Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

LAMOTRIGIN-TEVA 25 mg tabletta

Hatóanyag:
lamotrigine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
30x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Gyógyszerfőkategória: ANTIEPILEPTICUMOK Törzskönyvi szám: OGYI-T-20157/01
Gyógyszeralkategória: Egyéb antiepilepticumok Gyártó: Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lamotrigin-Teva tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lamotrigin-Teva tabletta az epilepszia-ellenes gyógyszereknek nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A Lamotrigin-Teva tablettát kétféle betegségben - epilepsziában és bipoláris betegségben alkalmazzák.
A Lamotrigin-Teva tabletta az epilepszia kezelésére szolgál, gátolja az agyban azokat a jelzéseket, amelyek az epilepsziás görcsöket (görcsrohamokat) váltják ki.
- Felnőtteknek és gyermekeknek 13 éves kortól, a Lamotrigin-Teva tabletta önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt adható az epilepszia, valamint olyan göcsrohamok kezelésére, amelyek az ún. Lennox-Gastaut szindrómához társulva jelentkeznek.
- Két és 12 éves kor közötti gyermekek kezelésére, a Lamotrigin-Teva tabletta egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazható a fent felsorolt állapotokban. Önmagában adva az epilepszia egy bizonyos típusa kezelésére alkalmazható, amelyet típusos abszensz rohamoknak neveznek.
A Lamotrigin-Teva tabletta a bipoláris kedélybetegség kezelésére is szolgál.
A bipoláris kedélybetegségben (más néven mániás-depresszióban) szenvedő emberek szélsőséges kedélyállapot változásokat tapasztalnak; ilyenek a mániás periódusokkal (izgatottság vagy eufória) váltakozó depressziós időszakok (mélységes szomorúság vagy elkeseredettség). A 18 éves vagy idősebb felnőtteknél a Lamotrigin-Teva tabletta alkalmazható önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt a bipoláris kedélybetegséghez társuló depressziós periódusok megelőzésére. Egyelőre nem ismert, hogy a Lamotrigin-Teva tabletta miként fejti ki az agyban ezt a hatását.
2. Tudnivalók a Lamotrigin-Teva tabletta szedése előtt
Ne szedje a Lamotrigin-Teva tablettát

- ha allergiás a lamotriginre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Amennyiben ez vonatkozik Önre:
→ Közölje ezt orvosával, és ne szedje a Lamotrigin-Teva tablettát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lamotrigin-Teva tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Mielőtt Ön a Lamotrigin-Teva tabletta szedését megkezdi, orvosának tudnia kell:
- ha Önnek veseproblémái vannak.
- ha Ön valaha bőrkiütéseket tapasztalt lamotrigin vagy egyéb epilepszia-ellenes illetve bipoláris betegség kezelésére előírt gyógyszer bevétele után.
- ha már szed olyan gyógyszert, mely lamotrigint tartalmaz.
Amennyiben ezek bármelyike vonatkozik Önre:
→ Közölje ezt orvosával, aki dönthet úgy, hogy csökkenti a gyógyszer adagját, vagy megállapíthatja, hogy az Ön számára a Lamotrigin-Teva tabletta nem megfelelő.
Fontos információk a potenciálisan súlyos reakciókról
- A betegek egy kis részénél a Lamotrigin-Teva allergiás reakciót vagy potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakciót válthat ki, amelyből, ha nem kezelik, még súlyosabb állapot alakulhat ki. Ezek közé tartozik a Stevens-Johnson szindróma (SJS), a toxikus epidermális nekrolízis (TEN) és az eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS). Ismernie kell a tüneteket, amelyekre a Lamotrigin-Teva szedése során oda kell figyelnie.
( Olvassa el a tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában, a "Potenciálisan életet veszélyeztető reakciók: azonnal forduljon orvoshoz" cím alatt.
- További jelek lehetnek a szájban, torokban, orrban illetve nemi szerveken előforduló fekélyek, valamint a piros és duzzadt szemek (konjunktivitisz).
- Ezek a potenciálisan életveszélyes kiütések gyakran influenzaszerű tünetekkel társulnak, valamint hólyagok vagy bőrhámlás alakulhat ki test szerte.
- A súlyos bőrreakció előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb. Ha Önnél a Lamotrigin-Teva tabletta használata során Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, a Lamtorigin-Teva tablettát tilos Önnél újra alkalmazni.
Ha ezek közül bármelyik tünetet észleli:
( Ha Önnél kiütések, vagy a fent említett bőrtünetek alakulnak ki, sürgősen kérjen segítséget kezelőorvosától, valamint tájékoztassa, hogy ezt a gyógyszert szedi.
Önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok
Az epilepszia-ellenes gyógyszerek számos betegség, köztük epilepszia és bipoláris megbetegedés kezelésére szolgálnak. Bipoláris kedélybetegségben szenvedő embereknek lehetnek önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ha Ön bipoláris kedélybetegségben szenved, nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- ha Ön először kezdi el a kezelést,
- ha Önnek korábban voltak már önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai,
- ha Ön 25 évesnél fiatalabb.
Amennyiben Önnek aggasztó gondolatai vagy élményei vannak, vagy azt tapasztalja, hogy rosszabbul van vagy új tünetek lépnek fel, mialatt a Lamotrigin-Teva tablettát szedi:
( Forduljon orvoshoz, amilyen hamar csak lehet, vagy kérjen segítséget a legközelebbi kórházban.
Antiepileptikumokkal, mint a Lamotrigin-Teva tablettával kezeltek között a betegek kis részénél előfordult, hogy önkárosító vagy öngyilkos gondolatai támadtak. Ha ilyen gondolatai támadnak, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.
Ha a Lamotrigin-Teva tablettát epilepszia kezelésére szedi
Egyes típusú epilepsziákban a görcsrohamok olykor rosszabbodhatnak, vagy gyakrabban jelentkezhetnek, amíg Ön a Lamotrigin-Teva tablettát szedi. Egyes betegek súlyos görcsrohamokat tapasztalhatnak, amelyek komoly egészségi problémákat okozhatnak.
( Ha Önnél gyakrabban jelentkeznek a görcsök, vagy ha súlyos görcsrohamot tapasztal a Lamotrigin-Teva tabletta szedése során: amilyen hamar csak lehet, forduljon orvoshoz.
Bipoláris kedélybetegség kezelésére 18 éves kor alatt a Lamotrigin-Teva tabletta nem adható. A depresszió és egyéb mentális egészségi problémák kezelésére használt gyógyszerek a gyermekek és a 18 év alatti serdülők esetében megnövelik az öngyilkossági gondolatok és magatartás kockázatát.
Brugada-szindróma
A Brugada-szindróma egy genetikai eredetű betegség, amely rendellenes elektromos aktivitást okoz a szívben. A lamotrigin kiválthat EKG-eltéréseket, amelyek aritmiákhoz (rendellenes szívritmus) vezethetnek. Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben Önnek ilyen betegsége van.
Hemofagocitás limfohisztiocitózis (HLH)
A lamotrigint szedő betegeknél előfordult egy ritka, de nagyon súlyos immunrendszeri reakció. Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben az alábbi tünetek valamelyikét észleli a lamotrigin-kezelés ideje alatt: láz, bőrkiütés, idegrendszeri tünetek (pl. reszketés vagy remegés, zavartság, agyműködési zavarok).
Egyéb gyógyszerek és a Lamotrigin-Teva tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény készítményeket, vagy a vény nélkül kapható készítményeket is.
Kezelőorvosának tudnia kell arról, ha más gyógyszereket is szed az epilepszia vagy lelki, illetve mentális kezelésre. Erre azért van szükség, hogy biztosan a megfelelő Lamotrigin-Teva tabletta adagot kapja. Ezek a gyógyszerek az alábbiak:
- oxkarbazepin, felbamát, gabapentin, levetiracetám, pregabalin, topiramát, vagy zonizamid (epilepszia kezelésére alkalmazzák);
- lítium vagy olanzapin (mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);
- bupropion (mentális egészségi problémák kezelésére vagy a dohányzásról való leszoktatás céljából alkalmazzák).
( Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül valamelyiket szedi.
Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Lamotrigin-Teva tablettával vagy fokozza a mellékhatások előfordulásának kockázatát. Ide tartoznak:
- valproát (epilepszia és lelki, illetve elmebeli egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);
- karbamazepin (epilepszia és mentális problémák kezelésére alkalmazzák);
- fenitoin, primidon vagy fenobarbitál (epilepszia kezelésére alkalmazzák);
- riszperidon (lelki, illetve mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);
- rifampicin (antibiotikum);
- lopinavir és ritonavir vagy atazanavir és ritonavir kombinációja (humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés kezelésére alkalmazzák);
- hormonális fogamzásgátlók, így a fogamzásgátló tabletták (lásd alább).
( Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül bármelyiket már szedi, vagy elkezdi szedni, illetve abbahagyja.
A hormonális fogamzásgátlók (így a fogamzásgátló tabletták) befolyásolhatják a Lamotrigin-Teva tabletta hatását
Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egy bizonyos fajta hormonális fogamzásgátló, vagy más fogamzásgátló módszer alkalmazását, mint pl. gumióvszer, pesszárium, spirál. Amennyiben Ön hormonális fogamzásgátlót (tablettát) szed, kezelőorvosa a Lamotrigin-Teva vérszint ellenőrzése céljából vérmintát vetethet.
( Ha hormonális fogamzásgátlást használ, vagy ha alkalmazásának elkezdését tervezi:
Beszéljen kezelőorvosával, aki tájékoztatja a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb formájáról.
A Lamotrigin-Teva tabletta is befolyásolhatja a hormonális fogamzásgátlók hatását, habár kevéssé valószínű, hogy hatásukat csökkentené.
( Amennyiben hormonális fogamzásgátlót szed, és a menstruációs ciklusában bármilyen változást észlel, pl. áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezik a vérzési periódusok közt: Értesítse kezelőorvosát. Ez jele lehet annak, hogy a Lamotrigin-Teva tabletta befolyásolja az Ön fogamzásgátló gyógyszerének hatását.
Terhesség és szoptatás
Fokozott lehet a magzati károsodás kockázata azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja Lamotrigin-Teva tablettát szedett a terhesség alatt. Az ilyen jellegű rendellenességek közé tartozik például az ajakhasadék vagy a szájpadhasadék. Ebben az esetben kezelőorvosa tanácsolhatja folsav kiegészítő adagolását, ha Ön terhességet tervez, illetve ha terhes.
A terhesség is módosíthatja a Lamotrigin-Teva tabletta hatékonyságát, ezért orvosa a Lamotrigin-Teva tabletta vérszintjének ellenőrzése céljából vérmintát vehet Öntől, és módosíthatja az adagolást.
( Közölje kezelőorvosával, ha Ön terhes, lehet, hogy terhes, vagy terhességet tervez. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg meg nem beszéli ezt orvosával. Ez különösen akkor fontos, ha Ön epilepsziás.
( Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön szoptat, vagy szoptatást tervez. A Lamotrigin-Teva tabletta hatóanyaga bejut az anyatejbe, és hatással lehet a csecsemőre. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a Lamotrigin-Teva kezelés alatt folytatott szoptatás kockázatairól és előnyeiről, és amennyiben Ön úgy dönt, hogy szoptat, időről-időre ellenőrizni fogja csecsemőjét, hogy jelentkezik-e nála bágyadtság, bőrkiütés vagy a testtömeg-gyarapodás lelassulása. Mondja el kezelőorvosának, amennyiben bármelyik fent említett tünetet észleli szoptatott gyermekénél.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lamotrigin-Teva tabletta szédülést és kettőslátást okozhat.
( Ne vezessen, és ne kezeljen gépeket, hacsak nem biztos abban, hogy nem áll gyógyszer hatása alatt.
Amennyiben Ön epilepsziás, kérje ki kezelőorvosa tanácsát a gépjárművezetéssel és a gépek kezelésével kapcsolatban.
A Lamotrigin-Teva tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz
A Lamotrigin-Teva tabletta kis mennyiségben tejcukrot (laktózt) tartalmaz.
( Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny: mondja el kezelőorvosának, és ne szedje a Lamotrigin-Teva tablettát
3. Hogyan kell szedni a Lamotrigin-Teva tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mennyi Lamotrigin-Teva tablettát kell szednie
Az Ön számára legmegfelelőbb Lamotrigin-Teva adag megállapításához némi időre van szükség. Az adagolást az alábbiak befolyásolják:
- életkor
- szed-e a Lamotrigin-Teva tablettával együtt más gyógyszert
- van-e vese-, illetve májproblémája.
Kezelőorvosa a kezelést alacsony adaggal fogja kezdeni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot (ún. hatékony dózis). Soha ne vegyen be a kezelőorvos által előírtnál nagyobb Lamotrigin-Teva adagot.
A Lamotrigin-Teva tabletta szokásos hatékony dózisa felnőttek, valamint a 13 évesnél idősebb gyermekek esetében napi 100 mg és 400 mg között van.
2-12 év közötti gyermekeknél a hatékony dózis nagysága testtömegüktől függ. Általában ez a gyermek testtömegének minden kilogrammjaként 1-15 mg, legfeljebb napi 400 mg.
A Lamotrigin-Teva tabletta nem ajánlott 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
Hogyan kell bevenni a Lamotrigin-Teva tabletta adagját
A Lamotrigin-Teva tabletta adagját naponta egyszer vagy kétszer vegye be, ahogyan kezelőorvosa tanácsolta. Beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül.
- A tablettákat egészben kell lenyelni. Összetörni, szétrágni, szétnyomni nem szabad.
- Mindig vegye be a teljes adagot, amelyet az orvos előírt. Soha ne vegye be a tablettának csak egy részét.
Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egyéb gyógyszerek szedését, illetve elhagyását attól függően, hogy milyen betegség miatt kapja a kezelést, és arra hogyan reagál.
Ha az előírtnál több Lamotrigin-Teva tablettát vett be
( Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ha lehet, mutassa meg nekik a Lamotrigin-Teva tabletta dobozát.
Túl sok Lamotrigin-Teva tabletta bevétele esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:
- gyors, akarattól független szemmozgás (nisztagmus)
- esetlenség, koordinációs- és egyensúlyzavar (ataxia)
- öntudatlanság (görcsrohamok, konvulziók) vagy kóma
- szívritmuszavarok (rendszerint EKG-vizsgálattal észlelhető).
Ha elfelejtette bevenni a Lamotrigin-Teva tablettát
Ne vegyen be újabb tablettát vagy kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
( Kérje kezelőorvosa tanácsát arra vonatkozóan, miként kezdje el a tablettát újra szedni. Fontos, hogy ezt megtegye.
Ne szakítsa meg a Lamotrigin-Teva tabletta szedését utasítás nélkül
Mindaddig szedje a Lamotrigin-Teva tablettát, míg azt kezelőorvosa javasolja. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, csak ha kezelőorvosa tanácsolja azt.
Ha a Lamotrigin-Teva tablettát epilepszia kezelésére kapja
A Lamotrigin-Teva tabletta szedésének leállításakor fontos, hogy az adagot lépcsőzetesen csökkentse, körülbelül 2 hét alatt. Ha hirtelen hagyja abba a Lamotrigin-Teva tabletta szedését, epilepsziája kiújulhat vagy rosszabbodhat.
Ha a Lamotrigin-Teva tablettát bipoláris betegség kezelésére kapja
A Lamotrigin-Teva tabletta hatásának kialakulásához időre van szükség, ezért nem valószínű, hogy rögtön jobban fogja érezni magát. Ha abbahagyja a Lamotrigin-Teva tabletta szedését, nem szükséges lépcsőzetesen csökkenteni az adagot. Ám, ha abba akarja hagyni a Lamotrigin-Teva tabletta szedését, előbb beszélje ezt meg kezelőorvosával.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Potenciálisan súlyos bőrreakciók: azonnal kérjen orvosi segítséget
A betegek kis részénél a Lamotrigin-Teva tabletta allergiás reakciót vagy potenciálisan súlyos bőrreakciót válthat ki, amelyből kezelés hiányában még súlyosabb állapot alakulhat ki.
Ezek a tünetek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a Lamotrigin-Teva-kezelés első néhány hónapjában, különösen, ha a kezdő dózis túl magas, vagy ha az adagot túl gyorsan emelik, illetve ha a Lamorigin-Teva tablettát a valproát nevű gyógyszerrel együtt alkalmazzák. Néhány tünet gyakrabban fordul elő gyermekeknél, ezért a szülőknek különösen gondosan kell figyelni ezekre.
Ezeknek a reakcióknak a tünetei:
- bőrkiütés vagy bőrpír, amelyből súlyos bőrreakciók alakulhatnak ki, köztük kiterjedt bőrkiütés hólyagosodással és bőrhámlással, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek területén (Stevens-Johnson szindróma), nagykiterjedésű bőrhámlás (amely a testfelület több mint 30%-át érinti - toxikus epidermális nekrolízis), kiterjedt bőrkiütés a máj, a vér és egyéb testi szervek érintettségével (DRESS);
- fekélyek a szájban, torokban, orrban vagy nemi szerveken
- száj- vagy szemfájdalom illetve piros vagy duzzadt szemek (konjunktivitisz);
- magas testhőmérséklet (láz), influenza-szerű tünetek vagy álmosság;
- az arc megduzzadása, vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán vagy a lágyékhajlatban;
- szokatlan vérzések vagy véraláfutások megjelenése, vagy az ujjak elkékülése;
- torokfájás, vagy egyes fertőzések szokásosnál gyakoribb megjelenése (például megfázás);
- a májenzimek szintjének megemelkedése a vérvizsgálati eredményekben;
- a fehérvérsejtek egyik típusának megnövekedett száma (eozinofíl sejtek);
- megnagyobbodott nyirokcsomók;
- egyéb szerveket érintő panaszok, beleértve a májat és veséket.
Sok esetben ezek a tünetek kevésbé súlyos mellékhatások tünetei is lehetnek. Azonban Önnek tudnia kell, hogy ezek súlyosak lehetnek, és amennyiben nem kezelik, súlyosabb problémává fejlődhetnek (úgymint egyes szervek működésének zavara).
( Ha ezek közül bármelyik tünetet észleli: azonnal forduljon orvoshoz.
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy máj,- vese-, vagy vérvizsgálatokra küldi Önt, és kérheti Önt arra, hogy hagyja abba a Lamotrigin-Teva tabletta szedését.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érint):
- fejfájás
- aluszékonyság vagy álmosság
- ügyetlenség, koordinációs zavarok (ataxia)
- kettőslátás vagy homályos látás
- bőrkiütés.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- agresszió vagy ingerlékenység
- gyors, akaratlan szemmozgások (nisztagmus)
- szédülés
- hányinger, hányás
- reszketés vagy remegés
- alvászavar
- hasmenés
- szájszárazság
- kimerültség, fáradtság
- fájdalom a hátban, az ízületekben vagy a test más részén.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szemviszketés, váladékozással és a szemhéjak kisebesedésével (konjunktivitisz)
- hajhullás
- egy ritka potenciálisan életveszélyes bőrreakció, súlyos hólyagosodással és az ajkak, a szemek, a száj, az orr és a nemi szervek területéről történő vérzéssel (Stevens-Johnson szindróma) (lásd 2. pont).
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hallucinációk (olyan dolgok "látása" vagy "hallása", melyek a valóságban nem léteznek)
- zavartság vagy nyugtalanság
- "ingatagság-érzés" vagy járási, mozgási bizonytalanság
- akaratlan testmozgások ("tik"), akaratlan izomgörcsök, melyek a szemet, a fejet vagy a törzset érintik (koreoatetózis), vagy egyéb szokatlan testmozgások, mint pl. rángatózás, reszketés vagy merevség
- egy potenciálisan életveszélyes, súlyos bőrreakció (toxikus epidermális nekrolízis) (lásd 2. pont)
- epilepsziában szenvedő betegeknél a görcsrohamok gyakoriságának növekedése
- a máj működésének vérvizsgálatokkal kimutatható megváltozása, vagy májelégtelenség
- vérvizsgálati eredmények megváltozása, köztük a vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység, azaz anémia), csökkent fehérvérsejt-szám (leukopénia, neutropénia, agranulocitózis), csökkent vérlemezke-szám (trombocitopénia), az összes ilyen sejttípus számának egyidejű csökkenése (páncitopénia), és egy csontvelő-rendellenesség, amit aplasztikus anémiának neveznek
- egy súlyos véralvadási zavar, ami szokatlan vérzésekhez vagy véraláfutásokhoz vezethet (disszeminált intravaszkuláris koaguláció)
- magas testhőmérséklet (láz)
- arckörüli duzzanat (ödéma), vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán, vagy a lágyékhajlatban (limfadenopátia)
- Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a tünetek súlyosbodása.
- Hemofagocitás limfohisztiocitózis (HLH) (lásd 2. pont, Tudnivalók a Lamotrigin-Teva szedése előtt)
Egyéb mellékhatások
Kevés betegnél egyéb mellékhatások is előfordultak, azonban ezek pontos gyakorisága nem ismert.
- Egy tünetcsoport, amelybe beletartozik a láz, hányinger, hányás, fejfájás, nyakmerevség és nagyfokú érzékenység az erős fényre.
Ennek oka lehet az agyat és a gerincvelőt borító hártya gyulladása (meningitisz). Ezek a tünetek általában megszűnnek a kezelés abbahagyása után. Ha a tünetek folytatódnak vagy rosszabbodnak, lépjen kapcsolatban kezelőorvosával.
- A használat során beszámoltak csontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), a csontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis), és a csonttöréseket. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszú távú antiepileptikus kezelést kap, kórtörténetében csontritkulás szerepel, vagy szteroidokat szed.
- Eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS).
- Gyengébb immunitás, a fertőzések elleni védekezést segítő, a vérben lévő, immunglobulinnak nevezett ellenanyagok szintjének csökkenése miatt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lamotrigin-Teva tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lamotrigin-Teva tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a lamotrigin.
25 mg, 50 mg, ill. 100 mg lamotrigint tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K30 és magnézium-sztearát.
Milyen a Lamotrigin-Teva tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletta.
Csomagolás: 30 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.