Gyógyszerkereső

SERACTIL DOLO 200 mg filmtabletta

Hatóanyag:

dexibuprofen

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

10x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

dexibuprofen

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

20x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

dexibuprofen

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

dexibuprofen

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

50x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-7307/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Propionsav-származékok

 • Gyártó:

  Gebro Pharma

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Seractil Dolo filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Seractil Dolo filmtabletta hatóanyaga a dexibuprofén, amely a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) csoportjába tartozik.
Az NSAID gyógyszerek, mint amilyen a dexibuprofén is, olyan gyógyszerek, amelyek kifejezett fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással rendelkeznek.
Hatásukat a szervezet által termelt - a fájdalom, a gyulladás és a láz kialakulását befolyásoló - anyagok (prosztaglandinok) képződésének gátlása által fejtik ki.
A Seractil Dolo filmtabletta az alábbi betegségek és tünetek kezelésére ajánlott:
- enyhe és közepesen erős fájdalmak, pl. fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalmak, reumás- és izomfájdalmak, tüneteinek enyhítésére,
- olyan meghűléses és influenzás tünetek enyhítésére, mint pl. a torokfájás, és láz csillapítására.
2. Tudnivalók a Seractil Dolo filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Seractil Dolo filmtablettát
- ha allergiás a dexibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha túlérzékeny az acetilszalicilsavval vagy más fájdalomcsillapító gyógyszer hatóanyagával szemben (ez a túlérzékenység nehézlégzést, asztmás rohamot, orrfolyást, kiütést, vagy az arc bedagadását okozhatja),
- ha hasonló hatású készítmény (pl.: acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmény) vérzést vagy átfúródást okozott az emésztőrendszerében,
- ha jelenleg is fennáll, vagy kórelőzményében több mint kétszer szerepelt visszatérő gyomor- vagy nyombélfekély (vérhányás, fekete széklet ürítése vagy véres hasmenés lehet annak a jele, hogy a gyomorban vagy a bélrendszerben vérzés van),
- ha agyérrendszeri vagy egyéb fennálló vérzése van,
- gyulladásos bélbetegség (kólitisz ulceróza, Crohn-betegség) fellángolása esetén,
- ha súlyos szív-, máj- vagy vesebetegsége van,
- a terhesség 7. hónapjának kezdetétől.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Bár a Seractil Dolo filmtabletta vény nélkül kapható készítmény, egyes betegségek vagy állapotok előzetes vagy együttes fennállása, illetve bizonyos együtt szedett gyógyszerek esetén fokozódhat a potenciálisan súlyos mellékhatások kialakulásának kockázata. Ezeket az állapotokat, illetve gyógyszereket a betegtájékoztató az alábbiakban ismerteti. Ezen állapotok bármelyikének fennállása esetén a kezelés megkezdése előtt feltétlenül kérje kezelőorvosa tanácsát.
Egyéb betegségei befolyásolhatják a dexibuprofén alkalmazását, ezért a Seractil Dolo filmtabletta alkalmazása előtt közölje orvosával ha:
- valaha is volt gyomor- vagy nyombélfekélye,
- bélrendszeri fekélye, gyulladásos bélbetegsége (kólitisz ulcerózája vagy Crohn-betegsége) volt vagy az jelenleg is fennáll,
- máj- vagy vesebetegsége van,
- alkoholfüggősségben szenved,
- véralvadási rendellenessége van (lásd még az A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek részt),
- testében folyadékgyülem mutatkozik (ödéma képződik),
- szívbetegsége vagy magas vérnyomás betegsége van,
- asztmája vagy a légzéssel kapcsolatos egyéb problémája van,
- az ízületeket, izomzatot és a bőrt megtámadó immunbetegségben (szisztémás lupusz eritématózusz, SLE), vagy a kötőszövetet érintő betegségben (kevert kollagénbetegség) szenved,
- teherbe eséssel kapcsolatos gondokkal küzd (ritka esetekben egyes gyógyszerek, mint pl. a Seractil Dolo filmtabletta átmenetileg befolyásolhatják a nők fogamzóképességét, de ez a hatás a gyógyszer alkalmazásának befejezése után megszűnik).
Amennyiben Seractil Dolo filmtabletta használatára van szüksége, különösen, ha elmúlt 60 éves, vagy gyomor- illetve nyombélfekélye van, a gyomor-bélrendszeri mellékhatások előfordulásának esélye nagyobb. Lehetséges, hogy kezelőorvosa ilyenkor egyéb védőanyagok együttes alkalmazását fogja előírni Önnek.
A dexibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek esetleg kissé növelhetik a szívroham vagy sztrók kockázatát, különösen a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát.
A Seractil Dolo filmtabletta szedése előtt mindig beszélje meg a kezelést kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- Önnek szívproblémája van, például szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a "mini sztrókot" vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot (angol rövidítéssel: TIA) is).
- Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik.
Fájdalomcsillapítók nagyobb adagjainak, a javasoltnál gyakoribb alkalmazása fejfájást eredményezhet. Ilyen esetben ne szedjen emelt adag Seractil Dolo filmtablettát fejfájás ellen.
Nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint a Seractil Dolo filmtabletta szedése bárányhimlős megbetegedés idején nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Seractil Dolo filmtabletta
Mivel bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják egymás hatását, ezért feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Seractil Dolo filmtabletta és bizonyos más gyógyszerek hatással lehetnek egymásra. Ilyen gyógyszerek például:
- a véralvadásgátlók (más néven vérhígítók, vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin),
- a vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, pl. atenolol, angiotenzin-II receptor antagonisták, pl. lozartán).
A Seractil Dolo kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért a Seractil filmtabletta és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Az alábbi gyógyszereket ne szedje a Seractil Dolo filmtablettával együtt, legfeljebb csak orvosa tudtával és rendszeres orvosi ellenőrzés mellett:
- Nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszerek (fájdalom, láz vagy gyulladás csökkentésére). Ha a Seractil Dolo filmtablettát más NSAID gyógyszerrel vagy fájdalomcsillapítás céljából acetilszalicilsavval (pl. Aspirin) együtt szedi, a mellékhatások kockázata fokozódik.
- A depresszió kezelésére használt lítium, mivel a Seractil Dolo filmtabletta fokozhatja annak hatását.
- Az egyes daganatos, illetve reumás betegségek, valamint a pikkelysömör kezelésére használatos metotrexát, mivel a Seractil Dolo filmtabletta növelheti ennek mellékhatásait.
A gyógyszer biztonságos alkalmazása céljából feltétlenül tájékoztassa orvosát az alább felsorolt gyógyszerek egyidejű alkalmazásáról:
- ACE-gátló illetve angiotenzin-II receptor gátló elnevezésű szívgyógyszerek, mivel ezek ritkán a vesebetegségek kockázatát növelhetik.
- Vizelethajtók (vízhajtók).
- Kortikoszteroidok. Fekélyek és vérzések kialakulásának kockázata növekedhet.
- Egyes depresszió-ellenes szerek (ún. szelektív szerotonin-visszavétel gátlók) növelhetik a gyomor-bélrendszeri vérzés veszélyét.
- Digoxin. A Seractil Dolo filmtabletta fokozhatja a digoxin mellékhatásait.
- Immunműködést gátló szerek, mint pl. ciklosporin.
- Azon gyógyszerek, melyek növelik a vér kálium-szintjét (ACE-gátlók vagy angiotenzin-II receptor gátlók, ciklosporin, takrolimusz, trimetoprim, heparin).
- Az epilepszia kezelésére használt fenitoin. A Seractil Dolo filmtabletta fokozhatja a fenitoin mellékhatásait.
- Fenitoin, fenobarbitál és rifampicin. Együttes adásuk csökkentheti a Seractil Dolo filmtabletta hatékonyságát.
- Szulfonilurea (szájon át szedhető, cukorbetegség elleni gyógyszer). Együttes adásuk a vércukorszint ingadozását okozhatja.
- Zidovudin (az AIDS kezelésére használt gyógyszer).
- Pemetrexed (Egyes daganatos betegségek kezelésére használt gyógyszer).
A Seractil Dolo filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Seractil Dolo filmtablettát a táplálkozástól függetlenül, bármikor beveheti, de célszerűbb étkezés közben alkalmazni, mivel ez segíthet a gyomorproblémák megelőzésében, különösen tartós alkalmazás esetén.
Túlzott alkoholfogyasztás a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel végzett kezelés alatt fokozhatja az emésztőrendszeri mellékhatásokat.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A terhesség 7. hónapjának elejétől tilos Seractil Dolo filmtablettát szednie, mivel az még egészen kis adagok alkalmazása esetén is súlyosan károsíthatja a magzatot.
A terhesség első hat hónapjában a Seractil Dolo filmtabletta csak orvosilag nagyon indokolt esetben, a lehető legrövidebb ideig és a lehető legkisebb adagban alkalmazható.
A Seractil Dolo filmtabletta alkalmazása kerülendő akkor is, ha teherbe akar esni, mert nehezítheti a teherbeesést.
A Seractil Dolo filmtabletta hatóanyagának csak igen kis mennyisége kerül át az anyatejbe. Ennek ellenére szoptatás alatt a Seractil Dolo filmtabletta hosszú ideig vagy nagyobb adagokban történő alkalmazását kerülni kell.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Abban az esetben, ha a Seractil Dolo filmtabletta kezelés ideje alatt olyan mellékhatások jelentkeznek, mint szédülés, fáradtság, álmosság vagy homályos látás, akkor ne vezessen gépjárművet illetve ne végezzen gépekkel munkát.
3. Hogyan kell szedni a Seractil Dolo filmtablettát?
A Seractil Dolo filmtabletta kizárólag rövid távú alkalmazásra szolgál. A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.
A Seractil Dolo filmtabletta orvosi felügyelet nélküli, a betegtájékoztatóban megjelöltnél hosszabb ideig tartó vagy magasabb adagban történő alkalmazása jelentősen fokozhatja a potenciálisan súlyos mellékhatások kialakulásának kockázatát, ezért nem javasolt.
Használat előtt olvassa el figyelmesen ezt a betegtájékoztatót!
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény ajánlott adagja:
Seractil Dolo 200 mg filmtabletta
Felnőttek és 12 évnél idősebb serdülők:
A kezdő adag 1 filmtabletta. A továbbiakban, amennyiben szükséges, újabb filmtabletta bevehető, de legfeljebb naponta háromszor.
Legalább 6 óra teljen el az egyes adagok bevétele között.
3 filmtablettánál (600 mg) többet nem szabad bevenni egyetlen 24 órás időszakban sem.
12 évnél fiatalabb gyermekek:
A 12 évnél fiatalabb gyermekeknek a Seractil Dolo 200 mg filmtabletta nem javasolt.
A pontos adagolás érdekében a Seractil Dolo 200 mg filmtabletták felezhetők.
Seractil Dolo 300 mg filmtabletta
18 évnél idősebb felnőttek és időskorúak:
A kezdő adag 1 filmtabletta.
A továbbiakban, amennyiben szükséges, újabb filmtabletta bevehető, de legfeljebb naponta háromszor.
Legalább 6 óra teljen el az egyes adagok bevétele között.
3 filmtablettánál (900 mg) többet nem szabad bevenni egyetlen 24 órás időszakban sem.
18 évnél fiatalabb serdülőkorúak és gyermekek:
A 18 évnél fiatalabb serdülőkorúaknak és gyermekeknek a Seractil Dolo filmtabletta nem javasolt.
Ne szedje a Seractil Dolo filmtablettát fájdalomcsillapítás céljából 5 napnál, láz esetén pedig 3 napnál tovább, kivéve, ha a kezelőorvosa rendeli el. Ha a tünetek nem múlnak, vagy rosszabbodnak, konzultáljon a kezelőorvosával.
A Seractil Dolo filmtablettát egy pohár vízzel vagy más folyadékkal kell bevenni. A Seractil Dolo filmtabletta hatását gyorsabban fejti ki, ha éhgyomorra veszi be, de célszerűbb étkezés közben alkalmazni, mivel ez segíthet a gyomorproblémák megelőzésében.
Ha a Seractil Dolo filmtabletta hatását túlzottan erősnek vagy gyengének találja, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Seractil Dolo filmtablettát vett be
Ha az előírtnál több gyógyszert vett be, haladéktalanul tájékoztassa orvosát. A túladagoláskor fellépő fejfájást nem szabad a dexibuprofén megemelt adagjával kezelni.
Ha elfelejtette bevenni a Seractil Dolo filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására, hanem vegye be a következő adagot az előírásnak megfelelően.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások előfordulása ritkább, amennyiben a Seractil Dolo filmtablettával történő kezelés alacsonyabb adagban, rövid ideig tart.
Hagyja abba a Seractil Dolo filmtabletta alkalmazását és keresse fel kezelőorvosát, amennyiben:
- erős gyomorfájdalma van, főként, ha az alkalmazás kezdetén jelentkezik,
- ha fekete széklet, véres hasmenés vagy vérhányás jelentkezik,
- ha bőrkiütést, súlyos bőrhólyagosodást vagy -hámlást, nyálkahártyasérülést, vagy túlérzékenység jeleit tapasztalja,
- influenza-szerű tünetek, láz, torokfájás, fáradtság, orr- és bőrvérzés jelentkeznek, ezek a fehérvérsejtek számának csökkenését jelezhetik (agranulocitózis),
- súlyos és tartós fejfájás jelentkezik,
- bőre és a szem fehér része besárgul (sárgaság),
- arca, nyelve, torka megduzzad, nyelési vagy légzési nehézség jelentkezik (angioödéma).
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből legalább 1 esetben észlelték):
- emésztési zavar, gyomorfájdalom.
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 esetben észlelték):
- hasmenés, rossz közérzet, hányinger;
- fáradtság-érzet, álmosság;
- szédülés;
- fejfájás;
- bőrkiütés.
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 esetben észlelték):
- gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés, fekete széklet, szájfekély, gyomorgyulladás;
- bőrkiütés, bőrviszketés, bőrpír;
- az arc és a torok duzzanata (angioödéma);
- alvási zavarok, nyugtalanság, feszültség, homályos látás, fülzúgás vagy fülcsengés;
- orrfolyás, légzési nehézségek.
Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10 esetben észlelték):
- vérzési rendellenességek, a vért alkotó sejtes elemek teljes, vagy részleges megfogyatkozása,
- erős allergiás reakciók;
- depresszió, ingerlékenység;
- zavartság, izgatottság;
- tájékozódási zavar,
- hallási zavarok;
- a nyelőcső gyulladása;
- bélgázosság, székrekedés, emésztőrendszeri átfúródások (tünetei: erős gyomorfájás, láz, rossz közérzet);
- májrendellenességek, májgyulladás, sárgaság.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordult elő):
- túlérzékenységi reakciók beleértve a lázas állapotot, kiütést, hasi fájdalmat, rossz közérzetet, hányást;
- fényérzékenység;
- az izomzatot fedő kötőszövet nagyon ritka bakteriális fertőzésének súlyosbodása,
- nem fertőzéses agyhártyagyulladás (tünetek: fejfájás, láz, tarkómerevség, általános rossz közérzet),
- súlyos allergiás reakció (tünetek: nehézlégzés, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, sokk);
- kisér-gyulladással járó allergiás reakció;
- súlyos bőr-, nyálkahártya- és torok-elváltozások;
- hólyagosodó kéz- és lábfej (Stevens-Johnson szindróma);
- hámló bőr (bőrelhalás);
- hajhullás;
- vesegyulladás vagy veseelégtelenség;
- szisztémás lupusz eritématózusz (autoimmun betegség).
Ödéma (bedagadt végtagok), magas vérnyomás és szívelégtelenség előfordulhat NSAID kezelés során.
Egyes gyógyszerek, mint például a Seractil Dolo filmtabletta alkalmazása együtt járhat a szívszélütés (szívinfarktus) vagy a szélütés (stroke) előfordulási esélyének kismértékű emelkedésével.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen, lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Seractil Dolo filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon/buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után (Felh.:/Felhasználható:) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Seractil Dolo filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a dexibuprofén.
Seractil Dolo 200 mg filmtabletta:
200 mg dexibuprofén filmtablettánként.
Seractil Dolo 300 mg filmtabletta:
300 mg dexibuprofén filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Filmtabletta mag: hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, karmellóz-kalcium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum.
Filmbevonat: makrogol 6000, talkum, glicerin-triacetát, titán-dioxid (E171), hipromellóz (2910).
Milyen a Seractil Dolo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Seractil Dolo 200 mg filmtabletta:
Fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel ellátva.
A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.
Seractil Dolo 300 mg filmtabletta:
Fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta.
Seractil Dolo 200 mg filmtabletta
10 db, 20 db, 30 db vagy 50 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Seractil Dolo 300 mg filmtabletta
4 db, 10 db, 20 db, 30 db vagy 50 db filmtabletta PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 02. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.