Gyógyszerkereső

NOLICIN-S 400 mg filmtabletta

Hatóanyag:

norfloxacin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

272

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  QUINOLONE ANTIBIOTICUMOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-1455/03

 • Gyógyszeralkategória:

  Fluoroquinolonok

 • Gyártó:

  KRKA d.d.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NOLICIN-S ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Nolicin-S a kinolok csoportjába tartozó fertőzés elleni gyógyszer, mely az emberi szervezetben különféle fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását.
Orvosa azért rendelt Nolicin-S-t, mert erre a szerre érzékeny baktériumok okozta fertőzést diagnosztizált Önnek. Ez a gyógyszer mindenekelőtt húgyúti és dülmirigy-fertőzések, fertőzéses hasmenés és gonorrea (kankó) kezelésére használatos. Alkalmazható továbbá húgyúti fertőzés, utazók hasmenése, valamint immunhiányos betegeken kialakuló fertőzések megelőzésére is.
2. TUDNIVALÓK A NOLICIN-S SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Nolicin-S-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a norfloxacinra vagy a Nolicin-S egyéb összetevőjére, illetve egyéb kinolon-típusú gyógyszerre.
- ha Ön terhes, vagy szoptat.
A Nolicin-S fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Tájékoztassa orvosát arról, ha Ön epilepsziás vagy más központi idegrendszeri kórképben szenved (különösen az esetleg görcsrohamokkal járó betegségeket fontos megemlítenie). Ezekben a kórképekben ugyanis sűrűbben jelentkezhetnek a kezelés mellékhatásai.
- A Nolicin-S szedésének ideje alatt túlérzékennyé válhat a napsugárzásra és a mesterséges ultraibolya fényre. Ezt szem előtt tartva a kezelés ideje alatt ajánlatos kerülni a túlzásba vitt napozást, ill. kvarcolást, szoláriumozást.
- Ha Ön veseelégtelenségben szenved, orvosa szükség szerint csökkenti a Nolicin-S adagját.
A Nolicin-S kezelés ideje alatt ajánlatos bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztani - a napi folyadékbevitel szükséges mértékéről kérdezze orvosát.
- Ha a Nolicin-S szedésének ideje alatt fájdalom jelentkezik az inak lefutása mentén, akkor forduljon orvosához. Kerülje a fizikai aktivitást! Néhány idős, egyidejűleg kortikoszteroidokkal is kezelt betegen ínszakadásról (leggyakrabban az Achilles-ín szakadásáról) számoltak be.
- Fokozott óvatossággal alkalmazhatók az ilyen típusú gyógyszer,
- amennyiben Ön hosszú QT-szakasszal született vagy előfordult már a családjában QT-szakasz meghosszabbodás (EKG vizsgálattal látható, amely a szívműködés elektromos felvétele);
- a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony kálium- vagy magnézium-vérszint esetén);
- ha erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia);
- ha gyenge a szíve (szívelégtelenség);
- ha korábban Önnél szívroham (miokardiális infarktus) fordult elő;
- ha Ön nő vagy idős korú;
- vagy ha Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek pontot)
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Ha Ön gyomorégés elleni gyógyszereket - savkötőket és szukralfátot, továbbá vasat, alumíniumot, bizmutot, magnéziumot, kalciumot vagy cinket tartalmazó készítményeket szed - csökken a norfloxacin felszívódása. Ennek megfelelően, a Nolicin-S tablettát 2 órával a felsorolt szerek alkalmazása előtt ajánlott bevenni.
- Ha Ön a Nolicin-S kezelés ideje alatt teofillint vagy ciklosporint is szed, akkor mellékhatások léphetnek fel, ugyanis ezeknek a szereknek a vérszintje a norfloxacin hatására megemelkedhet. Orvosa ellenőrizteti a teofillin és a ciklosporin vérszintjét és szükség szerint csökkentett adagot rendelhet.
- A Nolicin-S fokozhatja az egyidejűleg adott véralvadásgátló szerek hatását és emiatt vérzés léphet fel.
- Nolicin-S és kortikoszteroidok kombinált alkalmazásakor fokozódhat az íngyulladás és az ínszakadás kockázata.
- A kezelés ideje alatt fokozódhat egyes antidiabetikumok (szulfonilureák) vércukorszintet csökkentő hatása.
- Ne szedje a Nolicin-S-t nitrofurantoinnal együtt, mert ebben az esetben mind a két szer hatékonysága csökken.
- Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha más gyógyszereket is szed, amelyek megváltoztathatják a szívritmust: egyes szívritmust szabályozó gyógyszerek (ún. antiaritmikumok, pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid), bizonyos depresszió elleni szerek (triciklusos antidepresszánsok), egyes kórokozó elleni szerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak), egyes elmebetegségek kezelésére használt szerek (ún. antipszichotikumok).
A Nolicin-S egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Nolicin-S-t éhgyomorra vagy étkezés közben egyaránt beveheti. Ne vegye be a tablettát tejjel vagy joghurttal, mert a folyékony tejtermékek csökkentik a vérkeringésbe felszívódó norfloxacin mennyiségét. A Nolicin-S-t egy órával a tejes étel elfogyasztása előtt, vagy 2 órával az után vegye be. A kezelés ideje alatt nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem zárható ki a magzati mellékhatások kockázata. Ha Ön terhes nő, orvosa csak kivételesen indokolt esetben rendelhet Nolicin-S tablettát, ha a kezelés várható előnyei felülmúlják a magzatot fenyegető kockázatot.
A Nolicin-S szedésének ideje alatt mellőzni kell a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nolicin-S tompíthatja a szellemi éberséget, ezért legyen körültekintő gépjárművezetés vagy gépkezelés közben, amíg kitapasztalja, hogy a szervezete miképpen reagál a gyógyszerre. A nemkívánt hatást az egyidejűleg fogyasztott alkohol súlyosbítja.
Fontos információk a Nolicin-S egyes összetevőiről
Az E110 azoszínezék allergiás reakciót válthat ki.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A NOLICIN-S-T?
A Nolicin-S-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Orvosa a fertőzés természetének megfelelően határozza meg a gyógyszeradagot és a kezelés időtartamát. A tablettát egy teljes pohár vízzel vagy teával vegye be. A Nolicin-S-t éhgyomorra vagy étkezés közben egyaránt beveheti.
A szokásos adag 2-szer 400 mg naponta. A kezelés időtartama 3-14 nap; idült bakteriális dülmirigy-gyulladásban néhány hét.
Húgyúti fertőzés megelőzésére naponta 200 mg Nolicin-S-t vegyen be; utazók hasmenésének megelőzésére: 400 mg-ot naponta. Az immunhiányos állapotokban fenyegető fertőzések megelőzése érdekében naponta 2-szer 400 mg-ot szedjen. A fertőzések megelőzése céljából elkezdett Nolicin-S-kezelés során is kövesse gondosan orvosának a kezelés időtartamára vonatkozó útmutatásait.
Ha az Ön veseműködése beszűkült, az orvos ennek megfelelően módosítja az adagolást.
Ha az előírtnál több Nolicin-S-t vett be
Túlságosan nagy adag bevétele hányingert, hányást, súlyosabb esetekben szédülést, kimerültséget, zavartságot és görcsrohamot okozhat.
Ha túlságosan nagy adagot vett be, haladéktalanul forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez.
Ha elfelejtette bevenni a Nolicin-S-t
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, vegye be amint eszébe jut - kivéve, ha már csaknem elérkezett a következő dózis bevételének ideje.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Nolicin-S szedését
Ha túlságosan hamar hagyja abba a kezelést, ismét súlyosbodhat a betegsége.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Nolicin-S is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem gyakori (1000 közül 1-10 betegen jelentkező) mellékhatások
- lecsökkenhet bizonyos fehérvérsejtek száma: eozinofilia, leukopénia,
- központi idegrendszeri zavarok: fejfájás, szédülés, kimerültség, aluszékonyság, nyugtalanság, ingerlékenység,
- gyomor-bél rendellenességek: hányinger, hasmenés,
- bőrkiütések,
- fokozott a májenzimek (transzaminázok, az alkalikus foszfatáz, és laktát-dehidrogenáz) aktivitása, emelkedett karbamid és szérum kreatinin szintek, csökkent hematokrit érték.
Ritka (10 000 közül 1-10 betegen jelentkező) mellékhatások
- anafilaxia,
- zavartság, rettegés, hallucinációk, depresszió,
- fülcsengés,
- étvágytalanság, álhártyás vastagbél-gyulladás (a vastagbélgyulladás különleges válfaja),
- viszketés, csalánkiütés,
- íngyulladás vagy ínruptura.
A gyakoriság nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- rendellenes gyors szívműködés, életveszélyes szabálytalan szívritmus, szívritmus változás (amelyet "QT-szakasz megnyúlás"-nak neveznek, és a szív elektromos tevékenységének vizsgálatakor az EKG-n látható).
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A NOLICIN-S-T TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Nolicin-S-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Nolicin-S
- A készítmény hatóanyaga: 400 mg norfloxacin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: a magban: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, polividon, mikrokristályos cellulóz, karboxi-metil-keményítő-nátrium, tisztított víz. Bevonatban: "Sunset yellow" (E110), propilén-glikol, talkum, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.
Milyen a Nolicin-S készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Narancssárga, kerek, mindkét oldalán kissé domború felületű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal ellátott, filmtabletta.
10 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.