéb összetevők:
I. rózsaszínű bevont tabletta
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, vörös vas-oxid (E172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (22,013 mg).
II. fehér színű bevont tabletta
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (22,013 mg).
III. okkersárga színű bevont tabletta
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, sárga vas-oxid (E172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (22,013 mg).
Milyen a Tri-Regol bevont tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
I. Rózsaszín, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
II. Fehér színű, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
III. Okkersárga színű, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
6 db Tri-Regol I. + 5 db Tri-Regol II. + 10 db Tri-Regol III. bevont tabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban.
1 buborékcsomagolás + 1 tárolótasak dobozban (21 db bevont tabletta).
3 buborékcsomagolás + 1 tárolótasak dobozban (3×21 db bevont tabletta).

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.