Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

PANTOPRAZOLE-TEVA 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

Hatóanyag:
pantoprazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
28x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: 215

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
pantoprazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
56x


Tájékoztató ár: 1800 Ft

Normatív TB-támogatás: 215

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: PEPTIKUS FEKÉLY ÉS GASTRO-OESOPHAGEALIS REFLUX BETEGSÉG (GERD) GYÓGYSZEREI Törzskönyvi szám: OGYI-T-21497/01
Gyógyszeralkategória: Protonpumpa inhibitorok Gyártó: Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pantoprazole-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Pantoprazole-Teva pantoprazol hatóanyagot tartalmaz.
A Pantoprazole-Teva egy "szelektív protonpumpa-gátló", egy olyan gyógyszer, ami csökkenti a gyomorban termelődő sav mennyiségét.. A gyomor és a belek savassággal kapcsolatos betegségeinek kezelésére alkalmazzák.
A Pantoprazole-Teva-t felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülők kezelésére alkalmazzák:
- A gyomorból történő savvisszafolyás által okozott gasztro-özofageális reflux betegséggel kapcsolatos tünetekre (pl. gyomorégés, savas felböfögés és nyelési fájdalom).
- A reflux özofagitisz (az az állapot, amikor a gyomortartalom visszajutása a nyelőcsőbe gyulladást és fájdalmat okoz) hosszú távú kezelése és a visszaesések megelőzése.
A Pantoprazole-Teva-t felnőttek kezelésére alkalmazzák:
- A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok, pl. ibuprofén) által okozott gyomor- és nyombélfekély kialakulásának megelőzésére azoknál a nagy kockázatú betegeknél, akiknek folyamatos gyógyszeres gyulladáscsökkentő kezelésre van szükségük.
2. Tudnivalók a Pantoprazole-Teva szedése előtt
Ne szedje a Pantoprazole-Teva-t
- Ha allergiás a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha allergiás az egyéb protonpumpa-gátló gyógyszerekre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pantoprazole-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Ha Önnek súlyosan károsodott a májműködése. Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha májproblémája van vagy volt. Orvosa gyakrabban fogja ellenőrizni az Ön májenzim értékeit, különösen akkor, ha Ön tartósan szedi a Pantoprazole-Teva-t. A májenzim értékek emelkedése esetén a kezelést fel kell függeszteni.
- Ha Önnek folyamatosan az NSAID-ok csoportjába tartozó gyógyszert, és Pantoprazole-Teva-t kell szednie, mivel ilyen esetben fokozott a gyomrot és a beleket érintő szövődmények veszélye. A fokozott kockázatot az Ön egyéni kockázati tényezői alapján fogják meghatározni, ilyen pl. az életkor (65 év felett), a kórtörténetben szereplő gyomor- vagy nyombélfekély, illetve gyomor- vagy bélvérzés.
- Ha Önnél csökkentek a B12-vitamin raktárak, vagy ha Önnél fennáll a B12-vitamin-szint csökkenésének veszélye, és tartósan pantoprazol-kezelést kap. Mint minden savtermelést csökkentő gyógyszer, a pantoprazol is csökkentheti a B12-vitamin felszívódását.
- Ha HIV-proteázgátlót, pl. atazanavir nevű gyógyszert kap (HIV fertőzés kezelésére) a pantoprazollal egyidejűleg, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
- Protonpumpa-gátló, például pantoprazol alkalmazása, főleg egy évnél hosszabb ideig, enyhén fokozhatja a csípő-, csukló- és gerinctörések kockázatát. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha csontritkulása van vagy kortikoszteroidokat szed (amik fokozhatják a csontritkulás kockázatát).
- Ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).
- Ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt Pantoprazole-Teva-hoz hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.
- Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a Pantoprazole-Teva-kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.
Kérjük, azonnal forduljon orvoshoz, a gyógyszer bevétele előtt vagy után, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, melyek egy másik, súlyosabb betegség jelei lehetnek:
- nem szándékos fogyás
- hányás, főként az ismételten előforduló
- vérhányás; ez úgy nézhet ki, mintha sötét kávézacc lenne a hányásában
- vért lát a székletében, mely küllemében lehet fekete vagy kátrányszerű
- nyelési nehézség vagy fájdalom nyeléskor
- sápadtság és gyengeségérzés (vérszegénység)
- mellkasi fájdalom
- gyomorfájdalom
- súlyos és/vagy tartós hasmenés, mivel a Pantoprazole-Teva kismértékben növelheti a fertőzéses hasmenés előfordulását.
Orvosa dönthet úgy, hogy Önnek kiegészítő vizsgálatra van szüksége, hogy kizárja a rosszindulatú betegség lehetőségét, mivel a pantoprazol enyhítheti a daganatos betegség tüneteit is és késleltetheti annak diagnózisát. Ha a tünetei a kezelés ellenére is fennállnak, további vizsgálatok elvégzését fogják mérlegelni.
Ha három hónapnál hosszabb ideig Pantoprazole-Teva-t kap, lehet, hogy vérében csökken a magnéziumszint. Az alacsony magnéziumszint megjelenhet fáradtság, akaratlan izom-összehúzódás, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés és fokozott szívritmus formájában. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal mondja el kezelőorvosának. Az alacsony magnéziumszint a vér kálium- és kalciumszintjének csökkenéséhez is vezethet. Kezelőorvosa dönthet arról, hogy rendszeres vérvizsgálatot végez az Ön magnéziumszintjének ellenőrzésére.
Ha Ön a Pantoprazole-Teva-t tartósan (1 évnél hosszabb ideig) szedi, orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön állapotát. Tájékoztatnia kell kezelőorvosát minden új vagy rendkívüli tünetről és körülményről.
Gyermekek és serdülők
A Pantoprazole-Teva alkalmazása nem ajánlott gyermekeknek, mert a hatását 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a Pantoprazole-Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ez azért szükséges, mert a Pantoprazole-Teva befolyásolhatja más gyógyszerek hatékonyságát, ezért szóljon orvosának, ha a következőket szedi:
- gombafertőzések kezelésére szolgáló ketokonazol, itrakonazol vagy pozakonazol, vagy bizonyos daganatok kezelésére szolgáló erlotinib, mivel a Pantoprazole-Teva gátolhatja ezek, illetve más gyógyszerek megfelelő hatását.
- véralvadásgátló warfarin és fenprokumon, amelyek a vér sűrűsödését vagy hígulását befolyásolják Ebben az esetben gyakrabban kell ellenőrizni a véralvadást.
- HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket, mint az atazanavir
- metotrexát (reumatoid artritisz, pszoriázis, illetve daganatok kezelésére) - ha metotrexátot szed, kezelőorvosa ideiglenesen felfüggesztheti az Ön pantoprazol-kezelését, mivel a pantroprazol megnövelheti a metotrexát szintjét az Ön vérében.
- fluvoxamint (depresszió és egyéb pszichiátriai betegségek kezelésére használják) - ha fluvoxamint szed, kezelőorvosa csökkentheti az adagot,
- rifampicint (fertőzések kezelésére használják),
- lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum) (enyhe depresszió kezelésére használják).
Terhesség és szoptatás
A Pantoprazole-Teva terhes nőkön történő alkalmazására vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő adat. Beszámoltak a pantoprazol anyatejbe történő kiválasztódásáról.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Csak abban az esetben szedheti ezt a gyógyszert, ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a várható előny Önre nézve nagyobb, mint a lehetséges kockázat a magzatra, ill. a csecsemőre.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Pantoprazole-Teva nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket
Ha mellékhatásként például szédülést vagy látászavart észlel, nem szabad gépjárművet vezetnie vagy gépeket kezelnie.
3. Hogyan kell szedni a Pantoprazole-Teva-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás módja
A tablettát étkezés előtt 1 órával, szétrágás vagy széttörés nélkül, egészben vegye be vízzel.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülőkorúak
Gasztro-özofageális reflux betegség és a kapcsolódó tünetek (pl. gyomorégés, savas felböfögés és nyelési fájdalom) kezelése
Az ajánlott adag naponta 1 tabletta. Ez az adag általában 2-4 héten belül enyhülést hoz - de legkésőbb további 4 héten belül. Kezelőrvosa fogja megmondani, hogy mennyi ideig kell szednie ezt a tablettát. Ezt követően a kiújuló tünetek napi egy tabletta bevételével kezelhetők, ha szükséges.
A reflux özofagitisz hosszú távú kezelése és a kiújulás megelőzése
Az ajánlott adag naponta 1 tabletta. A betegség ismételt jelentkezése esetén a kezelőorvos megduplázhatja az adagot, ebben az esetben használható a Pantoprazole-Teva 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta is, naponta egyszer 1 tabletta. Gyógyulást követően a dózis lecsökkenthető naponta egy Pantoprazole-Teva 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettára.
Felnőttek
Gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) folyamatos szedése által okozott gyomor- és nyombélfekély megelőzése
Az ajánlott adag naponta 1 tabletta.
Májbetegek
- Ha súlyos májbetegségben szenved, legfeljebb napi egy 20 mg-os tablettát vehet be.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- A tabletta szedése 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott.
Ha az előírtnál több Pantoprazole-Teva-t vett be
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. A túladagolásnak nincs ismert tünete.
Ha elfelejtette bevenni a Pantoprazole-Teva-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokásos időben vegye be.
Ha idő előtt abbahagyja a Pantoprazole-Teva szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy az orvossal megbeszélte volna.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba ezeknek a tablettáknak a szedését és azonnal forduljon orvoshoz vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához:
- Súlyos allergiás reakció (gyakorisága ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): a nyelv és/vagy torok duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézség, allergiás arcduzzanat (Quincke ödéma/angioödéma), súlyos szédülés nagyon gyors szívveréssel és erős izzadással.
- Súlyos bőrelváltozások (gyakoriság nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr hólyagosodása és gyors általános állapotromlás, a szemek, orr, száj/ajkak vagy nemi szervek kimaródása (enyhe vérzés is előfordulhat) (Stevens-Johnson szindróma, Lyell-szindróma, eritéma multiforme) és fényérzékenység.
- Egyéb súlyos elváltozások (gyakoriság nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr és szemfehérje besárgulása (súlyos májsejtkárosodás, sárgaság) vagy láz, bőrkiütés és vese-megnagyobbodás néha fájdalmas vizeletürítéssel és deréktáji fájdalommal (súlyos vesegyulladás), ami esetleg veseelégtelenséghez vezet.
Az egyéb mellékhatások a következők:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Jóindulatú gyomorpolipok.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
fejfájás; szédülés; hasmenés; hányinger; hányás; puffadás és bélgázképződés; székrekedés; szájszárazság; hasfájás és kellemetlen hasi érzés; bőrkiütés, fertőzéses bőrkiütés, hólyagosodás; viszketés; gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet; alvászavarok; csípő-, csukló-, vagy gerinctörések..
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
ízérzés zavara vagy teljes hiánya; látászavarok, mint például homályos látás; csalánkiütés; ízületi fájdalom; izomfájdalom; testsúlyváltozások; emelkedett testhőmérséklet; magas láz; a végtagok megdagadása (perifériás ödéma); allergiás reakciók; depresszió; emlő-megnagyobbodás férfiaknál..
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
tájékozódási zavar.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
hallucináció, zavartság (különösen olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepelnek ilyen tünetek); csökkent nátriumszint a vérben; csökkent magnéziumszint a vérben (lásd 2. pont); csökkent kalciumszint a vérben (ami csökkent magnéziumszinttel jár); csökkent káliumszint a vérben; az elektrolitzavar következtében kialakuló izomgörcs; szúró, bizsergő, szurkáló, égő érzés vagy zsibbadás; kiütés, esetleg ízületi fájdalommal.
Vérvizsgálatok során észlelt mellékhatások:
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
májenzimszint-emelkedés.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
bilirubinszint-emelkedés, emelkedett emelkedett vérzsírszint, a keringő fehérvérsejtek (granulociták) számának hirtelen visszaesése, magas lázzal.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
vérlemezkeszám csökkenése, ami vérzést vagy a normálisnál gyakoribb véraláfutást okozhat, a fehérvérsejtszám csökkenése, ami fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet; a vörösvértestek, a fehérvérsejtek valamint a vérlemezkék számának kóros csökkenése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pantoprazole-Teva-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson, tartályon vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:/Felh.:") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A tartály felbontása után a Pantoprazole-Teva tablettát 100 napon belül fel kell használni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pantoprazole-Teva?
- A készítmény hatóanyaga a pantoprazol. Egy gyomornedv-ellenálló tabletta 20 mg pantoprazolt tartalmaz (pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában).
- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
Dinátrium-foszfát,
Mannit (E421),
Mikrokristályos cellulóz,
Kroszkarmellóz-nátrium,
Magnézium-sztearát,
Hipromellóz,
Karboximetilkeményítő-nátrium (A-típusú).
Tabletta bevonat:
Metakrilsav-etil-akrilát kopolimer,
Sárga vas-oxid (E172),
Trietil-citrát.
Milyen a Pantoprazole-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Pantoprazole-Teva 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta ovális alakú, sárga színű.
Kiszerelések:
7, 14, 15, 28, 30, 50x1, 56, 90, 98, 100 és 120 tabletta buborékcsomagolásban vagy 14, 28 és 100 tablettát tartalmazó gyermekbiztos kupakkal lezárt HDPE tartályban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.