SPEDRA 100 mg tabletta

Hatóanyag:

avanafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

4x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

avanafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

8x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

avanafil

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

8x1

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    UROLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK

  • Törzskönyvi szám:

    EU/1/13/841/005

  • Gyógyszeralkategória:

    Erectilis dysfunctio gyógyszerei

  • Gyártó:

    Menarini International Operations Luxembourg S.A.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Spedra és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Spedra az avanafil nevű hatóanyagot tartalmazza. Az 5-ös típusú foszfodiészteráz (PDE5-)gátló néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Spedra-t az erektilis diszfunkcióban (más néven impotenciában) szenvedő felnőtt férfiak kezelésére alkalmazzák. Ez egy olyan állapot, melynek során nehézséget okoz a hímvessző szexuális aktivitásra alkalmas merevedésének elérése és fenntartása.

A Spedra a péniszben található vérerek elernyesztése útján fejti ki hatását. Ezzel megnöveli a vér beáramlását a péniszbe, elősegítve a merevedés elérését és fenntartását, amikor Ön szexuális izgalmi állapotba kerül. A Spedra nem gyógyítja meg a betegséget.

Fontos megjegyezni, hogy a Spedra kizárólag szexuális inger esetén fejt ki hatást. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége lesz a szexuális előjátékra, mint ha nem szedne gyógyszert a merevedés elősegítésére.

Ha Önnek nincs erektilis diszfunkciója, a Spedra nem fog segíteni. A Spedra-t nők nem szedhetik.


2. Tudnivalók a Spedra szedése előtt

Ne szedje a Spedra-t:
- ha allergiás az avanafilre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha mellkasi fájdalmak (angina) miatt úgynevezett nitrát gyógyszereket szed, például amil- nitrátot vagy gliceril-trinitrátot. A Spedra fokozhatja a fenti gyógyszerek hatását, és súlyos mértékben csökkentheti az Ön vérnyomását.
- ha HIV vagy AIDS kezelésére szolgáló gyógyszereket, például ritonavirt, indinavirt, szakvinavirt, nelfinavirt vagy atazanavirt szed.
- ha gombás fertőzések elleni gyógyszereket, például ketokonazolt, itrakonazolt vagy vorikonazolt, illetve baktériumfertőzések kezelésére szolgáló bizonyos antibiotikumokat, például klaritromicint vagy telitromicint szed.
- ha komoly szívbetegsége van.
- ha az utolsó 6 hónapban szélütése (úgynevezett sztrók) vagy szívrohama volt.
- ha alacsony vagy magas a vérnyomása, és azt a gyógyszerek nem tartják egyensúlyban.
- mellkasi fájdalma (úgynevezett angina) van vagy közösülés közben mellkasi fájdalma támad.
- ha komoly máj- vagy vesebetegsége van.
- ha féloldali látásvesztést tapasztal a szemideghez áramló vér elégtelensége miatt (nem arteritiszes eredetű elülső iszkémiás optikus neuropátia (NAION)).
- ha családjában bizonyos komoly szembetegségek öröklődnek (például az úgynevezett retinitisz pigmentoza).
- ha riociguatot szed. Ezt a gyógyszert pulmonális artériás hipertónia (azaz a tüdőkben kialakult magas vérnyomás) és krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia (azaz a tüdőkben másodlagosan, vérrögök miatt kialakult magas vérnyomás) kezelésére alkalmazzák. A PDE5-gátló anyagokról bebizonyosodott, hogy fokozzák ezen gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatását. Ha Ön riociguatot szed vagy bizonytalan ebben, forduljon kezelőorvosához.

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, ne szedje a Spedra tablettát. Ha nem biztos benne, a Spedra szedésének megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Spedra szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha szívbetegségben szenved. Kockázatos lehet Önnek a közösülés.
- ha 4 órán át vagy annál is hosszabban tartó erekciója, más néven priapizmusa van. Ez előfordulhat a sarlósejtes vérszegénységben, a mielóma multiplexben és a leukémiában szenvedő férfiaknál.
- ha olyan betegsége van, amely a pénisz alakváltozásával jár (ezek közé tartozik a megtöretés, a Peyronie-betegség és a barlangos testek hegesedése).
- ha vérzékenységben vagy aktív peptikus fekélybetegségben szenved.

Ha a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a Spedra szedésének megkezdése előtt. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Látás- vagy hallászavar esetében
A Spedra-hoz hasonló gyógyszereket szedő egyes férfiaknak látás- vagy hallászavara volt - a további részletekért lásd a 4. pont alatt olvasható, Súlyos mellékhatások című részt. Nem ismert, hogy ezek a zavarok közvetlenül a Spedra-val, az Ön egyéb betegségeivel vagy több tényező kombinációjával vannak összefüggésben.

Gyermekek és serdülők
A Spedra-t gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők nem szedhetik.

Egyéb gyógyszerek és a Spedra
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ennek oka az, hogy a Spedra befolyásolhatja néhány más gyógyszerek hatását. Más gyógyszerek is befolyásolhatják a Spedra hatását.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, és ne vegye be a Spedra-t, ha úgynevezett nitrát gyógyszereket, például amil-nitrátot vagy gliceril-trinitrátot, szed mellkasi fájdalom (angina) miatt. A Spedra-ról kimutatták, hogy fokozhatja a fenti gyógyszerek hatását, és súlyos mértékben csökkentheti az Ön vérnyomását. Akkor se vegye be a Spedra-t, ha HIV vagy AIDS kezelésére szolgáló gyógyszereket, például ritonavirt, indinavirt, szakvinavirt, nelfinavirt vagy atazanavirt szed, vagy ha gombás fertőzések elleni gyógyszereket, például ketokonazolt, itrakonazolt vagy vorikonazolt, illetve baktériumfertőzések kezelésére szolgáló bizonyos antibiotikumokat, például klaritromicint vagy telitromicint szed (lásd a 2. pont elején, a "Ne szedje a Spedra-t" alatt).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- úgynevezett alfa-blokkolók - prosztataproblémák kezelésére vagy magas vérnyomás csökkentésére szolgáló szerek
- szívritmuszavar (úgynevezett aritmia) kezelésére szolgáló gyógyszerek, például kinidin, prokainamid, amiodaron vagy szotalol
- fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumok, például eritromicin
- fenobarbitál vagy primidon - epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek
- karbamazepin - epilepszia kezelésére, hangulat stabilizálására vagy bizonyos fájdalomtípusok kezelésére szolgáló gyógyszer
- egyéb gyógyszerek, amelyek csökkentik a Spedra lebontását a szervezetben (úgynevezett mérsékelt CYP3A4-gátlók), köztük az amprenavir, aprepitant, diltiazem, flukonazol, foszamprenavir és verapamil
- riociguat.

Ne szedje együtt a Spedra-t az erektilis diszfunkció kezelésére szolgáló más gyógyszerekkel, mint amilyen a szildenafil, tadalafil vagy vardenafil.

Ha a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a Spedra szedésének megkezdése előtt. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Spedra egyidejű bevétele itallal és alkohollal
A grépfrútlé megnövelheti a gyógyszer szintjét a szervezetben, ezért a Spedra bevétele előtti 24 órában kerülni kell a fogyasztását.

A Spedra-val egyidőben elfogyasztott alkohol felgyorsíthatja a szívverését, és csökkentheti a vérnyomását. Szédülhet (különösen állás közben), illetve fejfájása vagy szívdobogásérzése (úgynevezett palpitáció) lehet. Az alkoholfogyasztás továbbá csökkentheti a merevedési képességet.

Termékenység
Egészséges önkénteseknél az avanafil egyetlen, szájon át bevett, 200 milligrammos adagja nem volt hatással a spermiumok mozgására vagy szerkezetére.

Egészséges önkénteseknek és enyhe erectilis diszfunkcióban szenvedő felnőtt férfiaknak, az avanafil 100 mg-os dózisának 26 héten keresztüli, szájon át történő ismételt adagolása nem járt semmilyen, a spermiumok koncentrációjára, számára, mozgékonyságára vagy morfológiájára gyakorolt kedvezőtlen hatással.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Spedra szédülést okozhat vagy befolyásolhatja az Ön látását. Ilyen esetben ne vezessen gépjárművet, ne kerékpározzon, és ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet.


3. Hogyan kell szedni a Spedra-t?

A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A javasolt adag egy 100 mg-os tabletta, szükség szerint. Egy nap legfeljebb egyszer vegyen be Spedra-t. Ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy Önnek a 100 mg-os adag túl gyenge, adhat Önnek egy 200 mg-os tablettát, ill., ha a 100 mg-os adagot pedig túl erősnek találja, adhat Önnek egy 50 mg-os tablettát. Az adag módosítására olyan esetben is szükség lehet, ha a Spedra-t bizonyos más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák. Ha Ön egyidejűleg például eritromicint, amprenavirt, aprepitantot, diltiazemet, flukonazolt, foszamprenavirt vagy verapamilt (úgynevezett közepesen erős CYP3A4-gátlók) szed, az avanafil ajánlott adagja egy 100 mg-os tabletta, és az adagok közé legalább 2 napos szünetet kell beiktatni.

A Spedra-t a közösülés előtt körülbelül 15- 30 perccel kell bevenni. Ne felejtse, hogy a Spedra csak szexuális ingerlés mellett segíti elő az erekciót.

A Spedra étkezés közben vagy étkezések közötti időben egyaránt bevehető. Ha étkezés közben veszi be, akkor lassabban alakulhat ki a hatása.

Ha az előírtnál több Spedra-t vett be

Ha az előírtnál több Spedra-t vette be, azonnal értesítse kezelőorvosát. A szokásosnál több és súlyosabb mellékhatás jelentkezhet.

A Spedra alkalmazásával kapcsolatos további kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos mellékhatások

Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a Spedra szedését, és azonnal forduljon orvoshoz - sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:
- tartós erekció (úgynevezett priapizmus). Ha 4 órán túl tartó erekciója van, azonnali kezelést igényel, mert ellenkező esetben pénisze tartós károsodást szenvedhet (beleértve a merevedési képtelenséget is).
- homályos látás.
- hirtelen kialakuló látáscsökkenés vagy látásvesztés egyik vagy mindkét szemben.
- hirtelen kialakuló halláscsökkenés vagy hallásvesztés (egyes esetekben szédülhet is vagy zúghat a feje).

Ha a fenti súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a Spedra szedését, és azonnal forduljon orvoshoz.

Az egyéb mellékhatások közé tartoznak: Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- fejfájás
- kipirosodás
- orrdugulás
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- szédülés
- álmosság vagy nagyfokú fáradtság
- orrmelléküregi nyálkahártya vérbősége
- hátfájás
- hőhullám
- fizikai megerőltetésre jelentkező kifulladás
- szívverés megváltozása, amit az EKG kimutat
- felgyorsult szívverés
- szívdobogásérzés (úgynevezett palpitáció)
- emésztési zavar, hányinger vagy hányás
- homályos látás
- májenzimszintek emelkedése

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)

- influenza
- influenzaszerű betegség
- orrdugulás vagy orrfolyás
- szénanátha
- az orr, az orrmelléküregek vagy a tüdőkbe levegőt szállító felső légutak vérbősége
- köszvény
- alvászavar (álmatlanság)
- korai magömlés
- furcsa érzés
- nyugtalanság
- mellkasi fájdalom
- erős mellkasi fájdalom
- gyors szívverés
- magas vérnyomás
- szájszárazság
- gyomorfájás vagy gyomorégés
- alhasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
- hasmenés
- kiütés
- a derék vagy a mellkas alsó oldalsó részének fájdalma
- izomfájdalmak
- izomgörcsök
- gyakori vizelés
- pénisz rendellenesség
- spontán merevedés szexuális ingerlés nélkül
- viszketés a nemi szervek területén
- gyengeség vagy állandó fáradtság
- a lábak vagy bokák duzzanata
- megnövekedett vérnyomás
- piros vagy rózsaszínű vizelet, vér a vizeletben
- kóros, extra szívzörej
- a PSA-nak nevezett, vérből mért prosztatavizsgálat kóros eredménye
- a vörösvértestek normál lebontása közben képződő anyag, a bilirubin vérvizsgálatának kóros eredménye
- a vizelettel kiválasztott és a vesefunkciót mérő, kreatinin nevű anyag vérvizsgálatának kóros eredménye
- súlygyarapodás
- láz
- orrvérzés

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Spedra-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Spedra?

- A hatóanyag az avanafil. 100 mg avanafil tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, fumársav, hidroxipropil-cellulóz, alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz, kalcium-karbonát, magnézium-sztearát és sárga vas-oxid (E172).

Milyen a Spedra külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
A Spedra halványsárga színű, ovális tabletta, egyik oldalán "100" jelöléssel. A tabletták 2x1, 4x1, 8x1 vagy 12x1 tablettát tartalmazó adagonként perforált buborékfóliában kerülnek forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba az Ön országában.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2021. 11. 24.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.