Gyógyszerkereső

MILURIT 300 mg tabletta

Hatóanyag:

allopurinol

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x üvegben

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

689

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  KÖSZVÉNYELLENES KÉSZÍTMÉNYEK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-3431/02

 • Gyógyszeralkategória:

  Húgysavképződést gátló készítmények

 • Gyártó:

  EGIS

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Milurit tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Milurit tabletta hatóanyaga az allopurinol. Az allopurinol hatását a húgysavképződés és -lerakódás csökkentésével fejti ki. A húgysav részben a szervezet saját sejtmagjainak, részben pedig az elfogyasztott táplálékkal felvett sejtmagok lebontása során képződő anyag. A vér magas húgysavszintje húgysavkristályok képződéséhez vezet, amelyek lerakódhatnak a vesében, a bőrben és az ízületekben, vesekövet, vesekárosodást, a bőrben kemény csomókat, ízületi fájdalmat, duzzanatot és nyomásérzékenységet okozva.

A Milurit tabletta alkalmazható:
- köszvény megelőzésére: a magas húgysavszint húgysavkristályok képződéséhez vezet, amelyek lerakódhatnak az ízületekben és ízületi gyulladást okozhatnak. Az érintett ízület felett a bőr gyulladt, finom érintésre is fájdalmas lehet. Az ízület mozgatása közben erős fájdalom jelentkezhet.
- magas húgysavszint okozta egyéb kóros állapotok megelőzésére, mint például a magas húgysavszinttel összefüggésben kialakuló vesekövesség vagy más veseproblémák.
- egyéb magas húgysavszinttel járó állapotok, például egyes daganatos megbetegedések, bizonyos ritka enzim-rendellenességek kezelésére.


2. Tudnivalók a Milurit tabletta szedése előtt

Ne szedje a Milurit tablettát:
- ha allergiás az allopurinolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Milurit tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény az alábbi betegségekben és állapotokban csak fokozott orvosi ellenőrzés mellett szedhető, ezért feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármelyik vonatkozik Önre:
- ha Ön han kínai, thai vagy koreai származású,
- ha vese-, illetve májműködési zavarban szenved (ilyenkor az általában szokásos adag csökkentésére és/vagy az adagolás ritkítására lehet szükség, valamint kezelőorvosa rendszeres laborvizsgálatot írhat elő),
- ha magas vérnyomás vagy szívelégtelenség miatt vízhajtóval vagy bizonyos vérnyomáscsökkentővel (ACE-gátlóval) kezelik (ilyenkor előfordulhat a veseműködés rosszabbodása, ami a Milurit tabletta dózisának csökkentését teheti szükségessé),
- ha Önnek vagy felmenő ági rokonának egy ritka, vastárolási betegsége, ún. idiopátiás hemokromatózisa van (a Milurit tabletta hatására nőhet a májban raktározott vas mennyisége),
- ha heveny köszvényes rohama van,
- ha pajzsmirigybetegségben szenved,
- ha azatioprin (a szervezet immunválaszát befolyásoló gyógyszer) vagy merkaptopurin (leukémia esetén alkalmazzák) kezelésben részesül.

Amennyiben Ön nem biztos abban, hogy a fentiek közül valamelyik fennáll, beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt elkezdené szedni a Milurit tablettát.

Az allopurinol használatával összefüggésben súlyos bőrkiütések (túlérzékenységi szindróma, Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) előfordulásáról számoltak be. A bőrkiütés gyakran magába foglalja a száj, torok, orr, nemi szervek fekélyesedését, valamint kötőhártya-gyulladást idézhet elő, amelynek tünetei a vörös és duzzadt szemek. Ezeket a potenciálisan életveszélyes, súlyos bőrkiütéseket gyakran influenzaszerű tünetek, úgymint láz, fejfájás és testszerte jelentkező fájdalom előzi meg. A kiütések súlyosbodása kiterjedt hólyagosodást és bőrhámlást is előidézhet. A súlyos bőrreakció előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb.
A súlyos bőrreakciók gyakrabban fordulhatnak elő a han kínai, thai és koreai származású embereknél. A krónikus vesebetegség tovább növeli az ilyen betegeknél a kockázatot.
Amennyiben Önnél kiütés vagy a fenti bőrtünetek alakulnak ki, hagyja abba az allopurinol szedését és forduljon azonnal kezelőorvosához, valamint tájékoztassa, hogy ezt a gyógyszert szedi.
Ha Önnél a Milurit tabletta használata során súlyos bőrtünetek, hiperszenzitivitási szindróma, Stevens-Johnson
-szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, a Milurit tablettát tilos Önnél újra alkalmazni.

Köszvényes betegeknél a kezelés kezdetén a Milurit tabletta köszvényes rohamot válthat ki, ezért legalább egy hónapig gyulladáscsökkentő, illetve egyéb, köszvényes roham kezelésére alkalmas gyógyszeres (kolchicin) kezelést is rendelhet kezelőorvosa.

Ha Ön daganatos betegségben vagy Lesch-Nyhan-szindrómában szenved, a vizeletében emelkedhet a húgysav szintje. Megfelelő folyadékbevitellel minimálisra csökkentheti ezt a veszélyt.

Ha Ön vesekövességben szenved, a vesekövek mérete csökkenhet és bejuthatnak a húgyutakba.

Gyermekek és serdülők
Gyermekkorban (15 éves kor alatt), kivételes esetektől eltekintve, a Milurit tabletta csak daganatos betegségek (különösen leukémiák) vagy bizonyos fehérjék működési zavara miatt kialakult magas húgysavszint csökkentésére alkalmazható (pl. Lesch-Nyhan-szindróma).

A Milurit kezelés biztonságossága és eredményessége érdekében orvosa időnként laborvizsgálatra küldheti Önt.
Ha májműködési zavarban szenved, a Milurit tabletta szedése során a májfunkciók időszakos laboratóriumi ellenőrzését is elrendelheti kezelőorvosa. Kérjük, szíveskedjen a vizsgálatokon megjelenni, és leletét kezelőorvosának megmutatni.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti a veseműködését, főleg, ha Ön egyidejűleg vízhajtó-(különösen tiazid típusú vízhajtó) kezelésben részesül.

Egyéb gyógyszerek és a Milurit tabletta
Feltétlenül említse meg kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi készítmények valamelyikét szedi:
- szalicilátok (fájdalom- és lázcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, mint pl. acetilszalicilsav),
- teofillin, légzési problémák esetén rendelt gyógyszer. Kezelőorvosa meg fogja mérni az Ön vérében a teofillinszintet, különösen az allopurinol-kezelés elején vagy az adagolás változását követően,
- bizonyos epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek (fenitoin),
- ampicillin vagy amoxicillin (bakteriális fertőzések kezelésére). A betegeknek más antibiotikumokat kell kapniuk, ahol lehetséges, mivel az allergiás reakciók előfordulása gyakoribb,
- didanozin, HIV- (humán immundeficiencia vírus) fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer,
- vidarabin, vírusfertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a vidarabin mellékhatásainak az előfordulása gyakoribb lehet. Fokozott elővigyázatosság szükséges, ha ezek előfordulnak,
- daganatellenes gyógyszerek. Allopurinol és daganatellenes gyógyszerek (pl. ciklofoszfamid, doxorubicin, bleomicin, prokarbazin, alkil-halogenidek) együttes alkalmazásakor gyakrabban fordulnak elő vérképet érintő rendellenességek, mint amikor ezeket a gyógyszereket önmagukban alkalmazzák. Ezért a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges,
- alumínium-hidroxid és allopurinol egyidejű bevételekor az allopurinol hatása csökkenhet. Ezért a két gyógyszer bevétele között legalább 3 órának kell eltelnie,
- immunszuppresszánsok, a szervezet immunválaszát befolyásoló gyógyszerek, pl. ciklosporin (a ciklosporin mellékhatásainak az előfordulása gyakoribb lehet) és azatioprin (az azatioprin adagjának csökkentése szükséges),
- merkaptopurin, leukémia kezelésére alkalmazott gyógyszer. A merkaptopurin adagjának csökkentése szükséges,
- cukorbetegség kezelésére használt bizonyos gyógyszerek (klórpropamid). A klórpropamid adagjának a csökkentése válhat szükségessé, különösen vesekárosodásban szenvedő betegeknél.
- bizonyos vérnyomáscsökkentők, például az ACE (angiotenzin-konvertáló enzim) -gátlók (pl. kaptopril) vagy vízhajtók (különösen a tiazid-típusú vízhajtók vagy a furoszemid),
- kumarin-típusú véralvadásgátló készítmények (pl. warfarin, fenprokumon, acenokumarol). Kezelőorvosa gyakrabban fogja az Ön véralvadási értékeit ellenőrizni, és amennyiben szükséges, ezeknek a gyógyszereknek az adagját lecsökkenti,
- a köszvény kezelésére alkalmazott egyéb gyógyszerek (probenecid, szulfinpirazon).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, ez vonatkozik a recept nélkül kapható gyógyszerekre és a gyógynövénykészítményekre is. Ez azért fontos, mert egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Milurit tabletta hatását, illetve a Milurit tabletta is módosíthatja más gyógyszerek hatásait.

A Milurit tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Milurit tablettát közvetlenül étkezés után vízzel kell bevenni.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség
Nem áll rendelkezésre elegendő adat a gyógyszer terhes nőkön történő alkalmazásáról. A Milurit tablettát a terhesség ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak akkor, ha nincs biztonságosabb kezelési mód, és a betegség veszélyezteti az anya vagy a magzat egészségét.

Szoptatás
Az allopurinol kiválasztódik az anyatejbe. Az allopurinol alkalmazása a szoptatás ideje alatt nem ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény szedése kapcsán aluszékonyság, álmosság, forgó jellegű szédülés, a mozgáskoordináció zavara, látászavar léphet fel. Amennyiben a kezelés ideje alatt ezek a panaszok jelentkeznek, ne vezessen gépjárművet, és ne végezzen gépekkel munkát.

A Milurit 100 mg-os tabletta 50 mg tejcukrot (laktózt) tartalmaz tablettánként
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Milurit 100 mg-os és a Milurit 300 mg- tabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Milurit tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Milurit tablettát naponta egyszer, étkezés után, vízzel kell bevenni. Sok folyadékot kell fogyasztania (2-3 liter naponta), amíg ezt a gyógyszert szedi.
Amennyiben a napi adag meghaladja a 300 mg-ot és gyomor-bél rendszeri mellékhatások fordulnak elő Önnél, mint pl. hányinger vagy hányás (lásd 4. pont), kezelőorvosa az allopurinolt osztott adagolásban írhatja fel, hogy csökkentse ezeket a hatásokat.

Az adagolást kezelőorvosa egyénileg fogja beállítani.

Alkalmazása felnőtteknél
Kezelőorvosa az esetleges mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében rendszerint kis allopurinol-adaggal (például naponta 100 mg) indítja el a kezelést. Kezelőorvosa az adagot szükség esetén fokozatosan növelheti.

A készítmény javasolt fenntartó adagját a betegség súlyossága alapján határozza meg kezelőorvosa. Napi 100-200 mg javasolt az enyhe, napi 300-600 mg a mérsékelten súlyos és 700-900 mg a súlyos állapotokban.
Testtömeg alapján adagolva a Milurit tabletta adagja naponta 2-10 mg testtömeg-kilogrammonként.

A kezelés kezdetekor kezelőorvosa felírhat Önnek gyulladáscsökkentő gyógyszert vagy kolchicint egy vagy több hónapra a köszvényes roham megelőzése érdekében.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (15 éves kor alatt)
Gyermekkorban a készítmény a rosszindulatú daganatokat (különös tekintettel a vérképzőszervi rosszindulatú betegségekre) vagy bizonyos fehérje-rendellenességeket kivéve (pl. Lesch-Nyhan-szindróma) csak kivételes esetekben alkalmazható.
A készítmény javasolt napi adagja 10-20 mg testtömeg-kilogrammonként, három adagra elosztva. A napi adag nem haladhatja meg a 400 mg-ot.

Alkalmazása időseknél
Időskorban az adagolást a húgysavszint laboratóriumi ellenőrzése alapján határozza meg kezelőorvosa. A megfelelő húgysavszintcsökkenést eredményező legkisebb adagok alkalmazása javasolt.

Alkalmazása vesekárosodás esetén
Vesekárosodásban az adag csökkentése szükséges. Súlyos vesekárosodásban napi 100 mg-nál kisebb adagok, vagy a napi egyszeri 100 mg-os dózisnak egy napnál hosszabb időközökkel való bevétele javasolt.

Művesekezeléssel (dialízis) a Milurit tabletta hatóanyaga eltávolítható a szervezetből. Heti 2-3 művese kezelésben részesülő betegek húgysavcsökkentő kezelését közvetlenül a művesekezelések után adott egyszeri 300-400 mg-mal ajánlott végezni.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti a veseműködését, főleg, ha Ön egyidejűleg vízhajtó (különösen tiazid-típusú vízhajtó) kezelésben részesül.

Alkalmazása májkárosodásban
Májkárosodásban az adagot csökkenteni kell. A kezelés kezdetén a májfunkciós értékek időszakos ellenőrzését javasolhatja kezelőorvosa.

Alkalmazása nagy húgysavforgalommal járó állapotokban (pl. rosszindulatú daganatok, bizonyos fehérje-rendellenességek)
Daganatellenes kezelések esetén, a kezelés megkezdése előtt javasolt elkezdeni a Milurit tabletta adását a magas húgysavszint csökkentése érdekében. Fontos, hogy a kezelés alatt bőven fogyasszon folyadékot.

Adagolási javaslat bőrreakciók esetén
Bőrreakciók észlelésekor az allopurinol szedését azonnal fel kell függeszteni. Ha a bőrtünetek enyhék voltak, megszűnésük után kezelőorvosa javasolhatja az allopurinol ismételt alkalmazását csökkentett adagban (pl. 50 mg naponta), amit fokozatosan emelhet a bőrtünetek és egyéb mellékhatások monitorozása mellett. Ha a bőrelváltozás visszatér, az allopurinol szedését véglegesen abba kell hagyni, mivel súlyosabb túlérzékenységi reakció is kialakulhat (lásd 4. pont).

Ha az előírtnál több Milurit tablettát vett be
Ha az előírtnál több Milurit tablettát vett be, vagy úgy gondolja, hogy egy gyermek nyelt le bármennyi tablettát, keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi sürgősségi osztályt.
A túladagolás tünetei hányinger, hányás, hasmenés vagy szédülés lehetnek.
Az orvosi segítség megérkezéséig az első tennivaló minél több folyadék elfogyasztása.
Kérjük, őrizze meg a betegtájékoztatót, bármennyi megmaradt tablettát és a dobozt, és vigye magával a kórházba vagy a kezelőorvoshoz, hogy tudják, Ön milyen tablettát szedett.

Ha elfelejtette bevenni a Milurit tablettát
Ha elfelejtette bevenni a tablettát, vegye be, amint eszébe jut, kivéve, ha már majdnem elérkezett a következő adag bevételének az ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha idő előtt abbahagyja a Milurit tabletta szedését
A Milurit tabletta szedésének időtartamát kezelőorvosa határozza meg.
Ha allergiás (túlérzékenységi) reakció vagy más súlyos mellékhatás nem indokolja, gyógyszere szedését ne hagyja abba idő előtt, mert állapotában visszaesést okozhat.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások általában ritkán fordulnak elő, és legtöbbször nem súlyosak.
A mellékhatások gyakorisága változhat az adag, és az egyidejűleg szedett más gyógyszerek függvényében. Gyakoriságuk nagyobb vese- és/vagy májkárosodásban.

A Milurit használatával kapcsolatban potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek (lásd 2. pont).

Ha a Milurit-kezelés alatt az alább felsorolt bármely mellékhatást észleli, függessze fel a készítmény szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- allergiás reakció. A tünetek lehetnek: bőrkiütés, hámlás, hólyagok vagy gyulladás, duzzanat az ajkon vagy a szájüregben, nagyon ritkán hirtelen nehézlégzés, remegés, mellkasi szorítás, ájulás.
Hacsak orvosa másképp nem javasolja, ne vegyen be több Milurit tablettát.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- láz és hidegrázás, fejfájás, izomfájdalmak (influenzaszerű tünetek) és általános rosszullét;
- bőrt és a nyálkahártyát érintő bármely változás, mint pl. fekélyek a szájban, torokban, orrban és a nemi szervekben, valamint kötőhártya-gyulladás (piros és duzzadt szemek), kiterjedt hólyagosodás vagy bőrhámlás;
- súlyos túlérzékenységi reakciók, melyek lázzal, bőrkiütéssel, ízületi fájdalommal, valamint rendellenes vér- és májfunkciós vizsgálati eredményekkel járnak (ezek egy több szervet érintő túlérzékenységi reakció jelei lehetnek).

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- nem fertőző agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz, az agyat és a gerincvelőt burkoló hártya gyulladása), melynek tünetei: nyaki merevség, fejfájás, émelygés, láz vagy tudatzavar. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

További lehetséges mellékhatások a gyakoriság alapján csoportosítva

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- bőrkiütés;
- a pajzsmirigyserkentő hormon (TSH) szintjének megemelkedése a vérben.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- hányinger, hányás, hasmenés;
- a májkárosodásra utaló laboratóriumi leletek, amelyeket más tünet nem kísér.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ízületi fájdalom, vagy fájdalmas duzzanat a genitáliák körül, a hónaljban, vagy a nyakon;
- a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság) ;
- májgyulladás;
- veseproblémák, ;
- húgyúti kövesség, amelynek tünete lehet véres vizelet, hasi vagy lágyéki fájdalom.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- súlyos allergiás reakció, ami az arc vagy a torok duzzanatát okozza;
- súlyos, akár életveszélyes allergiás reakció;
- Az allopurinol esetenként hatással lehet a vérképére, ami a következő tünetek formájában jelentkezhet: sápadtság, szájnyálkahártya-gyulladás, a szokásosnál könnyebben kialakuló véraláfutás, az ajkak, a szemek, a száj vagy a nemi szervek vérzése, torokfájás, vagy egyéb fertőzésre utaló jelek. Ezek a tünetek elsősorban a máj- és veseproblémákban szenvedő betegeknél fordulnak elő. Ezekről mielőbb tájékoztassa kezelőorvosát.
- nyirokcsomók betegsége;
- magas testhőmérséklet, láz;
- véres vizelet (hematuria), veseelégtelenség;
- véres hányás;
- magas koleszterinszint a vérben (hiperlipidémia) ;
- általános rossz közérzet, gyengeség;
- érzészavar, az alsó végtagokat érintő gyengeség, zsibbadás, végtagok szúró fájdalma, bizonytalan járás és mozgás, mozgásképtelenség (paralízis) vagy kóma;
- fejfájás, szédülés, álmosság vagy látászavar;
- mellkasi fájdalom (angina), magas vérnyomás, lassú szívverés;
- a megtermékenyítő-képesség zavara férfiakban (infertilitás) vagy merevedési zavar ;
- az emlők megnagyobbodása;
- megváltozott bélműködés, zsírszéklet;
- az ízérzés zavara;
- szürkehályog, makula- (sárgafolt a szemben) elváltozások;
- foltos hajhullás vagy a hajszín változása;
- epilepsziás görcsök;
- depresszió;
- folyadék-visszatartás, ami vizenyők kialakulását eredményezi leggyakrabban a bokák körül;
- szomjúság, éhségérzet és fogyás, amelyek a cukorbetegség tünetei lehetnek. A tünetek fennállása esetén az orvos vérvételt rendelhet el a vércukor szintjének ellenőrzésére.
- a szőrtüszők környékének gennyes gyulladása (furunkulózis) ;
- izomfájdalom.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- hasi fájdalom.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Milurit tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Milurit 100 mg tabletta: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Milurit 300 mg tabletta: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Milurit tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: az allopurinol. A Milurit 100 mg tabletta 100 mg, a Milurit 300 mg 300 mg allopurinolt tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Milurit 100 mg tabletta: laktóz-monohidrát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, magnézium-sztearát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus).
Milurit 300 mg tabletta: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, zselatin, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), mikrokristályos cellulóz.

Milyen a Milurit tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Milurit 100 mg tabletta:
Fehér vagy szürkésfehér színű, kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán "E 351" jelzéssel, másik oldalán bemetszéssel.

Milurit 300 mg tabletta:
Fehér vagy szürkésfehér színű, kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán "E 352" jelzéssel, másik oldalán bemetszéssel.

A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.

Milurit 100 mg tabletta:
40, 50, 60, 70, 80 vagy 120 darab tabletta barna üvegben, mozgáscsillapító betéttel ellátott, garanciazáras PE kupakkal lezárva, dobozban.

Milurit 300 mg tabletta:
30, 40, 60, 70 vagy 80 darab tabletta barna üvegben, mozgáscsillapító betéttel ellátott, garanciazáras PE kupakkal lezárva, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 08. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.